Sigarayı bırakmanın yirmi kolay yolu

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
SİGARAYI BIRAKMANIN YİRMİ KOLAY YOLU
  1. Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.
  2. Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.
  3. Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın:
    Örnek: daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak. Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.
  4. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.
  5. Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.
  6. Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerileriniz alabilirisiniz.
  7. Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.
  8. Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.
  9. Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum diyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.
  10. Sigarayı tamamen bırakacağınız güne yaklaştıkça, sigara miktarını azaltın. Her gün kaç adet sigara içeceğinizi planlayın, bu rakamı her gün bir tane azaltın. Her gün başka bir marka sigara alın, bir önceki günden kalan paketi çöpe atın. Sigara paketinizi bir başkasına verin, böylece her sigara içmek istediğinizden ondan istemek zorunda kalacaksınız.
  11. Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna karar verin.
  12. Sigarayı bırakmayan isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.
  13. Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.
  14. Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.
  15. Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Ne yazık ki, pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.
  16. Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün, canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın.
  17. Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun, örneğin: su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin vb.
  18. Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.
  19. Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kağıda sigarayı bırakacağıma söz veriyorum diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.
  20. Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.(14)
 

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
KİLO ALMADAN SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Pek çok sigara tiryakisi, bu çirkin alışkanlığı bırakmamalarının sebebinin kilo alma korkusu olduğunu söylerler. Kilo almayı, sigara içmekten daha tehlikeli bulurlar! Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Günde bir paket sigaranın sağlığınız için taşıdığı riski eğer normal kilonuzdan en az 65 kilo daha fazla olursanız taşırsınız. Birdenbire 65 kilo almak da mümkün değildir.
Genellikle sigarayı bırakanlar ilk başta birkaç kilo alırlar. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, sigarayı bırakan erkeklerin %61’i, kadınların ise %51’i sigarayı bıraktıktan sonra bir-iki kilo almaktadır. Ancak sigarayı bırakanların %23’ü de kilo vermektedir.
Sigara içenler kilo almaz çünkü sigara bazı gıdalardaki faydalı maddelerin vücutta kullanılmasını engeller. Sigarayı bırakınca kilo almanın sebebi bu gıdalardan daha fazla faydalanılmasıdır. Nikotin, metabolizmayı da etkiler ve tiryaki daha çabuk kalori yakar.
Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamak için şunları yapabilirsiniz:
  1. Unutun.
En iyi yaklaşım, kilo alma ihtimalini göz ardı ederek, sigarayı bırakmaktır. Belki de en fazla bir-iki kilo alırsınız ya da hiç kilo almazsınız!
  1. Egzersiz yapın.
Hem sigarayı bırakmak hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zordur. Gene de sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve bıraktığınız dönemde buna devam etmek çok faydalı olacaktır. Spor yapmak, hem kilo almanızı engelleyecektir hem de sigarayı unutmanıza yardımcı olacaktır. Deneyin, göreceksiniz.
  1. Şeker tüketiminizi azaltın.
Çok sıkı bir rejim uygulamanıza gerek yok. Çok sıkı bir rejim yaparak kendinizi zorlamak yerine sadece yeme miktarınız azaltın ama her şeyi yiyin. Şekerli şeylerden uzak durun ve yediğiniz meyve miktarını arttırın. Kan şekeri miktarınız düzelecektir ve canınız daha az şeker isteyecektir.
  1. Yeme alışkanlığınızı değiştirin.
  2. Daha küçük porsiyonlarda yemek yiyin. (örneğin, daha küçük tabaklar kullanın)
  3. Daha yavaş yemek yiyin, sofrada yemeğini en son bitiren siz olun.
  4. Her lokmadan sonra çatalınızı bırakın.
  5. Daha büyük bir su bardağı kullanın, her lokmadan sonra bir yudum su için.
  6. Tatlı yerine meyve yiyin.
  7. Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.
  8. Yemekten sonra bir şey yapın (sigara içmeyin!). Yürüyüş yapabilirsiniz, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz, bulaşık yıkayabilirsiniz vb.
  9. Yemek aralarında çiğ sebze yiyin (havuç, salatalık, lahana vb.)
  10. Daha erken yatmaya özen gösterin
  11. Abur cubur yemeyin.
  12. Hareket edin.
Araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edin. Sabahları koşun. Ev temizliği yapın vb. (1)
 

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
SİGARAYI SEVDİĞİNİZ HALDE BIRAKABİLİRSİNİZ
Sigaranın bazı yönlerini seviyor olabilirsiniz. Hatta bazı insanlar ne yazık ki, sigarayı gerçekten seviyorlar. Sigaranın kendilerini rahatlattığını ve daha güvende hissettirdiğini düşünüyorlar.
