Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var

hacı anne

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
984
Tepkime puanı
16
Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var

Selamun Aleykum Değerli Kardeşlerim;

Sizlere kaza namazları hakkında bir yazı gönderiyorum. Namaza daha önce başlayan veya başlayacak olan veya başlayıp ta bırakmış olan tüm kardeşlerimize rehberlik edecek bir yazı. Baştan aşağı okumanızı tavsiye ediyorum.Allâh kılmış olduğumuz namazlarımızı kabul eylesin (Amin)

Aslında namazın kazasından çok edasıyla meşgul olmak gerekir. “Namazımızı her yerde, her zaman, tüm engelleri aşarak, hakkıyla nasıl kılabiliriz?” sorusuna cevap vermek için seferber olmalıyız.
Ancak geçmiş namazların kazasının kılınması iki açıdan çok önemli:
Birincisi, henüz namaz kılmayanlar, “Zaten birçok kazam var. Namaza başlasam bile onları bitirmem çok zor” düşüncesiyle bir türlü beş vakit namaza başlayamıyor.
İkincisi, namaz kılanların geçmiş kaza borçları yıllardır bitmeyince şevkleri kırılıyor, namazdaki huşu ve zevki hissedemiyorlar.
Bu yazıda, geçmiş namaz borçlarınızı doğru hesaplamanız, şevkle kılmanız, kolayca ve kısa zamanda bitirebilmeniz için size rehberlik edecek.
Ayrıca kaza namazları kılarken şu hususlara dikkat ederseniz, inşAllâh daha kısa zamanda bitirebilirsiniz:

1. Öncelikle Rabbinize olan namaz borcunu bitirmek için şevkli ve gayretli olun. Kaza namazı borcunuz yüz yıl bile olsa ümidinizi kırmayın. Yeter ki, tövbe edip bundan sonraki namazlarınızı hassasiyetle kılın, kazalara başlayın ve zamanınızı iyi değerlendirip borçlu gitmemek için çırpının. Böylesi bir ihlâs ve gayret olursa, inşAllâh Rabbimizin rahmet ve mağfireti sizi kuşatacaktır. Söz gelişi, yüz yaşında namaza başlayan ve geçmişi için usûlünce tövbe ederek bir günlük eda ve bir günlük kaza kıldıktan sonra vefat eden birisi bile Rabbimizin af ve mağfiretine uğrayabilir.

2. Namazları eda ederken zaman ve imkân müsaitse uzun sureler okumak daha faziletlidir. Ancak kaza namazlarında esas olan borcumuzu en kısa zamanda ödemek olduğu için hep kısa sureler okuyabilirsiniz. Hatta tüm kazalarınızda Fatiha’dan sonra sadece Kevser ve İhlâs surelerini okumanız bile mümkündür.

3. Kaza namazlarında büyük bir hassasiyetle ve ısrarla üzerinde duracağımız husus, namazın öncelikle farzlarını ve vaciplerini yerine getirmektir. Bunun dışında, meselâ Tahiyyattan sonra Allâhümme Salli ve Barik, Rabbenâ Âtina ve benzer duaları okumadan selam verebilirsiniz. Böylece kazandığınız zamanı, daha fazla kaza namazı kılmaya harcayabilirsiniz.

4. Eski çağlarda namaza büyük önem verilir, kazaya bırakmamak için her şey yapılırdı. Bununla birlikte elde olmayan sebepler yüzünden yılda veya ömürde birkaç kez namaz kazaya kalmışsa, büyük üzüntü duyulur, gözyaşıyla tövbe edilir, kazası kılınırken de sanki eda kılıyormuş gibi ezan okunur, kaamet getirilir, kaçırılan sevabı elde edebilmek için sünnet ve âdâba dair en küçük ayrıntılara bile dikkat edilirdi. Fakat siz yıllarca sürecek kaza namazlarını daha kısa sürede kılabilmek için ezan ve kaameti de terk edebilirsiniz.

5. Bilhassa namazlardan sonraki dualarınızda, “Allâh’ım, hukukullahı ve hukuk-u ibadı hakkıyla ifa etmeden canımı alma. Ölmeden önce kaza namazlarımı tamamlamayı nasip et” diye dua edin. İnşAllâh Rabbim bu duayı kabul eder, Allâh’a ve kullara ait hakları yerine getirme fırsatı verir. Dua tamamen kabul olmasa bile, sizin samimiyetinizi gösteren bir belgedir. İnşAllâh Rabbimiz hesap gününde, “Bu kulumun ömrü olsaydı kılıp bitirecekti” diyerek rahmet ve mağfiretle muamele eder.

