Tarihi ve doğal güzellikleriyle Elazığ

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Tarihi ve doğal güzellikleriyle Elazığ
Elazığ, tarihi, gölleri, kaplıcaları, şifalı suları, mesire alanları, doğal güzellikleri ve kayak merkezi zenginliklerini ziyaretçileriyle paylaşıyor.

209268.jpg

ELAZIĞ - Eski yerleşim yeri Harput’tan, Osmanlı Padişahı 2. Mahmut döneminde şark vilayetlerinde ıslahata ve devlet otoritesini yeniden kurmaya memur edilen Reşit Mehmet Paşa tarafından kurulan Elazığ, Harput’taki tarihi mirasla turistleri zaman içinde yolculuğa çıkartıyor.
Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait cami, hamam ve türbelerin bulunduğu Harput’ta, Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırılan Ulu Cami, Akkoyunlu Hükümdarı Bahadır Han’ın (Uzun Hasan) annesi Sara Hatun tarafından 1465 yılında mescit olarak yaptırılan Sara Hatun Cami ve Osmanlı devri camilerinin en güzel örneklerinden kubbeleri kurşunla kaplı Kurşunlu Cami, gezilebilecek yerler arasında bulunuyor.

209275.jpg

Mansur Baba Türbesi.

Camiler kadar türbeleri ve tarihi hamamlarıyla ilgi çeken Harput’ta, Arap Baba Mescidi ve Türbesi, Fetih Ahmet Baba ile Mansur Baba türbeleri yer alıyor.

KEBAN VE HAZAR GÖLÜ
Doğu Anadolu’nun en zengin su bölgelerinden Elazığ’da, Keban Baraj Gölü ve Sivrice İlçesi’nde bulunan Hazar Gölü olmak üzere iki büyük göl bulunuyor. Keban Baraj Gölü, Türkiye’nin en büyük yapay gölü olma özelliğini taşımasının yanında elektrik ve balık üretimiyle de dikkat çekiyor.

209274.jpg



Sivrice İlçesi yakınlarında bulunan tektonik Hazar Gölü ise Hazarbaba ve Mastar dağları arasına sıkışmış, 22 kilometre uzunluğa, 5-6 kilometre genişliğe sahip. Günün her saatinde mavi ve yeşilin farklı bir rengine dönen gölün suyu, berrak, sodasız ve tuzsuz.

Gölün çevresinde kamu kurum ve kuruluşlara ait kamp yerlerinin yanı sıra halka açık kamp yerleri de bulunuyor.1990 yılında yapılan araştırmada gölde, batık bir kent olduğu ortaya çıkmış. Kilise Adası civarından başlayan batık kentin, Sivrice İlçesi’ne kadar devam ettiği tespit edilerek bilimsel araştırmalarla tarihi ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

209269.jpg



Gölde, Güney Köyü Hacıbey Mevkii’nde faaliyette bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan İşletme Belgeli Tur-Pol Turistik Tesisleri bünyesinde 300 araç, 200 çadır, 50 karavan kapasiteli, Gezin Belediyesi’ne ait Plajköy Gazino ve Dinlenme Tesisleri bünyesinde 20 araç kapasiteli ve çok sayıda çadır kurmaya elverişli kamp yeri ile Elazığ Belediyesi’ne ait kampta 200 araç, 100 çadır kapasiteli kamp yeri bulunuyor.

SAĞLIK TURİZMİ
Elazığ, kaplıca ve şifalı sularıyla da sağlık turizmi alanında seçenekler sunuyor. Karakoçan İlçesi Yoğunağaç Köyü Mevkii’nde bulunan Golan Kaplıcaları’nın yanı sıra kentin kuzeyinde çıkan Mürüdü Suyu’nun, soğuk, kireçli ve karbonhidratlı yapısıyla birçok hastalığa özellikle sarılığa iyi geldiği belirtiliyor.

209272.jpg

Harput'ta bulunan Dabakhane Suyu.

Elazığ’a 19 kilometre uzaklıkta Yurtbaşı Beldesi yakınlarındaki birçok gözeden oluşan maden suyu kaynağı ise özellikle böbrek, idrar yolları ve mide hastalıklarına iyi geliyor. Akçakiraz Beldesi yakınlarında çıkan su ise yöre halkı tarafından çamur yapılıp vücuda sürülüyor.

Eski yerleşim yeri Harput’ta bulunan Dabakhane Suyu, Etminik Maden Suyu, Kumbariş Şoş Maden Suyu, İçme Müshil Suyu, Palu İlçesi’nde Buban Hame Kaplıcası ve Çelebi Şorik Maden Suyu gibi şifalı sular da bulunuyor.

BUZLUK GEZİLEBİLEN ON MAĞARA ARASINDA BULUNUYOR
Harput’un kuzeydoğusundaki Buzluk Mağarası, Türkiye’de gezilebilen 10 mağara arasında yer alıyor.

209270.jpg



Mağaranın jeomorfolojik yapısı nedeniyle gerçekleşen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonu, yazın doğal sarkıt ve dikitler hatta bazı kısımlarda bal peteğini andıran buz tabakaları oluştururken, kışın sıcak hava oluşturuyor.

Mağara, merdiven basamakları ve aydınlatmasıyla, ziyaretçilere açık bulunuyor.

KIŞ TURİZMİNİN GÖZDE MEKANI: HAZAR BABA DAĞI
Sivrice İlçesi yakınlarında 2 bin 347 metre yüksekliğindeki Hazar Baba Dağı’nda 1850 metre rakımda yapılan kayak merkezi, kayağa elverişli pisti ve yeme içme imkanlarıyla günübirlik tatilcilere hizmet veriyor.

209273.jpg

Kentin turizmine gözle görülür bir canlılık getiren tesiste, 2 dinlenme salonu yer alıyor, enerji, su ve yol problemleri ise çözülmüş durumda.
 
Üst Alt