Kutub-i Sitte Hadis-i Şerifleri - 001 - 4190

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3461 - Bir baska rivayette (Resulullah aleyhissalatu vesselam'in) soyle soyledigi kaydedilmistir: "Kim bir cemaate misafir olur ve fakat misafir, (agirlanmaktan) mahrum kalirsa, -ona yardim, her musluman uzerine hak (bir vazife) olmasi hasebiyle- bir gecelik (agirlanma) masrafini o cemaatin ekininden ve malindan alir."
Ebu Davud, Et'ime 5, (3751).

3462 - Ukbe Ibnu Amir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a dedim ki:
"Siz, bizi (sefere) gonderiyorsunuz. Bir yere vardigimiz zaman, ahalisi ihtiyaclarimizi gormezlerse ne yapmaliyiz?" (Resulullah bize) Su cevabi verdiler:
Bir kavme inince, onlar misafire davranilmasi gereken muameleyi size de yaparlarsa ikramlarini kabul edin. Aksi takdirde, misafire yapmalari gereken ikram kadarini onlardan (zorla da olsa) alin."
Buhari, Edeb 85, Mezalim 18; Muslim, Lukata 17, (1727); Ebu Davud, Et'ime 5, (3752); Tirmizi, Siyer 32, (1589).

3463 - Avf Ibnu Malik radiyalluhu anh anlatiyor:
"Ey Allah'in Resulu dedim, ben bir adama ugrasam, o beni agirlamasa sonra o bana ugrasa ben ona yaptigini yapayim mi?"
"Hayir! dedi, sen onu agirla!"
Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam beni eskimis bir elbise icerisinde gormustu:
"Senin malin yok mu (da boyle giyiniyorsun)?" diye sordu.
"Allah bana deve, koyun, (sigir, at, kole) her maldan verdi!" dedim.
"Oyleyse buyurdular, uzerinde gorulmelidir!"
Tirmizi, Birr 63, (2007).

3464 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: Misafirlik uc gundur. Bundan fazlasi sadakadir.''
Ebu Davud, Et'ime 5, (3749).

3465 - Ebu Sureyh el-Adevi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim Allah ve ahirete inaniyorsa, misafirine caize"sini ikram etsin!" Yanindakiler sordular:
"Ey Allah'in Resulu! Caizesi de nedir?" Aleyhissalatu vesselam acikladi:
"Bir gecesi ve gunduzudur. Misafirlik uc gundur. Bundan fazlasi sadakadir. Misafire, ev sahibini gunaha sokuncaya kadar yaninda kalmasi hos degildir."
Tekrar sordular: "Misafgir ev sahibini nasil gunaha sokar?" Aleyhissalatu vesselam acikladi:
"Adamin yaninda ikamet eder kalir, halbuki kendisine ikram edecek bir seyi yoktur."
Buhari, Edeb 85, 31, Rikak 23; Muslim, Lukata 77, (48); Muvatta, Sifatu'n-Nebiyy 22, (2, 929); Ebu Davud, Et'ime 5, (3748); Tirmizi, Birr 43, (1968, 1969).

DAMAN (KEFIL OLMAK)

3466 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir adam, kendisine on dinar borcu olan kimsenin pesini birakmadi. Ve hatta dedi ki:
"Sen bunu bana odeyinceye veya bir kefil gosterinceye kadar pesini birakmiyacagim." Resulullah aleyhissalatu vesselam o borcu uzerine aldi. Bunun uzerine adam, munasip olmayan bir tarzda Resulullah aleyhissalatu vesselam'a parayi getirdi. Resulullah, borcu adam adina odeyiverdi ve sunu soyledi:
"Kefil, borcludur."
Rezin tahric etmistir. Ebu Davud, Buyu' 2, (3328); Ibnu Mace, Sadakat 9, (2406).

SULARIN AHKAMI

3467 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor. "Bir adam Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelip:
"Ey Allah'in Resulu! Biz gemiye binip, beraberimizde az bir su alabiliyoruz. Abdestlerimizi bu su ile alsak susuz kalacagiz. Deniz suyu ile abdest alabilir miyiz?" diye sordu. Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Evet, denizin suyu temizdir, meytesi de helaldir" cevabini verdi."
Muvatta, Taharet 12, (1, 22); Ebu Davud, Taharet 41, (83); Tirmizi, Taharet 52, (69); Nesai, Miyah 5, (1, 176).

3468 - Ebu Sa'idi'l-Hudri radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a:
"Ey Allah'in Resulu! Biz senin icin Buda'a kuyusundan su aliyoruz. Halbuki onun icerisine (olmus) kopeklerin lesleri, kadinlarin hayiz bezleri, insan pislikleri atiliyor, (ne yapalim, su almaya devam edelim mi?)" diye sordular. Su cevabi verdi:
"Su temizdir, onu hicbir sey kirletmez."
Ebu Davud, Taharet 34, (66); Tirmizi, Taharet 49, (66); Nesai, Miyah 2, (1, 174).
Bu, Ebu Davud'un metnidir. Ebu Davud der ki: "Kuteybe Ibnu Said'i isittim. Dedi ki: "Buda'a kuyusunun kayyimine derinligini sordum. Suyun en cok oldugu durumda kasiklara kadar cikar" dedi. "Azaldigi zaman?" dedim, "Avret mahallinin (dizinin) altina duser" dedi. Ebu Davud der ki: "Buda'a kuyusunu ridam ile bizzat takdir ettim. Uzerine ridami gerdim. Sonra ridami olctum. Kuyunun genisligi alti zira idi. Bahcenin kapisini bana acan kimseye: "kuyunun sure gelen yapisi hic degistirildi mi?" diye sordum. Bana "Hayir!" dedi. Kuyunun icindeki suyun rengini degismis gordum."

3469 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i dinledim. Kendisine col bir arazide bulunan bir sudan ve ona ugrayan hayvan ve vahsilerden soruluyordu. Soyle cevap verdi:
"Eger su iki kulle miktarinda olursa pislik tasimaz!"
Ebu Davud, Taharet 33, (63, 64, 65); Tirmizi, Taharet 50, (67); Nesai, Miyah 3, (1, 175); Ibnu Mace, Taharet 75, (517, 518).

3470 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyuruyorlar ki: "Sakin sizden kimse, durgun suya akitmasin, bilahere onda yikanir."
Buhari, Vudu 68; Muslim, Taharet 95, (282); Ebu Davud, Taharet 36, (69, 70); Tirmizi, Taharet 51, (68); Nesai, Taharet 46, (1, 49), Gusl 1, (1, 197)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3471 - Muslim'in bir diger rivayetinde (yine Ebu Hureyre soyle rivayet etmistir
103296.gif
"Sizden hic kimse, cunubken durgun suyun icinde yikanmasin."
Ebu Hureyre'ye sordular: "Peki nasil yikanacak, Ey Ebu Hureyre?" O: "Sudan alip alip yikanacak!" diye cevap verdi."
Muslim, Taharet 97, (283).

