Hatıralar...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
africa-orphanage-q.jpg

Selamun Aleykum..Eyy Insanlik..
Peygamber Efendimiz (SAV) “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu tehlikede yalnız bırakmaz...
Kim, kardeşinin ihtiyacını görürse Allah da onun ihtiyacını görür....
buyururken acaba bizler Kimi rehber edinmekteyiz?
Somalide acliktan.. kivranan insanlar bizim kardeslerimiz degil mi?
farkinda degilmisiniz? Afrika ile ayni anda bizim de bir yanimiz kuruyor.. bir yanimiz.. yok oluyor.. bir yanimiz..öluyor..
Afrika yi gören taş olsa çatlar..insan nasil dayanir bu aciya?insanın içi sızlıyor..vicdani haykiriyor
insanlik Nerede?NEREDE.........
hani vicdan aynasi dedik.. insanlik aynasi dedik..
bunlar nedir bilirmisiniz?bu aynalar oyle tilsimli ve hikmetlidir ki her kes baktiginda ancak kendini görebilir..
kaybedecek hic bir seyim yok... insanligimdan.. baska..iste onu kaybedersem...diye agliyan.. insani hatirladim..
Yaa insanligimizi kaybedersek???insan olunmadan Kul da olunmuyor.. derdi Rah. annem...
Yarın mahşerde ne cevap vereceğiz?
Su yasadigimiz hayatta bir bakalim.. bunca israf ...bu gidisat nereye?
bugun Afrika Yarin neresi?Olacak??
yasanan insanlik dramini kucuk pencereden degil.. daha evrensel bakalim lutfen..
bugun bollukta yasiyan bizlerin.. Yarin cocuklarimizin.. gelecek nesilerimizin yasamiyacagini nerden bilebiliriz ki?
Olanlardan ya ibret alip Kissadan Hisse misali.. yada bir gun Cumle Aleme ibret olabiliriz..
Afrikadan.. somali.. Kenyadan o cigliklar mahseri andiriyor..
aylardir anneler caresiz.. aylarca gozu onunde evladinin caresizligi ile yanip kavruluyor...
Allahım! Perîşan,gaflette olan kalbimize hayat, karışmış aklımiza istikâmet ver…
bazi kardeslerimiz ise....iste afrika Hak etti veya etmedi tartismasinda giriyor..
gercekten su anda o tartismayi yapma zamani degil...
ve bizlerde Hak edip etmediklerini sorgulama.. yargilama HAKKINA Sahip degiliz...
Somali li manevi KIZIMIN Cook CANI yanmis olacak ki bir gun Gozyaslari ile Sordu:
"neden neden ..Neden Hoya...?"
dediginde aynen sunlari burada da belirtebilirim.. ki bazi kardeslerimiz farkli fikir ve dusuncelere lutfen Allah RIZASI icin kapilmasin..
Allah cc.Adilliği sadece bu dünya ile değerlendirsek yanlış...fikirlere sapabiliriz..
cunku hayat bu dunyada baslamadi ki bu dunyada sonuclansin....
Yaşam dediğimiz, sadece ölüm ve doğum arasındaki
süreçten mi ibaret? oldugunumu saniyorsunuz?
Esitlikten bahsediyor..bagri yanmis Somalili KIZIM...
Guzel KIZIM canin yandigini biliyorum ama senin o bahsedigin esitlik anlayisi sadece bir noktadan gecmiyor ki???
bir insanin herhangi bir x konuda eksikligi varsa baska bir x konuda üstünlügü vardir. Olaylara objektif bakalim...
Rabbim Her kulla eşit koşullar sunmamis gibi gorunulebilir..ama ote yandan bizim goremedigimiz zahiri farkli nimetler vermistir...
Herkesin rizki ..yasam sartlari bir degil ki..oyle olsaydi... o zaman bir cook guzeligi ogrenemezdik ki?
birlik.. beraberlik.. zekaat.. vakif.. yardimlasma..merhamet duygulari gibi..
Islam dini ferdi din degildir, bütünlük kardeslik dinidir, ac insan da olacak tok insan da olacak, ac da imtihandadir tok da...
Allah cc. yeryüzü sofrasına, her mahluka yetecek nimetini sermiştir...Rabbim her Canliyi Yaradirken onu RIZKi ile yaratmistir..
fakat acgozlu..bencil , zalim emperyalist devletlerin yaptıkları zulümler ..ve Sömürgecilik sonucu Afrika bugunku duruma gelmistir..
Tabiki bizlerin de duyarsizligi..bunda etkili olmustur..
yani bizlerin duyarsizligi da bu yasanan ACI olaya biraz sebep olmustur..
Affet Bizi Allahim...Affet....
bu Kainatta her sey bir sekilde birbirine bagli veya da ic icedir..
Rabbim mukkemel bir Evreni yaratmis iken biz zalim insanlar Evrende ki dengeyi bozmustur...
Amerika da en basli hastaliklarin basinda obozite sismanlik hastalığı gelir..
insanlar sanki yemek icin yasiyor.. yasamak icin yemiyorlar..
boyle bir durumda "nimet azlığı" ndan söz etmek, insafsızlıktır....
Rezzak, yeryüzüne nimet ve bereketle dayayıp döşemiş, bu alemde İsraf edilmemesi gerektiğini....
kişilerin mal/mülk biriktiriminde, belirli bir nisabdan sonra fakirin hakkına tecavüz ettiklerini...
dolayısı ile zenginin malında fakirin hakkı olduğunu ve bunun verilmesini emretmiş.
Ayrıca Dinimiz aça, zayıfa, yoksula el uzatılmasını da tembihlemiş...acaba bizler bu emirlere ne kadar uyup Ask ile sarilmaktayiz?
Allah cc. yarattığı nimetlerin adil paylaşımı için, kanunlar koymuş, kurallar vaz etmiş.
Sevgili peygamber efendimiz sav."Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" buyurmus...
Sözüm sana değil ey guzel insan.. Benim sitemim kendi gönlümedir...
Yeryüzü, şu iletişim asrında Hiç bir mazeret, o açlıktan ölenlerin vebalini bizden alamaz.
Afrika da ,Somali'de bugün insanlık yeniden açlık sınavında. Orada kuraklık ve kıtlık yüzünden insanların aç kalarak ölmelerine ilgisiz kalınması tüm insanlığın ortak ayıbıdır...
HAYRİHİ VE ŞERRİHİ MİNALLAHİ TEALA
Hayır ve şer Allah(cc)'tandır. Yani hayrı da, şerri de yaratan Allah(cc)'tır...
Hayır ve şer hepsi birer imtihan vesilesidir..
İslâm âlemi bir arınma ve sınav döneminde Allah-u Alem...
Allah Akibetimizi Hayr etsin..