6. Yıllardır namaz kılmadığınız için hem namazın sevabından mahrum oldunuz, hem de günah kazandınız. Peygamberimiz (a.s.m.), günahlardan kurtulmanın çaresini gösterirken, salih amelleri arttırma tavsiyesinde bulunmuştur. Siz de, madem ki geçmişi kazaya, bugünü edaya başladınız; namazlarınızı hakkıyla ve huşu içinde kılmaya, namazı başkalarına anlatıp teşvik etmeye çalışın. Bir iyiliğe vesile olan onu yapmış gibi sevap aldığına göre, namaza başlamasına vesile olduğunuz kişilerden dolayı siz de namaz sevabı alacaksınız.

7. Geçmiş günahlarınıza kefaret olması için namazla birlikte diğer salih amellere de büyük özen gösterin. Meselâ, yerine getirme şartlarını taşıyorsanız, oruç, zekât, hac gibi farzlara sarılın, dinî hizmetlere omuz verin, sadaka ve benzeri hayır hizmetlerine koşun. Ta ki, bu iyilikler geçmişteki ihmalinizi telâfi etsin.
Bu tavsiyelerimize uyarak, kaza namazlarınızı daha kısa zamanda bitirmeniz ve şevkle kılmanız mümkündür. Söz gelişi, her namazdan sonra aynı vaktin bir kazasını kılıyorsanız, iki veya üç kılabilirsiniz. Maksadımız, kaza namazlarını baştan savma kılmak değildir. Namaz için gerekli olan bütün şartları ve huşuu elbette ihmal etmeyeceksiniz; sadece en kısa zamanda farz borcundan kurtulmak için zaman kazanmış olacaksınız.

Cemil TOKPINAR
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Musa Topbaş Efendi her gün en azından bir günlük kaza namazı kılmayı tavsiye ederdi. Evvela tevbe edilir, namazlar kılınamadığı için nedamet duyulur, sonra her gün bir günlük kaza namazına başlanır.
Eğer ömrümüz yetmez de bitmezse kaza namazları tevbemizden, samimiyetimizden ve kaza namazlarını kılmaya başladığımızdan dolayı Allah'ın affı umulur.
O zaman belki farzlar nafileler ile tamamlanır
 

ödsa

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Kasım 2012
Mesajlar
61
Tepkime puanı
0
selamun aleyküm benim küçük çocuğum var namaz kılarken çemberimi çekiyor, ağlıyor, bir şeyler anlatıyor dinlemediğimi görünce kılma diyor, eteğimi çekiyor. Bu nedenle çoğu zaman kaza yapmak zorunda kalıyorum bazı vakitleri. Uyku ve unutmak yok kabul olmuyo mudur acaba?:(
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
selamun aleyküm benim küçük çocuğum var namaz kılarken çemberimi çekiyor, ağlıyor, bir şeyler anlatıyor dinlemediğimi görünce kılma diyor, eteğimi çekiyor. Bu nedenle çoğu zaman kaza yapmak zorunda kalıyorum bazı vakitleri. Uyku ve unutmak yok kabul olmuyor mudur acaba?:(
Aleykümselam, kabul olup olmadığını yanlız Allah c.c bilir. Mutlaka çocuktan fırsat bulup namazlar vakitleri içinde kılınabilir diye düşünüyorum. Bazılarında bir değil, bir kaç çocuk var. Yani kısaca namazı yaşantımıza değil, yaşantımızı namaza uyduracağız. Çocuk engel oluyorsa ona göre çareler düşünmek gerek... Mutlaka bir kolaylık bulunur. Yeterki siz isteyin.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185

Namaz kılmıyorsanız hemen namaza başlamanızda büyük hayırlar vardır...
Namaz Kılmamak Bin Kötülüge KAPI aralar..

İş adamı dostlarımdan biri ziyaretim esnasında bana sordu:
Hocam ben çok iyiyim çok iyiyim de sadece bir kötülüğüm var namaz kılamıyorum ne yapayım?

Ona dedim: Bu hâlinle sen hem iyisin hem de kötüsün Namaz kılmadığın için vicdan azabı çekiyorsun Bu iyi olduğunun delilidir.
Namaz kılmıyorsun bu da senin kötü yönündür Şimdi seni bu kötülükten ve kötü yönünden kurtarmak için bir misal vereceğim:

Duysan ki Başbakan-dan bir davet gelmiş: ?Gebze-de ne kadar iş adamı varsa hepsini falan gün falan saat Ankara-da başbakanlıkta
görüşmeye bekliyorum demiş Şimdi elini vicdanına koy ve düşün Acaba Gebze-de bu davete koşmayan bir iş adamı kalır mı? Kalmaz Neden?
Çünkü emir büyük yerden geliyor Çünkü Başbakanla görüşmek bir şeref

Şimdi soruyorum: Başbakan-ın davetine koşup Âlemlerin Rabbi ve bütün başbakanların da Rabbi olan ALLAH-ın davetine koşmayan bunu şereflerin
en büyüğü görmeyen adam akıllı adam olabilir mi Vehbi Koç kadar serveti dahi olsa?

