Sünni alevi evliliği

gülseda dündar

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
alevi sünni evlenebilirmi, alevi sünni evliliği caiz midir, alevi sünni farkı, sünni bir hanım alevi biriyle evlenebilir mi, Alevi-Sünni evlilikleri

selamun aleyküm; bir arkadaşımın gördüğü rüyalara çare olsun diye sitenize üye olmuştum iyikide olmuşum öncelikle böyle bir siteyi oluşturduğunuz için Allah razı olsun.o günden beri nerdeyse bütün yazılanları okudum ve bir derdim varki belki derdimin merhemi sizdedir diye yazmak istedim.. insan mutluluklarını kolay anlatırda sıkıntılarını yazmaya cesaret edemez ya aynen o duyguları yaşıyorum suan. ben 23 yaşındayım; 1 yıldır bi insanla birlikteyim kısmetse bu yaz düğümüz var,ama şöyle bir sıkıntım varki o alevi ben sunniyim yani aramızda mezhep farklılıgı var önceleri bunu umursamıyordum bile çok fazla alevi arkadaşım var ve gerçekten aleviler insna sevgisi konusunda çok başarılılılar ama tahmin edersiniz ki ben bu adamla evlenmek üzereyim ve aklımı fazlasıyla bu soru kurcalıyor eger bir çocugumuz olursa mezhebi ne olucak.. ve böyle bir evlilik yapmam dogru mu gerçi kader diye birsey var ve ben fazlasıyla inanıyorum buna..sonucta evlenıceğımız insanlar kaderlerimizde yazıyor değil mi? yardımlarınız için şimdiden allah razı olsun

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Aleykum Selam Size Masallah diyorum ..oldukca olgun ve akilli bir insansiniz..niye mi...?arkadaşlık farkli evlilik ise tamamen farkli bir olaydir..
Evlilik;iki insanin canini, kanini, nesebini,Neslini, sulbumunu birlestirdigi Allah Kattinda cok kutsal ulvi olan bir anlasmali beraberliktir..
O yuzden kimin ile birlestirmeden once insan cook ince ayrintilari ile ve gelecegi de dusunerek karar vermeli...
Siz sadece kendinize Koca degil.. Cocuklarinizi yetistirecek, ornek olacak insani da seciyorsunuz...
Bu evlenmeyi dusundugunuz insan icin de aynen gecerli..
evlilik iki seven insan ile sadece kurulmuyor ortak noktalari, ortak bakis acisi, ortak hayat gorusu ,ortak inanc, ortak kultur ,ortaklik ,benzerlik cogaldikca ..
hani evlilik bir masa gibidir.. ortak noktalar ise o masanin ayaklari.. ayaklari cok oldukca evlilikte daha saglam oluyor..
Burada Sizin durumunuzda olan evli ciftler goruyorum.. onlar bir sekilde hayatlarini surduruyorlar ama cocuklari ne sunni ,nede Alevi cemaatina, toplumuna dahil olamadiklari icin nefeslerini kilisede aliyorlar.. yani Hiristiyan veya tamamem inancsiz islami ve aleviligi red ediyorlar..
cunku Ne olduklarinin kargasasi ve bunalimini yasiyorlar...
kardesim konu bitmedi ufakligimi Ana okulluna birakip muhabette devam etmek istiyorum.. Benim de kanim size isindi Siz dogruyu yanlisi ayirt edebilecek
vicdan Sahibi guzel bir insansiniz..

Sadece sevmek Evlilik icin yeterli degil malesef..evlilikte bi çok şeyi göz önüne almak gerekiyor..hadi oldu diyelim sevdiniz evlendiniz ..
aileler hiçbir zaman birbirini kabullenmeyecektir..her seferinde bazı gerçekler iki tarafında yüzüne tokat gibi çarpılacak..sunni alevi tartismasi olacaktir..
Ailevi, sunni baskisi ile kisinin kendi bakis acisi vicdani ile SIKISIP kaliniyor..
aslinda gunumuzde Sunniyi de ,aleviyi de islama musliman olmaya cagirmak lazim..Yani islama emir ve yasaklari ile yasamaya...