"' Aslında biz somaliye değil somali bize yardım ediyor,
biz onların dünyalığına onlar bizim ahiretimize yardım ediyorlar, ahirete yardım dünyaya yardımdan daha önemlidir."'

demis bir Gonul dostum..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
aynen oyle ne guzel hikmetli bir fark edis...Fark edebilmek..bu ne guzel bir nimet..
Aslinda yazilacak.. soylenecek..Kissadan alinacak hisseler.. ibretlik yasantimiz karelerinde..
Rabbimin Hikmet ve Esrarli bir sekilde bizlere hep Kazanmamiz icin onumuze serdigi Kazanc KAPILARI var..
yine de Kazanma kusaginda kaybedenlerden olabilmek ne kadar ACI degil mi?
Allah cc. Cumlemizin YAR ve YAR-dimcisi olsun..Selametle kardesim..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
b-651293-afrikal%C4%B1_%C3%A7ocuk_top_oynuyor_.jpg

Afrika-li yasamak icin Yiyor biz ise Yemek icin mi Yasiyoruz?

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da nefis bir Türk lokantası var.
E bizde de nefis olunca, para da olunca, o lokantada mükellef sofralar kurdurup önümüze ne geldiyse silip süpürdük.
Çorbalar, ön soğuklar, arka sıcaklar, salatalar, tatlılar, gazozlar, çaylar, kahveler... appatizier istah acici..mezeler vs..vs..

Yarım saat sırf siparişle uğraşıyorduk.
siparişler hiç bitmiyordu. ..yoksa bizim gozumuz mu doymuyor-du?
Bize hep aynı garson bakıyordu.
İnce, zayıf bir Afrikalı...tig gibi delikanli bir de yanimdakilere bakiyordum hepsi gobekli ve beden kafesinde kaybolmus ruhlar sanki...

Bir keresinde adamın bize hayretle baktığını hissettim.
Hatta acıyarak baktığını. ..veya bizi anliyamadigini sessizyordum..

