Evleneceğimiz insan kaderde yazılımıdır?

safir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Kasım 2014
Mesajlar
58
Tepkime puanı
1
Evleneceğimiz kişi kaderimizde yazılı mı? Kader nerede devreye giriyor? Evleneceğimiz kişi kader midir? Nasip nedir?
Selamün aleyküm arkadaşlar. Evlilik adına sıkıntılı zamanlar yaşıyorum. Ben 32 yaşındayım ve bekarım. Rabbim biliyor ki isteyenim de var fakat bir türlü evet diyemiyorum, içim gitmiyor bir şeyler beni itiyor ve çok tepki alıyorum.Kalbimi kıracak kadar ileri gidiliyor. Begenmiyormusum, sans vermiyormusum, ne istiyor ne bekliyormusum vs. Boyle soylediklerinde ben uzuluyorum, kendimi sucluyorum yargılıyorum ama yinede bir turlu evet diyemiyorum. Aslinda gelen teklifleri de degerlendiriyorum olmuyor.. olmuyor.. olmuyor.. icim istemiyor. Ben nasip degilmis diyorum, ondan olmuyor diyorum. Olur zamanla seversin diyorlar, bu senin elinde diyorlar ben kala kaliyorum artik. Lutfen biri bana açıklayabilir mi nasip nedir? Bizim elimizde midir evet demek, alın yazisi, kader nerde devreye giriyor, evlenecegimiz insan kaderde yazili degilmidir. Evet demek neden bu kadar zor?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleykümselam kardeşim, evlilik işi insanların cüzi iradesine bırakılmıştır. Yani evleneceğimiz insanı kendi kriterlerimize göre değerlendirir karar veririrz. Fakat karşımıza çıkan kişiler Allah c.c nün iradesiyle, dilemesiye karşımıza çıkıyor. Biz seçim yaparken irademizi kullanıyoruz. Hayat bütünüyle bir imtihandır. Allah c.c nün iradesi dışında yaprak bile kıpırdamaz. Hayatta karşımıza çeşitli seçenekler çıkıyor.

Allah c.c bakıyor, bu kulum seçimini neye göre yapıyor, Benim çizgilerim dahilinde mi, yoksa nefsinin isteklerine göre mi? Bu dahi bir imtihandır. Karşınıza çıkan kişileri, islam dairesi içinde değerlendirip seçme yoluna giderseniz, Allah c.c yardım eder. Nefse uygun seçme yoluna giderseniz yalnız kalırsınız.

Kader, insanların yapacakları işlerin, önceden bilinmesi demektir. Kaderle bizim seçimimiz, ayrı değildir. Seçince, o kaderimiz oluyor, ne işlemişsek, kiminle evlenmişsek o kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bildiği için, bizim ne yapacağımızı da bilir. İşte kader, Allahü teâlânın ezeli ilmiyle, kendi irademizle yapacağımız işleri bilmesi demektir, zorla yaptırması demek değildir.

Her şey takdir iledir. Evlenmek, nasibi çıkmak veya çıkmamak da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır. Mesela bir kız dua eder, (Ya Rabbi, evlenmek hakkımda hayırlı ise, evlenmeyi bana nasip eyle!) der. Duası kabul olursa evlenir. Evlenmek için tedbir almak ve sebeplere yapışmak gerekir. Mesela kötü biri ile evlenip de suçu kadere yüklemek doğru değildir.

Evlilik konusunda da bir insanın bir çok kısmeti çıkabilir, fakat nihayetinde bir kimse ile evlenilmektedir. İşte biz nihayetinde yapılan evliliğe kader diyoruz. Fakat insan bu noktada kaderim ne ise o olur demesi de çok yanlış olmaktadır. Evlenecek olan bir insan kendi özgür iradesini de kullanmalı düşünüp tartmalı, kendisi, ailesi ve evleneceği kimse için hayır olacak bir seçim yapmak için uğraşmalıdır. İnsan sahip olduğu bu özgür irade ile bir yandan da yüce yaratıcısı olan Allah'tan kendi hakkında hayırlı olacak bir evlilik istemelidir.

Malum dünyada 4x4 mutluluk yok. Erken veya zamanında evlenip mutsuz olan, geç evlenip halinden memnun olan veya tam tersi durumlara maruz kalan bir çok insan var. Allah c.c dağına göre kar verir. Her zaman hakkımızda hayırlısı ne ise onu istemeleyiz. Bazen olmadı diye hayıflandığımız duaya, gün gelir iyi ki olmamış diye şükür ederiz.