3472 - Yahya Ibnu Abdirrahman rahimehullah anlatiyor: "Hz. Omer radiyallahu anh, icerisinde Amr Ibnu'l-As'in da bulundugu bir grupla yola cikmisti. Bir havuza geldiler. Amr Ibnu'l-As radiyallahu anh:
"Ey havuz sahibi, havuzunda vahsi hayvan sulaniyor mu?" diye sordu. Hz. Omer, hemen araya girip:
"Ey havuz sahibi bize bunu soyleme: Zira biz, vahsinin pesinden su alacagiz, o da bizim pesimizden sulanacak. Cunku ben, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in "Vahsinin karnina aldigi onundur, geri kalan da bize temizdir ve icecegimizdir" dedigini isittim" dedi."
Muvatta, Taharet 14, (1, 23, 24).

3473 - Humeyd el-Himyeri anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a, Ebu Hureyre radiyallahu anh'in yaptigi gibi dort yil arkadaslik yapmis bir zatin yanina geldim. Dedi ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, erkegin artigiyla kadinin gusletmesini veya kadinin artigiyla erkegin gusletmesini yasakladi."
Bir rivayette su cumleyi ziyade etti: "Ikisi birden suya ellerini soksunlar!"
Ebu Davud, Taharet 40, (81); Nesai, Taharet 147, (1, 130).

3474 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in zevcelerinden biri bir tekne icerisinden su alarak yikanmisti. Ayni teknede yikanmak veya abdest almak uzere Aleyhissalatu vesselam geldi. Zevcesi:
"Ben cunubtum!" dedi. Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Su cunub olmaz!" buyurdular."
Tirmizi, Taharet 48, (65); Ebu Davud, Taharet 35, (68); Ibnu Mace, Taharet 33, (370, 371).

3475 - Ebu Cuhayfe radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam ogle vakti yanimiza cikti. Kendisine abdest suyu getirildi. Abdest aldi. Halk, onun abdest suyundan arta kalani kapismaya basladi. Bir parca alabilen, onu teberruken) vucuduna surunuyor idi. Hic alamayan, arkadasinin elindeki yasliga degmeye calisiyordu."
Buhari, Salat 17, Vudu 40, 93, 94, Ezan 18, 19, Libas 3, 42; Muslim, Salat 249-253 (503); Nesai, Taharet 103, (1, 87); Ebu Davud, Salat 102, (688)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3476 - Nafi anlatiyor: "Ibnu Omer radiyallahu anhuma dedi ki: "Kadin hayizli veya cunub olmadikca artigiyla yikanmada bir beis yoktur."
Muvatta, Taharet 86, (1, 52).

3477 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Ben ve Resulullah aleyhissalatu vesselam tek bir kaptan su alarak cenabetten yikaniyorduk ve ellerimiz kabin icine beraber girip cikiyordu."
Bir baska rivayette soyle gelmistir: "...Farak denen bir kaptan." Sufyan der ki: "Bir farak, dort sa' hacminde (bir olcek) dir."
Buhari, Gusl 2, 9; Muslim, Hayz 40, 45, (319, 321); Ebu Davud, Taharet 39, (77), 97, (237), 102, (257); Nesai, 130, 144, 145, 146, 148, Gusl 12, (1, 203).

3478 - Ibnu Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam zamaninda erkekler ve kadinlar beraberce bir kaptan abdest aliyor idiler."
Buhari, Vudu 43; Muvatta, Taharet 15, (1, 24); Ebu Davud, Taharet 39, (79, 80); Nesai, Taharet 52, (1, 57).

3479 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Cin gecesinde bana:
"Kabinda ne var?" diye sordular. Ben: "Nebiz!" dedim.
"Guzel bir meyve, temiz bir sudur" buyurdular. Sonra da onunla abdest aldilar."
Ebu Davud, Taharet 42, (84); Tirmizi, Taharet 65, (88).

BUYUK VE KUCUK ABDESTLE ILGILI MESELELER

3480 - Ummu Kays Bintu Miksan radiyallahu anha anlatiyor: "Ben, henuz yemek yemeyen kucuk bir oglumla Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gitmistim. Varinca, cocugu kucagina oturttu. Derken cocuk elbisesine akitti. Su getirtip elbisesine serpti, fakat yikamadi."
Bir rivayette: "...cileti" denmistir.
Buhari, Vudu 59; Muslim, Taharet 103, (287); Muvatta, Taharet 110, (1, 64); Ebu Davud, Taharet 139, (374); Tirmizi, Taharet 54, (71); Nesai, Taharet 189, (1, 157)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3481 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Biz, Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte mescidde otururken bir bedevi cikageldi. Durup mescidin icine akitmaya basladi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'in Ashab'i kalkip:
"Dur! dur!" diyerek (uzerine yurumeye) kalktilar ki Resulullah aleyhissalatu vesselam mudahale etti:
"Kestirmeyin, birakin tamamlasin." Ashab mudahale etmedi, adam da ihtiyacini tamamladi. Sonra Resulullah aleyhissalatu vesselam, adami yanina cagirdi ve:
"Bu mescidler, idrar ve pislik birakma yeri degildir. Allah'in zikredildigi yerlerdir. Buralarda namaz kilinir. Kur'an okunur" dedi. Sonra cemaatten birine bir kova su getirmesini emretti. Kova gelince sidigin uzerine bosaltti."
Buhari, Vudu 57, 58, Edeb 35; Muslim, Taharet 99, (284); Nesai, Taharet 45, (1, 48).

3482 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, mescidde otururken, bir bedevi girip iki rek'at namaz kildi. Sonra da soyle dua etmeye basladi: "Allah'im, bana da, Muhammed'e de rahmet et. Bizden baska kimseye rahmet etme!"
Resulullah aleyhissalatu vesselam atilip:
"Genis alani darattin!" dedi. Derken adam hemen kalkip mescidin icine akitmaya basladi. Halk da hemencecik uzerine yurudu. Resulullah aleyhissalatu vesselam onlari yasaklayip:
"Kolaylastiricilar olarak gonderildiniz, zorlastiricilar olarak gonderilmediniz. Uzerine bir kova su dokun!" ferman buyurdular."
Buhari, Vudu 58; Ebu Davud, Taharet 138, (380); Tirmizi, Taharet 112, (147); Nesai, Taharet 45, (1, 48, 49).

3483 - Ebu Davud'un diger bir rivayetinde soyle denmistir: "Uzerine akittigi topragi alin ve onu atin, yerine su dokun!"
Ebu Davud der ki: "Bu rivayet murseldir. Cunku Ibnu Ma'kil, Resulullah'la karsilasmadi."
Ebu Davud, Taharet 138, (381).

