Sivas Doğanşar İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
DOĞANŞAR

COĞRAFİ KONUMU:
Sivas’ın Kuzeyinde kalan Doğanşar’ın Yüzölçümü 565 Km2, rakımı 1335 metredir. İlçenin merkez nüfusu 4.004 Köylerinin nüfusu 2.310 olup, toplam nüfusu 6.314’dür. Dağlık bir arazı yapısının hakim olduğu ilçede yaylalar büyük bir alanı kaplamaktadır. Bitki örtüsü Sivas ve çevresine göre daha zengindir. Çeşitli orman ve bozkırlar bulunmaktadır. İklim bakımından daha çok Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Yeşilırmağın ana kolu olan Tozanlı, İlçeden geçmektedir. Doğanşar’ın muhtelif yerlerinde göl bulunmaktadır. En önemlileri Dipsiz Göl ve Sülük Gölüdür.

TARİHÇE:

Doğanşar’ın ne zaman ve kimlerce kurulduğu bilinmemektedir. Ele geçirilen kalıntılar daha ziyade Bizans dönemiyle ilgilidir.Doğanşar yöresine 1071 öncesinde alan ve çirmişliler yerleştirilmiştir.1071 sonrasında sırayla Danişmentli, Anadolu Selçuklu, Eratna ve Kadı Burhaneddin Ahmet devleti ile kızıl Ahmet’liler beyliği yönetimine girmiştir. Doğanşar, 1398 yılında Osmanlı Devletine katılmış, Timur istilası ile tekrar elden çıkmış 1424 yılında tekrar Osmanlıların eline geçmiştir. İlk defa 1482 de Nahiye olarak zikredilen Doğanşar Tokat’a bağlı idi 1870 lere doğru Sivas Merkezine, 1872 de Hafik İlçesine 1906 da Reşadiye İlçesine sonra tekrar Hafik İlçesine bağlanmıştır. 1953 Yılında Belediye teşkilatı kurulmuş Hafik ‘e bağlı bucak , 1990 yılında İlçe olmuştur

KÜLTÜR VE TURİZM:

İlçede geçmişi eskiye dayanan Ulu Cami, Kale Cami ve Yeni Cami vardır. Bu camilerin yerine yenileri yapılmış olup, tarihi değerleri bulunmamaktadır. Doğa güzellikleri bakımından gezip görülecek çok sayıda yer bulmak mümkündür. Doğanşar topraklarının büyük çoğunluğunu yaylalar teşkil etmektedir. Mesire yerleri olarak; Dipsizgöl, Tozanlı Deresi ve tüm yaylalar kullanılmaktadır

 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas Doğanşar İlçesi Karakaya Kanyonu

Sivas’ın farklı bir ilçesidir Doğanşar. Özellikle doğan güzellikleri ve tabiat varlıkları ile adından söz ettirir. Daha önce Doğanşar ile ilgili çeşitli gezi notlarına yer vermiştik. Bugün ki size anlatacağımız yer ise tıpkı cennetten bir köşeye benzeyen Doğanşar Karakaya Kanyonu olacak.
Nehirlerce oluşturulan derin vadilere kanyon denir.Kanyonların iki yamacındaki arazi yapısı erozyon ve aşınmaya dayanaklı sert kayalardan oluşur.

Karakaya Kanyonu Tekeliiçi çayı üzerinde,Doğanşar ilçe merkezinde yaklaşık 3 km mesafede bulunmakta.Tekeli-içi çayının önceleri 1447 rakımlı Cücü Tepesi’nde aktığı anlaşılmakta.Cücü tepesinin birçok yerinde çay taşları var.Ayrıca tepeye çıkarken yolun içinde kırıntılı tortul kayaç bulunmakta.

Yörenin suları Cücü Tepesi’nden akarken ilçe merkezi göl konumundaymış.Sular bir müddet sonra Cücü Tepesi ile Tavşantepesi arasını yol edinerek Ütük köyüne doğru akmış.
Yörenin suları zamanla Karakaya Kanyonunu oluşturmuş.1147 rakımlı Cücü Tepesi’nde aşağı akan sular günümüzde 1300 mertreden akmakta.Kanyonun girişi birkaç metre.İleriye doğru gidildikçe yer yer genişlemekte,tekrar daralmakta.Bir kaç km aşağıda bir şelale var.Şelale Yeşilırmak’ın balıklarının Doğanşar’a çıkışına engel olmakta.

Kanyonun içerisine girdiğinizde çok güzel bir gezi noktasının varlığını hemen tespit edebiliyorsunuz. GPS cihazımız olmadığı için teknik yardımda bulunamıyoruz fakat turizme kazandırılması gereken harika bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Bir gün Doğanşar’a yolunuz düşer ve bu kanyonu ziyaret etme gibi şansınız olursa vaktinizi çabuk değerlendirmeyin. Gezin, görün fotoğraflar çekin. O zaman ne kadar harika bir yer olduğunu daha iyi anlayabileceksiniz.

Not: Kanyonu gezmeden önce lütfen ilgili kurumlara gezi hakkında bilgi verin (polis jandarma, kaymakamlık gibi) Ayrıca geziye uygun eşyalarınızı yanınızda bulundurun.

 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas’ın yeşil alanını oluşturan bir kaç merkezden sadece birisi Doğanşar.
İçerisinde barındırdığı doğal yaşamı ile herkesin görmesi gereken merkezlerin başında yer alıyor.
Karadeniz ile sınır olması nedeniyle yeşilliği bir hayli fazla olan Doğanşar’da sportif amaçlı faaliyetler yapmak mümkün.

