İstihare namazı nasıl kılınır

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
istihare namazı nasıl kılınır, istihare duası, İstihare namazı nedir, İstihareden sonra görülen rüya ile amel edilir mi, istihare nedir ve istihare namazı nasıl kılınır, istihare nasıl yapılır, istihare duası arapça, istihare duası türkçe, istihare duası nihat hatipoğlu, hacet namazı nasıl kılınır, istihare namazı nasıl kılınır diyanet
✅Soru: İstihare namazı nasıl kılınır?
Cevap: İstihare yapmak için, önce günahlardan tevbe edilir. Tevbe için kısaca, "Ya Rabbi! Büluğ anımdan şimdiye kadar yaptığım günahlara pişman oldum. Bundan sonra da, inşaAllah hiç günah işlememeye söz veriyorum" denir...

Sonra gusledilir. [İlk gün gusül almak yeter.] Gusülden sonra, o gece (istihareye niyet ettim) diyerek iki rekat nafile namaz kılınır. İlk rekatta Fatihadan sonra Kâfirun suresi, ikinci rekatta Fatihadan sonra İhlas suresi okunur. İstihare namazı aynı sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılınır.
✅
Ayrıntılı bilgi için?istihare namazı nasıl kılınır?

✅İstihare namazından sonra şu dua okunur:
“Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es’eluke min fadlike’l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta’lemu vela â’lemu ve ente allâmu’l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta’lemu enne hâzâ’l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ’lemu enne hâza’l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va’kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih.”

stihareduas.jpg


✅İstihare duasının Türkçe Meali:
Anlamı: “Allâh’ım, Sen’den hayır talep ediyorum, zira Sen birsin. Sen’den hayrı yapmaya kudret talep ediyorum, zira Sen vermeye kadirsin. Rabbim, yüce fazlını talep ediyorum, Sen her şeye kadirsin, ben âcizim. Sen bilirsin, ben câhilim. Sen gaybları bilirsin.
Allâh’ım, şüphesiz biliyorsun ki, bu iş benim dinim, hayatım ve sonum için hayırlıysa, bunu bana takdir et ve yapmamı kolay kıl. Sonra da onu hakkımda mübarek kıl. Eğer bu iş bana dinim, hayatım ve âkıbetim için zararlıysa, onu benden çevir, beni de ondan çevir. Hayır ne ise, bana onu takdir et, sonra da bana onu sevdir” (Buhârî)

Yedi gece devam edilir. [Gündüz de istihareye yatmak caizdir.]
İstihare başkasına yaptırılmaz. İstihareyi herkesin kendi yapması gerekir...
İstihare yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi ifâ etmelidir. Bedenle yapılan ibadetleri başkasına yaptırmak caiz değildir.

İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir...
7 gün istihareden sonra, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır...
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir. [Hakim]
İstiharede bulunmak ve kadere rıza göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun aksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir. [Tirmizi]

Bir işe başlayacağınız veya bir şeyden kurtulmak istediğiniz zaman, iki rekat nafile namaz kılıp [yukarıda bildirilen Arapça duayı okuyarak] "Eğer bu işim [Mesela şununla evlenmem] dünya ve ahiretim için hayırlı ise, bunu bana mübarek eyle. Eğer hakkımda hayırlı değilse, onu benden uzaklaştır ve hayırlı olanı bana kolaylaştır...

Beni kazanan, rıza gösterenlerden eyle, Ya Erhamerrahimin" demelidir.

✅Soru: İstihare namazı nedir? İstihareden sonra görülen rüya ile amel edilir mi?

✅Cevap: İstihare; “yapılması düşünülen bir işin, Allah katında hayırlı olan şekliyle gerçekleşmesini istemek” demektir. İstihare yani hayırlı olanı isteme, bir duadır. Nasıl dua edileceğini Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de bize öğretmiş, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem de bunu uygulayarak bizlere örnek olmuştur.

Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir.”(Bakara, 2/153)
Câbir radıyallahu anh’ın şöyle dediği nakledilmiştir:
“Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bütün işlerinde, Kur’an’dan sûre öğretir gibi istihareyi de öğreterek şöyle derdi: “Sizden biriniz bir işe niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât nafile namaz kılsın ve istihare duasini okusun..

İstihare kişisel bir olaydır. Kişinin gerekli bütün çabayı gösterip araştırma ve istişarelerini tamamladıktan sonra hakkında hayırlısını takdir etmesi için Allah’a dua etmesinden ibarettir. Kişi, bunun sonucunda yine serbesttir. Dilerse yapar dilerse yapmaz. İstiharenin kesin bir bağlayıcılığı yoktur.

