Şeytanın yaratılışı ve mahiyeti hakkında bilgi verir misianiz?

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Kur’an-ı Kerim, Hz. Ademin topraktan yaratıldığını, sonra ona ruh verilerek canlı bir insan haline getirildiğini açıkça anlatır. Aynı şekilde Şeytanın da cinlerden olduğu konusunu vurgular. Bu husus Kur’an-ı Kerimde şöyle anlatılır:

“Rabbin meleklere demişti ki: Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Onu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın! Bütün melekler toptan secde ettiler. Yalnız İblis secde etmedi. O büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu. Allah! Ey İblis! İki elimle yarattığıma secde etmekten seni men eden nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden misin? dedi. İblis: Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.”
(1)

Şeytan ateşten yaratılmış olmayı kendince bir üstünlük sebebi olarak görmüştür. Ateş başka varlıklarla temas ettiğinde onları yakar ve eritir. Su ve kum, toprak gibi diğer katı maddeler ateşi onu söndürür. Bir üstünlük sebebi gibi görülen bu fark, aslında şeytanı ömür boyu yalnızlığa itmiştir. Yüce Allah’ın katında üstünlüğün temel esası ise, önce kendisine itaat edilmesi idi. İblis, bundan imtina edip kaçındığı ve kendisini üstün gördüğü için rahmetten kovulmuş ve “şeytan” olarak adlandırılmıştır. Ateşin toprağı yakması sebebiyle, bunu yok olmaz bir üstünlük olarak görüp büyüklenmesi şeytanın kâfir olarak İlahi huzurdan da cennetten de kovulmasına sebebiyet vermiştir.


Kuran’da, cinlerin ateşten yaratıldığı bildirilmektedir:


“Cinleri de daha önce zehirli ateşten yaratmıştık.”
(15:27);

“Cinleri öz ateşten yarattı.”
(55:15)

Bazı alimler, Rahman suresindeki “Cânn” deyiminden kasıt, cinlerin babası İblistir demişlerdir. Elmalılı Hamdi Yazır, aynı kanaatte olmadığını söyleyerek, “Başlangıç itibariyle bütün insan cinsi salsaldan yaratılmış olduğundan insandan kasıt, yalnız Adem değil insan cinsi olduğu gibi, Cânn’dan kasıt da cin cinsidir.” der.(3) Şu halde İblis, yani şeytan da cinlerden olduğuna göre, o da ateşten hem de dumansız, öz, yalın, yakıcı ateşten yaratılmıştır diyebiliriz. Buna yukarıda meallerini verdiğimiz ayetler de zaten açıkça işaret etmektedir.


Bursalı İsmail Hakkı da, “O cinlerdendi” ayetini,
“Onun aslı, ateşten yaratılmış bir cindi. Meleklerden değildi.” diye tefsir etmekte ve “Meleklere ‘Ademe secde edin!’ demiştik. İblis hariç hepsi hemen secde etti.”(Kehf, 18/50) Ayetinde İblisin meleklerden istisna edildiğini söylemektedir. “İblis melek olmayıp, cin olduğuna göre, melekten nasıl istisna edilmiş olabilir?” tarzındaki muhtemel bir soruya cevap için şu izahı yapmıştır.

“Çünkü, İblis de onlarla beraber secde etmekle emrolunmuştur. Daha sonra ise istisna edilmiştir. Tıpkı, “...falan kadın hariç hepsi çıktılar” sözünde olduğu gibi. Burada hariç olan kişi, erkekler arasında bulunan bir kadındır.


Bir görüşe göre,
“O cinlerdendi” cümlesinden kasıt, onun ilk cin olduğuna işarettir. Hz. Ademin ins’den olduğu gibi. Çünkü Hz. Adem insanların ilkidir.(4)

İblis denen o cin,
“Rabbinin emrinden çıktı.” Allah’a itaat etmekten kaçındı. Oysa biz biliyoruz ki, “Melekler, Allah’ın emrine isyan etmezler, ne emrederse onu yaparlar.”(5) İnsanlar ve cinler, kulluk sorumluluğu ile yükümlü oldukları için, iradeleri ile yaptıklarının cezalarını veya mükafatlarını göreceklerdir. Ancak melekler öyle değil. Onlar hata yapmaktan korunmuşlardır; şer işlemeyi irade edemezler.

O halde, şeytanın meleklerden olması söz konusu olamaz.
 

Mehmet1943

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
17 Şubat 2012
Mesajlar
102
Tepkime puanı
0
Şeytanın yaratılışı hakkındaki yazını dikkatle okudum.Yazılanlara ,ve çok değerli din alîmlerimizin yorumlarına aynen katılıorum.Ancak,bu doğruları biz okuyanlar nasıl anlıyoruz,fark (mesele)burada.Yani,anlayışlar farklı.Allah(cc) her yarattığı insanı birbirinden farklı yaratıyor,kimse birbirinin aynı diyil.Durum böyle olunca anlayışlarda farklı oluyor.Neriye gelmek istiyorum.Söylemek istediğim şu; Çok değerli ailmlerimizden Elmalılı Hamdi Yazır,yazınızdada belirttiğiniz gibi,şöyle diyor: Cinleride daha önce zehirli ateşten yaratmıştık.(15:27) Cinleri öz ateşten yarattı(55:15) ....'öz' yalın ateşten yaratılmıştır diye biliriz.Buna yukarıda meallerini verdiğimiz ayetlerde zaten apaçık işaret etmektedir. Benimde bu okuduklarımdan anladığım şu.İnsanın beden yapısı çamurdan yani hüreden ,cinlerin beden yapısı ZEHİRLİ ATEŞTEN_(ÖZ ATEŞTE) yani günümüzün bilimsel anlayışına göre (RADYASYON)dan meydana gelmiştir.ZEHİRLİ ATEŞ=RADYASYON.Ben böyle anlıyorum.Zaten şeytanın amacıda insanları anlayış farklılıklarından dolayı birbirine düşürmek,bibirleri ile uğraşır hale getirmek.Ben her insanın anlayışına saygı duyuyorumÇünkü,şeytan,idrak edemediğini inkar ettiği için lanetlenmiştir.(Lanet=Allah(cc)tan uzaklık)Muhakkik müslümanlar bu yazdıklarımı çok iyi anlıyorlar zaten...Amacı düşüncelerinize karşı çıkmak değil.

