Uşak Eşme İlçesi Tarihçe ve Birkaç Kareler

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
remzibulbulusakharita.jpg


esmesmall.jpg


EŞME ADININ KAYNAĞI
EŞME yörüklere vatan olmuş, dillere destan olmuş, kilimlere nakış olmuş bir TÜRK diyarı...
Eşme’nin uzun bir geçmişi vardır. Büyük Osmanlı tarihçisi Müneccimbaşı Ahmet Dedenin, Camiüd-düvelinin kaynağına göre, Germiyan oğulları Beyliğini kuran ve Kütahyayı merkez edinen Alişir oğlu I. Yakup Beyin, 1302 yılında sahip olduğu Banaz, Kula ve Denizli bölgeleri ile birlikte Eşmede onun mülkiyetinde idi. Sultan Yıldırım Beyazıd, 1390,da Germiyanoğulları Beyliğini II. Yakup Beyin elinden alarak, Osmanlı idaresine bağlamıştır. Bu bilgilerden, Eşme bölge adının, Germiyanoğulları zamanından ve en azından günümüzden 692 yıl öncesinden kalma olduğu anlaşılmaktadır.
Eşme ilçesi köylülerinin atalarından kalma hatıralarına göre, Eşme adı, bu addaki Yörük Oymağından kalmadır. Bugün, Eşmedeki en büyük aşiret, Horasandan gelme oldukları bilinen Kargılı, Küşeli ve Çıkılı adlı üç oymağı bulunan, Kaçarlardır.


Tarihçe

Frigler’in ilk yerleşim birimlerinden olan Eşme, M.Ö. 676 tarihinde Kimmerler’ in hâkimiyeti altına girmiştir. Kimmerler’ den sonra sırasıyla, Lidya ve Bergama krallıklarının eline geçen yöre, M.Ö. 130 tarihlerinde Roma hâkimiyetinde kaldı. Roma İmparatorluğu’nun 395’te ikiye ayrılmasıyla Doğu Roma (Bizans) sınırları içinde kalan ilçe, Anadolu Selçukluları döneminde Türklerle Bizanslılar arasında zaman zaman el değiştirdi. 1233 tarihinde Uşak’la beraber Eşme yöresi de kesin olarak Türk hâkimiyetine geçti. Bu dönemde ilçe civarına kesif bir Türkmen yerleşmesi oldu.

Germiyanoğulları Beyliği’nin 1300 tarihinde tamamen bağımsız hale gelmesiyle Eşme civarı, adı geçen beyliğin sınırları içinde yer aldı. Germiyan Beyliği topraklarının 1429 tarihînde Osmanlılar tarafından ilhak edilmesi üzenine, ilçe de bu devletin sınırları içinde kalmış oldu. Osmanlılar zamanında Aydın Vilayeti, Saruhan (Manisa) Sancağı’na bağlı bir kaza statüsünde olan ilçenin, bu dönemde Günay ve Serye adlı 2 nahiyesi ile 73 köyü vardır. 1307 (1891) tarihli Hüdavendigâr Vilayeti salnamesinde Eşme, Saruhan Sancağı’na (Manisa) bağlı bir kaza olarak geçmektedir. Söz konusu tarihlerde ilçede, 9341 erkek, 8586 kadın olmak üzere toplam 17927 nüfus vardır.

Eşme yöresinin 1920’İerde Yunan işgali ile karşı karşıya kaldığı bilinmektedir. Yunanlılar bugün ilçenin kasabası olan Takmak’a kadar gelerek burayı işgal ettiler. 3 Eylül 1922 tarihinde Türk ordusunun yöreye gelmesiyle Eşme düşman işgalinden kurtuldu. İlçe 1953 yılına kadar Manisa’ya bağlı iken aynı tarihte Uşak’ın il olmasıyla buraya bağlandı