Bir gün Nijer'de beş-altı tane çocuğun mangal partisine şahit olmuştum.
Bir balık tutmuşlar, denizden de midye cikarmislar..
eski bir teneke parcasinda onu güle-oynaya pişirip afiyetle yediler.
Sonra da tozu dumana katarak oynamaya başladılar.
onlarin O yediklerinde ki tad..duyduklari mutluluk ve huzur bizde yoktu..

nerde neyi eksik yapiyorduk ki.. bir turlu anliyamiyordum..
Yine bir gün Kenya 'da bir otele yerleşmiştik.
Yerleşir yerleşmez ilk işimiz "Yemek var mı?" diye sormak olmuştu.
"Var" dedi Afrikalı bir eleman.
Pirinç pilavı mıydı neydi, yağsız-mağsız, tuzsuz-muzsuz, yanında da hiçbir şey yok, onu gösterdi. ..Beğenmedik tabii...bu ne yahu sade pilav kim yer ki bunu..

oysa o sade pilavi yemek evladina goturmek icin yuzbinlerce insan sokakta ac bir kosede bekliyor olmasini fark edemedik...

ordan cook zengin hatiri sayilir bir Afrikali kardese yemege gitmistik..
Gel demisti...
"Sana geleneksel Afrika mutfağının en güzide yemeğini ikram edeceğiz" ne cook da gururlanmisti miskkin...

Gele gele lapa bir pirinç pilavı gelmişti, o da yağsız-, tuzsuz- yanında hiçbir şey olmadan...yahu tek pilav misafire cikarilirmi idi yuuh Sana..diyen yanimdakilerin bakislarini hissetmistim..

iste Afrikalılar böyle az yiyor, öz yiyor, sade yiyor ve bununla yetiniyor.
Yemeyi abartmıyor, başlı başına bir uğraş haline getirmiyor. ..bizler gibi yemegi kendimize stress bir messakat ,cile haline getirmiyorlardi..

amanimm misafir gelecek diye kendimizi zahmette sokup daha misafir gelmeden misafire karsi sinir ve kizginlik ile dolmuyorlardi..

misafir kendi RIZKI ile gelirdi.. bize zahmet.. cile.. SIKINTIYA sokmak icin gelmiyorlardi.

sonra ...
Nijer'deki o beş altı çocuğun o balığı GÜLE OYNAYA pişirdiklerini ve yedikten sonra TOZU DUMANA KATARAK oynadıkları gozumun onune geldi..
Kenya'da bir kum tepesinden yuvarlanıp duran çocuklar görmüştüm..
giysileri yırtık-pırtıktı, bizim modern dünya ölçülerimize gör fakru zaruret içinde kıvranıyorlardı..

çocuklarımızın onlar gibi olmasını hiç istemezdik, çok acınası bir haldeydiler, yazık yazık çok yazık, ama Sahra çölünü adeta yeşerten o bereketli kahkahalar neydi peki?

Yahu dedim, "bu çocukların bir günlük neşesi herhalde benim çocuklarımın bir ömürlük neşesine bedeldir. Nasıl gülüyorlar öyle? Ne güzel ve ne çok gülüyorlar...
gulunce guller aciyordu o simsiyah tenlerinde inci gibi disleri gunesi andiriyordu sanki..
Zaten Afrikalılar genellikle gülüyor...

Ben dünyada bu kadar güleryüzlü, bu kadar neşeli bir halk görmedim...
zaten evimde de Somalili KIZIM var.. her zaman mutlu ve neseli.. ben kizdigimda bile tebessumu elinden birakmiyor

Hoya..deyip yine de bana sarilmasindaki SIR ne idi anliyamadim gitti..

Hani şu "Günde 1 doların altında kazanan Afrikalı"nın dillere destan yoksulluğu hikâyesi var ya...
O gercekten bir hikâye!
Yoksulluk görecedir ve bizim nazarımızda yoksul olan ortalama Afrikalı bizim hiç olamadığımız ve belki de hiç olamayacağımız kadar mutludur, mesuttur.

