El Fettah Duası Ve Esması

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25

El- Halimi, Fettah ismi hakkında şunları söyler: Fettah, hüküm verendir. Allah, verdiği hükümlerle kulları arasında kilitlenen sorunları ve hak ile batılın arasını açan, haklıyı yüceltip haksızı alçaltandır.

El- Hattabi ise şöyle der: “Fettah geçek anlamda açan demektir, Allah, kullarına merhamet ve rızık kapılarını açan, kilitlenen işlerini açan, hakkı görmeleri için kalplerini ve gözlerini açandır. Fatih, yardım eden manasına da gelir. Şu ayette bu anlamdadır : “Eğer fetih istiyorsanız işte size fetih geldi. (Enfal 19)”


Razi, Fettah ismi hakkında şunları söyler :

Allah, kullarına hayır kapılarını açan ve zor olan işleri kolaylaştırandır. O, ilim ile kullarının dini işlerini, zenginlik ile de dünyevi işlerini açandır. Zulme uğrayana yardım eden ve sıkıntısını giderendir. Allah, hak ile batılı birbirinden ayırmış ve aralarını açmıştır. Her ikisini de açıkça ortaya koyup beyan etmiş, hakkı üstün tutup geçerli kılmış batılı da geçersiz kılmıştır. O, Fettah’tır, marifet ve bilgisi ile mümin kullarının kalplerini; günahkarlara da bağışlama kapısını ardına kadar açmıştır. İsyan etmeleri nedeniyle onlara nimet kapılarını kapamamış, unutmaları nedeniyle de merhametini onlardan esirgememiştir.


 

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Fettah isminin fiili çalışması


1. Her Müslüman kesin bir şekilde, Allah’tan başka kullar arasında hükmeden ve hak ile batılıın arasını açan olmadığına inanmalıdır. Çünkü gerçekte O’ndan başka fail ve Hakim yoktur. Bu yüzden her Müslüman, Allah’tan başka Hakim olmadığına inanmalı ve O’nun hükmünden başka hüküm kabul etmemelidir. Yüce Allah bu gerçeği Kuranı Kerim’in pek çok ayetinde açık bir şekilde vurgular. Bu ayetlerin bazıları şöyledir.

“Allah’tan başka bir hakem mi arayayım? Oysa O, size kitabı açıklanmış olarak indirmiştir. “(Enam 114)

“Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar, kafir olanlardır” (Maide 44)

“Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar, zalim olanlardır” (Maide 45)

“Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse işte onlar, fasık olanlardır” (Maide 47)

Müslüman, Allah’ın hükmünü ve bu hükümle lehinde veya aleyhinde verilen hükmü içtenlikle kabul etmeli ve ona boyun eğmelidir. Şu ayette bu duruma işaret olunmaktadır.

“Hayır, öyle değil; Rabbine andolsun, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem kılıp sonra senin verdiğin hükme, içlerinde hiçbir sıkıntı bulmaksızın, tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar” (Nisa 65)

2. Müslüman, kapalı olan her şeyi ancak Allah’ın açabileceğini bilmelidir. Kullarına rızık ve merhamet kapılarını açan, zor ve kitlenen işleri çözüp açan, hakkı görmeleri için kalplerini ve gözlerini açan, sıkıntı ve darlıktan sonra gönülleri açıp ferahlık veren, anlaşılmayan kapalı her sorunu kolaylıkla açan O’dur
 

elifgibi

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Mart 2011
Mesajlar
2,125
Tepkime puanı
26
El Fettah
El Fettah
El Fettah
 

elifgibi

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Mart 2011
Mesajlar
2,125
Tepkime puanı
26
El Fettah
El Fettah
El Fettah
 
Üst Alt