Coğrafi Durum
Batı Anadolu'da Uşak ilimize bağlı bir ilçe olan Eşme'nin doğusu Ulubey ve Uşak merkez ilçeleri, batısı Alaşehir ve Sarıgöl, kuzeyi Kula ve Selendi ilçeleri, güneyinde de Güney ilçesi ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 823 m olup il merkezi Uşak'a karayolu ile 64, demiryolu ile 69 km mesafededir. İlçeden Uşak-İzmir Demiryolu geçmektedir.
Bu ilçenin yazın kuruyan, kışın gürleşen dereleri, kuzeydeki Gediz ve Büyük Menderes ırmaklarına karışır. Gediz’den başka, yaz ve kış devamlı akan, herhangi bir akarsuyu yoktur. Kışın yağmur suları ile beslenen Güllü ve Eşme dereleri vardır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Eşme hakkında

Eşme'nin Nüfusu

Eşme İlçesinin 2000 yılı Genel Nüfus Sayımına göre ;
• İlçe Merkezinin Nüfusu 13 700
• Yeleğen Kasabasının Nüfusu 2 661
• Ahmetler Kasabasının Nüfusu 2 018
• Güllü Kasabasının Nüfusu 1 993
• Köylerin Nüfus Toplanı 20 584
• TOPLAM NÜFUS 40 956

İlçenin 2000 Yılı Sayımına Göre Nüfusu (Detaylı Tablo)
Ilçemiz nüfusunun çeşitli mesleklere göre dağılımı ise 40 % çiftci, 20 % Küçük esnaf, 5 % yurt dışında işci, 5 % sanatkar ve 30 % serbest meslek sahibidir. Ilçemiz merkezinde okur yazarlık 96 % oranındadır. Ilçemiz nüfusunun ana dili 100 % Türkçe'dir.

Eşme'nin idari Durumu
Ilçe merkezinde 5, Ahmetler Kasabasında 2, Yeleğen Kasabasında 3, Güllü Kasabasında 2 mahalle muhtarlığı mevcut olup, merkez Belediyesi ile 3 Kasaba belediyesi ile 57 Köyümüz vardır. Köylerimiz genellikle birden fazla mahalleden müteşekkil olup, dağınık bir yerleşim görülmektedir. Ilçemize bağlı 57 Köye bağlı olarak 117 yerleşim birimi bulunmaktadır

Eşme'nin Sosyal Durumu
a) Konut

Engebeli bir arazi üzerine yerleşmiş olan Ilçe Merkezindeki konutların tamamına yakın bir kısmı ile Köylerdeki yeni yapılan binaların önemli bir bölümü genellikle betonarmedir. Karkas yapılarında bulunduğu gözlenmektedir. Yapılar genellikle yeni ve planlıdır. Bunda yurtdışında çalışanların büyük rolü vardır.
Ilçe merkezinde 5020 adet mesken bulunmaktadır. Ilçede sosyal yaşantı genellikle gelişmiştir. Ilçe Merkez ve bağlı 3 Kasaba ile birlikte 57 Köy bulunmaktadır. Merkez ve Köylerin tamamına yakınında elektrik sorunu bulunmamaktadır.

b) Sosyal Yaşantı

Ilçe, belde ve köylerdeki yaşayan halkın tamamı homojen bir yapı arzeder. Türk kültüründe yaşatılan gelenek ve göreneklerin hepsi mevcuttur. Kıyafet olarak ilçemizde kadınların günlük kıyafetleri: Göynek, entari, yelek, sırta giyilen kiyafetlerdendir. Kadınların ayağa giydikleri kıyafetler ise çorap ve naylon ayakkabıdır. Kadınların başa bağladıkları tülbent (bunu genç kızlar başa bağlar). Yaşlılar ise önce tülbent daha sonra üzerine yazma bağlarlar. Yazma kare şeklinde desenli ince bir örtüdür. Kenarları mekik firkete, tığ veya iğne oyalarıyla süslenerek kullanılır.

Ilçemizde yemek çeşitleri olarak Börek, Hamur işleri büyük ölcüde tüketilmektedir. Hamur işlerinden Börek, bükme, yufka ünlü yiyeceklerdendir. Yemek çeşitlerinden, çorbalar, et yemekleri güncelliğini devam ettirmektedir. Bilhassa çorbalardan tarhana çorbası meşhurdur. Et yemeklerinden: Keşkek, Bulgur, etli nohut önemli yer tutmaktadır.

c) Sosyal Tesisler

Ilçemizde sosyal tesis olarak spor sahası (Toprak Zemin), halı saha, Belediye çok amaçli düğün salonu, Dumlupınar ilköğretim okulu bünyesinde kapalı spor salonu, ögretmenevi mevcuttur. Ayrıca belediyenin yaylak mevkiinde yapımı devam eden doğa parkında, anfi tiyatro, müze, yüzme havuzu, cirit sahası ve piknik alanları mevcuttur.

d) İş ve Çalısma Hayatı

Ilçemizde çalışma hayatı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım ürünleri olarak buğday, arpa, yulaf, mısır, nohut, kuru fasülye, fiy, burçak, tütün, haşhaş, susam, ayçiçeği, soğan, sarımsak, kornison salatalık, salçalık biber, kavun, karpuz üretilmektedir.

