- Katılım
- 23 Nisan 2011
- Mesajlar
- 3,344
- Tepkime puanı
- 25
El- Halimi, Fettah ismi hakkında şunları söyler: Fettah, hüküm verendir. Allah, verdiği hükümlerle kulları arasında kilitlenen sorunları ve hak ile batılın arasını açan, haklıyı yüceltip haksızı alçaltandır.
El- Hattabi ise şöyle der: “Fettah geçek anlamda açan demektir, Allah, kullarına merhamet ve rızık kapılarını açan, kilitlenen işlerini açan, hakkı görmeleri için kalplerini ve gözlerini açandır. Fatih, yardım eden manasına da gelir. Şu ayette bu anlamdadır : “Eğer fetih istiyorsanız işte size fetih geldi. (Enfal 19)”
Razi, Fettah ismi hakkında şunları söyler :
Allah, kullarına hayır kapılarını açan ve zor olan işleri kolaylaştırandır. O, ilim ile kullarının dini işlerini, zenginlik ile de dünyevi işlerini açandır. Zulme uğrayana yardım eden ve sıkıntısını giderendir. Allah, hak ile batılı birbirinden ayırmış ve aralarını açmıştır. Her ikisini de açıkça ortaya koyup beyan etmiş, hakkı üstün tutup geçerli kılmış batılı da geçersiz kılmıştır. O, Fettah’tır, marifet ve bilgisi ile mümin kullarının kalplerini; günahkarlara da bağışlama kapısını ardına kadar açmıştır. İsyan etmeleri nedeniyle onlara nimet kapılarını kapamamış, unutmaları nedeniyle de merhametini onlardan esirgememiştir.