istihare namazı hakkında bilgi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
istihare namazı, istihare namazı kılınışı, istihare duası, istihare namazı nasıl kılınır, hacet namazı, istihare namazı diyanet, İstihare duasının anlamı, İstihâreden önce veya sonra, gerekli istişareler

Hayır dileme, yapmak istediği bir şeyin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için iki rekât namaz kılıp dua ederek rüyasında manevî bir işaret almak amacıyla uykuya yatma

Bir iş yapılmak istenildiğinde istihâre yapmak menduptur Hz Peygamber, Ashab-ı kirama önemli işlerinde istihâreye başvurmalarını telkin buyurdu Câbir (ra)'den şöyle dediği nakledilmiştir: "Resulullah (sas) bütün işlerinde, Kur'an'dan sure öğretir gibi istihâreyi de öğreterek şöyle derdi: "Sizden biriniz bir ise niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât namaz kılsın ve şöyle desin: "Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azim Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb Allâhümme inkünte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri tev âcili emri ve âcilihi Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi Ve in künte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ev âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysü kâne Sümme ardihi bihi" (Buharî, Teheccüt, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b Hanbel, III, 344)

İstihare duasının anlamı: "Allah'ım yapmayı düşündüğüm su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır Kudretinle senden güç istiyorum &nin büyük fazlından ihsan buyurmanı dilerim Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez Sen bilirsin, ben bilemem Sen şeyi çok iyi bilensin, Allah'ım Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur" istihare duasını dinlemek için tıklayın

Sa'd b Ebi Vakkas'tan, Resulullah (as)'in şöyle buyurduğu rivayet edilir: "Âdem oğlunun Allah'tan hayır dilemesi (istihâresi) saâdetindendir Allah'ın hükmüne razı olması da saâdetindendir Allah'tan hayır istemeyi terketmesi ise onun bedbaht olmasındandır Allah'ın hükmüne razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır" (Ahmed b Hanbel, I, 167; Tirmizi, Kader, 15)

İstihâreden önce veya sonra, gerekli istişareler yapılır ve o iş hakkında karar verilir Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "İş konusunda onlarla istişare yap İstişareden sonra o isi yapmaya tam olarak karar verince, artık Allah'a dayan ve güven" (Ali İmrân, 3/159) İstihare hadisi İbn Mes'ud, Ebû Eyyûb el-Ensârî, Ebû Bekir, Ebû Saîd, el-Hudrî, Sa'd b Ebi Vakkas, Abdullah b Abbas, Abdullah b Ömer, Ebû Hureyre ve Enes b Mâlik gibi büyük sahabilerden nakledilmiş, bu rivayetleri senetleriyle birlikte, Buhârî, şârihi Aynî, "Umdetu'l-Kâri" adlı şerhinde tek tek zikredilmiştir Rivayetler arasında bazı metin farklılıkları vardır

Enes b Mâlik'ten gelen rivayet istihâreyi teşvik eder Bu hadîs şöyledir: "İstihare yapan kimse hüsrâna uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez" (Tecrid-i Sarih Tercümesi, Ankara 1985, IV, 135)

İstihâre namazında nelerin okunacağı hadisle sabit değilse de, birinci rekâtta Fatiha'dan sonra Kâfirun, ikinci rekâtta ise, İhlâs sûrelerinin okunması güzel görülmüştür Nevevî bunu müstehab görür İmam Gazzalî de bu sûrelerin okunması gereğinden İhya'da söz etmiştir İbn Ömer'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Resulullah (sas)'i bir ay süreyle izledim, sabah namazının sünnetinde, Kâfirun ve İhlas sûrelerini okurlardı Gazzâlî'nin bu gibi hadislerden mülhem olarak, istihâre namazında da benzer kıraati uyun gördüğü söylenebilir

