Van-Süphan Dağı

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Van-Süphan Dağı

Yükseklik 4058 m’dir. Doğu Anadolu’da Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz-Erçiş ve Patnos arasında yükselir. Tırmanış için en uygun zaman Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Sönmüş bir volkan olan Süphan Dağı, Anadolu’nun üçüncü yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır.

Süphan Dağı’na genellikle doğu yüzünden tırmanış yapılır. Tırmanış, sırasında Van Gölü her an birbirinden değişik ve güzel görüntüler sunar. Doruk tırmanışına Aydınlar köyünden başlanır. Buraya 6-7 km. uzaklıkta ve 1500 m. yükseklikte Şekerpınarı ya da Süphan Yaylası’nda kamp kurulur, kamp yerinden doruğa tırmanış ve dönüş, 8-10 saatlik bir zaman alır.

Süphan Dağı dışında, Van ili merkezde, Edremit ve Gevaş ilçelerinde Van Gölü kıyısında, Çarpanol Adasında, Akdamar Adas’ında, Aladağ’da , Tendürek Dağı’nda, Sonrada Dağı’nda, Manda Dağı’nda, ilin kuzeyinde Bendimahi Havzası ile Karasu Havzası arasında belirlenecek uygun güzergâhlarda dağ ve doğa yürüyüşleri yapılabilir.

rgevas.jpg


Van'da yer alan mesire yerleri arasında; Van' a 20 km. uzaklıkta, doğal plajları ve yeşilliği ile hoş görünümlü Edremit, yeşillikler arasında doğal plajları ile bir gezi ve mesire yeri olan Gevaş, İl merkezine 80 km. uzaklıkta, iki çayın birleştiği yerde bir vadi içerisinde ormanlık, hoş manzaralı Çatak ile İl merkezine uzaklığı 40 km. mesafede Van Gölü' nün sahilinde Süphan Dağı karşısında doğal plajları ve meyve bahçeleri ile ünlü Amik sayılabilir.

Yaban Hayatı

Van ili hayvan türleri bakımından zengin bir ilimizdir. Van’da yaşayan en ünlü hayvan, kuşkusuz Van kedisidir. Van kedisinin gözleri iki ayrı renkte genellikle sarı ve yeşildir. Tüyleri oldukça uzun ve beyaz olup, bu kedilerin başka yörelerde yaşamadıkları savı oldukça yaygındır. Evlerde süs hayvanı olarak beslenen Van kedilerinin soyu, sistemli ve ciddi bir üretim söz konusu olmadığından, gün geçtikçe azalmakta ve yozlaşmaktadır. 1980’lerde Van Teknik Ziraat Müdürlüğü’nün başlattığı Van kedisi ile ilgili üretim ve ıslah çalışmaları bu hayvanların soyunun sürdürülmesi için olumlu bir adım olmuştur.
Dağlık alanlarda tavşan, dağ keçisi, dağ koyunu, kurt, boz ayı ve domuz yaban hayvanları arasında sayılabilir. Ördek, bıldırcın, kartal ve toy ildeki önemli kuş türleri arasındadır. Bendimahi ve Hoşap sularında sazan türü balıklar yaşamaktadır. Van Gölü”ne dökülen akarsu ağızlarında yaşayan inci kefali de yöreye özgü bir balık türüdür. Çatak ilçesi alabalıkları ile ün salmıştır.
 
Üst Alt