Peki, sigarayı severek bırakmanız mümkün mü?
Bunun için her şeyden önce gerçekten bırakmayı istemeniz gerekli. Eğer sigarayı seviyorsanız ve sigarayı bırakmayı düşünmüyorsanız yada istemiyorsanız, bu bölümün devamını okumanıza gerek yok. Ama eğer gerçekten sigarayı seviyor ve bırakmak için ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, başarmak için gerekli olan en temel şeye sahipsiniz demektir. İSTEK!
Sigarayı severken onu bırakmak istemek mümkündür. Yapmayı sevdiğiniz ama zararlı olduğu için yapmadığınız şeyleri düşünün. Örneğin; hızlı araba kullanmayı seviyor olabilirsiniz ama tehlikeli olduğunu biliyorsunuz ve yapmıyorsunuz. Sigara içmeyi seviyorsunuz ama sizin için çok tehlikeli olduğunu biliyorsunuz. (1)
 

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
SİGARAYI BIRAKMA İSTEĞİNİZİ GELİŞTİRİN
“Sigarayı o kadar seviyorum ki, bırakma isteği duyamıyorum” diyebilirsiniz. Ama bunu yapmanın bazı kolay yolları var:
  1. Sigaranın size sağladığı yararları bir liste haline getirin. Aklınıza gelen tüm faydalarını yazın.
  2. Sigarayı bırakmazsanız karşılaşacağınız ve şu ana kadar sigara bağımlılığınız yüzünden başınıza gelen kötü şeylerin bir listesini yapın.
  3. Sigara bırakmak istemenizi sağlayan sebepleri bir liste haline getirin. En başa “Daha uzun yaşamak için” diye yazın. Diğer sebepler ise, “çocuklarıma iyi örnek olabilmek için”, “para biriktirmek için” vb. olabilir. Herkesin hayatında bir değişiklik yaparken kuvvetli bir motivasyona ihtiyacı vardır. Eğer sigarayı neden bırakmak istediğinizi, kesinleştirirseniz, başarmanız daha kolay olacaktır.
*Yaptığınız bu üç listeyi her gün okuyun. Bu listeler motivasyonunuzu güçlendirecektir.
  1. Bir doktordan randevu alın ve size sigaranın sağlınıza yaptığı tüm yıkıcı etkileri ayrıntılı bir şekilde anlatmasını isteyin. Eğer mümkünse, sigara içen bir kişinin ciğerlerinin resmine bakın. Ayrıca, doktorunuzdan size, sigarayı bırakarak kazanacağınız şeyleri anlatmasını da isteyin. Bunları bir doktordan duymak üstünüzde çok etkili olacaktır. Unutmayın, doktorlar kendilerini insan vücudunu tanımaya, onu korumaya ve olası hastalıkları iyileştirmeye adamış kişilerdir. Sigara alışkanlığının tüm gerçeklerini en iyi onlar bilir!
“FAYDALARI” DEĞERLENDİRİN
Daha önce yazmış olduğunuz, sigaranın faydaları listenize bir bakın.
Çok tarafsız bir şekilde listenizi yeniden gözden geçirin. Listedeki her madde, sizin için geçerli mi diye tek tek düşünün. Eğer listenizde “rahatlamak için içiyorum” maddesi varsa, kendi kendinize sormanız gereken en önemli soru “sigara içmeyenler, rahatlamak için ne yapıyorlar?” olmalıdır. Eğer “can sıkıntısından içiyorum” diyorsanız ve sigara geçici olarak sizi oyalıyorsa, bu kötü alışkanlık için bir sürü para harcayacağınıza, kendinize daha faydalı bir hobi geliştirebilirsiniz.
Şimdi listenizi yeniden, sigara içmeyen bir kişi gözüyle değerlendirin. Sigara içmeyen biri, listeniz hakkında ne yorum yapardı? Sigara içmeyen bir kişi, sigarasız bir dünyayla ilgili ne düşünürdü? Siz de onunla aynı şeyleri düşünüyor musunuz?
Burada unutmamanız gereken nokta şudur:

SİGARANIN SİZE SAĞLADIĞI ŞEYLER GEÇİCİDİR-Rahatlama, can sıkıntısı dağıtma, nikotin isteğini yok etme vb. UZUN VADEDE İSE SİGARA SİZE HER ANLAMDA ZARARLIDIR!
 

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
SİGARANIN YERİNE YENİ BİR ŞEY BULUN
Sigaranın size sağladığı yararları değerlendirdikten sonra, sigaranızın yerini alacak başka bir şey bulmanız gerekmektedir.