3484 - Ebu Abdullah el-Cusemi anlatiyor: "Bize Cundup radiyallahu anh anlatti ve dedi ki: "Bir bedevi geldi. Devesini once ihtirdi, sonra bagladi. En sonra mescide girip Resulullah aleyhissalatu vesselam'in arkasinda namaz kildi. Resulullah aleyhissalatu vesselam selam verince, bedevi bineginin yanina gelerek bagini cozup, uzerine bindi. Sonra da seslice soyle duada bulundu:
"Allahim, bana ve Muhammed'e rahmet et. Rahmetimizde bir baskasini bize ortak kilma!" Resulullah aleyhissalatu vesselam mudahale edip:
"Bunu mu, yoksa devesini mi, hangisini daha saskin goruyorsunuz? Ne soyledigini duymadiniz mi?" buyurdular. Oradakiler: "Evet! duyduk" dediler."
Ebu Davud, Edeb 42, (4885).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3485 - Ummu Seleme radiyallahu anha anlatiyor: "Bir kadin bana: "Ben etegimin zeylini fazla uzatiyorum ve pis yerlerde de yuruyorum? (Bu hususta ne dersiniz?)" diye sordu. Ben de ona Resulullah aleyhissalatu vesselam'in:
"(Pis yerlere degen etegi) ondan sonrasi temizler" dedigini soyledim."
Muvatta, Taharet 16, (1, 24); Ebu Davud, Taharet 140, (383); Tirmizi, Taharet 109, (143).

3486 - Ebu Davud'un bir diger rivayetinde soyle denmistir: "Beni Abdu'l-Eshel'den bir kadin anlatiyor:
"Ey Allah'in Resulu dedim. Bizim, mescide giden yolumuz pis kokulu (topraktir). Yagmur yaginca ne yapalim?"
"Sizinkinden sonra, ondan daha temiz bir yol yok mu?" diye sordu. "Evet!" deyince:
"Iste bu oburunu telafi eder, (temizler)!" buyurdu."
Ebu Davud, Taharet 140, (384).

3487 - Yine Ebu Davud'da Ebu Hureyre'den bir rivayet soyle: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden biri, ayakkabisiyla bir pislige basarsa, bilesiniz, toprak onu temizler."
Ebu Davud, Taharet 141, (385, 386).

3488 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma diyor ki: "Elbisen yas bir pislige degdi ise veya oylesi bir necasete ayakkabinla basti isen, o pisligi su ile yika. Pislik kuru ise, bir beis yok."
Rezin tahric etmistir.

MENI

3489 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elbisesine bulasan meniyi yikiyordum. O, elbisesinde islak kisim (kurumamis) oldugu halde namaza giderdi."
Buhari, Vudu 64, 65; Muslim, Taharet 108, (289); Ebu Davud, Taharet 136, (371, 372, 373); Tirmizi, Taharet 85, 86, (117, 118); Nesai, Taharet 187, 188, (1, 156).

3490 - Muslim'in bir diger rivayetinde soyle gelmistir: "Hz. Aise radiyallahu anha'ya bir zat misafir oldu. Adam sabahleyin, elbisesini yikamaya basladi. Hz. Aise ona:
"Sana, (meni) bulasan yeri (gorduysen) orasini yikaman kafi idi, goremedigin takdirde etrafini yikardin. Ben, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in elbisesinden (meni bulasigini) ovalamak suretiyle cikardigimi biliyorum. O, (bir de yikamaksizin) onun icinde namaz kilardi."
Bir diger rivayette soyle gelmistir: "Iyi biliyorum kurumus meni bulasigini Resulullah aleyhissalatu vesselam'in camasirindan tirnagimla kaziyarak cikariyordum."
Muslim, Taharet 105, 109, (288, 290)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3491 - Yahya Ibnu Abdirrahman Ibni Hatib'in anlattigina gore, Hz. Omer radiyallahu anh'la -icerisinde Amr Ibnu'l-As radiyallahu anh'in da bulundugu bir cemaatle birlikte umre yapmistir -sefer esnasinda su kaynaklarindan birine yakin olan bir yolda Hz. Omer, sabaha dogru mola verdi. (Herkes gibi kendisi de yatti. Bu esnada) ihtilam oldu. Sabah olunca kafilede, (yikanmasi icin yeterli) su bulunamadi. Hayvanina binip (yakinindaki) suya kadar geldi. Derhal bu ihtilamdan kalan meni bulasigini yikamaya basladi. Derken ortalik agardi. Amr Ibni'l-As radiyallahu anh, Hz. Omer'e:
"Sabah oldu. Yanimizda temiz elbise var, su elbiseni (yikamayi) birak, bilahare yikanir" dedi. Ancak Hz. Omer kendisine:
"Ey Ibnu'l-As, hayret dogrusu! Yani sen elbise buldun diye herkes elbise mi bulacak? Allah'a yemin olsun ben senin soyledigini yapsam bu bir sunnet olur. Hayir, ben gordugum (meniyi) yikarim ve gormedigime de su ciler (temizlenmis addeder)im!'' dedi.''
Muvatta, Taharet 83, (1, 50).

3492 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma buyurmustur ki: "Meni, sumuk menzilesindedir. Oyleyse bunu kendinden, izhir otuyla da olsa sil at!"
Tirmizi, Taharet 86, (117).

HAYIZ KANI

3493 - Esma BintuEbi Bekr radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir kadin Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelerek:
"(Ey Allah'in Resulu!) Birimizin camasirina hayiz kani bulasinca ne yapmalidir?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam:
"Once kazir, sonra parmak ucuyla bulasan yeri yikar, sonra da (kan gorulmeyen yere) su ciler" buyurdu."
Buhari, Hayz 9, Vudu 63; Muslim, Taharet 110, (291); Muvatta, Taharet 103, (1, 60, 61); Ebu Davud, Taharet 132, (360, 361, 362); Tirmizi, Taharet 104, (138); Nesai, Taharet 185, (1, 155).

3494 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "(Resulullah aleyhissalatu vesselam'in zevceleri olan) bizlerden her birinin, icinde hayiz oldugu bir tek elbisesi vardi. Ona hayiz kani degecek olsa, onu tukrugu iIe islatir, sonra onu tirnagi ile ovalar (yikar)di" dedi.''
Buhari, Hayz 11; Ebu Davud, Taharet 132, (352, 364).

3495 - Buhari'nin bir diger rivayeti soyle: "(Hz. Aise) dedi ki: "Bizden biri hayiz olur, sonra temizlenince, (bulasma) kani, elbisesinden kazir ve elbisenin geri kismina su serper sonra da icinde namaz kilardi."
Buhari, Hayz 9; Ebu Davud, Taharet 107, (269),132, (357),142, (388); Nesai, Taharet 179, (1,150, 151).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
KOPEK VE DIGER HAYVANLAR

3496 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir kaba, kopek banmissa, onun temizlenmesi, yedi kere su ile yikanmasina baglidir, hatta bunlarin ilki toprakla olmalidir."
Buhari, Vudu 33; Muslim, taharet 97, (279); Muvatta, Taharet 35, (1, 34); Ebu Davud, Taharet 37, (71, 72, 73); Tirmizi, Taharet 68, (91); Nesai, Miyah 7, (1, 176, 177).

