Uşak Banaz İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Banaz

harita.jpg


animation.gif

Milattan önce 3000-4000 tarihine kadar uzanan bir geçmişe sahip olan Banaz , İç Anadolu Bölgesi ile Ege Bölgesi sınırında Murat Dağı'nın eteğinde Uşak İline bağlı şirin bir ilçedir.

Uşak-Ankara karayolu üzerinde il merkezine 33 km mesafededir. Kuzeyde Kütahya'nın Gediz ve Altıntaş doğuda Afyon'un Sincanlı ve Sandıklı, Güneyde Sandıklı ve Sivaslı Batıda Merkez ve Gediz ilçeleri ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 914 m olan ilçenin yüzölçümü 1063 km2'dir. 669 km2'lik alanla il genelinde en fazla orman Banaz ilçemizdedir.

BANAZ’IN ADI :

Şimdiki Banaz Köyü’nün ve ilçe topraklarının sahibi, iki oğlu arasında mülkünü paylaştırırken küçük oğlu sürekli olarak, “Baba bana az” diye söylenirmiş. Banaz’ın olduğu bu topraklar küçük kardeşe verilmiş. Banaz adının da bu olaydan kaldığı söylenmektedir.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Tarihçe

Banaz


Tarihçe


thumb_2876.jpg

İlk Çağlarda Banaz

Yontma Taş Devri
Banaz ve çevresinin yontma ve cilalı taş devirlerindeki yerleşim yerleri hala daha açıklığa Kavuşturulamamıştır. Bakır devrinde (M.Ö.5000-3000 sadece iki yerleşim yeri tespit edilmiştir. Bunlar Banaz Han üstü ile Paşacık Köyü, Mekcikemli Tepesidir .

Tunç Devri M,Ö, 3000-2000 yılları arası ilk tunç devridir. Bu devirde yerleşim yeri olarak Banaz, Öksüz, Susuz, İmrez, Dolay köy, Ahurhisar, Nohut ova, Çece, Yenice, Dümenler, Karadıç Dedesi, oturak (kabaklar öreni), köylerindeki höyükleri karşımıza çıkarmaktadır. Bu yerleşim yerlerindeki medeniyet oldukça ileriydi. Bu yörenin merkezi kesin olarak belli olmamasına rağmen Çivril Beyce Sultan höyüğünün merkez olması muhtemeldir.
Etiler zamanında bu çevrede büyük şehirler kurulmuştur. Banaz, imrez ve kedi yünü, höyükleri örnek sayılabilir.Etrafı surlarla çevrili şehirlerin batısında boy ve kral sarayları bulunmaktadır. Şehirler bir yol ile birbirine bağlıydı. İzmir manisa yolu elmacık höyüğüne oradan kedi yünü, nohut ova ve banaz höyüklerinden hamam boğazından doğuya doğru giderdi. Nohut ova dan ayrılan diğer bir yol da Sandıklıya geçmektedir bu şekilde iyi bir ticaret yolu kurulmuştur.

Demir Devri ( M.Ö 1200-334 )
Milattan önce 1200 – 334 tarihleri arası Anadolu’da Firigyalılar devridir. Milattan önce 1200-700 yılları arasında Anadolu Trakya’dan inen kavimlerin akınına uğradı bunlar firikler ve muş kilerdir. Anadolu’yu yıkıp yakan bu kavimler daha ziyade yerleşim yeri olarak yüksek yerleri seçtiler. Bakır ve tunç medeniyetleri daha ziyade ovalarda kuruldu. Kurulan şehir ve köyler Banaz höyüğüdür. Daha sonraları Banaz deresi arasına inmişlerdir. İleriki yüzyıllarda bugünkü istasyona kadar geldiler. Fakat şehir su baskınına uğradığından roma döneminde islam mahallesine geçtiler. Firiklerin M.Ö 700 yılında yaptıkları akın neticesinde Ahat Oturak ( kabaklar öreni), Banaz, Koçaklar öreni, yeni kılşar, Düzlicenin batı tarafı, Kaplangı Öksüz, Folas yıkıldı. Yörenin idaresi lidyalıların idaresine geçti. Persler devrinde Ahat köyü Anadolu’nun en büyük şehirlerinden birisiydi.