İstihare namazından sonra, istihare duası okunur ve istenilen şeye niyet edilerek, Kıbleye dönülmek suretiyle yatılır Böylece istihareye üç veya yedi geceye kadar devam edilebilir Çünkü Hz Peygamberin bazı duaları üç defa tekrar ettiği, hatta Enes b Malik'e istihâreyi yediye kadar tekrar etmeyi telkin buyurduğu nakledilir (Tecrid-i Sarih Tercümesi, IV, 142, 143)

İstihâre, iyiliği veya kötülüğü kestirilemeyen bir iş hakkında sözkonusu olur Hayırlı ve sevaplı olduğu kesin olarak bilinen bir konuda istihâreye gerek kalmaz İstihâre namazı, kerâhat vakitleri dışında her zaman kılınabilir Çünkü hadiste vakit belirtilmemiştir. İstihare namazı nasıl kılınır ve istihare duası için tıklayın

Şâmil İA

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Allah RAZI olsun istihare ilgi alanim-dir..ve bu konuda Sizlere bir SIR versem..?

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Allah RAZI olsun istihare ilgi alanim-dir..ve bu konuda Sizlere bir SIR versem..?
Ecmain olsun, ilgi alanınız olduğunu bilmiyordum, buyurun özelden sırrınızı verebilirsiniz, burdan vermeyin herkes görüürr:)

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
ins. elimdeki istisare..istihare ..hipnotizm..ruya..ve insan psikolojisi dosyasini bitireyim yazacagim..
cook ozel ve gercek olan bir bilinmeyen...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
:tamam:.sabırlıksızla bekliyoruz.
bende yazmak icin sabirsizlaniyorum..ama ..istihare..istisare ve hipnotizm ve insanin maneviyati ile ilgili su dosyayi bitirmeliyim ki.. size aktarabileyim..
ins. okudugunuzda kimse hakkimda farkli dusunmesin...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Soylemek istedigim SIR hayatim boyunca yapmak istediğim her şey icin Karar verirken, önce temel kaynak ve fikri sorulmaya lâyık isin Ehli kişilerini bulur istişare ettim..
bir sonuç elde edemezsen istihare namazimi kilip hakkımda hayırlı olup olmadığını anlamak için Rabbime danismadan hayattimda hic bir onemli ise girismedim...
bazen istihare namazi bile kilmadan sadece Yatsi namazindan sonra butun yuregim ve samimiyettim acizligim ile Rabbime Hakkimda Hayirli olanini gostermesi bir sekilde bir isaret bir ruya gostermesi icin yalvardim..
ve her seferinde Elhamdullilah Rabbim hep Hakkimda Hayirli olan ile beni kalbimden gelen bir his ile dogru olani yapmam icin yonlendirdi...
ne zaman ki istiharedeki ruyalarima dinlemeyim bildigimi yapti isem.. sonunda pismanlik yasamisimdir..
ozellikle istihare namazi kilip Eyy Rabbim Sen Hakkimdaki en Hayirlisini goster diye Ona teslim oluyorsun ve Rabbim O isi yapma Hayirli olmaz diye bizleri Ruya yolu ile uyardigi halde once akil danisip sonrada nefsimizin istedigini her yaptigimda basim beladan kurtulmadi....

Bir iş yapılmak istenildiğinde istihâre yapmak menduptur Hz Peygamber, Ashab-ı kirama önemli işlerinde istihâreye başvurmalarını telkin buyurdu Câbir (ra)'den şöyle dediği nakledilmiştir

Peygamberimizin sözleri de var rüya hakkında:
“Benden sonra peygamberlikten geriye hiçbir şey kalmayacak, ancak mübeşşirât kalacaktır.”
“Mübeşşirât nedir?” dediler.
“Sâdık rüyalardır” buyurdu.
ama herkes de istihare namazi kilip gordugu ruyalar..salih olmiyabilir o yuzden de istihare namazini kilan kisilerin Takvali..ihlasli..saf..temiz.. ibadet Ehli olmalari gerekli...
Evet, rüyalar üç türlüdür.
Biri, şeytanîdir. Bu tür rüyalarda şeytanın telkiniyle korkutucu, ürkütücü, utandırıcı sahneler yaşanır...
Kâbuslar, karabasanlar, erotikler... Tâbire değmiyor bunlar.Geçelim.