Öncelikle, sigaranın size sağladığını düşündüğünüz yararlarının, hain yalanlardan başka bir şey olamadığını iyice anlayın. Şöyle ki; siz yıllarca sigara içerken, vücudunuz da sizin sigara içmenize alışıyor ve kendi fonksiyonlarını onun varlığına göre düzenliyor. Hem fiziksel hem de kimyasal olarak, vücudunuz sigaranın etkisi altına giriyor. Siz de, sigara içerek bir takım faydalar elde ettiğinizi zannediyorsunuz. Öyle ki, sizi rahatlatan tek şeyin sigara olduğu aldatmacasına inanıyor hatta onun sinirlerinize iyi geldiğini düşünüyorsunuz. Oysa, düşünün kendi kendinizi, sigara olmadan rahatlatmayalı ne kadar zaman oldu? Sigara içmeyen bir kişi nasıl rahatlıyor? Sizin için, sigara içmek, bacağınız sağlam olduğu halde, koltuk değneği kullanmak gibi olmuş.
O halde, şimdi sigaranın faydaları isimli listenizi alın, her faydanın yanına, sigara içmek yerine yapabileceğiniz başka bir şey yazın.
Örneğin; “sigara içmek uyumama yardımcı oluyor” diye yazdıysanız, bunun yanına “düzenli egzersiz yapabilirim” diye yazabilirsiniz. Spor yapmak, vücudunuza pek çok açıdan faydalıdır, uykuyu düzenlemek de bunlardan birisidir. Eğer “sigara içmek, sabah uyanmamda yardımcı oluyor” diye yazdıysanız, bunun karşılığı olarak, en sevdiğiniz, size neşe ve enerji veren müziği dinleyebilirsiniz.
Bu noktada yaratıcı olmanız ve yapmaktan hoşlandığınız (sigar içmek dışında) şeyleri hatırlamanız gerekiyor. Kendinizi, zevkleriniz, hayatınızı yeniden keşfedin, bu bir süre sonra hoşunuza gidecek, hiç şüpheniz olmasın.
SEVGİNİZİ TİKSİNTİYE DÖNÜŞTÜRÜN
Eğer sigarayı hâlâ seviyorsanız, onu kötülemeye ve kendinizi ondan soğutmaya başlayın.
En sevmediğiniz marka sigarayı için.
Bitmiş bir sigarayı, bir kase su içine atın ve koklayın, ıslak sigara ne kadar tiksindirici kokuyor öyle değil mi? Bu size vücudunuzun ne halde olduğu hakkında bir fikir verecektir.
Sigara içerken, aynada kendinize bakın. Ne kötü görünüyor değil mi? Dünyadaki hiçbir canlı, en ilkel yaratık bile, durup dururken içine duman çekmez. Siz niye yapıyorsunuz?
Ellerinize ve dişleriniz bakın, ne kadar kirli ve bakımsız görünüyorlar, öyle değil mi? Dişlerinize bakan bir kişi, sizinle ilgili hiç de iyi şeyler düşünmeyecektir.
Kendi kokunuzu hissedin. Ne kadar kötü kokuyorsunuz! Böyle kokmaya devam edecek misiniz?
Sigara fabrikalarına yılda en az ne kadar para ödüyorsunuz? Siz sağlığınızı kaybederken, onlar zengin oluyor. Hiç düşündünüz mü?
Arabanızda, evinizde iğrenç kokuyor. Ne kadar havalandırsanız da fayda etmiyor.
Sigara içmeyenlerin yanında sigara yaktığınız zaman, sizden nefret ediyorlar. Hiç kimse sizin yüzünüzden rahatsız olmak zorunda değil, hele de çocuklar.
ARTIK ANLADINIZ!
ŞİMDİ KARAR VERİN VE BAŞLAYIN
Bunları okuyup harekete geçme yada geçmeme kararı tamamen size ait. Hayatta ne yazık ki, hiçbir şey mucizevi bir şekilde olmuyor. Sigarayı bırakmak için kendi mucizenizi yaratmak elinizde. BAŞLAYIN! VAZGEÇMEYİN! BAŞARIN!
ETRAFINIZDAKİ HERKES SİGARA İÇERKEN
SİZ BIRAKABİLİRSİNİZ

Bu çok genel bir problemdir. Etrafınızda herkes sigara içerken, sizin tüm çabanızla onu bırakmaya çalışmanız gerçekten çok zor bir iştir. Özellikle, evinizde ya da iş yerinizde sigara içen kişiler varsa bu daha da zorlu bir iş haline gelmektedir.