Ortaköy civarlarında daha da sıklaşan orman içerisinde yürüyüş yapmanın keyfi gerçekten bir başka oluyor.
Yine Dipsizgöl Şelalesi, eski tarihi yapılar ve ilçe merkezi görülmeye değer.

karakaya-kanyonu-247x300.jpg


Bir diğer güzellik ise Kara Kaya kanyonudur.
Karakaya Kanyonu Tekeliiçi çayı üzerinde,Doğanşar ilçe merkezinde yaklaşık 3 km mesafede bulunmakta.

Tekeli-içi çayının önceleri 1447 rakımlı Cücü Tepesi’nde aktığı anlaşılmakta.Cücü tepesinin birçok yerinde çay taşları var.Ayrıca tepeye çıkarken yolun içinde kırıntılı tortul kayaç bulunmakta.

Yörenin suları Cücü Tepesi’nden akarken ilçe merkezi göl konumundaymış.Sular bir müddet sonra Cücü Tepesi ile Tavşantepesi arasını yol edinerek Ütük köyüne doğru akmış.

Yörenin suları zamanla Karakaya Kanyonunu oluşturmuş.1147 rakımlı Cücü Tepesi’nde aşağı akan sular günümüzde 1300 mertreden akmakta.Kanyonun girişi birkaç metre.İleriye doğru gidildikçe yer yer genişlemekte,tekrar daralmakta.Bir kaç km aşağıda bir şelale var.Şelale Yeşilırmak’ın balıklarının Doğanşar’a çıkışına engel olmakta.

Trekking ve konyoning yapmak için son derece ilginç ve elverişli olan bu kanyona girdiğinizde kendinizi apayrı bir dünyada hissedeceksiniz.
Gerçekten harika görüntüleri, şelaleleri, içerisinden geçen dere ve benzeri güzellikler ile Doğanşar’ın turizm potansiyeli taşıyan yerler arasında bulunuyor.

dipsizgol-300x225.jpg

DİPSİZGÖL
Dipsizgöl, Doğanşar’a 16, Sivas’a 82 km mesafede; Doğanşar-Sivas karakolunun yanıbaşındadır.Amatörce ölçüm yapanlar gölün derinliğinin 14 metre olduğunu söylemekte.Gölün suyundaki mineraller, etraftaki kaya kütlelerini oluşturmuş.Suyun çıktığı alanın çökmesiyle Dipsizgöl oluşmuş.Oluşturduğu kayanın üzerinde akan su, bir müddet sonra kaya kütlesinin yedi sekiz metre altından yol bularak buradan akmaya başlamış.Yaklaşık iki yüz metre aşağıda ise tekrar yüzeye çıkarak Dipsizgöl Şelalesi’ni meydana getirmiş.Suyun kaya kütlesinin altından akmasıyla, göl altı yedi kat küçülmüş.Suyun aktığı kısım tıkanarak göl eski haline dönüştürülebilir.Gölün etrafında, göl tabanından çıkan suyun haricinde, çok sayıda tatlı su gözesi ile dört ayrı çeşme bulunmakta.

dipsizgol-selalesi-300x225.jpg


DİPSİZGÖL ŞELALESİ
Dipsizgöl Şelalesi, Doğanşar’a 16, Sivas’a 82 km mesafede ; Doğanşar – Sivas karayolunun alt kısmındadır.Şelalenin üst kısmından nehre kadar uzunluğu yaklaşık 50 metre.Şelaleye sağ taraftaki patikadan , yukarıdan dereyi takip ederek veya karşı taraftaki tarlalarla ormanın içinden inilmekte.Şelalenin alt kısımlarında hala devam eden traverten oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sivas Doğanşar Dipsiz Göl Şelalesi

Sivas coğrafya olarak Türkiyenin en büyük, dünyanında bir çok ülkesinin yüz ölçümünden büyük bir yerleşim yeridir. 2 bin 54 köy mezrasını tek tek gezmiş birisi olarak bir çok güzelik gördüm, olaylara şahit oldum. Özelliklede mesleğim gereği bu yöreler hakkında bilgi sahibi oldum, fotoğraf portfolyomu genişlettim. Ama öyle bir yer çıktı ki karşıma, bugüne kadar böyle güzel bir yer görmemiştim. İsmi Dipsiz Göl Şelalesi veya gölü, Gezi programımım kapsamında olan Doğanşar ilçesinde, etrafı yeşilliklerle dolu, tamamen karadeniz iklimini almış bir cennet bahçesi gibi..

En önemliside bu gölün çevresinde nesli tükenmek üzere olan bir canlı… Vaşakların çokça görülmesidir.
Bunlardan bir tanede bana denk gelmişti ama kısmet cektıgım ıkı karede de objektıfın yetersız oldugundan cok kucuk gozukuyor.
dipsiz-gol-selalesi.jpg

Velhasıl. burada yapılacak bir calişmayla çok kıymet kazanır kanısındayım. Cunku gercekten mukemmel bi yer.
Dipsiz gölün bilgilerine verdikten sonra gelelim Dipsiz Göl Şelalesine..
Şelale gölden gelen suyla besleniyor. Yaklaşık olarakta 35*40 metre yüksekliğinde çağlayanı ile çok güzel bir görüntü oluşturuyor.Ozellıkle fotoğraf çekenlere öyle güzel görüntüler veriyor ki çağlayan tamamen tül görüntüsüne bürünüyor.
Imkanı olan herkesın gormesı gereken cok guzel bir yer


Posted by: Suat DUMAN
 
Üst Alt