✅İstihare namazından farklı bir namaz olan, Hacet namazı nasıl kılınır??Hacet namazı nasıl kılınır?
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
istihare-istihare dusı-istihare namazı

İstihare "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazen belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar.
Mesela, Peygamberimizin nübüvvetle görevlendirildiği sıralarda Araplardan bir kimse yolculuğa çıkmak istendiğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu adeti kaldırarak onun yerine istihareyi getirmiş ve şöyle buyurmuştur:

"Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rekat namaz kılsın ve şöyle desin: Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lütfünden bana ihsan etmeni istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin.
Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. yok eğer benim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!"

Namazda, makbul olanı; ilk rekatta Fatiha ve Kafirun Suresi, ikinci rekatta ise Fatiha ve ihlas suresi okumaktır.
İki rekat namaz kılıp bu duayı yaptıktan sonra, kalbe doğacak istek veya nefretle, yahut yapıcı veya engelleyici sebeplerle işin hayırlı olan tarafı gerçekleşmiş olduğuna kanaat beslenir ve buna rıza gösterilir.
Namazı kıldıktan sonra dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uymaya çalışırken kalpten "Allah Allah" demek güzel olan şeylerdir.
Bu namazı buradan okuyup, tatbik etmek isteyenlerden bir dileğimiz olacak, Yukarıdaki Peygamber efendimizin yukarıdaki duasını kendi sıkıntısına, problemine uyarlayıp kalbinden okuduktan sonra;

3 ihlas ve 1 Fatiha'yı da başta Peygamberimize, sevdiklerine ve Zamanın Sahibine hediye eylesin.
Onların yüzü suyu hürmetine bu aciz kulunun anlayacağı şekilde her şeyi aşikar göstersin, perdeleri aralasın diye Allah'a dua etsin. Dua esnasında:

Allah ile konuşur gibi dua etsin,
Etrafını saran melekleri hissetsin,
Dua esnasın da gözlerini kapatsın,
Boynunu büksün,
Allah'ın aciz bir kulu olduğunu hissetsin.
Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilinir.

Sammi olarak yapıldığı takdirde, kalbe doğuş olabilir, istihare sonucu bir ferahlık ve rahatlık olursa o işin hayırlı olacağına, sıkıntı ve darlık olursa olumsuz olacağına işaret edilir.
Gündüz yapılacağı gibi, iyice konsantre olunabilmesi için geceleyin yatmadan hemen önce yapılması tavsiye edilir. İstihare için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı olmadığıda unutulmasın. Allah bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir.

O kapısına geleni geri çevirmez. O'nun kapısı umutsuzluk kapısı değildir.
 

elifgibi

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Mart 2011
Mesajlar
2,125
Tepkime puanı
26
İstihare namazının kılınışı

İstihare namazı sabah namazının sünneti gibi kılınır. Tek fark; 1 Rekatta zamlı sure olarak Kâfirun Suresi , 2 Rekatta zammı sure olarak İhlas suresi okunur.
İlk rekatta Fâtiha ve Kâfirun Suresi okunur.
İkinci rekatta sadece Fâtiha ve İhlas suresi okunur.
Oturuşta ise diğer namazlarda olduğu gibi: Ettehiyyâtü , Allâhümme Salli , Allâhümme Barik , Rabbenâ duaları Rabbenââtina ve Rabbenâğfirlî okunur.

Ardından istihare duası yapılır. Tesbih isteğe bağlı olarak yapılır.
Namazı kıldıktan sonra dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uymaya çalışırken kalpten "Allah Allah" demek iyidir.

Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilinir.

Sammi olarak yapıldığı takdirde, kalbe doğuş olabilir, istihare sonucu bir ferahlık ve rahatlık olursa o işin hayırlı olacağına, sıkıntı ve darlık olursa olumsuz olacağına işaret edilir. Gündüz yapılacağı gibi, iyice konsantre olunabilmesi için geceleyin yatmadan hemen önce yapılması tavsiye edilir. İstihare için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı olmadığıda unutulmasın. Allah bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir.

O kapısına geleni geri çevirmez. O'nun kapısı umutsuzluk kapısı değildir.

İstihare namazının ayrıntılı anlatımı


Abdest alınıp, ayakta olarak kıbleye dönülür. Ayakların arası dört parmak açıklıkta olur. Kadınlar, vücûdun şekli belli olmayacak şekilde, tepeden tırnağa kadar örtünür. Yalnız eller ve yüz açık kalır. Ellerini kol ağzından dışarı çıkarmaz. Namazda, kadınlar için en iyi örtülü olmanın en kolay şekli, ellerini de örtecek geniş bir başörtüsü ve ayaklarını da örtecek, geniş ve uzun bir etektir.