Peki, çevrenizdeki herkes sigara yakarken, siz nasıl yakmadan durabileceksiniz? Aile üyeleriniz, arkadaşlarınız, hatta eşiniz sigara içerken siz iradenize nasıl hakim olacaksınız?
İlk olarak, sigarayı bırakma çabalarınızda yalnız olduğunuzu kabul etmeniz gerekiyor. Bu anlamdaki yalnızlık sizin için zor olsa da, etrafınızdaki kişilerin siz sigarayı bırakıyorsunuz diye, alışkanlıklarından vazgeçmemesi hâyâl kırıcı olmamalıdır. Kendinizi sigarayı bıraktığınız için, baskı altında hissedebilirsiniz. Bu baskıyı belki de en yakınızdakiler yapıyor olabilir. Sizi bırakmamaya ikna etmeye çalışanlar bile çıkabilir. Çünkü, genellikle sigara içenler, birisinin sigarayı bırakmasına tepki gösterirler. Bu onların kendi alışkanlıklarıyla yüzleşmesine sebep olur, sağlıkları adına bilinçli ya da bilinçsiz bir korku duymaya başlarlar ve kendileri sigarayı bırakamadıkları için suçluluk duyarlar. Onlardan gelen karşıt tepkiler de sizin kararınızı olumsuz yönde etkiler.
Kısaca, kendinizi sigarayı bırakırken yalnız olacağınıza hazırlayın. Sigara içenler tarafından kara listeye alınacağınızı ve bazılarının sizi vazgeçirmeye çalışacağını unutmayın. Affetmeye ve unutmaya hazırlanın.
Sonra, tanıdığınız tüm sigara içenlerle konuşun. Onlara birkaç dakika boyunca, neden sigarayı bıraktığınızı ve bunun sizin hayatınız için ne kadar önemli bir adım olduğunu, onların desteğine ihtiyacınız olduğunu ve sizin yanınızda sigara içerken daha düşünceli olmaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı kendiniz için bıraktığınızı bu kararın başka kimseyle ilişkisi olmadığını anlatın. Siz sigarayı bırakıyorsunuz diye, onların da sigarayı bırakmasını beklemediğinizi söyleyin. Onları sizinle birlikte sigarayı bırakmaya çağırın ama bunu sadece kendileri için yapmalarını ve bunun sadece kendi kararları olduğunu belirtin.
Kendi kurallarınızı koyun. Sigara içen yakınlarınızın nerede ve nasıl sigara içeceklerini belirleyin. Onlardan sigara alışkanlıklarını tamamen değiştirmelerini beklemeyin ama onların yardımına ihtiyacınız olduğunu da belirtin. Belki bir süre sizin yanınızda sigara yakmamalarını isteyebilirsiniz. Bir diğer yöntem de onlar sigara yakınca sizin o ortamı terk etmeniz yada başka bir şeyle ilgilenmeniz olabilir.
Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda, daha önceden bir alışkanlık olarak sigara içme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu noktada iradenizin çok güçlü olması gerekmektedir.
Eğer sigara içilebilen bir iş yerinde çalışıyorsanız, sigarayı bırakmak sizin için daha da zor olacaktır. İş yaparken sigara içmeye alışıksanız ve iş yerini paylaştığınız arkadaşlarınız sigara içmeye devam ediyorsa işiniz bir hayli olacak demektir. Bunun için, ofisin sigara içilmeyen bir bölümüne taşınmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca, tüm ofiste sigara içilmesinin yasaklanmasını isteyebilirsiniz. İkinci alternatif biraz zor ama…
SİGARAYI ASLA BIRAKMAMANIN BEŞ YOLU
Sürekli “sigarayı bırak!” cümlesini duyuyorsunuz. Ama umurunuzda değil. Ölene kadar sigara içeceksiniz. Değil mi? Sizi sigarayı bırakmaya zorlayan herkese ve her şeye karşı savaş açın!
Bunun için, ilk olarak asla ve hiçbir şekilde sigarayı bırakabileceğinize inanmayın. Zaten kimse sigarayı bırakamıyor diye düşünün. Bir nefes çektiğinizde yaşadığınızı hissedin. Yanınızda birisi sigara yakar yakmaz, siz de bir tane yakın. Hiç beklemeyin. Zaten eğer sigarayı bırakacağınız düşünürseniz belki siz de o korkunç sigara düşmanlarından biri olursunuz. Hiç kimseye inanmayın, her ne kadar içinizden bir ses sigarayı bırakabilirsin dese de aldırmayın, nasıl olsa bırakamazsınız!
