- Katılım
- 22 Şubat 2011
- Mesajlar
- 7,021
- Tepkime puanı
- 425
Birçok kişisel gelişim kitabı, “Düşüncenin Gücü”, “Olumlu Düşünmenin Gücü”, gibi isimler taşır ya da bu isimle bölümler içerir.
Hayattaki her şey, gerçeğe dönüşmeden önce birisinin zihninde bir düşünce, dilek, ümit veya hayal olarak filizlenmiştir.
Zehirli Düşüncelerin Gücü
Zihnimiz bir bahçeye benzer; olumlu düşünce, iç konuşma, hayal ve telkinlerle onu beslerseniz başarı ve mutluluk sizin olacaktır. Endişe, kaygı, ümitsizlik ve korku ile beslerseniz, bunlar adeta zehirli atıklar gibi sonuç doğuracaktır.
O yüzden, bir tek olumsuz düşüncenin zihninize yerleşmesine izin verme lüksünüz yoktur.
Zira, Mevlananın deyişiyle, “Sen kötü düşünceyi zehirli tırnak gibi bil. Bu tırnak derinleştikçe canın yüzünü tırmalar.”
Günümüzde çevreden beynimize dolan olumsuz ve zehirli söz ve görüntülere televizyondan duyduklarımız ve izlediklerimiz de eklenmiştir.
Bakın Sidney J.Harris ne der: “Benim televizyona karşı olmam sadece programların düşük kalitede oluşundan değil, ekranda gösterilenlerin izleyenlerin büyük çoğunluğu üzerinde önemli etkiler bırakmasındandır.
Neyse gönül sızım, konu dağılıyor gittikçe. Konu mealden başladı, sizin eklediğiniz tefsirdeki, bana göre saçma olan bazı bölümlerle devam etti. Psikoloji alanına doğru kayıyor.
Sonuç olarak olumlu düşünceler herzaman faydalıdır. Fakat insan zaman zaman kötü düşüncelere veya niyetlere sahip olabiliyor. Fakat İmanı gereği, yani Allah'tan korkarak bundan vazgeçiyor. Rabbim bunlar için günah yazmaz ve bunları ahirette neşretmez diye umuyorum. Her şeyin doğrusunu Rabbim bilir.
Ayrıca tefsirde yazılan gibi insanın düşüncelerinin, içinden geçirdiklerinin ahirette herkese neşredilmesi düşüncesine de katılmıyorum.
sizin bahsettiğiniz niyet-amel ilişkisidir o bambaşka bir konu burada ki konuyla ilgisi yok aslında. Adam namazını gösteriş için kılar. İnfakı desinler diye yapar, ibadetleri, insanlar görsünler diye yapar. Tabiki fiildeki bu tür davranışları. Rabbim niyetin aslını açıklayarak ifade edecektir. Fakat insanın kötü düşünce ve niyetlerinden bahsediyoruz biz. Mesela adam intikam ateşiyle yanıyor, planını yapıyor düşünce ve niyeti bu. Fakat Allah korkusundan bunu fiilen yapamıyor düşüncede kalıyor. Rabbim bunları açığa vurmaz neşretmez noktasını anlatmaya çalışıyordum. Konuyu niyet-amel ilişkisi olarak değerlendirdiniz. Neyse herşeyde bir hayır vardır diyelim.