İkincisi, boş hayâllerden ibâret. Kurânımızın tâbiriyle “edgasü ahlâm,” yani “hayâl demetleri.” Ciddi bir anlamları yok bunların da. İnsanın hayâl gücü türlü tasvirler yapar. Günlük olayları ve görüntüleri çeşitli biçimlerde bir araya getirir, kurgular. Bazen, yıllar önce aynı vakitlerde yaşanmış hâdiseleri hatıra getirir, sonraki olaylardan derlenmiş ayrıntılarla süsler...

Bazen de, ruh dünyandaki dalgalanmalar rüyalarına yansır. Meselâ, öfkeyle yatarsan uykun boyunca kavgalar edersin. Düşmanlık duygularıyla doluysan rüyanda köpekler, yılanlar, kovalamacalar görürsün...
Mide hararetiyle yatmışsan, rüyana dereler, çaylar, pınarlar akar. Uyurken çevreden gelen uyarıcıların etkisiyle de rüyalar görürsün...

Kimi ruhbilimcilerin “bilinçaltının dışavurumu” diye tanımladıkları bu tur rüyalar bu türden olsa gerek.
hipnotizm edilerek de gorulebilir.. Bunu da geçelim.

Geldik üçüncü kısım rüyalara. Bunlara “sâdık rüya” denir...
Asıl rüyalar bunlardır...
İnsan uyuyunca dış duyuları kapanır. Gözlemlenebilen dünya ile dış duyular ile arasındaki ilişkiler kesilir...

O zaman, insanın ruhunda bulunan ve “Rabbanî lâtife” diye nitelenen insanî duygu ile “Misâl âlemi” arasında bir pencere açılır...insan da şaika denen bir his vardir..
UNUTMIYALIM BUNU....

Ruh, kader levhasından yansıyan bazı olayları bu menfezden görür. Bazen olaylar aynen seyredilir...
Bazen de, hayâlimiz bu mânalara sûret giysileri giydirir...
Hayâl hazinemiz bir giysi deposu gibidir, orada her mâna için ayrı bir libas vardır...
Mânalar hayâlden geçerken bu elbiseleri giyerler. İşte böyle rüyalar için “tâbir ilmi”ni bilmek gerekir...

istikbalde olacakları Allahtan başkası bilemez. Ama Allah bildirirse, bilir...
Nitekim peygamberlere ve velilere gelecekle ilgili bilgiler sezdirilir...
Nebilerin ve velilerin uyanıkken gördüklerini, sıradan kimseler rüyalarda görürler. Bu sebeple, rüyalar normal insanlar için bir nevi velâyettir...
Çünkü, ilham yoluyla geçmişi ve geleceği görebiliyorlar...
ilham nedir? Allahın insan kalbine mâna koyması...
Rüyalarda olan da budur işte. Şu hâlde, sıradan insanlar da rüyalar vasıtasıyla gelecekten haberler alabilirler..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
iste Benim SIRRIM...bu Gurbet Diyarinda akil danisacak Ana..baba kardes hic kimsem olmadigi icin her yapacagim iste istisare ve istihare yapmadan hic bir ise baslamam..
o yuzden bana burada Arkadaslarim.. istiharekolik derler....dfgtnsırıtık.:,
yani madde ve mana iki Alem arasinda yasiyan Cin gibi insansin diyerek hep gulerler Bana...sırıtık.:,
belkide meslegimden oturu..kim bilir...
eskiden manevi hastaliklari tedavi eden..ozel yerler ve Hak dostlari vardi...
her kisinin ozel konum ve icinde bulundugu ruh haline gore tedavi edilirlerdi...
Bu gun ise malesef sadece Maddi fiziksel tedavi eden yerler ve kisiler oldugu icin..pek basarili olamiyorlar..
neden mi Cunku?bir cok maddi fiz. hastaligin kaynaginda aslinda manevi hastalik sebep olduguna inaniyorum..
Onlar bana inanmasa da bir gun caresiz kaldiklarinda kendi gozleri ile gorecekler...
ben her insanin maddi ve manevi guc ve enerji dolu olduguna inandigimdan
ve her insanin maddi ve manevi yonlerini bilmesi gerektigini savundugum icin
arkamdan boyle farkli isimler takmaktalar.. Canlari Sag olsun...
iste Sizin Gönül sızım denen uyenizin acaip biri oldugunu simdi anladiniz belki...
ama Hamd olsun meslegimde en basarili olan elemanlardan biriyim...