Tamam, derme-çatma evlerde yaşarlar, hatta çadır gibi şeylerde yaşarlar, üç-beş metrekarede 10-15 kişi yaşarlar, ama havalar hep güneşli olduğu için zaten gün boyu dışarıdadırlar..
hatta sıcak geceleri de açık havada geçirirler ve dolayısıyla kâinat kadar geniştir aslında evleri.
Bu muhteşem sadeliğe ve basitliğe acayip özendim...:bilmemm:.
acaba ben de afrika`ya tasinsam Onlar gibi mutlu..Huzurlu ve az sey ile yetinirmi idim Ne Dersiniz?..:tamam:..:tamam:.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Eyyy Ask Ehlim..birazdan Sana bir itiraf yazacagim.. Muhabettinden ızdırap duyuyorum..
neden mi? Çünkü çirkin huylarımı güzel gösterip beni olmak istedigim ama olamadigim yonlerimi vurguluyorsun...
Kusurumu hüner ve olgunluk sayip dikenimi gül ve yasemin yapiyorsun..
aslinda bu muhacir Senden cook sey ogrendi ve hatirladi.. . İşlerin hakîkatine vâkıf olma ilmi..
firâset akılda değil gönülde oldugunu...
Ask ehli olmak istiyorsan, gönlü de katmalısın ameline...
Amel meyvelerin tatsız, kokusuz kalır, eğer gönlünle, eğer gözyaşınla olgunlaştırmazsan...
Ve arada risk almalısın; aklına meydan okumalısın ki, haddini bilsin.
Unutma!.. "Gönül, yani aşk, Nemrud'un ateşine atladı, ateş gülistân oldu. ..
Akıl, hâlâ çatı kenarından aşkı izliyor.
Aşk ateşi karşısında, odun ateşi utanır yanmaya!..
Alev alev yanan korlar, Emir Külâl Hazretlerinin aşk elinde yâkut oldu…"
iste bunlari hep Sende gordum ve Yasadim..
Rabbim Seni iki Cihanda aziz eylesin.. En Sevdigine komsu eylesin.. daha Sana ne diyeyim.. Eyy Can SIZIM...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Her sene turkiyeye gittigimde şehitler mezarligina gitmek isterim 2 sene once de gittigim de Çanakkale Şehitler Mezarlığı na gitmeyi cook istedim hatta yanindan gectim
Ama icine girmedim acelem vardı yoldan dua edip geçtim.
HAni hayatı hep acele geçeriz işte öyle
Çok uzun zamandır hep şehitliğe gitmek isterim
Ama böyle değil tabi
Bi gün gidicem ins.Ama gittiğim gün ailecek buluştukları günlerden bir gün olsun istiyorum
Bir bayram günü en çok gitmeyi istiyorum..
belki beni bir cok kardesim anliyamiyacak cunku kufur diyarinda iken Ezanlar,camiler, Şehitler Mezarlığı bir baska ozellik ve kutsalik kazanir insan bunlarin ozlemini cok farkli yasar ve eksikligini hisseder vesselam.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Hayirli sabahlar efendim..

Nasilsiniz ben de hamd olsun iyiyim..
Simdi cocuklarimi ana okulluna biraktim..
okullari araba ile 5dak.yuruyerek ise 25 dak alan bir mesafede..
Her Sabah cocuklarimi okulla biraktiktan sonra arabami da okullun parkinda birakarak evime yuruyerek, kosarak,hayal kurararak...
maziye takilarak o Rabbimin bize sundugu tertemiz havayi derinden soluyarak evime dogru gelirim..
Belki de bir an yanliz kalip kendimi, yuregimi hissetmek duyabilmek bir an da olsa varligimi sadece insan oldugumu hissetmeye ihtiyacim vardi..

Her yer karlar altinda benbeyaz bir gelin gibi..
sadece yollar erkenden temizlenmis ve tonlarca tuz atilmis olur..
ben ise yaya kaldirimindan karlar uzerinden yurumeyi cook seviyorum..
yerden 20 cm kalinligi olan kar soguktan donmus sanki uzayda yuruyormusum gibi bir his olur icimde,,
kar uzerinde yururken veya kosarken kendi ayak seslerimi dinlerim..

KIM? bu ne kadar agirim ki?karlar uzerinde yuruyebiliyorum..
sonra cocuklugum aklima gelir Sabah Istanbulda kalkip biraz kiyida kosede kar gorsek pijama ile sokaga cikip kar dansi yaptigimi ve sevincten cilgina dondugum o cocuklugumu...

ANNE!KAR YAGMIS ANNE KAR VAR!rah. annem niye sevinmez di ki?
hic anlam veremezdim..belki de sobada yakacak odun komur kalmamisti..
garip anam..sokaklarda odun ariyacakti...yada beni yuregine koyup isitacakti..

o zayif yasli bedeni ile..ellerimi nefesi ile isitacakti...sonrada alnimdan opup..
Surmeli..kinali Kuzum.. diye sogugun sessizligine garipligi ile..gomulecekti..
Cocuk akli bunlari nerden bilebilirdim ki?
AHH Kizim o kar taneleri kadar basina RAHMET dussun emi....
sozlerini bir an duyar gibi oldum...

sonra tekrar bu soguk ulkenin soguk sokaklarinda yururken sanki birisi adimi seslendi...hemen arkama donup bakarim kim?olabilir ki?
kimim var ki?seslensin?
Allah Allah niye hemen arkama bakmistim ki?