Halkımızın büyük bir bölümü yurt dışında bilhassa Almanyada işci olarak çalışmaktadır. Bu durum Eşme halkının gelişmesinde önemli bir etken olmuştur. Ilçemizde hayvancılık olarak büyük ve küçük baş hayvancılık yaygın bir şekilde yapılmakta, bunlardan tavuk, koyunculuk ve sığır besiciliği büyük bir miktarda halkımızın geçimini sağladığı bilinmektedir.

Yörede hayvancılık, tarımın ayrılmaz bir parçası olup, çiftcinin önemli bir gelir kaynaklarındandır. Ilçede tarım ve hayvancılık birbirini destekler özelliktedir. Son yıllarda hayvancılık faaliyetlerinde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Özellikle büyük baş hayvancılıkta ahır hayvancılığına doğru geçiş dikkati çekmektedir. Aynı durum kümes hayvancılığındada görülmektedir. Modern kümeslerde, kafes sistemi ile ticari amaçlı, yumurta ve et tavukculuğu giderek yaygınlaşmaktadır.

Ilçe merkezi ve köylerinde yoğun olarak özellikle kış aylarında kilim dokumacılığı yapılmaktadır. Aile şirketi işletmeciliği şeklinde yürütülen bu faaliyet sayesinde halk önemli bir gelir sağlamaktadır. Ilçe esnafı tarafından dokutturulan bu kilimler Istanbul piyasasına satılmakta ve oradan da büyük ölcüde yurtdışına ihraç edilmektedir. Bu işle Iştigal eden yaklaşık ilçe merkezinde ve köylerde 5000 ila 6000 civarında kilim dokunmaktadır. Ticari amaçla dokunan kilimlerin büyük desenli, pastel, donuk renkler halindedir. Ayrıca geleneksel Takmak kilimleri aranan kilimlerdendir.

Dünyanın en uzun kilimi Eşme Kilimi
remzibulbul_zemkil0006b.jpg

Uşak'ın kilimleriyle ünlü ilçesi Eşme'de, 45 günde 60 cm eni, 21 metre 40 cm boyu ile "dünyanın en uzunu" olmaya aday kilimin yanında, 13 kişinin 57 günde yaptığı 6.5 metre eni, 8 metre botu 52 metrekare alana sahip kilim "dünyanın en büyüğü" iddasıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için çalışma başlatıldı.
Eşme kiliminin özenli dokumasıyla dünyada çok ayrı bir yere sahip olduğu ve bu ünü ilçenin tanıtımında daha etkin kullanmanın yollarının arandığı belirtiliyor.
remzibulbul_fhfh.jpg


1994 yılından beri ilçemizde uluslararası kilim festivali yapılmakta ve böylece esme kilimleri büyük ölçüde tanıtılması sağlanmış bulunmaktadır. Ilçede iş imkânı bakımından devlet daireleri ve serbest ticarethaneler dışında tarım işciliği bulunmaktadır.

Eşme'nin Sağlık Durumu
Ilçemizde sağlık hizmetleri 50 yataklı bir devlet hastanesi, 9 sağlık ocağı ve 19 sağlık evi tarafından verilmektedir.

