Soğuk algınlığı için ekinezya, ıhlamur,

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Soğuk algınlığı için ekinezya, ıhlamur, adaçayı ve zencefil


cay.jpg

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kış aylarının yaklaştığı bugünlerde bağışıklık sistemini desteklemek için doğru bitkisel ürünlere yönelmemiz gerektiğini belirtiyor.

Ekinezya

Ekinezyanın soğuk algınlığında yararları ve önemi konusunda yürütülmüş 166 bilimsel yayın bulunmakta. Yayımlanan çalışmalarda ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığına yol açan ve uçuk virüsü gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunduğu gözlendi. Ayrıca bu virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediği belirlendi.

Ihlamur

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre ıhlamur çiçeklerinin "iltihap giderici" ve "ağrı giderici" etkileri bulunduğunun deneysel olarak ortaya konulduğunu söylüyor. Ihlamur içerisindeki bileşenlerin bazıları iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazıları da boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlüyor.

Adaçayı

İçerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmekte. Çay şeklinde ve kaynatılmadan hazırlanan adaçayı ile gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmekte. Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada, adaçayı ile ekinezyanın birlikte uygulandığında dezenfektan gargaradan daha etkili olduğu belirlendi.

Zencefil

Bilimsel çalışmalar zencefil içerisindeki bazı bileşenlerin kuvvetli yangı giderici etkisi bulunduğunu ortaya koymakta.

Zaman
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Soğuk Algınlığına Ihlamur ve Ayva

Soğuk algınlığı denince ilk akla gelen bitki olan ıhlamurun “iltihap giderici” ve “ağrı giderici” etkileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdem Yeşilada, ayva meyvesi ve yapraklarının da öksürüğe iyi geldiğini belirtiyor.

Kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte hastalıklarla mücadele ederken ilaçların yanı sıra içilen bitki çayları da tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, birkaç yıl önce yayımladığı bir araştırmanın sonuçlarına göre soğuk algınlığı denince ilk olarak akla gelen ıhlamur çiçeklerinin “iltihap giderici” ve “ağrı giderici” etkileri bulunduğunun deneysel olarak ortaya konulduğu belirtiyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın yürüttüğü farklı bir çalışmanın sonucunda, ıhlamur içerisindeki bileşenlerden bazılarının (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önlediği ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Özellikle soğuk algınlığı riskinin arttığı dönemlerde doğanın sunduğu mucize bitkilerden yararlanmak gerekiyor. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef “hastalığa yakalanmamak” olduğundan bu konuda bağışıklığı destekleyici tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabiliyor. Hastalığa yakalanma durumunda ise bu tip ürünlerden uygulanan temel tedavinin yanı sıra şikayetlerin hafifletilmesinde yararlanılabiliyor.

1.jpg
ayva.jpg
gb_header_2_tn.jpg

Biraz ıhlamur, biraz ayva, biraz bal!
Prof. Dr. Erdem Yeşilada, soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor. Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenleri nedeniyle öksürüklerde tedaviye yardımcı oluyor. Özellikle ıhlamurla birlikte hazırlanan çayın hem lezzetinin hem de etkinliğin artmasını sağlıyor. Yeşilada, ayva ve ıhlamur karşımınından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine istenirse bal ilave edilmesinin daha uygun olacağını, bu sayede öksürüğün ve diğer soğuk algınlığı belirtilerinin daha etkili bir şekilde kontrol altında tutulabileceğini belirtiyor.​
 
Üst Alt