3497 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Kopekler Resulullah aleyhissalatu vesselam devrinde mescidin icinde gidip gelirlerdi. Bu sebeple mescidi yikamak icin icine su serpmezlerdi."
Buhari, Vudu 33; Ebu Davud, Taharet 139, (382).

3498 - Kebse Bintu Ka'b Ibnu Malik -ki, Ibnu Ebi Katade'nin nikahi altinda idi- anlatiyor: "Ebu Katade radiyallahu anh yanima girdi. Kendisine abdest suyu hazirladim. Bu sirada, sudan icmek uzere bir kedi geldi. Ebu Katade kabi uzatti, kedi icti."
Kebse sozlerine devamla der ki: "Ebu Katade kendisine bakmakta oldugumu gordu ve:
"Ey kardesimin kizi, buna hayret mi ediyorsun?" dedi. Ben de:
"Evet!" demis bulundum. Bunun uzerine:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Kedi necis degildir. Kedi sizin etrafinizda cokca dolasir" buyurdular." dedi."
Muvatta, Taharet 13, (1, 23); Ebu Davud, 38, (75); Tirmizi, Taharet 69, (92); Nesai, Taharet 54, (1, 55).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3499 - Davud Ibnu Salih Ibni Dinar et-Temmar, annesinden anlatiyor: "Efendim beni, Hz. Aise radiyallahu anha'ya bir miktar yemekle gonderdi. Gelince Hz. Aise'yi namaz kiliyor buldum. Bana, elimdekini koymami isaret etti. (Ben de biraktim). Ancak bir kedi gelerek uzerinden yedi.
Hz. Aise radiyallahu anha, namazindan cikinca, kedinin yedigi yerden yemegi (bir miktar) yedi. Sonra da su aciklamayi yapti: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Kedi necis degildir, o sizi cokca dolasan birisidir" demisti. Ben ayrica, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kedinin artigiyla abdest aldigini gordum.''
Ebu Davud, Taharet 38, (76).

3500 - Meymune radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a yaga dusen fareden soruldu. Aleyhissalatu vesselam:
"Onu ve etrafindaki kismi atin, yaginizi yiyin buyurdu."
Buhari, Vudu 67, Zebaih 34; Muvatta, Isti'zan 20, (2, 971, 972); Ebu Davud; Et'ime 48, (3841, 3843); Tirmizi, Et'ime 8, (1799); Nesai, Fera' ve'I-Atire 15, (7, 178)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3501 - Ebu Davud'un Ebu Hureyre'den kaydettigi bir rivayette soyle gelmistir: "(Eger yag) donmussa fareyi ve etrafindaki yagi kaldirip atin, yag sivi ise, artik ona yemek niyetiyle) yaklasmayin."

3502 - Yine Ebu Davud'da Ebu Sa'id radiyallahu anh'tan kaydedilen bir rivayette denir ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bir koyunu beceriksizce yuzmekte olan bir koleye ugramisti. Ona:
"Cekil de sana gostereyim!" dedi. Derhal elini deri ile et arasina soktu. Elini, butun kolu koltuga kadar derinin altinda kalacak sekilde ilerletti. Sonra gidip abdest almadi halka namaz kildirdi.."
Bir rivayette, "Yani suya degmedi" ziyadesi vardir.
Ebu Davud, Taharet 73, (185).

DERILER

3503 - Mersed Ibnu Abdillah el-Yezni anlatiyor: "Ibnu Ya'le es-Seba'i'nin uzerinde bir kurk gordum ve elimle dokundum. Bana:
"Kurke niye elini degdin?'' dedi. Ben bu hususta Ibnu Abbas radiyallahu anhuma'ya sordum ve dedim ki: "Biz Magrib'te yasiyoruz. Bizimle birlikte Berberiler ve Mecusiler de var. Onlar bize kestikleri koyunu getiriyorlar. Kestiklerini yemiyoruz. Bize, icerisine ic yagi konmus deriden mamul dagarcik getiriyorlar (bunu kabul edelim mi)?" Ibnu Abbas cevaben dedi ki:
"Bundan biz de Resulullah aleyhissalatu vesselam'a sormustuk:
"Derinin debbaglanmasi onun temizligidir'' buyurdular.''
Muslim, Hayz 106, (366); Muvatta, Sayd 17, (2, 498); Ebu Davud, Libas 41, (4123); Tirmizi, Libas 7, (1723); Nesai, Fera' ve'l-Atire 9, (7, 173).
Nesai'nin bir rivayetinde soyle gelmistir: "Onlarin, icerisinde sut ve su bulunan kirbalari (deriden mamul su kaplari) var...'' gerisi yukaridaki gibi.

3504 - Ibnu Abbas radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, olmus (ve terdekilmis) bir koyuna rastlamisti.
"Bunun derisinden faydalanmiyor musunuz?'' buyurdular. Oradakiler:
"Ama bu meytedir (lesdir, istifadesi caiz degildir)'' dediler. Aleyhissalatu vesselam:
"Meytenin yenmesi haramdir!'' buyurdular.''
Bir baska rivayette: "Bunun derisini alip, debbaglayarak istifade etmiyor musunuz?'' demistir.
Buhari, Buyu 101, Zekat 61, Zebaih 30; Muslim, Hayz 100, 103, 104, (363, 364, 365); Muvatta, Sayd 16, (2, 98); Ebu Davud, Libas 41, (4120, 4121); Tirmizi, Libas 7, (1727); Nesai, Fera' ve'l-Atire 9, (7, 171, 172).

3505 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a meytenin zekatindan (kendiliginden olen hayvanin derisinin nasil temiz kilinacagindan) sorulmustu.
"Meytenin zekati (temiz kilinmasi) onun debbaglanmasidir" diye cevap verdi.''
Muvatta, Sayd 18, (2, 498); Ebu Davud, Libas 41, (4124); Nesai, Fera' ve'l-Atire 9, (7, 174).

3506 - Sevde Bintu Zeme'a radiyallahu anha anlatiyor: "Bizim bir koyunumuz oldu. Derisini debbagladik. Sonra eskiyinceye kadar icerisinde nebiz yaptik."
Buhari, Eyman 21; Nesai, Fera' ve'I-Atire 9, (7, 173).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3507 - Abdullah Ibnu Useym radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, olumunden bir ay once Cuheyne kabilesine soyle yazdi:
"Meytenin ne deri ne de sinirinden istifade etmeyin."
Ebu Davud, Libas 42, (4127, 4128); Tirmizi, Libas 7, (1729); Nesai, Fera' ve'l-Atire 10, (7, 175).
Tirmizi'nin rivayetinde: "Olumunden iki ay once..." seklinde gelmistir.

3508 - Hz. Usame radiyallahu anh der ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yirtici hayvanlarin derilerini kullanmayi yasakladi.''
Ebu Davud, Libas 43, (4132); Tirmizi, Libas 37, (1771); Nesai, Fera've'l-Atire 12, (7, 176).