Kendini Alevi olarak isimlendiren bazı fırkaların Kur'an ile uzaktan yakından alakası yok. Namazı inkar ediyor, Ramazan orucunu inkar ediyor, içki içmeyi mubah görüyorlar..
iste Alevi-sünni ayrımının temel noktası budur.Hem hz Ali taraftarlığı adı altında, hiçbir delile dayanmadan Kuranın emir ve yasaklarını inkar edip hemde Müslüman olduklarını iddia ediyorlar..kardesim bu konuda cook dikkatli olmaniz gerekli..

Alevîliğin ne olduğunu belirleyebilsek mesele biter, "Evlenmek uygundur, yahut da değildir" diye cevap verebiliriz.
Aslında bir Müslüman’ın veya bir tarikatın Hz. Ali muhabbetini meslek ve diğer sahabelere tecâvüz etmemek sartiyla ve meşrebine esas almasının dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Gerçek şu ki, Kitap ve Sünnet'i bilen ve gereği gibi yaşayan hakikî bir Alevî, ancak Allah-ü Teâlâ'yı ma'bûd olarak tanır.
Kendisini, İslâmîyet’in bir ferdi olarak bilir, Peygamberimizi, en son Peygamber, Kur'ân-ı Kerîm'i de son semavî kitap kabul eder.
Müslüman bir hanım ancak müslüman bir kimse ile evlenebileceğinden önce müslümanı tanıtmamız lazımdır.

Müslüman, İslâm dininin bütün kesin hükümlerini kabul edip hiç birisini reddetmeyen kimsedir. Yani namaz, oruç, zekât, hac, abdest, gusül
ve benzeri emirleriyle; zina, içki, faiz ve benzeri nehiyleri kabul edip onlara inanan kimsedir.
Ve zikredilen şeylerin tümünü veya bir kısmını kabul etmeyen kimse müslüman sayılmadığı gibi onunla evlenmek de caiz değildir.
Evlenme vaki olduğu takdirde evlilik hayatı gayri meşrudur. Bunun adı ister sünni olsun, ister alevi olsun.

Demek ki evlenmenin ölçüsü İslâm'dır. Maalesef bugün yurt içinde veya dışında birçok müslüman hanım, durumu sormadan ve İslâm'ın hükmünü öğrenmeden
müslüman olmayan kimse ile evlenirse ve kendini kıyamete kadar Allah'ın lanetine müstahak eder.

kardesim karar sizin..ben sizin icin karar verecek hukumde degilim..
Ben olsam bunu yapar sunu yapardim da diyecek degilim Cunku Ben Siz degilim..
Tam olarak bilmedigim, emin olmadigim konularin da vebalini almak altinda ezilmek istemem dogrusu..
Siz de Ben degilsiniz..Sizin ,ailenizin, icinde bulundugunuz ortam ve sartlari da bilmiyorum ki saglikli, ve adil bir karar verebileyim..
ama ben derim ki..siz gelin ilk once kendinizi ve islami tanimak icin cevrenizde bir Hoca, Kur`an kursu varsa kendinizi dini yonden yetistirin..
bu arada bilgi ile biraz olgunlasip zamani geldiginde dogru karari vereceginize inaniyorim..
ve her zaman.. her seyin HAYIRLISINI dileyin...
Hayirli Gunler kardesim..
Evlilik Kader mi diye sormussunuz bu konudaki cevabinizi ins. bu bolumde bulabilirsiniz diye okumanizi tavsiye ederim..