Anadolu Selçuklu Dönemi
Türklerin 1071 yılında Malazgirt Savaşını kazanmasından sonra Anadolu Türkleşmeye başladı. Anadolu Selçuklu Devleti, 1176 tarihinde Banaz ve yöresini, başka el değiştirmemek üzere aldı. Yüzyıllık bir dönem içerisinde istilalara sahne olduğu için köyler, şehirler yakılıp yıkıldı hasan köy, Kızılhisar ve oturak ın kuzeyinde bulunan hisar kaleleri inşaa edildi. Selçuklu devletinin zayıflaması üzerine banaz ve civarının idaresi Germiyan beyliğine geçti. 1302 – 1429 tarihleri arasında germiyan beyliğinin bir kazasıydı. Germiyan beyi şah, kızı devlet hatunu ikinci muratın oğlu yıldırım Beyazıt’a verildi. Süleyman şahın kızına çeyiz olarak Kütahya ve civarının yanında Banaz’ında verilip verilmediği bilinmemektedir.

Osmanlı Dönemi
Germiyan beyliğinin ortadan kaldırılmasıyla Osmanlı devletinin idaresine geçti. Osmanlı devleti döneminde Kütahya sancağının Uşak kazasına bağlı bir nahiye olan Banaz 1912 yılında Kütahya valisi Gedik ahmet paşa tarafından Köy statüsüne İndirildi. Bucak merkezi İslam köye taşındı. Hükümet konağı bu günkü İnce Mehmet’in evinin olduğu yerdeydi. İstiklal savaşından sonra Banaz çayı köprüsü yanındaki ilkokul binasına taşındı. 1922 de o bina okul olarak kullanılmaya başladı. Daha sonra hükümet konağı şimdiki yerine taşındı. Yunanlıların 15 mayıs 1919 yılında izmiri işgal etmesinden sonra i. Anadolu ya doğru işgal zamanla ilerledi. 25 mart 1920 tarihinde Banaz, yunan işgaline uğradı baş komutanlık meydan sevaş9ndan sonra yunan kuvvetlerinin batıya doğru çekilmesiyle 31 ağustos 1922 yılında Türk ordusu Banaz'a girdi. Böylece Banaz düşman işgalinden kurtuldu.

Cumhuriyet Dönemi
Cumhuriyetin ilanından sonra Uşak, Kütahya vilayetinin bir kazası olarak kaldı. 1953 yılında Uşak’ın il olmasıyla Banaz nahiyesi kaza haline getirildi. 1954 yılında Gediz’e bağlı olan Comburt (Ayrancı ), Baltalı, Yukarı karaca hisar, Çece (Çamsu) Ovacık, Çiftciler ( küçükler) köyleri Banaz’a bağlandı. Ayrıca 1971 yılında, Kara köse, Çiftlik Balcıdamı ve Dolay köy, ( Yazı tepe) köyleri de Banaz’a bağlanarak İlçe merkezi 45 köy ve kasabasıyla bugünkü halini aldı.

Roma ve bizans Dönemi harabeleri
Akmonia(Ahatköy):
Banaz ilçesine 8 km. uzaklıkta bulunan Ahat Köyünün güney tarafında üç tarafı dere ile çevrili yüksek ve çevreye hakim bir tepe üzerinde kurulmuş antik Akmonia Şehri bulunmaktadır. Burası meşhur Kral yolu üzerindedir.

Kremon Agora(Susuzköy):
Banaz ilçe sınırları içerisinde kalan ve Banaz’ın güneybatısında yer alan Kremon Agora şehri antik Akmoni yakın olması, hem de meşhur kral yolu üzerinde olması yönünden oldukça önemlidir.

Hieroxharax(Oturak Köyü):
Hieroxharax, Loukhoratax şeklinde piskoposluk listelerinde “oraka” şeklinde değiştirilmiştir. Moxeanoilerin şehirlerinden birisi idi. Akmonia’dan kuzeye ve doğuya giden yol üzerinde olduğu sanılmaktadır.

