- Katılım
- 23 Nisan 2011
- Mesajlar
- 3,344
- Tepkime puanı
- 25
Defnegiller familyasından Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu ağaç cinsi. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia)dır.Esasen ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir. Tarçın baharatı, ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğun kurutup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca kabuklarının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde edilir. Kokusu kuvvetli, kesin ve uzun süreli, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır.
Tarçının Faydaları
Şeker hastalığına karşı önleyicidir.
Kan şekerini düşürmede yardımcı olur.
Romatizmaya karşı önleyicidir.
Faranjite karşı dirençli kılar.
Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.
Yorgunluğu gidericidir.
Gerginliği alıcı, sakinleştiricidir.
Geniş spektrumlu doğal bir anti bakteriyeldir.
Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırır.
Bağırsaklarda nitrozamine oluşumuna engel olur.
Yoğun çalışma temposunun neden olabileceği baş ağrılarını önler.
Mide dostudur.
Zihin yorgunluğunu alır.
Kansere karşı vücudu dirençli kılar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çok sayıda farklı moleküler yapılı antioksidan içerir.
Stresi ve gerginliği alır.
Migrene karşı önleyicidir.
Karışımlarda; Tarçın, bal ve çörek otu karışımı genellikle hastalıkları yakalanmaları engellemede ve vücut direncini arttırmak için kür şeklinde kullanılır.
Bir ay boyunca haftada 3-4 defa içilen tarçın çayı kürleride vardır.
Tarçın (2 adet çubuk tarçın) 1 klimon,
5-6 adet karanfil, 5-6 adet tane karabiber,
1 adet elma 1,5 lt suda yaklaşık 5- 10 dk kaynatılır.
Bu karışım özellikle aç karnına gün içerisinde 1 lt şeklinde tüketilir.
Zayıflmaya yardımcıdır.
Kullanım Şekli
Tarçın kurutulmuş kabuk şeklinde kullanılır.
Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1 dal çubuk tarçın konulur
2-3 dk kaynatılır ve içilir.
Tarçın toz olarak baharat şeklinde kullanılabilir