ISTINCANIN ADABI

3509 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam'la birlikte idim. Aleyhissalatu vesselam kucuk abdest bozmak ihtiyacini duymustu. Hemen bir duvarin dibine, kumlu toprak bulunan bir noktaya gelip abdest bozdular. Sonra da:
"Sizden biri, kucuk abdest bozmak isteyince bevli icin uygun bir yer arasin!" buyurdular."
Ebu Davud, Taharet 2, (3).

3510 - Mugire Ibnu su'be radiyallahu anh anlatiyor: "Resullullah aleyhissalatu vesselam kazayi hacet icin gidince, yoldan uzak olurdu."
Ebu Davud, Taharet 1, (1); Tirmizi, Taharet 16, (20); Nesai, Taharet 16, (1, 18, 19)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3511 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam: "Iki lanetten korkun!" buyurdular. Ashab:
"Iki lanet de nedir?" diye sorunca, acikladilar:
"Insanlarin yollarina abdest bozanla, golgelerine abdest bozanlardir!''
Muslim, Taharet 68, (269); Ebu Davud, Taharet 14, (25).

3512 - Yine Ebu Davud, Hz. Mu'az radiyallahu anh'tan su rivayeti kaydetmistir: "Lanete sebep olan uc yere abdest bozmaktan kacinin: Su yollarina, islek yollara ve golgeliklere."
Ebu Davud, Taharet 14, (26).

3513 - Abdullah Ibnu Sercis radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam (yer uzerindeki haserat) deliklerine akitmayi yasakladi."
Katade'ye: "Bu deliklere akitmak niye mekruh kilindi?" diye sorulmustu. Su cevabi verdi:
"Bunlarin cinlere ait meskenler oldugu soyleniyordu."
Ebu Davud, Taharet, 16, (29); Nesai, Taharet 30; (1, 33, 34).

3514 - Abdullah Ibnu Mugaffel radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Sizden kimse hamam yaptigi yere akitmasin. Zira vesveselerin cogu bu yuzden hasil olur."
Ebu Davud, Taharet 15, (27); Tirmizi, Taharet 17, (21); Nesai, Taharet 32, (1, 34).
Ebu Davud'un rivayetinde su ziyade var: "...sonra donup icinde yikanacaktir."

3515 - Umeyme Bintu Rukiyye radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in karyolasinin altinda bulundurdugu hurma kuttugunden bir canagi vardi. Geceleyin ona kucuk abdest bozardi.''
Ebu Davud, Taharet 13, (24); Nesai, Taharet 28, (1, 31).

3516 - Ebu Eyyub radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Helaya gittiginiz vakit, (abdest bozarken) kibleye ne onunuzu ne de arkanizi donmeyin. Fakat yuzunuzu doguya ve batiya donderin."
Ebu Eyyub der ki: "Sam'a gelince helalarin yonlerinin hep kible cihetine insa edildigini gorduk. Onlari (kullanirken yonumuzu yan ceviriyor, ayrica Allah'tan magfiret de diliyorduk."
Buhari, Vudu 11, Salat 29; Muslim, Taharet 59, (264); Ebu Davud, Taharet 4, (9) ; Tirmizi, Taharet 6, (8); Nesai, Taharet 19, 20, 21, (1, 21, 22, 23).

3517 - Imam Malik'in bir rivayeti soyledir: "Ebu Eyyub radiyallahu anh Misir'da iken demistir ki: "Vallahi bu kiryas denen kenefleri nasil kullanacagimi bilemiyorum. Zira Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Biriniz buyuk veya kucuk abdest bozunca kibleye yonelmesin, arka fercini de cevirmesin" demisti.''
Muvatta, Kible 1, (1, 193).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3518 - Mervan el-Asgar anlatiyor: "Ibnu Omer radiyallahu anhuma'yi devesini kible istikametine ihtirmis, sonra onun duldasina comelip deveye dogru yonelerek akitiyorken gordum. Kendisine:
"Ey Ebu Abdirrahman, bu tarz akitmaktan nehyedilmedik mi?" dedim.
"Evet, ama bundan, acik arazide nehyedildik. Seninle kible arasinda sana perde olan bir sey varsa bu durumda akitmanda bir beis yok!" dedi.''
Ebu Davud, Taharet 4, (11).

3519 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir ihtiyacim icin, (bir gun kiz kardesim Hz.) Hafsa radiyallahu anha'nin evinin damina cikmistim. Resulullah aleyhissalatu vesselam'i, yuzunu Sam'a, arkasini da kibleye cevirmis olarak kaza-yi hacet yapiyor gordum."
Buhari, Vudu 12, 14, Humus 4; Muslim, Taharet 62, (266); Muvatta, Kible 3, (1, 193, 194); Ebu Davud, Taharet 5, (12); Tirmizi, Taharet 7, (11); Nesai, Taharet 22, (1, 23).

3520 - Muslim'in bir diger rivayetinde soyle gelmistir: "Abdullah anlatiyor: "Halk: "Kaza- yi hacet icin comelince ne kibleye karsi ne de Mescid-i Aksa'ya yonelme'' demektedir. Halbuki ben, bir isim icin Hafsa radiyallahu anha'nin evinin damina cikmistim..'' Gerisi aynen devam eder.
Muslim, Taharet 61, (266)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3521 - Hz. Huzeyfe radiyallahu anh anlatiyor: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam ile beraber idim. Bir kavmin kullugune gelince durup, ayakta kucuk abdest bozdu.''

3522 - Ebu Vail'den selen bir rivayet soyle: "Ebu Musa radiyallahu anh kucuk abdest hususunda cok titiz davranir (uzerine sicranti degmemesi icin azami gayreti gosterirdi. O kadar ki,) kucuk abdestini bir sise icerisine bozar ve:
"Beni Israil'den birinin bedenine sidik degecek olsa, adam kirlenen derisini bicakla kazirdi" derdi.
(Bunu isiten) Huzeyfe radiyallahu anh dedi ki: "Arkadasinizin titizligi bu kadar ileri goturmemesini tercih ederim. Ben, ResululIah aleyhissalatu vesselam'la bir beraberligimizi hatirliyorum. Beraber yuruyorduk. Derken bir kavmin bir duvar gerisindeki kullugune rastladik. Resulullah aleyhissalatu vesselam, tipki sizden birinin ayakta bevletmesi gibi durup ayakta bevletti. Ben bu esnada kendilerinden uzaklasmak istedim. Bana yakin durmami isaret buyurdu. Geri gelip, hemen arkasinda dikilip abdestini bozuncaya kadar bekledim.''
Buhari, Vudu 62, 60, 61, Mezalim 27; Muslim, Taharet 73, 74, (273); Ebu Davud, Taharet 12, (23); Tirmizi, Taharet 9, (13); Nesai, Taharet 24, (3, 25).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3523 - Nafi rahimehullah anlatiyor: "Ibnu Omer radiyallahu anh'i ayakta bevlederken gordum."
Muvatta, Taharet 112, (1, 65).

