Yumuşak Doku Yaralanmalarında İlk Yardım Önlemleri

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,344
Tepkime puanı
25
Çarpma (kompresyon), ezilme (kontüzyon) gibi yumuşak doku yaralanmalarında, dokularda hasar oluşur. Kan damarları zarar görür ve cildin altındaki kaslarda kan toplanır (hematom) ve doku sıvısı birikir (ödem). Sıvıların dokuya akması ağrı ve şişmelerle kendini gösterir. Kan toplanmasının ölçüsüne göre hemen ya da birkaç gün içinde bu yerde morarmalar görülür. Vücut biriken kanı parçaladıkça, bu lekeler morumsu maviden sarımsı kahverengiye doğru renk değiştirir. Çarpmalarda her zaman daha derinlerdeki dokularda ezilme de söz konusu olur. Burkulma ve yırtılmalar (distorsiyon) eklem bantlarının ve kapsüllerinin aşırı gerilmesinden kaynaklanır. Bu gibi durumlarda eklem kapsüllerinde kanama olur ve biçimsiz şişlikler oluşur. Bazen aşırı gerilmeden dolayı eklem kapsüllerindeki bağlar yırtılır (eklem bağlarının kopması) ya da bilek kemikleri doğal konumlarından kayar. Bu gibi durumlara çıkık adı verilir.

En sık görülen belirtiler

Ağrı
Şişme
Genellikle kan toplanması
Burkulma, yırtılma ya da çıkık

İLKYARDIM ÖNLEMLERİ

Yumuşak doku yaralanmalarında doktor muayenesi olmadan kemiklerde de bir sorun olup olmadığını belirlemek mümkün olmadığından, Bu gibi durumlarda kemik kırılmaları bölümünde belirtilen ilkyardım önlemlerini uygulamalısınız.
Önce çocuğunuzun yaralanan bölgesine soğuk sargı ya da buz torbası yerleşitirin. Böylece kan toplanması azalır ve acı biraz diner. Üstelik soğuk etkisi yaralı bölgede doku sıvısının çıkmasını da engeller. Soğuk sargıyı kaldırdıktan sonra, bu yere şiş indirici bir merhem sürebilirsiniz.
Burkulma ve çıkıklarda kolun bir bezle bağlanması ya da uzuvların hareket etmemesinin sağlanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda destekleyici sargıyı doktor yapar.
Homeopati: Destekleyici tedavi olarak on dakikada bir beş globuli Arnica D6
 
Üst Alt