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
İnsan büyük bir sır, rüyalar da öyle, birçok rüyamın aynen gördüğüm şekilde yada yorumladığım şekilde gerçekleştiğini söyleyebilirim. Veya herhangi bir olay olduktan sonra bunu aynen rüyada daha önce gördüğümü çok defalar bilirim...

Özellikle Annemim rüyaları birebir çıkıyor... Hele bir defasında, benim şahsen yaşadığım olayı ve şahit olduğum manzarayı... Aynı şekliyle gördüğüne ve bana anlattığına şahidim...

Rüya olayını çözmeye çalışmıyorum, zaten bence bu mümkün değil, ancak herzaman güzel ve ilerisi hakkında fikir verebilecek rüyalar görmek için duacıyım...Bazen gerçekten de oluyor...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
İnsan büyük bir sır, rüyalar da öyle, birçok rüyamın aynen gördüğüm şekilde yada yorumladığım şekilde gerçekleştiğini söyleyebilirim. Veya herhangi bir olay olduktan sonra bunu aynen rüyada daha önce gördüğümü çok defalar bilirim...

Özellikle Annemim rüyaları birebir çıkıyor... Hele bir defasında, benim şahsen yaşadığım olayı ve şahit olduğum manzarayı... Aynı şekliyle gördüğüne ve bana anlattığına şahidim...

Rüya olayını çözmeye çalışmıyorum, zaten bence bu mümkün değil, ancak herzaman güzel ve ilerisi hakkında fikir verebilecek rüyalar görmek için duacıyım...Bazen gerçekten de oluyor...

Aynen efendim her insan Allah-in bir SIRRI ..ve en buyuk Saheseridir..o yuzden meslegimi cook seviyorum..her gun insanlardan yeni bir sey ogreniyorum..
mesela bugun Cuma namazindayiz..tabiki ben 5 yasindaki oglusumu erkekler tarafina gonderdim ben ise 2. katta hanimlarin namaz kildigi yerden onu izliyorum...
Imam efendi hutbeyi anlatiyor camide 600 kisiye yakin cemaat vardi..
bu hafta bizde mart tatili vardi yani ufakligimin okulu yoktu...
imam efendi cocuklarimiza guzel ornek olmamiz gerektigini hadisler ile anlatir iken...
bir baktim oglum ayaga kalkti.. kollarini acti.. daha 5 yasinda okul arkadasi olan sabiri afrikali simsiyah zifiri olan arkadasina selamun aleykum sabir diyerek arkadasi da ona aleykum selam yusuf diye caminin hutbenin ortasinda sarmas dolas oldular..
birisi afrikali digeri amerikan asilli musliman..
ve cocuklar renk. cins farki gormeden o An sadece sevgi ve muhabbeti paylasiyorlardi...
acaba kim kimi ornek almali idi diye bir an dusundum..
iste her olay ve insana hikmet gozu ile bakarsak gorulenden cook daha fazlasinida gorebilirdik aslinda...

benim de ruyalarimin cogu cikar ve bir sey olacagi zaman hissederim..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Ne Mutlu ;
Secdeye Varıp, Ruhlarını Emanet Sahibine Verip Rabbine teslim olanlara...

