Yulaf

hüzün

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
27 Şubat 2011
Mesajlar
413
Tepkime puanı
6
Yulaf

Diğer İsimleri : Alef, Avena, Oat, Avoine, Avena sativa

Botanik Bilgi : Buğdaygiller familyasından, 50-150 cm boyunda, bir yıllık otsu tahıl bitkisidir. Gövdeleri boğumludur. Bu boğumlardan ince şerit halinde yaprakları çıkar. Çiçekleri sık olmayan salkımlar halinde açar. 2-11 çiçekten oluşan salkımlarında 1-3 tane çiçek, tohuma dönüşür. Bu tohumlarından yetiştirilen yulaf günümüzde daha çok hayvan yemi olarak kullanmakta, besin değeri diğer tahıl ürünlerine göre daha az olduğu için üretimi giderek azalmaktadır. Yulafın taneleri, yeşil sapı ve samanı hayvan yemi olarak tüketilir. Bisküvi, puding ve yulaf ezmesi olarak insanlar tarafından yenir.


Yetiştirildiği Yerler : Yurdumuzda üretimi daha çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır.


Bilinen Bileşimi : Beyaz yulafın tohumları % 50 oranında nişasta (karbonhidrat), % 13 protein, % 7,5 yağ ile kalsiyum, demir, B1 vitamini ve nikotinik asiti içerir. Bitkinin samanı silisit asit yönünden zengindir. Ayrıca kalsiyum ve musin taşır.


Faydaları :


Kan şekerini düşürür.


Bedensel ve ruhsal yorgunlukları giderir. Bedeni rahatlatır.


Stres altında zayıflayan sinir sistemini destekler ve güçlendirir.


Kullanım Şekli :
Kuru yulaf taneleri su veya sütle kaynatılıp yulaf lapası yapılarak ya da taneleri ezilip yulaf ezmesi şeklinde içine bal, şeker ya da meyve katılarak yenir.
 
Üst Alt