İnsan çamurdan(HÜCREDEN) yaratılmıştır.Hücrede atomlardan meydana gelmiştir.Atomda enerji (Allah (cc) ın KADİR sfatı) den meydana gelmiştir.Allah(cc) ismi ile işaret edilen,sayısız sonsuz alemleri KADİR (Kudret,Enerji)ve ALİM (İlim) isimleri ile yaratmıştır kendinden kendine.(Yanlış anlamaktan Allah(cc) a sığınırım.)İnsan hücreden yaratılmıştır,ancak her hücreden yaratılan İNSAN değildir.Hayvanlar,bitkiler de tek hücreli canlılarda hücrelerden meydana gelmiştir.Melekler,Cinler İnsanlar ve diğerleri BİLİNÇ varlıklardır.Farkında olmamız gereken,bu BİLİNÇ varlıklar nasıl oluşuyor?Yine Kuran-ı Kerimde anlatılan bilgilere dayanarak(Hala görmüyormusunuz,düşünmüyormusunuz) bu mecazi anlatımları ben şöyle anlıyorum:Allah(cc) ın yüzden bir eksik 99.isminden birisi bildiğiniz gibi KADİR(Enerji) sıfatıdır.Günümüzün ilim anlayışına göre,enerji nin yoğunlaşmaya başlamasında ilk hali FOTON yapıdır.Dinimizde NUR diye anlatılan yapıdır.Arapçada Merk (Enerji demektir) kökünden gelen MELEK anlamına gelir.Bütün varlık aleminde CİN ve İNSANLAR da dahil herşeyin yapısı,Meleklerden meydana gelir.FOTON yapının yoğunlaşmaya devam etmesinin bir üst boyutu CİN denen varlıklrın beden boyutunu meydana getirir.(Dumansız ateş=Radyasyon) Aslında radyasyon bir MİKRODALGA dır.Müsemmaya nüfuz edici özelliği vardır.Yani her yerden geçer,mikrodalgada her yerden geçer.Biz aslında aynı şeye değişik isimler vermişiz,Dumansız ateş-Mikrodalga-Radyasyon-Frekans vs..CİNLER frekans yapı bilinç varlıklardır.Enerjinin yoğunlaşmaya devam etmesi ile,kuantsal (frekans)yapıdan sonraki üçüncü durağı ATOM boyutudur.Yani MADDE boyutu.Konuyu fazla uzatmıcam,bu yazdıklarım benim düşünce ve fikirlerim değildir.Okuduğum kitaplardan esinlendim.Ancak bu bilgilerin telif hakkı olmadığı için sizlerle rahatca paylaşıyorum.

Merhaba Allah(cc) dostları,'O halde,şeytanın meleklerden olması söz konusu değildir.'Elbette çok doğru.İnsanlar kendi aralarında,kendilerine benzeyen insanlarla biraraya gelirler,dostluklar kurarlar.Fıtratı,yapısı,inancı bibirine benzemeyenler ,bibirlerinden UZAK olurlar.Evet şerride,Hayrıda yaratan Allah(cc) tır.Şer gelirse nefsimizden ,Hayr gelirse Allah(cc) tan biliriz.Bu anlayışla ''şeytanın meleklerden olması söz konusu olamaz...''ifadesini ,bilinç yapılarındaki farka ,yani fıtratı gereği MELEK İlahi buyruğa itat ediyor,CİN(Hepsi değil tabi) fıtratı gereği,İNSAN daki Halifetullah üstünlüğünü idrak edemediği için İnkar ediyor.'Ben insana boyun eğmem diyor.Her varlığın beden yapısı,boyutuna göre değişir.Enerjiden maddeye göre sıalamada_= ENERJİ (KADİR)---FOTON(NUR..MELEK)---(KUANT..-FREKANS))---ATOM (MADDE..ÇAMUR,HÜCRE) diye anlıyorum günümüzün bilimslel verilerine göre...O halde MELEK , NUR (Foton) yapıdan,CİN ise Dumansız Ateş (Radyasyon,Frekans yapı,) ten meydana getirilmiştir,Allah(cc) tarafından.Kafa karıştırmamak için ,ara veriyorum..Değerli Mümin kardeşlerim,şu sitede olmak,paylaşmak bile şanstır bizler için,kim bilir Hz.Rasulullah(AS) ın yüzü suyu hürmetine,Allah(cc) ilmi bizlerede ulaşır.Açık olan beyinler,bu ilmi alır,değerlendirir,kabul ederse yaşamına uygular,kafama yatmıyor derse kendi inancında yoluna devam eder.Zahmet verdiysem affola.Ben paylaşmaktan çok büyük keyif aldım..Bildiğimi çoğalttım..
Hoşça kalın..Allah(cc) a emanet olun..
 
Üst Alt