nesimcik

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Allah razı olsun çok faydalandık

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bir iş yapılmak istenildiğinde istihâre yapmak menduptur Hz Peygamber Ashab-ı kirama önemli işlerinde istihâreye başvurmalarını telkin buyurdu Câbir (ra)'den şöyle dediği nakledilmiştir

Peygamberimizin sözleri de var rüya hakkında:
“Benden sonra peygamberlikten geriye hiçbir şey kalmayacak ancak mübeşşirât kalacaktır.”
“Mübeşşirât nedir?” dediler.
“Sâdık rüyalardır” buyurdu.
ama herkes de istihare namazi kilip gordugu ruyalar..salih olmiyabilir o yuzden de istihare namazini kilan kisilerin Takvali..ihlasli..saf..temiz.. ibadet Ehli olmalari gerekli...
Evet rüyalar üç türlüdür.
Biri şeytanîdir. Bu tür rüyalarda şeytanın telkiniyle korkutucu ürkütücü utandırıcı sahneler yaşanır...
Kâbuslar karabasanlar erotikler... Tâbire değmiyor bunlar.Geçelim.

İkincisi boş hayâllerden ibâret. Kurânımızın tâbiriyle “edgasü ahlâm” yani “hayâl demetleri.” Ciddi bir anlamları yok bunların da. İnsanın hayâl gücü türlü tasvirler yapar. Günlük olayları ve görüntüleri çeşitli biçimlerde bir araya getirir kurgular. Bazen yıllar önce aynı vakitlerde yaşanmış hâdiseleri hatıra getirir sonraki olaylardan derlenmiş ayrıntılarla süsler...

Bazen de ruh dünyandaki dalgalanmalar rüyalarına yansır. Meselâ öfkeyle yatarsan uykun boyunca kavgalar edersin. Düşmanlık duygularıyla doluysan rüyanda köpekler yılanlar kovalamacalar görürsün...
Mide hararetiyle yatmışsan rüyana dereler çaylar pınarlar akar. Uyurken çevreden gelen uyarıcıların etkisiyle de rüyalar görürsün...

Kimi ruhbilimcilerin “bilinçaltının dışavurumu” diye tanımladıkları bu tur rüyalar bu türden olsa gerek.
hipnotizm edilerek de gorulebilir.. Bunu da geçelim.

Geldik üçüncü kısım rüyalara. Bunlara “sâdık rüya” denir...
Asıl rüyalar bunlardır...
İnsan uyuyunca dış duyuları kapanır. Gözlemlenebilen dünya ile dış duyular ile arasındaki ilişkiler kesilir...

O zaman insanın ruhunda bulunan ve “Rabbanî lâtife” diye nitelenen insanî duygu ile “Misâl âlemi” arasında bir pencere açılır...insan da şaika denen bir his vardir..
UNUTMIYALIM BUNU....

_serpil_

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
biraz önce üye oldum sitenize.gördüğüm kadarıyla çok faydalanacağım.emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
İstihare konusunda aklıma takılan bir şey var bilginizi almak isterim...
Bir iş var aklımda o işe girip girmeme konusunda kararsızdım ve istihare namazı kıldım. Rüya gördüm fakat çok karışıktı ve neredeyse tamamını hatırlamıyorum, herhangi bir renk görmedim, 2 gündür namazımı kılıp yatıyorum fakat çok muallaktayım. Her iki gün de sabah uyandığımda o işle ilgili içimde bir isteksizlik vardı, bunu Allah'ın bir işareti olarak mı yorumlamalıyım yoksa 7 gün boyunca devam edip emin olmaya mı çalışmalıyım? devam edersem aksi yönde ısırarcı olmuş olur muyum? bundan çok çekiniyorum. Rabbime karşı gelmiş olmak istemiyorum lütfen bana yardım edin.