Zamanı geldiğinde Allah c.c içinize evlenme isteğini verir veya karşınıza evlenmek isteyeceğeniz birini çıkarır inşAllah. Evlensek de, evlenmesekte bir şekilde imtihan olacağız, bundan kaçış yok. Mühim olan hangisi hayırlı ise onun bizi bulması. Belki evlenmemek veya geç evlenmek sizin için daha hayırlı olacaktır. Bunu kim bilebilir ki ? Size evlenme konusunda baskı yapanlar, size mutluluk veya hayırlı olacağı konusunda garanti verebilir mi?

Zaten içinizde evlilik isteği oluşunca cüzi iradenizle birşeyler yapacak, çeşitli yollar arayacaksınız. Hayırlı ise o hissin içinize gelmesini dileyin. Yoksa istemeden, sadece çevre baskısından kurtulmak için evlilik doğru olmaz.

Yüce Mevla'mız yapmış olduğu her şeyi sadece kulunu düşündüğü için yapar. Zira kulun hakkında neyin hayırlı olacağını ancak yüce Allah'u teala bilmektedir. Bu nedenle samimiyet ile dua etmeli hayırlı bir kısmet istemeli, fakat isteğimiz olmaz ise de ümitsizliğe veya karamsarlığa asla düşmemeliyiz. Rabbimizin bizi çok sevdiğini ve bize imtihanı dahi bizi sevdiği için hatta daha büyük bir iyiliğe ulaşmamız için verdiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Yüce Mevla'mız cümle kullarına hayırlı evlilik nasip eylesin.

Konuyla ilgili alttaki linkleri de okuyun, sıkıntınızın hafiflemesi ve düşüncelerin netleşmesi bakımından faydalı olabilir.
 

EmeliNur

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Ekim 2014
Mesajlar
17
Tepkime puanı
1
Selamlar,
Içinden gelmeyen bir evliligi kabul etme. Nasip kader orda devreye girer kanaatimce. Kalbinin isinmadigini zorla kabul etmemeli insan. Iyi bir insan olabilir fakat senin içinden gelmeyen bir evlilik yapman ileride sorunlarda yaratabilir. Bir ömür yasiyacaksin herseyi paylasacaksin, bu dogru insanla olmali.. Kaderindeki kalbinin seçecegi insandir ama tabiki dua siz olmaz, hayirlisini ve dogru insani istemeli insan, kalbinden nasil geliyorsa dua et, dogru insanla dogru ve hayirli ve mutlu bir evlilik ve ask.. Insan nasip diyor evlilige fakat evliliklerde yanlis insanla, yanlis ve hatali yapilabiliyor, ömür boyu pismanlik yasacagin, evliliklerin çogu bitiyor bosanmayla sonuçlaniyor.. aslinda burda en onemlisi senin için yazilmis olan dogru insani, hayirli olani istemek, sadece evlilikte deyil, ömürlük sürecek bir sevdayla dogru ve hayirli bir evlilik istemek.. dua etki Rabbin yardimcin olsun.. Tabi bu ne sekilde nasil gelecegi belli olmaz bazen insanin imtihani olabiliyor çok zaman alabilirde, zorluklarla karsilasilabilirde, o zaman çok dua ve sabir gereklidir.. Tevafuklari görmeye bilmeye çalis, zaten Rabbinden geleni hissediyorsun kalpte.. ALlah yardimcin olsun
 

Huzur Yolcusu

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
21 Haziran 2014
Mesajlar
587
Tepkime puanı
3
Selamün aleyküm kimine göre kader değil seçim kimine göre kader peki Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ne demiş;

EVLİLİK KADERDİR...!
Kiminle evleneceğimiz ezelden muayyen olup, hiçbir surette değişmeyecegini,
hatta Ashab-ı Kiram'dan bir zatın Peygamberimize ;
"Falan kadınla evlenmek istiyorum, duâ buyurun."
demesi üzerine ;
"Eğer sana İsrafil, Mikail ve... Hamele-i Arş [a.s] duâ etse,
aralarinda Bende bulunsam, gene sen ancak senin için yazılan kadınla evlenirdin."
[Ramuz:357/9]

Allaha emanet olun...
 

safir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Kasım 2014
Mesajlar
58
Tepkime puanı
1
Selamun aleykum kardesim o kadar aklim karisik, gonlum yorgun ki son zamanlarda rabbimden hep yardim istiyor hep dua ediyorum. insanin gonlunun yorgun olmasi cok zor bunları yazarken bile gozlerim doluyor. rabbim herseyin hayirlisini nasip etsin insaallah. o birtek ol der ve hersey en hayirli sekilde bir anda oluverir benim ümidimde umudumda rabbimden...
 

cratec

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Ağustos 2014
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Değerli kardeşimiz;
Kader, Allah’ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah’ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekânı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O hâlde sorumuzun cevabı, “Evlenmek elbette kaderdir.” olacaktır. Ancak burada iki farklı durum söz konusu olabilir:

1. Allah, ezelî ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüz-i iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır. “İlim maluma tabidir.” kaidesiyle bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir. Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil, şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır. Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir.