Dioklea(Ayvacık Köyü):
Banaz ilçesine bağlı Ahat Köyünün güneydoğusundaki Ayvacık Köyünde-dir. Burası Moxeanoilerin şehirlerinden birisi olup, Akmonia’dan Frigyadaki Pentepolis’e giden yol üzerindedir.

Rumbeyi (Yazıtepe Köyü)
Roma imparatorluğun döneminden kalma bu yerlerde günümüze kadar kalıntılar kalmış ve bir kısmı toprak altında olmasına rağmen bir kısmı toprak üzerindedir.

Doğal Güzellikler ve Mesire Yerleri
Evren dede mesire yeri İlçemizin önemli piknik ve eğlence alanlarından birisidir. Evren dede efsanevi bir Türk beyidir. Rivayetlere göre orta Asya dan göç eden gencin birisi bir kıza aşık olur ve elinde kopuzu bu dağlarda sürekli kopuz çalar. Bu serüven böyle devam eder gider Türkmen beyi ölene kadar, ölünce dağlardan esen rüzgarla birlikte Türkmen beyinin kopuz sesi duyulur ve bu efsane günümüze kadar gelmiştir şimdi evren dede diye mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

Murat Dağı
Banaz’ın kuzeyini kaplayan Murat Dağı’nın en yüksek yeri 2.312ömetredir. Bir kısmı Kütahya il sınırları içinde kalan sıcak ve soğuk su kaynaklarının bulunduğu, bungalov, çadır, av turizminin yapılageldiği, Kızılay gençlik kampının bulunduğu, kış sporlarının yapılabilecek potansiyeli ile ormanlık, doğal güzelliği olan alandır.

Evrendede Mesire Yeri
Banaz’a 4 km. uzaklıkta, Kapıdağ serisinin Evrendede mevkiinde bulunan, Uşak ve Banaz halkının piknik ihtiyacını karşılayan mesire yeri 1.5 hektar alanı kaplamaktadır. Doğal bitki örtüsü olarak karaçam, kızıl çamlar ile kaplı bulunan Evrendede’de ilçe orman işletmesi halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde ızgaralı ocaklar, tahtadan masalar, kanepeler,voleybol alanı, yüzme havuzu, bir de restoran bulunan mesire yerine gidiş geliş kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Anıt Ağaç
İlçenin Bahadır Köyü, Tepedelen mevkiinin 2 km. üst tarafında yamacın zirvesinde (1870m.)bulunan karaçamın; boyu:11m., çapı: 3.05 m. dir. Yaşı 500-1000 yıl olduğu hesaplanmıştır. 8 kişinin kollarıyla ancak gövdesini sarabildiği çam ağacı Orman Bakanlığı’nca ‘ANIT AĞAÇ’ olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.Dünyanın en yaşlı karaçamı olarak kayda geçen “Anıt Ağaç” doğaharikalarından biridir.

Çokrağan Mesire Yeri
Banaz’ın yukarı Karacahisar Köyü sınırları içinde bulunan bu yer,Çokrağan Deresi’nin koruduğu çamlığın etkisiyle en iyi mesireliklerden birisi durumundadır. Gediz Irmağı’nın kaynağını oluşturan, Banaz’ın içme suyu doğal kaynağı Çokrağan bir dağın eteğindeki kayalar arasından adeta fışkırmakta, soğuk, zengin, temiz bir kaynak halinde akmaktadır.

Çatalçam Mesire Yeri
Ankara-İzmir E 96 karayolu üzerinde Banaz’a 6 km uzaklıktadır.Orman Bölge Müdürlüğü’nce düzenlenmiş, sabit ahşap masalar, ızgara ve ocaklar, düzenli yapılmış çeşmeler, çocuk oyun sahalarıyla özellikle karayolunda seyahat edenlere hizmet veren yeşillik bir dinlence yeridir.

Tepedelen Mesire Yeri
Murat Dağı’nın eteklerinde Banaz’a 23 km uzaklıkta, özellikle çam ağaçlarıyla kaplı yemyeşil serin bir yayladır. Serin, sindirimi kolaylaştırıcı memba suyu, iştah açıcı saf oksijeni ve manzarasıyla görülmeye değerdir.