Şu halde nefis ve şeytan seni namazdan alıkoymak istedikleri zaman derhal emrin ve davetin nerden geldiğini düşüneceksin Bu düşünce seni yerinden fırlatacak elindeki nimetlerin sahibine koşturacak Onun sevdasıyla seni coşturacak Ona karşı minnet ve şükran borçlu olduğunu bunun da ancak namazla mümkün olacağını sana söyleyecektir

Kaldı ki namaz kılmamak bir kötülük değil bin kötülüktür Namaz kılmayan en büyük kötülüğü önce kendine yapıyor Çünkü ALLAH-ın hakkını vermiyor...
ALLAH-ın hakkını vermeyen başka haklara dikkat edemez Etse de makbule geçmez Çünkü namaz kılmadığı için ALLAH ondan razı olmaz
Namaz kılan insanın meşru her işi ibadet olur ona sevap kazandırır
ALLAH-ı aldattığını ve atlattığını sanan ve namazını kılmayan nefis aslında kendisini aldatmaktadır haberi yok

Zaman sel dolaplarını süratle çalıştırıyor ömür tayyaresi şimşek gibi geçiyor Her şey elinden çıkmadan çabuk ol daha fazla zarar etmeden
geçmiş namazlarını kaza et ve Yunus-u dinle:

Ölüm haberi gelmeden
Ecel yakamız almadan
Azrail hamle kılmadan
Gel gidelim Dosta gönül?

Namaz kılmamakla bütün kötülüklere kapıyı açık tutuyorsunuz demektir..
Çünkü namazı emreden ALLAH namazın insanı bütün kötülüklerden ahlâksızlığın her çeşidinden bizi koruyacağını açıklıyor..
alinti
 

Hüzünlü Kul

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ağustos 2013
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Merhaba kardeşlerim.
Sabah yazmıştım ama kaydedememişim mesajımı.
konuyla alakalı olduğu için ve belki benim durumumda olanlara bir faydam dokunur diye kendi deneyimimi aktarmak istiyorum.
yaklaşık 2-3 hafta kadar öncesine kadar hiç namaz kılmamıştım ve kılmayı bilmiyordum. Bununla birlikte öğrenebileceğimi de düşünmüyordum ama vicdan azabı çekiyordum. Beni neyin tetiklediğini de bilmiyorum Allah'a şükürler olsun O'nun lütfu bana. ramazan programlarını izlemenin yararını görmüşümdür muhakkak. 3 hafta kadar önce telefonuma namaz ile ilgili bir uygulama indirdim. Önceden çok zor geliyordu bu sefer baktığımda yapabileceğimi düşündüm. Hemen kağıt kalem çıkarıp notlar aldım. Öğrenme aşamasında olduğum için hatalar yapmaktan korkmamamı söyledim kendimi. Takıldığım yerde notlarıma baktım hala bakıyorum yatsı namazında. Ardından internetten geçmiş 19 senenin takvimlerinden 5'er adet çıktı aldım. 5 vakti ayrı ayrı not alıp zımbaladım. Sabah namazı kılınması en kolay namaz olduğu için kazaları kılmaya da sabah namazından başladım. Tabii her vakit kılınabilir ama bana şuan bu şekilde kolay geliyor. Her namazımı çıkardığım takvimlere hangi vakitse ona işaretliyorum. Allah'ın hesabı benimkinden daha doğru olacaktır mutlaka ama hiçbir şey yapmamaktansa böyle bir çözüm buldum kendime. Sonradan öğrendim ki önerilen de bu şekilde hasaplamakmış.
Hatalar yapıyorum, zorlanıyorum, namaz sırasında odaklanamayabiliyorum ama Allah kuvvet versin huşu içinde namazlarımı tamamlamayı nasip etsin.
Bir konuda sorum olacaktı. Namaz sırasında şeytanın vesvese vermesi durumu ben de de oluyor. Aklıma alakasız şeyler gelebiliyor, esneme gelebiliyor rahatsız oluyorum. Bir de şeytan o an yanımdaymış gibi hissediyorum ve korkuyorum. Bu şekilde korkuları olan çok kişi olabilir. Ne yapmak gerekir bilgi verirseniz sevinirim.
Allah razı olsun şimdiden.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Kaza namazı olanlar her vaktin arkasından o vaktin kazasını kılarsa her gün bir günlük kaza namazı kılmış olur. Allah c.c cümlemizi muaffak eylesin.
 
Üst Alt