3524 - Hz. Omer radiyallahu anh anlatiyor: "Ben ayakta abdest bozarken, Resulullah aleyhissalatu vesselam beni gordu ve:
"Ey Omer, ayakta akitma" buyurdu. Ondan sonra hic ayakta akitmadim"

3525 - Ubeydullah, Nafi'den, o da Abdullah Ibnu Omer radiyallahu anhuma'dan anlattigina gore, Hz. Omer radiyallahu anh: "Ben musluman oldugum zamandan beri ayakta abdest bozmadim!" demistir."
Tirmizi, Taharet 8, (12).
Tirmizi: "Bu, Hz. Omer'den daha sihhatli olan rivayettir. Onceki rivayet zayiftir'' der. Keza ilaveten der ki: "Ayakta abdest bozma yasagi te'dib icindir, tahrim icin degil.'' Yine der ki: "Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'tan soyle dedigi rivayet edilmistir: "Kisinin ayakta akitmasi, nefsine karsi isledigi bir kabaliktir."

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3526 - Hz. Aise radiyallahu anh'dan rivayete gore soyle derdi: "Size kim, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in ayakta bevlettigini soylerse, sakin onu tasdik etmeyin. O, daima comelerek abdest bozardi."
Tirmizi, Taharet 8, (12); Nesai, Taharet 25, (1, 26).

3527 - Abdullah ibnu Ca'fer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam beni, bineginin terkisine bindirdi. Bana halktan kimseye soylemiyecegim bir sozu sir olarak soyledi. Resulullah aleyhissalatu vesselam'in kaza-yi hacet icin perdelendigi seylerin O 'na en hos geleni ya bir tumsek veya bir hurma kumesiydi."
Muslim, Hayz 79, (342); Ebu Davud, Cihad 47, (2549).

3528 - Abdurrahman Ibnu Hasene radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, elinde kalkan gibi bir sey oldugu halde bize dogru geldi ve onu yere birakti. Sonra onun gerisine comelip ona dogru kucuk abdest bozdu. Yanimizdakilerden biri: "(Resulullah'a) bakin, tipki kadinlar gibi abdest bozuyor" dedi. Aleyhissalatu vesselam bu sozu isitmisti.
"Beni Israil'in arkadasinin basina geleni isitmedin mi" dedi ve devam etti: "Onlara idrar bulasinca, bicakla idrarin degdigi yeri kaziyorlardi. Arkadaslari onlari bu tatbikattan yasakladi. Bu adam, yasaklamasi sebebiyle kabrinde azaba ugradi."
Ebu Davud, Taharet 11, (22); Nesai, Taharet 26, (1, 26-28).

3529 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim, soyle demisti: "Iki kisi beraberce helaya gidip, avretleri acik kaza-yi hacet ederken konusmasinlar. Zira Allah Teala Hazretleri, bu hale gadab eder."
Ebu Davud, Taharet 7, (15).

3530 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kaza-yi hacette bulunmak istedigi zaman yere yaklasincaya kadar elbisesini kaldirmazdi."
Ebu Davud, Taharet 6, (14); Tirmizi, Taharet 10, (14)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3531 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Kim yuzune surme cekerse teklesin. Bu sozumu kim tutarsa isi en guzel sekilde yapmis olur, tutmayana bir mahzur yok. Kim abdest bozduktan sonra tas kullanarak temizlenirse teklesin. Kim boyle yaparsa guzel yapar, kim, de yapmazsa bir mahzur yok. Kim yemek yer ve dislerinin arasindan bir sey cikarirsa onu disari atsin, kim de diliyle cikarmissa onu yesin. Kim bu soyledigimi yaparsa guzel yapar, kim de yapmazsa bir mahzur yok. Kim helaya giderse (imkan nisbetinde) tesetturde bulunsun, (kuytu bir yer) bulamazsa, hic olmazsa kum (tas vs., den) bir tumsek yapip ona arkasini donsun, zira seytan, insanoglunun makadlariyla (oturak kismiyla) oynar. Kim bunu yaparsa en guzelini yapmis olur, yapamayana bir beis yok."
Ebu Davud, Taharet 19, (35).

3532 - Hz. Cabir radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest bozmak isteyince, hic kimsenin goremeyecegi kadar uzaklara giderdi."
Ebu Davud, Taharet 1, (2).

3533 - Hz. Selman radiyallahu anh'in anlattigina gore, musrikler kendisine: "Sizin arkadasinizin (Aleyhissalatu vesselam) sizlere helada abdest bozmayi bile ogrettigini goruyoruz'' demislerdir. O da onlara Soyle cevap vermistir:
"Evet, dogrudur. Resulumuz aleyhissalatu vesselam, bizi sag elimizle istimca yapmaktan nehyetti, buyuk veya kucuk abdest bozarken, kibleye yonelmekten de nehyetti. Abdest bozduktan sonra istinca ederken kurumus hayvan mayisini veya kemigi kullanmamizi da nehyetti ve dedi ki:
"Sizden kimse, uc tastan daha azi ile istinca etmesin.''
Muslim, Taharet 57, (262); Tirmizi, Taharet 12, (16); Ebu Davud, Taharet 4, (7); Nesai, Taharet 37, 42, (1, 38, 39, 43).

3534 - Yine Muslim'de Hz. Cabir'den gelen bir rivayet soyle:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz istincada tas kullanirsa teklesin.''
Muslim, Taharet 24, (239).

3535 - Ebu Katade radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz bevlederken zekerini sag eliyle tutmasin, sag eliyle istinca etmesin, (su icerken) kabin icine solumasin"
Buhari, Vudu 18, 19, 25; Muslim, Taharet 63, (267); Ebu Davud, Taharet 18, (31); Tirmizi, Taharet, 11, (15); Nesai, Taharet 23, 42, (1, 25, 43).

3536 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'in sag eli, suyuna ve yiyecegi (ne degmek) icindi. Sol eli de istinca ve kirletme hasil edecek seyler icindi.''
Ebu Davud, Taharet 18, (33).

3537 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Hz. Osman radiyallahu anh'i isittim. Diyordu ki: "Resulullah'a biatta kullandigim sag elle, musluman oldugum o gunden beri zekerime hic degmedim.''
Bu soz, "O, sag eliyle hic istincada bulunmamistir'' seklinde tefsir edilmistir.
Rezin tahric etmistir. Ibnu Mace, Taharet15, (311).

3538 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam helaya girince yuzugunu cikarirdi."
Ebu Davud, Taharet 10, (19); Tirmizi, Libas 16, (1746); Nesai, Zinet 54, (8, 178).

3539 - Yine Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam helaya girince: "Allahumme inni euzu bike mine'I-hubsi ve'l-habais. (Ya Rabbi! Pislikten ve pislenmekten sana siginirim)" derdi."
Ebu Davud, Taharet 3, (4).