2. Bazen de ya bir şükür ya da sabırla imtihan olmaları için, kulun cüz-i iradesi karışmaksızın Allah iki kişiyi karşılaştırır ve onları birbirleriyle evlendirir. Eğer bu evlilik güzel bir evlilik olmuşsa bu, kadın ve erkekten şükrün istenildiği bir nimettir. Eğer bu evlilik kötü bir evlilik olmuşsa bu evlilik, sabrın istendiği bir imtihan olur. Erkek kadınla, kadında erkek ile imtihan edilir. Demek ki, yapılan bütün evliliklerde kulların cüz-i iradeleri esas alınmamaktadır. Başka bir ifadeyle, ihtiyâri fiillerden olan evlilik, bazen ıztırâri fiiller gibi kulun müdahalesi ve seçmesi olmaksızın meydana gelir. O hâlde şu hükümleri birer kaide olarak bilmeliyiz.

- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, ancak Allah onun olmasını murad etmezse, o fiil vücuda gelmez ve meydana çıkmaz. Eğer vücuda gelmeyen bu arzu, bir hayır ise kul niyetinin mükâfatını görür.

- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, Allah da onun olmasını murad ederse, o fiil vücuda gelir ve yaratılır. Bu fiilin yaratılmasına kulun cüz-i iradesi sebep olduğundan dolayı, kul bu fiilinden mesuldür. Hayırlı bir iş ise mükâfat, kötü bir iş ise ceza görür.

- Kulun hiçbir müdahalesi olmaksızın, sırf Allah’ın dilemesiyle yaratılan fiiller: Bu tür fiillerde kulun cüz-i iradesi işe karışmaz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi şükürle veya sabırla imtihan olmaları için Allah onu icad eder.

İşte evlilik bazen ikinci gruba giren bir fiildir. Kulların cüz-i iradelerini kullanmaları neticesinde Allah istediklerini yaratır. Bazen ise üçüncü gruba giren bir fiil olur. Allah kullarının iradelerini karıştırmaksızın onları birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir.

Sorularla İslamiyet
 

safir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
13 Kasım 2014
Mesajlar
58
Tepkime puanı
1
Selamun aleykûm Allah razi olsun Cratec kardesim benim icin cok aciklayici oldu yazin zaten olaya mantiken bakilinca ne sevenler var bir turlu kavusamiyolar insan iradesi ile secim soz konusu olsa onlar kavusmazmiydi?... Yada herkes aklina dusene mubtela olmazmiydi? ...Dedigim gibi ben 32 yasindayim ve kafami kaldirip ne tarafa baksam beni isteyen goruyorum ''evet'' demek benim elimde olsa elbet bu zamana kadar birine evet demezmiydim? Af Allahım af çok ince konular rabbim cumlemizi yanlisa duşmekten muhafaza eylesin ...Amin
 

cratec

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Ağustos 2014
Mesajlar
42
Tepkime puanı
0
Aleyküm Selam. Allah cümlemizden razı olsun. Amin.

Aslında bu yazıyı size cevap olması açısından paylaşmamıştım ama Cenab-ı Hak sizi murad etmiş ki bu yazıyı paylaşmamı sağladı. Yoksa yazmak istediğim şey farklı idi :)

Onun dışında bir şey anlatacağım belki bir ipucu olur. Ben biriyle evlenmeyi çok istiyordum ve hala istiyorum. Ancak bir ara (anlık olarak) kesin olarak o kişiyle evleneceğime dair bir his geldi. Tahmin edin ne oldu? Evlenmekten korktum ve vazgeçme isteği geldi. Bu kadar yükün altına girilmez diye düşündüm.

Halbuki neler neler yaşadım ne acılar çektim evlenemiyorum diye. Ablamın da bu yaşı geldiğinden evlenmeyi bekliyor tabiri caizse. Ancak bir türlü beklediği gibi biri çıkmadı. Tam beklediğine yakın biri çıktı ve evlenmeye yaklaştı ki onda da aynı his oluştu. Evlenmekten vazgeçme ve korkma hissi.

Sebebini sonra anladım; nefis. İnsanın nefsi elde edemediği şeyin peşinden ölümüne koşar adeta onda fani olur. Ancak istediği olduğu zaman adeta hiçbir ilgisi olmamış gibi hareket eder. Şöyle bir örnek vereyim. İnsan araba, ev, telefon, bilgisayar vs peşinde koşar durur. Adeta hayaller kurar. Fakat elde edince sanki hiç önemli değilmiş gibi bir kenara atar, değer vermez. Benim ve ablamın meselesi buna en büyük örnek.

