taşikardi nedir

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Taşikardi, kalbin atım sayısının artarak, normal değerlerin üzerine çıkmasına verilen isimdir. Kalbin hızı, bir dakika içindeki atım sayısıyla belirlenmektedir. Bu hızın normal değerleri, yaşa bağlı olarak değişmektedir. Yeni doğan bir çocuk için bu değerler 100 ile 140; yetişkinlerdeki normal değerlerse 60 ile 100 arasındadır. Kalbin atım sayısının 60′ın altında olmasına bradikardi, 100′ün üstünde atmasına ise taşikardi denilmektedir. Devamlı spor yapanlar için kalbin normal atım sayısının alt sınırı dakikada 50′ye kadar inebilir.

Taşikardi nedenleri nelerdir:
Taşikardi her zaman kalp hastalığı belirtisi değildir: Koşmak, sindirilmesi güç gıda yemek, heyecanlanmak, sigara, içki, çay, kafein ihtiva eden içecekler içmek, bazı ilaçlar ve kadınların regl dönemleri taşikardiye neden olabilir. Bu tür taşikardi, nedenin ortadan kalkmasıyla geçer. Fakat kalp ve böbrek hastalıkları, ateşli hastalıklar ve zehirlenmeler de taşikardiye yol açtığından ihmal edilmemesi, doktora başvurulması gereken bir durumdur.

Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır:
Radyolojik veriler incelenerek tedaviye başlanır.Kendi kendine antibiyotik kullanmak hastalığı ağırlaştırabiliyor. Karaciğer, böbrek, diyabet altta yatan akciğer hastalığı varsa bunları da hastaneye yatırıp tedavi etmek önemlidir. Zatürre sonucunda ateş 41 dereceyse hastaneye yatırmak gerekiyor. Sadece ateşe değil laboratuvar testlerinin sonuçlarına da bakılarak hastaneye yatırılıyor.

Çarpıntı nedir, Taşikardi den farkı nedir
Bir de çarpıntı (tıp dilindeki ismi palpitasyon) terimi vardır ki bunu taşikardi terimiyle karıştırmamalıdır. Çarpıntı, kalp atışlarının hastanın kendisi tarafından hissedilmesi demektir. Çarpıntı sırasında kalbin atma sayısı düşük, normal veya fazla olabilir. Taşikardisi olan kişiler genellikle çarpıntıdan da şikayet ederler. Yani her taşikardiye çarpıntı, her çarpıntıya taşikardi eşlik etmeyebilir. Bazan, kalbin anormal atımları, terleme hissi veya çarpıntı şeklinde tarif edilebilir.


alıntı
 
Üst Alt