Hamamboğazı Mesire ve Kaplıca Alanı
Banaz’a 7 km uzaklıkta Ankara-İzmir karayolu kenarındadır. Afyonİzmir demiryolu yanından geçmektedir. Güney ve doğusu çam ormanları ve piynar makileri ile kaplıdır. Kaplıcada Gazoz, “Sarı Kız” ve “Kara Kız” denilen üç ayrı su bulunmaktadır. Gazoz, kükürt, demir, diğer şifalı maden ve mineralleri içermekte; Sarı Kız, kükürtlü ve ılık, Kara Kız, orta sıcaklıktadır.Toplam debi 80 lt.-sn. olup sıcaklık 80°C dir.
İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan analizlere göre, hareket sistemi, kronik romatizmalar, rehabilitasyon gerektiren nöroloji hastalıklarına banyo kürü şeklinde iyi gelmektedir.
İlçe belediyesi tarafından kiralanıp çevre düzenlemesi yapılarak, halkın yararlanacağı şekilde mesire yeri ve termal kaplıca alanında hizmete sunulmuştur. Deniz seviyesinden 1.047 m. yükseklikte olan kaplıcanın 4 su kaynağı bulunmaktadır.
Ekşi Su: 18°C sıcaklıktaki kaynak suyu, sodyum, magnezyum,kalsiyum içerikli olup, mide, bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına yararlı olmaktadır.
Sarıkız Ilıcası: Kaynak suyunun sıcaklığı 37°C’dir. Sodyum, kalsiyum,magnezyum ve karbonat içeren kaynak suları, banyo uygulamasıyla,romatizma ve cilt hastalıkları tedavisinde kullanılmaktadır.
Karakazan Suyu: 37°C ve pH değeri 5.9 olan kaynak suları, kükürt, sülfat,kalsiyum ve karbonat içermekte olup, romatizma ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Gedikler Kaplıcası
Banaz’a 7 km uzaklıkta, Gedikler Köyü arazisi içinde, kükürtlü sıcak su olarak çıkmaktadır. Kaplıca suyunun deri hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Yöre köylerince sıkça ziyaret edilen alan, yeterli çevre düzenlemesi yapıldığı takdirde daha da faydalı hizmet verebilecektir.

Yalancıdere Piknik Alanı
Banaz’a 8 km uzaklıkta, Uşak Seramik Fabrikası’nın yanından ulaşılan piknik yeri yemyeşil, doğayla baş başa kalınabilecek bir piknik alanıdır. Ancak çevre düzenlemesinin olmaması biraz olumsuz görünse de, manzarası ve doğal akarsuyu ile dinlendirici bir alandır.

Corum yaylası
Corum köyümüzün yamaçlarında bulunan yaylamız tamamen çam ormanları ile kaplı yeşilin tonlarını bağrında barındıran bir yaylamızdır.
Yazları ilçe insanının ve çevreden gelen insanların akınına uğrayan yayla piknik ve kamp kurmak isteyen herkese hizmet etmektedir.
Öğrencilik yıllarımda bir kaç sefer pikniğe gittiğim Corum yaylasını unutmak mümkün değil.

Ahır Dağı yaylası
Banaz ilçesinin Yenice, Balcıdamı,Düzkışla, Yazıtepe, Sandıklı İlçesinin Yeşilhisar (Ahurhisar) kasabası sınırları içinde olan Ahır dağı yaylası gezmeye görmeye değer ender dağlarımızdan birisidir.
Dağın zirvesinde bulunan toklu zirvesi denilen alanda yayla evleri vardır. Dağ tamamen yeşil çam ormanları ile kaplıdır. İçerisinde şifalı sular bulundurur.
Yaylanın içinde böbrek taşlarını düşüren şır şır diye adlandırılan bir çeşme ve en önemlisi bütün dertleri deva olan sülük gölü mevcuttur.
Yazları bütün yurt içinde ve yurt dışında bulunan insanlarımız bu sudan içmek ve sülük gölünde yüzmek için bu yaylamıza akın ederler
 
Üst Alt