Yozgat ili Sorgun ilçesi Esenli Kasabası Tarihi

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Esenli Kasabası Tarihi
1829 Yılında Yozgat ili Sorgun ilçesine bağlı 35 km. uzaklıkta bir vadiye yedi hane olarak kurulmuş ve adı da İnce Karasu Gül Şehri olarak konmuştur.


Türkiye Cumhuriyetinin İlanından sonra Dedik olarak anılmıştır. Dedik ismi devletin görevlendirmiş olduğu Memurlar yiyip içip konup göçükten sonra yola koyulmuşlar, yola koyulduklarında köyün ismini yazmayı unutmuşlar, yolda sohbet ederken bu köyün ismi ne diye birbirlerine sormaya başlamışlar ve bulamamışlar. Memurun biri daha önce Dedik’ya deyince diğer arkadaşları da buna katılarak “DEDİK” olarak yazmışlar ve bu tarihten sonra Dedik olarak kalmıştır.

93 harbi olarak tarihe mal olan 1887-1888 Osmanlı Rus harbi zamanında 10 (on) hane daha köyümüze yerleşmiş ve bu tarihten sonrada sayı artmıştır.


23 Nisan 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyetinin İlanından sonra köyümüz gelişerek nüfus yoğunlaşmış ve bu nedenle devletimiz köylülere hizmet etmek için 1940 yılında projelendirilen köy Enstitütüsü kurulmuştur.


Köyümüz Merkezi durumundan dolayı zamanın gelişmiş yerleşim merkezi olarak diğer çevre köylere de hizmet vermiştir. Dedik ismi bölgesinde adıyla mal olmuş bir isimle uzun yıllar anılmıştır.


1960 yılında Devletimiz tarafından Dedik ismi Esenli olarak değiştirilmiştir.


Bölgesinde merkezi konumda bulunan ve zamanın gelişmiş köyü olan Esenli nüfus un artması nedeni ile 1972 yılında Esenli Belde Belediyesi olarak isimlendirilmiştir. İlk Belediye Başkanı Süreyya BARIŞTIR.. Sonra sırası ile Şıh Mehmet BULUT, Satılmış HAYTA ve 1980 ihtilali ve devamında 1983 Şıh Mehmet BULUT, 1989 Satılmış HAYTA 1994 Abdurrahman ÖZGER, ara seçim, 1996 Hacı EROL, 1999 Salih APLAK Olarak Belediye Başkanlığı görevini yapmışlardır. 2004 yılı Salih APLAK Halen Belediye Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Kasabamız ; Çay, Bahçelievler, Karşıyaka ve 1996 Gelingüllü köyü ile birleşmemiz nedeni ile Gelingüllü mahalleleri olarak dört mahalleden oluşmaktadır.
 
Üst Alt