Subhana/Allah..niye sagima, soluma, onume gokyuzune bakmamistim ki?
Aninda Arkama donup bakmistim.....
demekki bilincalti aslinda hep yuregim gecmislerde kalmis, yasadigim o mutluluklari sevgileri, arkam da hasret ozlem ile ariyordum..
ya cikip gelirse?ya cikip Gelirlerse....
ya tekrar cagirdiklari seslenirlerse...
sonra bir ara Gokyuzune baktim!gokyuzunun masmavi...
görkemi ve hayalini çizdiğim bembeyaz bulutlarının altında bir an Sanki Rabbimin Rahmetini,eserini, Uzaklarda gülümseyen gökkuşağının simasinda hissetim...
Ve yoluma devam ettim...
kgüll..,

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Selamun Aleykum..
Simdi ufakliklarimi da alip Cuma namazindan camiden geldik..
Diğer bir Forumda ilk gozume carpan bir kardesimizin guzel itirafi idi...

Beni bilenler bilir ki.. Ben Bir Gozlemci insanim..
Kendimi.. ailemi.. Cevremi.. Cocuk koruma servisinde olup bitenleri..
Cuma gunu Camide..Islami okulda olup bitenleri seyredip Gozetlemeyi teffekur edip YAZI yazmayi seviyorum...

Insanlarin her biri bir Alem.. Her biri Rabbimin bir mucize ve hikmetti.. sankki..
Oyle Guzeler ki.. Insanlara ve insanliga doyamiyorum sanki...

Ufakliklarima Sorarsaniz en cook neyi seviyorsun Allah`i ve kendileri gibi Yetim olan Resulu sav. derken o kucucuk ellerini gogüslerine koyduktan sonra... selavaat cekerler...
sonrada en cook Cuma gununu sevdiklerini soylerler...
Burasi BATI.. Burasi Kufur Diyari...
her sey daha belirgindir..Ya muslimansin Ya degilsin..
Ya Ahmed sin yada Johnny...misali..

Bu gun cumadan once ufakliklarimin yanina Islami Okullun Ana okul bolumune gittim.. her cuma gittigim gibi...
artik kimisi abdest alir..kimisi su icinde balik gibi islanir...
unutmayin bunlar 4 ile 5 yas arasi islami Ana okullun ogrencileri..

kimisi.. tuvallette girmeden tuvalette girmeden once okunan duayi okuyordur.. kimsi de Edep!!
Bi haya.. der kimisi..deOyetmenim Yusuf beni itiyoki.. o yayamaz sesleri ..
iicinde civil civil.. o tertemiz ruhlarin gulusme.. seslerine seyirci olursunuz...

sonra da Namaz icin Allah in huzurunda o kucucuk,...tertemiz gunahsiz bedenleri.. ile Rukuye dururlar..
bakmaya doyamazsiniz...itismeler.. kakismalar ve cocuksu masumlugunda guzel bir namazi..seyrederken...
Bir ogretmenin.. Sesli olarak bir sey bagirdigini fark ettim...
Merak edip yanina gittigimde 10 yaslarinda bir cocuga sesleniyordu...
ibrahim ..nerdesin.. ibrahim...?Allah Allah Allah cocuk karsisinda cook sinirli duruyordu oysa..
bana komik geldi...
ismi ile cagirdigi cocuk karsisinda idi.. kaybolmamisti ki...
ibretle seyretmeye basladim..

ibrahim denen cocuk agliyordu...
ogretmen ise ibrahim kendini kaybetti goren var mi diye sevgi ile tebbesum ediyordu...
....
ibrahim gozyaslarini silip aynen sunlari soyluyordu...agla..:,
Kendimi kaybettim Ariyorum Gören Var Mi..... ?ogretmenim...
sorry ozur dilerim..cook sinirlendim bir an nerde ve kim olgumu unutup kendimi kaybettim...
Benim Babam bizi birakmadi.... O geri donecek diyerek hickiriklarla.. okulun arkkasina gitti...
ANLIYANA..

.Ey İnsaN ! BütüN MahlukaT SeniN için Yaratıldı Gönlünü Bunlara Kaptırma
Zira Sende Halık için Yaratıldın Bunu Unutma..ve en cook sinirlendiginde bile Kendini KAYBETME....
kgüll..,

Üst Alt