İkinci olarak, sakın sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemeyin. Hayatta en başarılı insanlar, plansız yaşayanlardır. Onlar şanslıdır. Onlara gökten zembille para iner. Her istedikleri kendiliğinden olur.
Hayatta kaybedenler, düzenli ve planlı yaşayanlardır. Amaç belirlemek, plan yapmak, plan yapmak, plan yapmak. Siz sakın yapmayın. Vaktinizi boşa harcamak olur. Hayatınızı yönlendireceksiniz de ne olacak, her şey nasıl olsa olacağına varacak!
Sakın sigarayı bırakmak için bir gün belirlemeyin. Böylece son sigaranızı ne zaman içeceğinizi asla bilemeyeceksiniz. Böylece, birbiri ardına sigara içebilirsiniz ve asla onsuz bir hayat düşünmek zorunda kalmazsınız.
Sigarayı bırakmamanın üçüncü yolu, doktorunuzla görüşmemektir. Doktorlar zaten her şeyi bildiklerini zannederler. Sürekli aynı şeyleri söylerler. Neymiş, sigara hasta edermiş, bünyeyi zayıflatırmış, cinsel gücü düşürürmüş, kalp ve akciğer hastalıklarına neden olurmuş, kanser yaparmış, yok daha neler. Sigaradan kime ne zarar gelmiş ki?
Bir doktora gittin mi, işin bitti zaten, hemen sigarayı bırak der. Bir de bırakmak için önerilerde bulunur. Bunlar zaten yıllarca okuyup, sonra insanların her işine karışırlar. Sanki sigara içmeyen doktor yok. Zaten sigarayı kim bırakmış ki?
Dördüncü öneri kesinlikle egzersiz yapmayın. Spor çok yorucudur. Sonra kalori yakarsınız. Ne gerek var? Hem zaten kaslarınızın çalışması için, haftada üç dört gün disiplinli spor yapmak lazım. Düşünsenize, 30 dakika boyunca televizyon seyredemeyeceksiniz. Hayatta olmaz!
Koltuğunuzda oturun ve bir paket daha sigara için. Yada iki…
Herkes spor yapmanın iyi olduğunu söylüyor, strese iyi geliyormuş. Ama sizin zaten sigaranız var, tüm stresinizi alıyor. Öyle değil mi?
Kim ister sağlıklı bir vücut, güzel kaslar? Uzmanlar eğer spor yaparsanız, kendinizi daha iyi hissedersiniz, vücudunuz şekil alınca kendinize güveniniz artar, sigarayı bırakıp, kendinize iyi bakarsanız daha sağlıklı bir ömür sürersiniz gibi şeyler söyleyebilirler. Hiç umursamayın. Siz canınızın istediğiniz yapın, televizyonun karşısında sigara içmeye devam edin.
Son olarak sigarayı bırakmanızı engelleyecek beşinci yol, kesinlikle sigarayı bırakmaya çabalamamaktır. Buna hiç lüzum yoktur. Mutlaka daha önce sigarayı bırakmaya çalıştınız, ama yapamadınız. O zaman artık boş verin. Sigaraya köle olmaya devam edin.
Beş on yıl daha fazla yaşamanın ne önemi var. Zaten bırakmanız mümkün değil, sakın sigarayı bırakma planı yapmayın, bu konuda hiçbir şey okumayın, doktorunuzla konuşmayın, sakın derin nefes almayın o zaman akciğerlerinizin ne halde olduğunu hissedersiniz. Sakın fazla su içmeyin. Kesinlikle spor yapmayın ve sağlıklı beslenmeyin. Kül tablalarını kesinlikle boşaltmayın, arabanızda, evinizde, iş yerinizde, her yerde sigara için.
Sigara içmeyenlerle görüşmeyin!
Kabul edin, siz bir sigara tiryakisisiniz ve sigara içmeyi her şeyden çok seviyorsunuz. Boğazınızda gıcık olması ve öksürük krizleri çok hoşunuza gidiyor. Her sigara yaktığınızda, etrafınızdaki sigara içmeyenlerin rahatsız olması ve size kötü kötü bakması umurunuzda değil. Sevgili alışkanlığınızdan dolayı her yıl harcadığınız milyonlarca lira sizi mutlu ediyor. Kötü kokmaktan, yada nefesinizden hiç de rahatsız olmuyorsunuz. Hastanede geçireceğiniz aylar umurunuzda bile değil.
Gördüğünüz gibi sigara tiryakiliğine devam etmek çok kolay. Sakın vazgeçmeyin, sigarayı bırakmayı aklınıza bile getirmeyin, hastalıkmış, kansermiş, hastaneymiş, sağlıkmış, onlar da ne?
 
Üst Alt