3540 - Bir rivayette soyle gelmistir: "(Resulullah aleyhissalatu vesselam) buyurmustur ki: "Su kenefler, (cin ve seytanlarin) hazir bulunduklari yerlerdir. Oyleyse biriniz helaya girince: "Euzu billahi mine'l-hubsi ve'I- habais" (Pislikten ve pislenmekten Alllah'a siginirim) desin."
Ebu Davud, Taharet 3, (6)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
ISTINCADA KULLANILAN SEYLER

3541 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kaza-yi haceti icin ciktigi zaman ben ve bizden (Ensardan bir gulam (oglan), O'nu takip ederdik. Beraberimizde, istinca etmesi icin su kabi olurdu."
Buhari, Vudu 16, 15, 17, 56, Salat 93; Muslim, Taharet 70, (271); Ebu Davud, Taharet 23, (43); Nesai, Taharet 41, (1, 42).

3542 - Cebir radiyallahu anh anlatiyor: Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte idim. Helaya gitti ve kaza-yi hacette bulundu sonra: "Ey Cabir suyu getir!" diye ferman etti. Ben de suyu goturdum, eliyle istinca etti. Sonra elini yere surttu."
Nesai, Taharet 43, (1, 45); Ibnu Mace, Taharet 29, (358).

3543 - Sufyan Ibnu 'l-Hakem veya Hakem Ibnu Sufyan es-Sakafi anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bevledince abdest alir ve (istincada) su kullanirdi.''
Ebu Davud, Taharet 64, (166,167,168); Nesai, Taharet 102, ( 1, 86).

3544 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam anlatiyor: "Bana Cibril aleyhissalam geldi ve:
"Ey Muhammed, abdest aldinmi intidahda bulun!'' emretti'' dedi.''
Tirmizi, Taharet 38, (50).

3545 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bevletti. Hz. Omer de arkasinda, elinde su kabi oldugu halde durdu. Resulullah onu gorunce:
"Bu da ne, ey Omer?'' buyurdular. Hz. Omer: "Sudur yikanirsin!'' dedi.
Resulullah: "Ben her bevledisimde abdest almakla emrolunmadim, bunu yapacak olsam bu, (ummete vacib) bir sunnet olur" buyurdular."
Ebu Davud, Taharet 22, (42); Ibnu Mace, Taharet 20, (327).

3546 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Kuba ahalisine:
"Allah, temizIik hususunda sizi ovmektedir. Bu neden ileri geliyor?" diye sordular. Onlar:
"Biz dediler, istincada tasla suyu birlestiriyoruz: (Once tasla silip arkadan da su ile yikiyoruz.)"
Rezin tahric etmistir. Ibnu Kesir Tefsiri, 3, (456.)

3547 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz helaya giderken berabererinde uc tane de tas goturup onlarla temizligini yapsin. Bunlar ona yeterlidir."
Ebu Davud, Taharet 21, (40); Nesai, Taharet 40, (1, 41, 42)

3548 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest bozmaya cikmisti. Bana uc tas bulmami soyledi. Ikisini buldum ucuncu tasi aradim fakat bulamadim. Onun yerine bir kurumus mayis aldim ve onu getirdim. Taslari aldi, mayisi atti ve:
"Bu necistir!" buyurdu."
Buhari, Vudu 20; Tirmizi, Taharet 13, (17); Nesai, Taharet 38, (1, 39, 40).

3549 - Yine Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Cinlerin hey'eti Resulullah aleyhissalatu vesselam'a gelince:
"Ey Allah'in Resulu! Ummetini kemikle; mayisla veya komurle istinca yapmaktan nehyet. Zira, Allah onlarda bize bir rizk yaratti!" dediler. Bunun uzerine Resulullah aleyhissalatu vesselam bizi, onlari taharette kullanmaktan menetti.
Tirmizi, Taharet 14, (18); Nesai, Taharet 35 (1, 37) Ebu Davud, Taharet 20, (39); Muslim, Salat 50, (450).

3550 - Ruveyfi' radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam bana:
"Ey Ruveyfi' dedi, umarim benden sonra cok yasayacaksin. Insanlara haber ver ki, kim sakalini kivircik kilar, (atin boynuna) kiris takar, bir hayvan mayisi veya kemikle istincada bulunursa bilsin ki Muhammed ondan beridir."
Ebu Davud, Taharet 20, (36); Nesai, Zinet 12, (8, 135)

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
ABDESTIN FAZILETLERI

3551 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah'in hatalari silmeye ve dereceleri yukseltmeye vesile kildigi seyleri size soylemiyeyim mi?''
"Evet ey Allah'in Resulu, soyleyin!'' dediler. Bunun uzerine saydi:
"Zahmetine ragmen abdesti tam alimak. Mescide cok adim atmak. (Bir namazdan sonra diger) Namazi beklemek. Iste bu ribattir, iste bu ribattir. Iste bu ribattir."
Muslim, Taharet 41, (251); Muvatta, Sefer 55, (1,161); Tirmizi, Taharet 39, (52); Nesai, Taharet 106.

3552 - Ukbe Ibnu Amir radiyallahu anh anlatiyor: "Uzerimizde develeri gutme isi vardi, (bunu sirayla yapiyorduk.) (Bir gun) gutme nobeti bana gelmisti. Gunun sonunda develeri kira ben cikariyordum. (Birgun, nobetimden donuste) Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldim, ayakta halka hitabediyordu. Soylediklerinden su sozlere yetistim:
"Guzelce abdest alip, sonra iki rek'at namaz kilan ve namaza butun ruhu ve benligi ile yonelen hic kimse yoktur ki kendisine cennet vacib olmasin!"
(Bunlari isitince kendimi tutamayip
103296.gif
"Bu ne guzel!'' dedim. (Bu sozum uzerine) onumde duran birisi:
"Az once soyledigi daha da guzeldi!'' dedi. (Bu da kim? diye) baktim. Meger Omer Ibnu'I-Hattab'mis. O, sozune devam etti:
"Seni gordum, daha yeni geldin. Sen gelmezden once soyle demisti:
"Sizden kim abdestini alir ve bunu en guzel sekilde yapar, sonra da: "Eshedu en la ilahe illallah ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve Resuluhu. (Sehadet ederim ki Allah'tan baska ilah yoktur ve yine sehadet ederim ki Muhammed Allah'in kulu ve Resuludur)" derse, kendisine cennetin sekiz kapisi da acilir; hangisinden isterse oradan cennete girer."
Ebu Davud'un rivayetinde "...abdesti guzel yaparsa..." denmistir.
Tirmizi'nin rivayetinde "....resuluhu (Allah'in ...Resulu)" kelimesinden sonra "Allah'im, beni tevbe edenlerden kil, temizlenenlerden kil" duasi da vardir.
Ebu Davud, Taharet 65, (169); Tirmizi, Taharet, 41, (55).

3553 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mu'min -veya musluman- bir kul abdest aldi mi yuzunu yikayinca, gozuyle bakarak isledigi butun gunahlar su ile -veya suyun son damlasiyla- yuzunden dokulur iner, ellerini yikayinca elleriyle isledigi hatalar su ile birlikte -veya suyun son damlasiyla- ellerinden dokulur iner. Ayaklarini yikayinca da ayaklariyla giderek isledigi butun gunahlari su ile -veya suyun son damlasiyla- dokulur iner. (Oyle ki abdest tamamlaninca) gunahlarindan arinmis olarak tertemiz cikar."
Muslim, Taharet 32, (244); Muvatta, Taharet 31, (1, 32); Tirmizi, Taharet 2, (2).