Eşme Sağlık Kurumları Hakkında Genel Bilgiler

Devlet Hastanesi: 50 Yataklı
Sağlık Ocağı: 9 Adet (2 Adet Merkezde)
Sağlık Evi: 19 Adet

Sağlık Ocakları Personel Durumu

Doktor 11 Adet Pratisyen Doktor Sağlık ocaklarında görevlidir. Üç Sağlık Ocağımızda Doktor yoktur
Diş Tabibi 1 Adet (Kadrosu Uşak Devlet Hastanesinde 3 aylık geçici görev ile çalıştırılmaktadır)
Sağlık Memuru 12 Adet
Hemşire 9 Adet (Kadrosu Uşak Devlet Hastanesinde olan 1 Hemşire, Güllü Sağlık Ocağında geçici olarak çalıştırılmaktadır)
Ebe 26 Adet (1 Ebe Kadrosu Uşak Devlet Hastanesinde, Gedikler Sağlık Evinde geçici olarak çalıştırılmaktadır)
Çev. Sağ. Tek. 2 Adet (1 Ç.S.T Laboratuvarda çalışmaktadır)
Şöför 1 Adet
Hizmetli 4 Adet

Devlet Hastanesi Personel Durumu

Ilçemiz Devlet Hastanesinde 1 Başhekim, 2 Uzman Hekim (Kadın Doğum ve Aile Hekimi), 6 Pratisyen Hekim, 1 Diş Hekimi, 29 Ebe Hemşire, 11 Sağlık Memuru, 7 Röntgen Teknisyeni, 3 Laboratuvar teknisyeni, 1 Anestezi Teknisyeni, 2 Teknisyen, 3 Memur, 2 Söför, 1 Aşcı ve 8 Hizmetli bulunmaktadır.

112 Acil yardım ve kurtarma Istasyonu hizmetleri Devlet Hastanesi tarafından yürütülmektedir. Sağlık hizmetlerinde 2 Ambulans ve 1 Adet Binek Otomobil kullanılmaktadır. Sağlık Hizmetleri etkin bir biçimde yürütülmesi için Devlet Hastanemizin uzman Hekim ihtiyacının karşılanması ve yetersiz olan tıbbi araç ve gereçlerin tamamlanması, sağlık ocağı ve sağlık evlerimizdeki boş kadroların doldurulması gerekmektedir

Eşme'nin Eğitim ve Kültür Durumu
Eşme sınırları içerisinde tarihi eserlerin veya kalıntılarına tesadüf edilmesi ve yer yer toprak altından çıkarılan bazı eserlerin mevcudiyeti Eşmenin her çağda medeniyete sahne olduğunu göstermektedir. 1953 yılında bulunup halen Manisa Müzesinde teshir edilen çok kıymetlı cilalı taştan yapılmış kazma, bazı mezarlardan çıkarılan küpe, Sirge ve Köseler Köyü yolu üzerinde Kurganlar, Kıran Köy civarındada (Tekirtepe) toprak altından çıkarılan gümüş ibrik, şamdan ve tabaklar Hitit medeniyetinin, Ilçe Merkezindeki Kemer Mahallesindeki Kemer ve yazılı eserlerle toprak içinde bulunan paralar Roma ve Selçuklu medeniyetinin kalıntılarıdır. Eskiden beri Eşme ve civarındaki hayat, aşiret hayatı olmuş ve bazı yerlerde halen devam etmektedir. Eşmedeki aşiretlerin en meşhuru Batıya göç eden Kültürlerden olan Kaçar aşiretidir. Kaçar aşiretinden başka bu havalide Harmandalı, Kızılkeçili, Sarıtekeli, Karakeçeli aşiretlerinin yaşadığı ve halen bu aşiretlerin soylarının Eşme Köylerinde olduşu görülür. Eşme Ilçesindeki Ilkokul 1908 yılında Elvanlar Mahallesinde açılmıştır. Daha önceleri Ilçe Merkezi Takmak'ta iken burada bulunan yatılı Bölge Okulu 1942 yılında kapanıp Ilkokul olarak devam etmiştir.