https://www.islamiforumlar.net/gonulden-gonule-dertleselim/24531-evlilik-kadermi.html

gülseda dündar

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
selamun aleyküm..
bütün yazıları tek tek tekrar tekrar okudum. Allah razı olsun; bana yardım etmek için o değerli zamanınızı harcayıp cevaplamışsınız. korkularımla yüzleşmemi sagladınız. gönül sızımın ilk yazdıklarını okuduğumda eksik bilgiler verdiğimin farkına vardım ve onları düzeltmek istiyorum. öncelikle benim evleneceğim insan alevi evet ama her gün sabah ezanında kalkıp kuran okur, namaza tekrar başlamam için yönlenirmeye çalışır.camiye gider girmemezlik yapmaz ama cem evlerine de gider, bu yıl ramazanda beraber oruç tuttuk mesela.. ve her defasında ben zaten alevi bi insanla hiç evlilik düşünmedim ben istersem namazımı kılar orucumu tutarım yani Allahın emirlerini yaparım bunları yadırgıcak bi insanla olmak istemezdim diyor yani düşünsenize bu gerçekten de çok güzel bişey yani sorsanız mezhebini alevi ama bunları düşünüyor.. sorun ne diceksiniz o vakit sorun çok belli ailesi; tahmin edersiniz ki sadece biz evlenmiyoruz ailelerde evleniyor aynı zamanda bence..yarın öbür gün çocugumuz oldugunda nolucak? kişilik çatışması yaşıcak ve alevilik ona daha cazip gelirse yani ben çocuğuma bunları nasıl aşılıcam nasıl aşılıcaz ? en çok bundan korkuyorum ! babannesinin evine gittiğinde farkli seyler görücek annesinin evinde farklı seyler buna hakkımız var mı? offf sanırım bu benim imtihanım olucak Allah yardımcımız olsun:S
Ve sen yine denediğinde,
Ve yine kalbin daraldığında,
Ve yine bütün kapılar yüzüne kapandığında,
Ve yine ne yapman gerektiğini bilemediğinde.. Uzun uzun düşün ve hatırla yaradan'ını! Allah kuluna kâfi değil mi? [Zümer/36]

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Bu konuya müdahil olan diğer üyelerimizin cevapları tarafımdan bölünerek BURAYA taşınmıştır bilginize...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
:selamunaleykum;
Soruya verilen cevaplar çoğalınca doğru gizli kalır...
O yuzden sevdiklerimiz ile tartisir iken veya bir Soru soruldugunda konun ozu cercevesinde kalmaya calisalim insallah...

acilangul1

alemra

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Gülseda Dündar
Eşimle 10 yıl önce tanıştım 8 yıldır da evliyim eşim alevi bende sünniyim..Ailem de namazında niyazında bir aile başta çok zorlandık evlenene kadar ama nasibimizde varmış.ilk zamanlar zorlandık bayağı ama biraz o biraz ben yoğurduk birbirimizi kültürlerimizle...eşime namaz kılmayı, duaları hep ben öğrettim. Ve inan şuanda adı alevi yaptıklarıyla tam bir sünni..çocuklara gelince yetiştirme şekliniz önemli kardeşim sorun etme önce gününü yaşa rabbim nasip ederse yarını o zaman düşün

Selam ve dua ile

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
kardesim karar sizin..ben sizin icin karar verecek hukumde degilim..
Ben olsam bunu yapar sunu yapardim da diyecek degilim Cunku Ben Siz degilim..
Tam olarak bilmedigim emin olmadigim konularin da vebalini almak altinda ezilmek istemem dogrusu..
Siz de Ben degilsiniz..Sizin ailenizin icinde bulundugunuz ortam ve sartlari da bilmiyorum ki saglikli ve adil bir karar verebileyim..
ama ben derim ki..siz gelin ilk once kendinizi ve islami tanimak icin cevrenizde bir Hoca Kur`an kursu varsa kendinizi dini yonden yetistirin..
bu arada bilgi ile biraz olgunlasip zamani geldiginde dogru karari vereceginize inaniyorim..
ve her zaman.. her seyin HAYIRLISINI dileyin...
Hayirli Gunler kardesim..

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Güzel kardeşim, doğruları konuşmak gerekirse,4 Hak mezhebin dışında alevilik diye bir mezheb,
bir inanç şekli,bir uygulama yoktur.

Şahısta Tevhid inancı yaniLa ilahe il Muhammedurrasul demedikçe ve Allahu Alemin koyduğu emirleri
ve Peygamber Efendimiz Hz. MUHAMMED MUSTAFA (S.A.V)'in sünnetlerini Din ve yaşam şekli olarak kabul etmediği sürece
yapılan evlilik akdinin kıyılan nikahın Allah indinde hiç bir geçerliliği yoktur.bu işin mesuliyeti çok büyüktür.