Yönetim/Edit; Aslında ilk gönderdiğiniz mesaj cevaplanmıştı. Açtığınız konu daha çok soru olduğu için üyelerden gelen sorular bölümüne taşındı. buradan bakabilirsiniz.==> İstiharede kalbime gelenler

[kadesign]

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
istihare namazından sonra kalbe his gelmesi veya danışılan işin rüyada hayırlı - şerli olarak görülmesi için 3 veya 7 defa yapılması gerektiği söyleniyor. bir seferde görülmesi için tasavvuf ehli olunması gerektiğini okudum. bunun doğruluğu nedir acaba ?

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
"bir seferde görülmesi için tasavvuf ehli olunması gerektiğini okudum. bunun doğruluğu nedir acaba ? "
Ben bilmiyorum..lakin asagidaki konuyu okursaniz ins.daha iyi anlarsiniz..

İstiharede kalbime gelenler

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Önce umumi bir yanlışı düzeltelim: İstihare namazı kılındığında rüya için yatmak ve rüya görmek şart değildir,
gelecekle ilgili kesin öngörülerde bulunmak şart değildir, istihareden geleceğin bizim arzumuz çerçevesinde şekillenmesini sağlamak murad değildir.
İstihare yapmak, kehanette bulunmak ve geleceği görmek demek değildir.
İstihareyi böyle anlamak dinî bir yaklaşım değildir. Geleceği görme muradı ile istihare yapılmaz. Yapılırsa doğru sonuç vermez.
Çünkü bu yanlış bilgi bizi istihare ruhundan koparıyor.

İstihare, girişilen bir işte Allah’tan hayır umduğumuzu ifade etmek için yapılır. İstihare bu yönüyle bir çeşit duâdan başka bir şey değildir.
İstiharede, hayırlı olana gönlümüzü yatıştırması için Allah’a duâ ederiz.

Nitekim Peygamber Efendimiz (asm), istihare için, “istihare namazından sonra kalpten geçen mânânın ve oluşan kararlılığın” önemli olduğunu bildirmişlerdir.
İnsanda bu kalbî kararlılık rüya görmeden de pekâlâ oluşabilir. Diğer yandan rüyada beyaz ve yeşil görülen kimi zamanlar vardır ki, kalpte kararlılık meydana gelmemiştir.

Her şart ve zeminde yapılacak istiharenin özünde, Allah’tan hayır ummak vardır. Yoksa fal gibi geleceği görme isteği yoktur.
Zaten geleceği görmek, bize hayır da getirmez. Bunu baştan kabul etmeliyiz. Çünkü geleceği ilmek ilmek biz örüyoruz ve bu örgümüzü Allah’a olan tevekkülümüzle kaynaştırıyoruz. Gerekli şartları yerine getirdikten sonra gelecek hususunda yapmamız gereken tek şey, Allah’a güvenmek olmalıdır.

Genel mânâda rüyalarınız için hayır dilemenizi öneriyoruz. Biz de hayır diliyor, hayır olsun diyoruz. Gün boyu olumlu şeyler düşünen, olumlu umutlar taşıyan,
kalbinin kararlılığı bulunan ve karamsarlık yaşamayan kişi, rüyasında mutlu ve umutlu şeyler görür, beyaz renkler görür.
Nitekim Bediüzzaman Hazretleri de, “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen güzel rüya görür” demiştir.

İstihare ruhuyla baktığımızda, bu demektir ki, bizim kalbimiz bir tarafa yatışmış, bir kararlılığa ulaşmış, bir tarafa meyletmiş; bu durumda bize sadece hayır dileyip adım atmak kalıyor.
Bu sırada kıldığımız istihare namazı ve yaptığımız duâ, kalbimizin yatıştığı işin hayırlı olmasını Cenâb-ı Allah’tan dilememizi sağlar.
Çünkü hayır bizim arzumuzda değil; Cenâb-ı Allah’ın takdirindedir.