1948 yılında Ortaokul, 1967 yılında bugünkü Endüstri Meslek Lisesi, 1968 yılında ise lise 1973 yılında Kız Meslek Lisesi, 1976 yılında Imam-Hatip Lisesi 1990 yilinda Saglik Meslek Lisesi ögretime açilmistir. Kiz meslek lisesi ve lise 1990 yilinda birlestirilerek çok programli lise haline dönüstürülmüstür. 1994 yilinda Anadolu lisesi ve 1997 yılındada Anadolu öğretmen lisesi eğitime baılamıştır. Ayrıca Ilçemizde Ahmet Avcı Anadolu Öğretmen Lisesi, Şehit Cemalettin Anadolu Lisesi, Şehit Adem Çiftci ÇPL, Endüstri Meslek Lisesi, Meslek Eğitim Lisesi, Imam-Hatip Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Dumlupınar Ilköğretim Okulu, Galip Çetin Ilköğretim Okulu, Kemer Ilköğretim Okulu, Üçeylül Ilköğretim Okulu, YIBO, Şehit Alibey Ilköğretim Okulu ve Köylerde 20 Ilköğretim Okulu bulunmaktadır. Ayrıca Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulu 1993 yılından beri faaliyet göstermekte olup Muhasebe, Işletme, Halı-Kilim Bölümlerinde toplam 357 öğrenci eğitim öğretim görmektedir.

Ilçe Merkez ve köylerinde okumaya karşı ilgi bir hayli fazladır. Ilçemizde okuma yazma orani 96 % düzeyindedir. Ilçemizde 1953 yılından beri hizmet veren bir Kütüphane bulunmakta olup, Kütüphane Kültür hizmetleri vermek üzere Kültür Merkezi yapımı inşaatı devam etmektedir. Yeterli ödenek ayrıldığında inşaat tamamlanıp, ilçemiz yeni modern bir kültür merkezine sahip olacaktır.

Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı Orta Öğretim ve Ilköğretim Okullarında Görev Alan Idareci, Öğretmen ve Öğrenci Durumu

Ilçe merkezinde 1 çok Programlı Lise, 1 Imam-Hatip Lisesi, 1 Anadolu Öğretmen Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 1 Endüstri Meslek Lisesi olmak üzere 5 adet Lise ve muadili Okul bulunmaktadır, ayrıca Ilçe merkezinde 6 Ilköğretim Okulu ile Köylerde 14 Ilköğretim okulu olmak üzere toplam 20 ilköğretim Okulu ile 6 adet birleştirilmiş Ilköğretim Okulu bulunmaktadır.

Ayrıca ilçe merkezinde 1 adet Mesleki Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Ilçemizde toplam 31 Lise ve Ilköğretim Okulunda 344 Öğretmen ve 615 öğrenci bulunmaktadır. Ilçe merkez ve köylerinde 11 taşıma merkezine 50 yerleşim biriminden öğrenci taşınmaktadır.

Ilçemizde Devlet Vatandaş işbirliği ile yapılmış bir kapalı spor salonu ve futbol sahası ile Halı saha bulunmaktadır. Ilçe Merkez ve Köylerinde futbola karşı büyük bir ilgi vardır ve bu sebeple futbol turnuvaları tertip edilmekte olup, amatör kümede bulunan spor kulüpleri bulunmaktadır

Eşme'nin Ekonomik Durumu
Ilçemizde ekonomik hayatın tarihini incelediğimizde, önceleri tarım ve hayvancılığa dayalı iken, daha sonra yurtdışında çalışan işcilerimizin geri dönmeleri veya oradan gönderdikleri yardımlarla bir takım imalathaneler, sanayi işyerleri, tavuk çiftlikleri kurulduğu görülmektedir. Son zamanlarda Ilçe merkezi ve Köylerinde kilim dokumacılığı büyük boyutlara ulaşmış ve halkın büyük çoğunluğu için geçim kaynağı olması ile birlikte dokumacılık sektörü ekonomiye büyük katkıda bulunmaktadır. Ilçemiz halkının büyük bir kesiminin geçim kaynağı olan Tütüncülüğe uygulanan kota sebebiyle verimde azalma olması halkın geçim sıkıntısına sebep olmuştur. Tütün üretimine alternatif olarak 2002 yılı içinde başlanan salatalık üretimi sayesinde sıcak para akışı sayesinde halk biraz olsun rahatlamıştır. 2003 yılında yapılan sözleşmelerle Ilçemiz Köylerinde 4000 (Da) alanda salatalık yetiştirilmesi düşünülmektedir.