Alevîliğin ne olduğunu belirleyebilsek mesele biter, "Evlenmek uygundur, yahut da değildir" diye cevap verebiliriz.
Aslında bir Müslüman’ın veya bir tarikatın Hz. Ali muhabbetini meslek ve diğer sahabelere tecâvüz etmemek sartiyla ve meşrebine esas almasının dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Gerçek şu ki, Kitap ve Sünnet'i bilen ve gereği gibi yaşayan hakikî bir Alevî, ancak Allah-ü Teâlâ'yı ma'bûd olarak tanır.
Kendisini, İslâmîyet’in bir ferdi olarak bilir, Peygamberimizi, en son Peygamber, Kur'ân-ı Kerîm'i de son semavî kitap kabul eder.
Müslüman bir hanım ancak müslüman bir kimse ile evlenebileceğinden önce müslümanı tanıtmamız lazımdır.

Müslüman, İslâm dininin bütün kesin hükümlerini kabul edip hiç birisini reddetmeyen kimsedir. Yani namaz, oruç, zekât, hac, abdest, gusül
ve benzeri emirleriyle; zina, içki, faiz ve benzeri nehiyleri kabul edip onlara inanan kimsedir.
Ve zikredilen şeylerin tümünü veya bir kısmını kabul etmeyen kimse müslüman sayılmadığı gibi onunla evlenmek de caiz değildir.
Evlenme vaki olduğu takdirde evlilik hayatı gayri meşrudur. Bunun adı ister sünni olsun, ister alevi olsun.

Burada bütün iş damadın inançlarını kontrol etmekte biter,alevi bilinen bir aileden gelmesi fazla önem iştigal etmez.
kişi bireysel olarak dinini seçer ve yaşayabilirse..

aleviler birbirlerinden çok farklıdır.
-bazıları iman esaslarını kabul eder
-bazıları bunlarla beraber namazlarınıda kılar.
-bazılarının inancında inkarlar sözkonusudur.
bunların hepsini ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.

Eğer mümkünse dönecek yolu varsa kendi mezhebinden evlilik yapması hayatındaki yaşayış tarzı için kolaylık sağlayacaktır.
Dini düşüncede nekadar ince bir insan olduğunu biliemem ama ince düşünüyorsa istemediği ortamlara girmek zorunda kalabilir.

NERİMAN

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Selamunaleyküm arkadaşım,
Bende naçizane fikrimi yazmak istedim.Evlenmeyi düşündüğün insanın itikadı sağlamsa sorun yok demektir.Adı alevi olmuş sünni olmuş farketmez.
Eğer;
1- Allahu tealanın birliğini kabul etmişse yani tevhid inancına sahipse,
2-Hz.Muhammed Mustafa (sav.)efendimizin son peygamber olduğunu kabul ediyorsa,
3-Ehli beytin tertemiz olduğunu kabul edip onların yaşayışlarını örnek alıyorsa,
4-Allah katında tek dinin islam olduğunu biliyorsa,
5-Peygamberlik yolunun Hz. Muhammed (sav.)efendimizle kapandığını,velayet yolunun Hz. Ali (k.veche)efendimizle açıldığını ve silsileler yolu ile günümüze dek geldiğini kabul ediyor ise,
6-Allahu tealanın emir ve yasaklarına peygamberimiz ve ehli beytinin ışığında uymaya çalışıyor ise sorun yok demektir.
Allah doğru kararlar alabilmeyi nasip etsin.

BEDİR MUHAMMED ALİ

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Süleyman
ol cihana olsa idin süleyman
israfil üfler iken suru ey cebrail
saltanatın mikail ile her anı dem
besmele kapısında bekler seni azrail

hakka hali arz etmeye kılık kıyafet binaçar
kelam ehli yer yüzünde gök arar
gök kapısı açılır nuru aşikarı ayan
gafletteysen ey kardeşim bu rüyadan uyan