Evleneceğimiz kişiyi dindar diye seçmişsek, huy güzelliği varsa, bize denkse ve onu beğenmişsek, onun üzerinde ailemizde bir fikir birliği ve temayül oluşmuşsa; artık Allah’tan hayır umulur, hayır istenir, Allah’a tevekkül edilir, her şey Allah’ın takdirine bırakılır ve evleneceğimiz kişiden Allah için razı olunur.
Bu durumda iki rekât namaz kılınır ve Allah’tan hayır istenerek gerekli işlemler başlatılır. İstihare budur ve Tevhid inancı bunu gerektirir.

Kalbinde kararlılık oluşmayıp kararsızlık devam ettiğinde, istihare namazını tekrar kılar ve Allah’a tekrar duâ eder.
İhtiyaç duyduğu her an namaz ve duayı kesmez, devam ettirir.
Namazdan ve duadan sonra, kalbinde umduğu şekilde her hangi bir yatkınlık bulursa; “Bismillah” der ve ilk adımı atar. Artık Allah’a tevekkül eder. Sünnet olan budur.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
İstiharede asıl ana tema,ihlasli, samimi bir dil, arınmış, tertemiz bir vücut ve ruh ile Allahtan yardım istemek ve Allah'ın kendisi
için olan tüm hükümlerine samimi bir inkıyad ile güvenip teslim olmaktır.

Hayatında namaz kılmamış, alnı secdeye değmemiş, yalan, haram, dedikodu vb. pek çok kötülük içinde yaşayan birinin sıkıştığı bir konuda istihareye yatması
ne derece doğrudur sadece yüce Allah bilir....

Allaha hamd etmelisin, sana verdiği nimetleri anıp şükretmelisin, Peygamber ve âline selam vermelisin, günahlarını hatırlayıp itiraf ederek onlardan Allaha sığınmalısın..

Hele hele namaz kılmayı bilmediği için arkadaşından, annesinden istihareye yatmasını istemek konunun acı yönünü göstermektedir.
insan Hakk ,Dua dilini ibadet dilini bilmez mi..?
Önce abdest alınır..hele bir temizlen bir ARIN..Sonra günahlardan tevbe edilir. ( bir daha tekrarlamamak şartıyla)

İki rekat nafile namaz kılınır.
- İlk rekatta, Sübhaneke ve Fatihadan sonra, Kafirun,
- ikinci rekâtta Fatihadan sonra İhlas okunur.

Bir başkası sizin adınıza istihare yapabilir mi?
İstihare başkasına yaptırılamaz. İstihareyi insanın kendisinin yapması gerekir. İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifa etmelidir.

İstihare rüyası nasıl görülür?
Yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra başka bir şey yapmadan, hiç konuşulmadan abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır.
Rüya görseniz de, görmeseniz de, bu işlemlere 7 gün devam edilmelidir.

İstihare rüyası nasıl yorumlanır?
İstihare rüyası insanın kalbi ile Allah arasında bir iletişimdir. Allah uygun görürse size hayır – şer konusunda mesaj gönderir,
bir şeyler göstertir yada bir şeyleri vesile ederek bazı bilgilere ulaşmanızı sağlar. Rüyada illa beyaz, siyah, kırmızı renkli sonuç beklemek anlamsızdır.
Öte yandan bazı İslam din büyüklerinin bazı tespitleri vardır ki bunlar;
- beyaz veya yeşil görmek hayra,
- siyah veya kırmızı görmek şerre alamet olduğunu söylerler.

Yüce Allah bu kainatı yaratırken her şeyi mükemmel ve hatasız yaratmış ve insana akıl vermiştir. Bize verdiği bu kadar nimet karşısında bizlerden sadece iyi insan, iyi kul olmamızı istemektedir. Aslında iyi insan, iyi kul olmak o kadar zor değildir. Allah’ın emirlerine uyup, onun dediklerini yaptığımızda zaten hayatımız yolunda gidecek bu dünya bir cennet olacaktır.

Üst Alt