Ayrıca Ilçemizin Kolankaya Köyünde ÇOBANOĞLU Kaşar Imalathanesi ve GEDiK TAVUKCULUK işletmesi bulunmaktadır. Çobanoğlu kaşar imalathanesinde 70 personel çalışmakta olup günlük kapasitesi 150 tondur. Kış aylarında 45 ton/gün, yaz aylarında ise 70 ton/gün. 1995 yılında faaliyete geçen gedik tavukculuk işletmesinde 180 kişi günlük 60 ton piliç üretimi kapasitesi ile çalışmaktadır. Aylık üretim 1200 - 1500 ton civarında olup, Türkiyedeki piliç ihtiyacının 4 % bu tesisden karşılanmaktadır. Ilçemizde bulunan 69 adet tavuk çiftliğinde bir dönemde 540000 civciv beslenmektedir. Yurtdışında bulunan işcilerin büyük yardımı ve Orköy desteği ile Ilçemizin Karacaömerli Köyünde Yem Fabrikası kurulmuştur.

Ilçemiz merkez ve köylerinde 57000 dekar tütün, 93500 dekar buğday, 60100 dekar fiğ, 110000 dekar arpa, 20521 dekar haşhaş, 24250 dekar karpuz, 23000 dekar nohut, 3799 bağ, 35190 dekar sebzelik, 10890 dekar börülce, 800 dekar kavun, 663 dekar meyvelik, 5800 dekar susam ekimi yapılmaktadır. Ilçe merkez ve Köylerinde 110116 küçükbaş hayvan, 12648 keçi, 9833 büyükbaş, 1349 tek tirnakli, 6315000 kanatlı, 1578 adet (Fenni) arı kovanı bulunmaktadır. Ilçemiz Takmak Köyünde iki adet, Güllübağ, Ahmetler, Güneyköy, Poslu, Kolankaya, Yeleğen, Karaahmetli, Alahabalı ve Yeşilkavak köylerinde birer adet olmak üzere toplam 11 gölet bulunmaktadır. Tarımsal amaçlı Yeleğen ve Yeşilkavak, Alahabalı, Güllübağ, Karaahmetli kooperatifi ile Güneyköy, Yeleğen, Eşme merkez Kayapınar, Güllü, Takmak, Saraycık Köylerinde 8 adet Tarım Kredi Kooperatifi bulunmaktadır. Ilçemizde Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Iş Bankası olmak üzere üç banka bulunmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı desteğı ile kurulan "Eşme Kilimciliği Geliştirme" Kooperatifi çalışmalarını sürdürmektedir. Eşme Kilimciliğinin Turizm ekonomisine katkısını artırmak üzere Kastolos Kilim Kooperatifi faaliyet göstermektedir. Eşme Kilimlerinin Uluslararası boyutta tanıtılması ve pazarlanması amacıyla 1994 yılında ilki yapılan Uluslararası Eşme Turistik Kilim, Kültür ve Sanat Festivali her yıl olduğu gibi bu yılda yapılacaktır.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Eşme Rehberi

Eşme Rehberi
Eşme Merkez Nüfusu: 13 700
Yeleğen Kasabasının Nüfusu : 2 661
Ahmetler Kasabasının Nüfusu : 2 018
Güllü Kasabasının Nüfusu : 1 993
Köylerin Nüfus Toplamı : 20 584
Eşme'nin köyleriyle toplam nüfus : 39 400

Komşu ilçeler : Ulubey,Uşak merkez ilçe, Kula, Selendi, Alaşehir, Güney
Rakım : 823 m
İl merkezine uzaklığı : 62 km (karayolu)
İl merkezine uzaklığı : 69 km (Demiryolu)
İzmir'e uzaklığı : 177 km (karayolu)
Denizli'ye uzaklığı : 115 km (karayolu)
Düşman işgalinden kurtuluşu : 3 Eylül
İlçemiz merkezinde okur yazarlık oranı : % 94

İlçemizdeki İlköğretim Okulları
1. Şehit Alibey İlköğretim Okulu
2. Dumlupınar İlköğretim Okulu
3. Galip Çetin İlköğretim Okulu
4. Üç Eylül Pansiyonlu İlköğretim Okulu(PİO)
5. Yatılı İlköğretim Bölge Okulu(YİBO)
6. Kemer Ali Baykal İlköğretim Okulu