3554 - Hz. Osman radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim abdest alir ve abdestini guzel yaparsa hatalari vucudundan tirnak diplerine varincaya kadar cikar dokulur.''

3555 - Bir baska rivayette soyle gelmistir: "Hz. Osman radiyallahu anh abdest aldi ve dedi ki:
"Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in su benim abdestim gibi abdest aldigini, sonra da soyle soyledigini gordum: "Kim bu sekilde abdest alirsa gecmis gunahlari affedilir, namazi ve mescide kadar yurumesi de nafile (ibadet) olur."
Buhari, Vudu 25; Muslim, Taharet 8, (229).

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
3556 - Amr Ibnu Abese es-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sizden kim abdest suyunu hazirlar, mazmaza ve istinsakta bulunur (agzina ve burnuna su ceker) ve sumkururse, mutlaka yuzunden, agzindan, burnundan hatalari dokulur. Sonra Allah'in emrettigi sekilde yuzunu yikarsa, sakalin(in bittigi mahallin) etrafindan su ile birlikte yuzu ile isledigi gunahlar dokulur. Sonra dirseklere kadar kollarini yikayinca, ellerinin gunahlari su ile birlikte parmak uclarindan dokulur gider. Sonra basini meshedince, basinin gunahlari sacin etrafindan su ile birlikte akar gider. Sonra topuklarina kadar ayaklarini yikayinca, ayaklarinin gunahlari, parmak uclarindan su ile birlikte akar gider. Sonra kalkip namaz kilar, Allah'a hamd ve senada bulunur, O'na layik sekilde tazimini gosterir ve kalbinden Allah'tan baskasini(n korku ve muhabbetini) cikarirsa, annesinden dogdugu gundeki gibi butun gunahlarindan arinir."
Muslim, Musafirin 294, (832).

3557 - Abdullah es-Sunabihi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mu'min kul abdest aldikca mazmaza yapti mi (agzini yikadi mi) gunahlar agzindan cikar. (Burnunu sumkurdu mu) gunahlar burnundan cikar, yuzunu yikadi mi gunahlar goz kapaklarinin altina varincaya kadar yuzunden cikar. Ellerini yikadi mi gunahlar tirnak diplerine varincaya kadar ellerinden cikar. Basini meshetti mi, gunahlar kulaklarina varincaya kadar basindan cikar. Ayaklarini yikadi mi, gunahlar ayak tirnaklarinin altina varincaya kadar ayaklarindan cikar. Sonra mescide kadar yurumesi ve kilacagi namaz nafile (bir ibadet) olur.''
Muvatta, Taharet 3 0, (1, 31); Nesai, Taharet 3 5, (1, 74); Ibnu Mase, Taharet 6, (283).

3558 - Ebu Umame el-Bahili radiyallahu anh anlatiyor: "Amr Ibnu Abese radiyallahu anh'i dinledim, diyordu ki: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a: "Abdest nasil alinir?'' diye sordum. Soyle acikladi:
"Abdest mi? Abdest alinca soyle yaparsin: Once iki avucunu tertemiz yikarsin. Sonra yuzunu ve dirseklerine kadar ellerini yikarsin. Basini meshedersin, sonra da topuklarina kadar ayaklarini yikarsin. (Bunlari tamamladin mi) butun gunahlarindan arinmis olursun. Bir de yuzunu Aziz ve Celil olan Allah icin (secdeye) koyarsan, anandan dogdugun gun gibi, hatalarindan cikmis olursun.''
Ebu Umame der ki: "Ey Amr Ibnu Abese dedim, ne soyledigine dikkat et! Bu soylediklerinin hepsi bir defasinda veriliyor mu?
"Vallahi dedi, bilesin ki artik yasim ilerledi, ecelim yaklasti, (Allah'tan olumden cok korkar bir haldeyim), ne ihtiyacim var ki, Allah Resulu hakkinda yalan soyleyeyim! Andolsun soylediklerim, Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan kulaklarimin isitip, hafizamin da zabtettiklerinden baskasi degildir."
Muslim, Musafirin 294, (832); Nesai, Taharet 108, (1, 91, 92).
Bu hadis, Nesai'nin metninden alinmadir. Amr Ibnu Abese radiyallahu anh'in musluman olusunu anlatan uzunca bir hadisin son kismidir.

3559 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim abdestli oldugu halde abdest tazelerse, AIlah bu sebeple kendisine on (misli) sevab yazar.''
Tirmizi, Taharet 44, (59).

3560 - Ebu Said radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim abdest alip: "Subhaneke Allahumme ve bihamdike estagfiruke ve etubu ileyke. (Rabbim seni tenzih ederim, Allah'im hamdim sanadir, senden bagislanmak isterim, tevbem de sanadir)" derse, bu bir kagida yazilir, sonra bir muhur uzerine naksedilir, sonra da Ars'in altina kaldirilir ve Kiyamete kadar (muhur) kirilmaz.''
Rezin tahric etmistir

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
ABDESTIN SIFATI

3561 - Humran Mevla Osman anlatiyor: "Hz. Osman radiyallahu anh su istemisti. (Getirdim. Aldi ve) uc kere ellerine dokerek yikadi. Sonra sag elini kaba sokup mazmaza ve istinsakta bulundu (agzina ve burnuna su alip yikadi). Sonra uc kere yuzunu, arkasindan da dirseklerine kadar uc kere ellerini yikadi. Sonra basina meshetti, sonra da topuklarina kadar ayaklarini ucer sefer yikadi ve:
"Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i, su abdestim gibi abdest alirken gordum. Abdesti bitince de soyle demisti:
"Kim su abdestim gibi abdest alir, arkasindan iki rek'at namaz kilar ve namazda kendi kendine (dunyevi bir sey) konusmazsa secmis gunahlari affedilir."
Buhari, Vudu 24, 28, Savm 27; Muslim, Taharet 3, 4, (226); Ebu Davud, Taharet 50, (106); Nesai, Taharet 27, 2 8, 93, (1).

3562 - Ebu Davud'un Ibnu Muleyke'den kaydettigi bir baska rivayette soyle gelmistir: "Hz. Osman radiyallahu anh'tan abdest hakkinda (nasil alinacagi) sorulmustu. Hemen su istedi ve derhal bir abdest kabi getirildi. Kaptan once sag eli uzerine su doktu (ve onu yikadi), sonra sag elini kaba batirdi, uc kere mazmaza, uc kere istinsakta bulundu. (onceki hadiste gectigi uzere zikretti. Hadisdte su ziyade var): "Sonra elini daldirip su aldi ve basina, kulaklarina meshetti, kulaklarin ic ve dislarini birer kere meshetti.''
Ebu Davud, Taharet 50, (108).

Üst Alt