1-"Niyet ettim Allah rızası için istihare namazı kılmaya" diyerek niyet ederiz.

2-"Allahü ekber" diyerek iftitâh tekbîri alınır.

Erkekler tekbîr alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmak araları normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar kulak yumuşağına değdirilerek eller yukarıya kaldırılır.

Kadınlar tekbîr alırken; ellerinin içi kıbleye karşı, parmak araları normal açıklıkta ve parmak uçları omuz hizâsına gelecek şekilde ellerini yukarıya kaldırırlar.

3-Eller bağlanır. Kıyamda yani ayakta iken secde edilecek yere bakılır.

Erkekler sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmağı sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında bağlarlar.

Kadınlar Sağ el sol elin üzerinde olacak şekilde ellerini göğüs üstüne koyarlar. Erkeklerde olduğu gibi sağ elin parmakları ile sol elin bileğini kavramazlar. Elleri baş örtüsünün altında tutmaya çalışmalıdır.

Ayakta sırasıyla;
-Sübhâneke okunur,
-Euzu Besmele çekilir,
-Fâtiha sûresi okunur. (Ardından Amin denir.)
-Bundan sonra Kâfirun Suresi okunur. (Anlamı )

4-"Allahü ekber" diyerek rükü'a varılır yani bel doksan derece eğilir ve burada üç defa "Sübhâne rabbiyel-azîm" denilir. Rükü'da iken ayakların üzerine bakılır.

Erkekler rükü'da, parmaklarını açıp, dizlerin üstüne kor. Sırtını ve başını düz tutar. Bacaklarını ve kollarını dik tutarlar.

Kadınlar rükûda, sırtını ve başını, bacaklarını, kollarını dik tutmaz. Sırtlarını biraz meyilli tutarak erkeklerden daha az eğilirler. Ellerini parmaklarını açmayarak dizleri üzerine koyarlar ve dizlerini biraz bükük bulundururlar.

Rükûyda üç defa "Sübhâne rabbiyel-azîm" dedikten sonra, doğrulurken "Semi'allahü limen hamideh" diyerek rükü'dan kalkılır ve tam doğrulunca da ayakta "Rabbenâ lekel-hamd" denilir.

5-"Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.

Secdeye inerken önce dizler, sonra eller, daha sonra da burun ve alın yere konur. Secdede baş iki elin arasında ve hizâsında bulunur. El parmakları birbirine bitişiktir. Secdede iken ayaklar kaldırılmaz. Secdede gözler kapalı olmaz. Burada üç kere "Sübhâne rabbiyel-a'lâ" denilir.

Erkekler, secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar, parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.

Kadınlar, secdede kollarını yanlarına bitişik hâlde bulundururlar.

Ayaklar bitişik olarak parmaklar üzerine dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde kıvrılarak yere konur.

6-"Allahü ekber" diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur. Otururken, parmaklar dizlerin hizâsına gelecek şekilde eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada "Sübhânallah " diyecek kadar kısa bir an oturulur.

Bu oturuşta erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak, parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur. Kadınlar ise, ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar.

7-Tekrar, "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.

Burada üç kere "Sübhâne rabbiyel-a'lâ" denilir.

8-"Allahü ekber" deyip ayağa kalktıktan sonra ikinci rekat başlamış olur.

Ayağa kalkınca elleri bağlayıp Besmele çekeriz.

Fâtiha sûresi okunur. (Ardından Amin denir.)
-Bundan sonra İhlas suresi okunur. (Anlamı )

9-Sonra "Allahü ekber" diyerek rükûa gideriz.

"Allahü ekber" diyerek rükü'a vardıktan sonra Rükûyda üç defa "Sübhâne rabbiyel-azîm" denilir.

10-Rükûyda üç defa "Sübhâne rabbiyel-azîm" dedikten sonra, doğrulurken "Semi'allahü limen hamideh" diyerek rükü'dan kalkılır ve tam doğrulunca da ayakta "Rabbenâ lekel-hamd" denilir.

11-"Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.

Burada üç kere "Sübhâne rabbiyel-a'lâ" denilir.

12-"Allahü ekber" diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur.
Secdeye Varılır! (Erkek)

13-Tekrar, "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.

Burada üç kere "Sübhâne rabbiyel-a'lâ" denilir.