İlçemizdeki Ortaöğretim Okulları
1. Eşme Şehit Adem Çiftçi Çok Proğramlı Lisesi
2. Eşme İmam-Hatip Lisesi
3. Eşme Ahmet Avcı Anadolu Öğretmen Lisesi
4. Eşme Cemalettin Avcı Anadolu Lisesi
5. Eşme Endüstri Meslek Lisesi
6. Eşme Sağlık Meslek Lisesi

İlçemizde Bulunan Yüksek Öğrenim Okulları
1. Uşak Üniversitesi Eşme Meslek Yüksek Okulu

Bölümleri:
Halı-Kilim
Muhasebe
İşletme

Sağlık Birimlerimiz
1. Devlet Hastanesi,
Üç Eylül Mahallesi Kula Caddesi

2. Merkez Sağlık Ocağı,
Üç Eylül Mahallesi Atatürk Bulvarı

3. 1 No'lu Sağlık Ocağı
İstasyon Mah.Sanat Okulu Caddesi Otogar yanı

4. 2 No'lu Sağlık Ocağı
Şehit Alibey Mahallesi Vakkas Ferit Caddesi(Lonca altı)

Doktorlar
1- Dr.Yusuf KAYA
Tel: Mua- 414 1688 / Ev- 414 3450
Manifaturacılar Cd.No:68

2- Dr. Şevket EŞMELİOĞLU
Tel: Mua- 414 1058 / Ev- 414 1104
Kemer Cd.No:35

3- Uz.Dr.Fatih CANTÜRK (iç.hast.dahiliye uz.)
Tel: Mua-414 5523 / Ev-414 55 65
Ş.Alibey Mh.M.Kemal Cd.

4- Dr. Emri KALAK
Tel: Mua-414 2051
Kemer Cd.No:27

Öğrenci Yurtları
1. Özel KARAMISTIKLAR Kız Öğrenci Yurdu / tel:4141095
2. Özel DOĞRULUK Kız Öğrenci Yurdu / tel:
2. Özel EŞME Erkek Öğrenci Yurdu / tel:4142651
3. Özel GÜNYAKA Erkek Öğrenci Yurdu / tel:4141677
4. Özel ÜÇEYLÜL Erkek Öğrenci Yurdu/ Tel:4141653

Dersaneler
1- ABC Dersanesi
Tel:
Hal Binası

2- Uzem Dersanesi
Tel:
Vakkas Ferit Caddesi

3- Sınav Dershanesi
Tel:
Hükümet Caddesi

Oteller
1-İmge Otel
Şehit Alibey Mh.M.Kemal Cad.No:17
Tel:

2-Kilim Otel
Şehit Alibey Mh.Vakkas Ferit Cd.Sos.Hiz.Bin.
Tel:

Matbaa/Yerel Gazete
Gürses Matbaası ve Eşme'nin Sesi Gazetesi
Tel: 414 1889
M.Kemal Cd.No:36 Eşme/Uşak

