Şeker Hastalığı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Şeker hastalarında damarsal bozukluklara ve bunlardan kaynaklanan belirtilere sık ve genel ortalamaya göre daha erken rastlanır. Büyük damarlarda gelişen damar sertliği (Arterioskle-roz) klasik bir damar sertliği tablosunun hızlanmış biçimi olarak kabul edilebilir. Şeker hastalığının vücudun damar ağı üzerine yaptığı en karakteristik bozukluklar daha çok organlara ait küçük damarlarda görülür. Kısaca”Diabetik mikroanjiopati” denilen bu damarsal bozuklukların nedeni, damar duvarının “Bazal membran” tabakasına glikoprotein maddesinin birikmesidir. Kalp, göz, böbrek, beyin gibi organların küçük damarlarının etkilenmesi çok ciddi sonuçlar yaratmaktadır.
Kalbin koroner damarlarının etkilenmesi şeker hastalarında sık rastlanan ölüm nedenlerinden birini oluşturmaktadır.

Gözün özellikle retina tabakasındaki damarların etkilenmesi hafif görme bulanıkhlığından körlüğe kadar gidebilen bozukluklara neden olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde körlüğün en sık rastlanan ikinci nedeni şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarıdır.

Şeker hastalarında, beyin damarlarının da etkilenmesi sonucu, beynin damarsal kökenli hastalıklarının ortaya çıkma sıklığı artmaktadır. Böbrek glomerülleri ve borucukları da şeker hastalığı sonucu bozulmaktadırlar. Bu ise zamanla ağır bir böbrek yetmezliği tablosuna yol açabilmektedir.

Ayak parmaklarındaki ve topuktaki damarların şeker hastalığına bağlı olarak tıkanmaları, buralarda gangren gelişme tehlikesini yükseltir,

Şeker hastalığında vücudun metabolizması ve asit-baz dengesi bozulmaktadır. İyi tedavi görmeyen hastalarda ketoasidoza bağh koma ya da kanın ozmotik basıncının glikoz fazlalığına bağlı olarak artması sonucu hiperglisemik hipe-rozmolar nonketotik) koma gelişebilir.
 
Üst Alt