Türkiye'nin ilk ve tek fosil müzesi

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
20110207050945_archeology.jpg


Sahip olduğu fosil eserlerin zenginliğiyle dikkati çeken Türkiye'nin ilk ve tek ''fosil müzesi'' unvanına sahip Çankırı Müzesi tarih meraklılarını bekliyor.

1972 yılında Halk Eğitim Merkezi binasının alt katında 116 parça koleksiyonun sergilenmesiyle kurulan Çankırı'nın ilk Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1981 yılından bu yana 100 Kültür Merkezi'nde tarih tutkunlarını ağırlıyor.

2 bin 365 arkeolojik ve bin 250 etnografik eserin yer aldığı müzede, Anadolu'nun çeşitli kesimlerinde yaşamış olan medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi eserleri sergilendiği müzede en büyük ilgiyi yaklaşık 8 milyon yıl öncesine ait geç miyosen döneminde yaşamış omurgalı hayvanların fosilleri görüyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim başkanlığında, ''Çorakyerler Fosil Yatağı''nda 13 yıl boyunca sürdürülen kazılarda çıkarılan fosillerden bazıları, gergedangiller, atgiller, zürafagiller ve öküzgiller familyalarına ait hortumlu ve et yiyici hayvan türlerine ait.

Çankırı Çankırı Müzesi Müdür Vekili Gülay Şahin, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, müzede sergilenen eserlerin sadece Anadolu tarihi hakkından değil dünya tarihi hakkında da bilgiler verdiğini söyledi.

Eserler arasında en çok ilgiyi et yiyiciler familyasındaki ''kılıç dişli kaplan'' ile ''hominoid'' adı verilen kuyruksuz büyük maymun fosillerinin gördüğünü belirten Şahin, müzenin yurt dışından bile ziyaretçileri olduğunu aktardı.

Müzenin sahip olduğu yaklaşık 8 milyon yıllık fosiller ile Türkiye'nin ilk ve tek ''fosil müzesi'' olduğunu belirten Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

''Müzenin bunca özelliğine rağmen eserlerin sergilenme imkanı henüz arzulanan boyutta değil. Müzenin daha iyi bir ortamda hizmet verebilmesi için çeşitli çalışmalar sürüyor. Çankırı Müzesi'nde bulunan eserlerin daha iyi sergilenebilmesi için yeni bir yer gerekiyor. Özellikle tarihi yapısı olan bir yerin müze olması daha iyi olur.''

Tarih meraklılarına Çankırı Müzesi'ni görmelerini tavsiye eden Şahin, ''Müzemizi ziyaret edenler tarih öncesi dönemlere yolculuk ediyor. Ziyaretçilerimiz Türkiye'nin başka bir yerinde göremeyecekleri fosil eserleri sadece burada görebilirler. Müzeyi ziyarete gelenler Çankırı'nın doğa güzellikleri ile halkının konukseverliğini de keşfedecektir'' dedi
 
Üst Alt