14-"Allahü ekber" diyerek başını secdeden kaldırıp diz üstü oturulur.

Oturunca sırasıyla;
Ettehiyyâtü okunur,
Allâhümme Salli okunur,
Allâhümme Barik okunur,
Rabbenâ duaları 'Rabbenâ âtina' ve 'Rabbenâğfirlî' okunur.

15-Dualar bitince yüzümüzü önce sağ tarafa çevirerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" deriz. Selâm verirken omuzlara bakılır. Sonra yüzümüzü sol tarafa çevirerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" deriz.

Böylece istihare namazı kılınmış olur. İstihare Duası okunur.

Yedi gece böyle istihâre yapılır. Sonra, kalbe gelen şey yapılır. İstihâreden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rü'yâda beyaz veya yeşil görmek hayra alâmettir. Siyah veya kırmızı görmek şerre alâmettir denildi. İstihâre namazını başkasına kıldırmak sünnet değildir. İstihâre yapmasını öğrenmeli, bu sünneti kendisi îfâ etmelidir. Bedenle yapılan ibâdetleri başkasına yaptırmak câiz değildir.

İstihâreden istenilen neticenin sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için, öncelikle düzgün bir itikada sahip olmakla beraber, guslün de şartlarına uygun alınmış olması lazımdır. Hanefi mezhebinde diş dolgusu ve kaplaması olanın guslü geçerli olmadığı için, böyle kimsenin Mâliki mezhebini taklid ederek gusletmesi gerekir.
 

Acizane

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
10 Nisan 2011
Mesajlar
162
Tepkime puanı
5
Yaş
35
istihare namazı hakkında soru cevap

1-İstihare namazı için özel bir niyet şekli var mıdır? Namaza nasıl niyet ederek başlamalıyız?

Bu namaza niyet ettim Allah rızası için istihare namazı kılmaya diye niyet edilir.

2-Namazdan sonra tesbih çekmek gereklimidir? Çekilecekse hangi dualar okunur?

namazdan sonra tesbih çekmek şart değildir.

3-İstihare duasının dışında dua okunmasında sakınca varmıdır?

istihare duasının dışında dua okunabilir.

4-İstihare namazından sonra yattığımızda normalde okuduğumuz dua/sureleri okumanın bir sakıncası olurmu?

Hayır bu dua ve sureleri okumanın bir sakıncası yoktur.
 

solmaz1515

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Mayıs 2014
Mesajlar
15
Tepkime puanı
1
Istihare nasıl yapılır?

selamünaleyküm iyi günler. Bişey sormak istiyorum istihare rüyasını niyet ettiğimiz renklere göre mi? yoksa cisimlere ,şekillere olan olaylara göre mi yorumlayacağız? bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Allah razı olsun.
 

İLiM DiLeNcİsİ

Rüyalar aleminden
Süper Mod
Katılım
10 Haziran 2011
Mesajlar
709
Tepkime puanı
42
Aleykümselam ve Rahmetullah. "İstihare rüyasını niyet ettiğimiz renklere göre yorumlamak" diye bir konu yok, sanırım yanlış bir ifade olmuş. Aslına bakarsanız istihare rüyasını mutlaka yorumlamak diye de birşey yok. Her rüyadan bir anlam beklemek yanlış olur. İstiharede önemli olan sabah uyanınca içinde bir his oluşması ve bu hissin olumlu-olumsuz bir düşünceyi sizde meydana çıkarmasıdır. Her rüya "istisnalar hariç" kesinlikle bir anlam taşır veya bir işarettir diyemeyiz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İstihare namazı nasıl kılınır? istihare niçin yapılır konusunda bir fikir.
İstihare bir bakıma danışma veya haber sorma, işaret isteme anlamına da gelebilir. Ancak her istihare yapana mutlaka bir işaret gelir veya yapılan istihare ile ilgili mutlaka bir bilgi gelecek garantisi yoktur. Benim şahsi fikrim; Kişi ne kadar takva sahibi, maneviyatı güçlü ise, yani Allah c.c ile bağı ne kadar güçlü ise, dinine ne kadar bağlı, ibadetlerine ne kadar düşkünse ise o derecede kalp gözü açıktır ve istiharesinden fayda görür. Yoksa ki evlilik dışında sevgilisi için istihare yapan nasıl bir beklentiye girer onu da anlamakta güçlük çekiyorum. Sen evlilik yoluna girmeden sevgili ilişkisine gir, yani Allah c.c nün istemediği bir şeyi yap sonra durumum ne olacak diye istihare yap.
 
Üst Alt