Telefon Rehberi
Hızır Acil.................................................................................112
Polis Imdat............................................................................. 155
Jandarma imdat...................................................................... 156
İtfaiye............................................................................ 414 11 11
Devlet Hastanesi............................................................. 414 19 28
1. Nolu Sağlık Ocağı........................................................ 414 10 08
2. Nolu Sağlık Ocağı.........................................................414 53 41
İlçe Kaymakamlığı............................................................414 10 02
Kaymakamlık Yazı Işleri................................................... 414 16 83
Cumhuriyet Savcılığı....................................................... 414 10 18
Ilçe Emniyet Makamı....................................................... 414 19 06
Ilçe Emniyet Santralı....................................................... 414 10 52
Ilçe Emniyet Fax............................................................. 414 13 13
İlçe Jandarma Komutanlığı............................................... 414 10 79
Askerlik Şubesi............................................................... 414 10 25
Belediye Başkanlığı.......................................................... 414 10 13
Belediye Yazı İşleri...........................................................414 11 91
Nüfus Müdürlüğü............................................................ 414 12 37
DDY Eşme İstasyonu....................................................... 414 10 38
Eşme Müftülüğü............................................................. 414 10 66
Posta İşletme Müdürlüğü................................................. 414 11 66
Telekom......................................... 555 4444, 555 4445, 555 44 46
TEK-TEDAŞ................................................................... 414 17 70
İlçe Tarım Müdürlüğü..................................................... 414 10 10
Veterinerlik.................................................................... 414 10 21
İlçe Mal Müdürlüğü......................................................... 414 10 07
Vergi Dairesi Müdürlüğü.................................................. 414 47 37
Vergi Dairesi Servis....................................................... 414 16 04
Tekel............................................................................ 414 45 01
Tekel Müdürlüğü........................................................... 414 45 91
Tekel Fax...................................................................... 414 24 27
Tekel Müdür Yardımcısı.................................................. 414 45 03
Tekel Kemer Deposu...................................................... 414 12 85
Tekel Yaylak Deposu...................................................... 414 43 92
İcra Müdürlüğü.............................................................. 414 16 18
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü.............................................. 414 10 29
Santral.......................................................................... 414 27 65
Halk Eğitim Merkezi........................................................ 414 11 80
Karayolları..................................................................... 414 11 03
Tapu Kadastro Santral.................................................... 414 18 26
Tapu Müdürlüğü............................................................. 414 28 47
Tapu Sicil Müdürlüğü...................................................... 414 11 01
Şehit Alibey İlköğretim Okulu......................................... 414 10 81
Dumlupınar İlköğretim Okulu......................................... 414 10 72
Galip Çetin İlköğretim Okulu.......................................... 414 27 60
3 Eylül Yatılı İlköğretim Okulu......................................... 414 10 90
Yatılı İlköğretim Bölge Okulu........................................... 414 46 71
Kemer İlköğretim Okulu................................................. 414 15 16
Endüstri Meslek Lisesi................................................... 414 10 78
Sağlık Meslek Lisesi...................................................... 414 13 89
Anadolu Öğretmen Lisesi............................................... 414 52 10
Anadolu Lisesi.............................................................. 414 44 76
İmam Hatip Lisesi......................................................... 414 11 95
Ş.Adem Çiftçi (ÇPL)......................................................414 10 76
Meslek Yüksek Okulu.................................................... 414 36 00
Otobüs Terminali.......................................................... 414 21 00
Esnaf ve Sanatkarlar Odası............................................ 414 21 49
Şoförler odası............................................................... 414 31 09
Kredi kef. Koop............................................................. 414 10 41
Halk Bankası................................................................. 414 15 63
İşbankası...................................................................... 414 10 94
Ziraat Bankası............................................................... 414 15 87
Eşme Ziraat Odası......................................................... 414 10 48
S.S. Tütüncüler Koop.................................................... 414 45 50

Eczaneler
Arıkan........................................................................... 414 16 33
Doruk............................................................................ 414 16 94
Deniz............................................................................. 414 18 42
Elvan............................................................................. 414 13 20
Erdoğan......................................................................... 414 26 64
Ersan............................................................................. 414 26 25
İlker............................................................................... 414 14 28
Nimet............................................................................. 414 11 32
Pınar.............................................................................. 414 27 67
Sağlık............................................................................. 414 55 31
Yıldırım........................................................................... 414 12 35
Yılmaz............................................................................ 414 16 45
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Eşmeden birkaç kare

Uşak Üniversitesi Eşme Meslek Yüksekokulu Resimleri
remzibulbulusak2.jpg


remzibulbulesme2.jpg
remzibulbulesme1.jpg


kalakcamii.jpg
Kalak camii

ehitlikant.jpg
amlkrestorant.jpg

Şehitlik Anıtı (Şehit Alibey ve Abdullah Çavuş) >>>>>> Çamlık Restorant

etsutasinsaati.jpg
gnyakacamii.jpg

Etsütaş İnşaatı Terkedilmiş >>>>>>>>>>>>>>>>> İstasyon Mahallesi Merkez Günyaka Camii

kemercad.jpg
kubbelicamii.jpg

Kemer Caddesinden Görünüm >>>>>>>>>>>>>>> İstasyon Mahallesi Merkez Kubbeli Camii

91046470.jpg
remzibulbuleeeeeee.jpg


remzibulbuleeeeeeeeeee.jpg
60282428.jpg


58851594.jpg
58658841.jpg


53629226.jpg
29808948.jpg


esme005t2.jpg
esme008t2.jpg


esme011t2.jpg
esme015t2.jpg


esme024t2.jpg
esme025t2.jpg


esme026t2.jpg
esme029t2.jpg

 
Üst Alt