Bunun sizin meseleye alakası ise şahsi kanaatim siz evlenmek istiyorsunuz çünkü fıtratınız bunu gerektiriyor. Ancak evet diyemiyorsunuz çünkü nefsiniz korktuğundan veya başka bir sebepten bunu istemiyor. Belki yaşadığınız olaylar, çevrenizden gördükleriniz buna engel oluyor. İnsan psikolojisi çok derin olduğu için sebebi kestirmek zor. Bunun için derinden derine tetkik ve tefekkür etmek gerekiyor.

Mesela ben kendime "ne için evlenmek istiyorsun" diye sordum. "Sıkıntılardan kurtulmak için" dedi. Cevaben "evlenerek nasıl sıkıntılarından kurtulacaksın" dedim. Dedi ki "yalnızlıktan kurtulacağım". Ben de "Şimdi yalnız mısın ki evlenince yalnız kalmayacağını düşünüyorsun. Eğer tek başına iken mutlu olamıyorsan evlenince sorunların azalmaz aksine çoğalır çünkü başkasının da sorunu ile de uğraşacaksın" dedim. Böyle deyince "hakikaten öyle" dedi. Şimdi ne zaman evlenme krizi tutsa bunu söylüyorum susuyor :)

Aynen bunun gibi insan kendisi ile barışık değilse bekler ki başkası, peri veya beyaz atlı prens gibi gelsin de sorununu puf diye çözsün. Oysa evlenen birçok kişi şimdi eşim bana ilgi göstermiyor diye şikayetçi olup boşanıyor. Sormuşlar bunlara evlenmeden önce kendiniz ile barışık mıydınız diye. Birçoğu yok demiş ve yukarıda dediğim gibi başkasının bunu çözmesini beklemiş. Oysa ki insanda öyle bir boşluk var ki o boşluğu sadece Allah doldurabilir. İnsan ise nasıl ki susadığında canı çay istiyor, Cenab-ı Hakk'a ait olan susuzluğu çay sanıyor. Halbuki çay ancak insanın susuzluğunu arttırır.

Allah bize tam gönlümüze göre, birbirimize ilaç gibi geleceğimiz, O'nun da çok sevdiği eşler nasip etsin. Amin.
 

EmeliNur

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Ekim 2014
Mesajlar
17
Tepkime puanı
1
Rabbim yardim etsin, seni çok iyi anliyorum bu gonul yorgunlugu, bende 33 yasindayim simdiye kadar hayati yasiyordum ama acim bu kadar deyildi, yine bu hayati hayallerle sevinçlerle içimde yine bir mutlulukla yasiyordum, arada bir mutsuzlugum umutsuzlugum olduysada geçiciydiler ama hayatima birsey oldu ve hersey deyisti, dunyam durdu, kaybolmus ve çaresiz.. Her geçen gün umudumu kiracak seyler yasiyorum üst üste.. Rabbim affetsin boyle olmak deyil istegim ama elimde olmadan yasiyorum bu yangini, imtihan.. Rabbim yardimcimiz olsun, dua etmeye devam et ve umudunu kaybetme yinede zor biliyorum ama boyle yasamak zorunda insan, kendini birakmadan, bazen akittigin göz yasi, yuregin yangini dualar'in seni ALlah'a daha yakin eder, senin iyilesmene sebep olurlar, ne olursa olsun hayirlisini iste, ALlah bizim halimizi iyligimizi bizden daha iyi bilir, RAbbin için sabret.. biz bilemeyiz bizleri nelerin bekledigini bu hayatta ... ALlah Kerim..

Ben bir çok kisiden bu hadis'i sahih olmadigini duydum, ben bilmiyorum tabi sadece duydum.. Rabbim bilir.. ama tabiki rabbim birseyin olmasini istemis ise o olur..
 

HayalCAH

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Kasım 2014
Mesajlar
59
Tepkime puanı
8
En küçük zerreye kadar her şey kader ile yaratılmıştır.
 

simge1989

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Aralık 2014
Mesajlar
74
Tepkime puanı
1
belli belli:eek:
bir türlü karşılaşamadık hala :) valla bir elime geçireyim:) hesap sorcam:) ne diye bekliyoruz ki kocacım günah ya günah:):)
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Aramaya devam ediniz, geri durmayiniz. Yakindir nasibinizi. bulmaniz. Aramayi bitirirseniz nasibiniz de kesilir. Soyliyeyim. :):):)
Hayirli evlilikler...
 
Üst Alt