Sarımsaklı Küçükköy

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,018
Tepkime puanı
424
Küçükköy ün tarihini irdelemek için 1462’lere doğru bir gezinti yapmamız gerekir... O tarihlerde Küçükköy ün tam karşısındaki Midilli Adası’nda Gateluzio isimli prens vardı. Gateluzio, ağabeyi Dominiko’yu öldürüp, yönetimi eline geçiren gaddar, ama oldukça da kurnaz bir yöneticiydi. Midilli Prensliği, daha önce yapılan anlaşmaya göre Osmanlı’ya yılda 4000 altın veriyordu.

Gateluzio, bir yandan Osmanlılara bağlı görünüyor, öte yandan Latinlerle gizlice haberleşiyor ve onların donanmasının yardımına güvenerek vergi ödemeyi ihmal ediyordu. Ayrıca Akdeniz’de Osmanlı kıyılarını tahrip ederek Midilli’ye sığınan Katalan korsanlarından da hisse alıyordu. Daha önemlisi, Papa’nın, Doğu Akdeniz adalarına hakim olmak için gönderdiği donanma, Midilli’ye gelip, onunla Osmanlı aleyhine ittifak yapmıştı. Osmanlının uyarıları fayda vermiyordu.

Nihayet 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet, komutanlarından Mahmut Paşa’yı 200 gemilik donanma ile Midilli’ye gönderdi ve savaş başladı. Diğer yandan kendisi de Bursa üzerinden Edremit Körfezi’ne doğru yola çıktı. Tozu dumana katan atlılar önce Yayaköy’e (Gömeç), oradan da Ayvalık’ın güneyindeki Ayazment’e (Altınova) geldi. Bir ara Midilli’ye geçti. Ada, kısa zamanda prensleri ile teslim oldu...


Köy kuruluyor
İşte, Küçükköy bu tarihte doğdu. Midilli Adası’nda kaleye 200 yeniçeri, 300 azap muhafızı yerleştirildi. Ada yeniden korsanların ve diğerlerinin eline geçmesin diye şimdiki “Küçükköy”ün olduğu yere de yeniçeriler yerleştirildi. Köyün ismi de, yeniçeri anlamına gelen “Yeniçarhion” oldu... Zamanla burada yönetimi Rumlar ele geçirmiş. Onlarda buraya “Küçükköy” demişler... Küçükköy de şimdi çoğunluğu “Boşnak” dediğimiz, Yugoslavya’dan gelen Türkler, biraz “Adalı” diye tabir edilen Midilli’den gelenler, biraz da Serezli’ler var...


Boşnakların ilk grubu, 1893 ikinci grubu 1913’te “Küçükköy”e gelmiş. Misafirperver, sıcakkanlı insanlar. Genelde uzun boylu, sporu seven, sarışın kumral karışımı... Yemek kültürleri çok zengin, et ve hamur sofralarından eksik olmaz... Potoplika, Rıbica, Sispara, Papara, Piryan gibi yemekler. Börek ise yufkası elle açılır. Kıymalı, peynirli, patlıcanlı, kabaklı, ne çeşit istersen var, yemeye doyum olmaz. Birde Soka denilen peynirle yapılan turşu ve şekerpare denilen, insana parmak yalatan bir tatlı... Boşnaklar damak zevki olan insanlardır...

Ayvalık merkezine 7 km uzaklıktaki bir ovaya kurulmuş olan köy, tipik mimarisi ile göze çarpar. Köy halkı geçimini turizm, hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerden sağlar. Geçimini tarım ürünleri ile sağlayan köy halkının %80 i zeytincilik, %20 si ise tahıl ürünleri ile uğraşmaktadır.

Türkiye’nin en uzun ve en iyi kumsalına adını veren Sarımsaklı plajları belde sınırları içerisindedir. Eşsiz güneşi, kumu ve denizi ile her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist çeker. Sarımsaklı plajlarında bulunan otel, motel, restaurant, cafe ve alış veriş merkezleri belde halkının önemli bir geçim kaynağını teşkil eder. Köy içerisinde 19 yüzyıldan kalma üç kilise ve üç manastır olduğu söylenmektedir. Bunlardan biri şu anda cami olarak kullanılan Ayiu Athanasiu kilisesidir. Yine köy içerisinde çok sayıda çeşme bulunmaktadır. Fakat bu tarihi eserler üzerinde düzgün bir inceleme veya bilimsel araştırma yapılmamıştır.

Bitki örtüsü ise, doğal çam ormanları ile kaplı olup bir oksijen çadırını andıran temiz havası yörenin en önemli özelliklerindendir. Yöreye ait 2,5 milyon zeytin ağacının bir kısmı belde sınırları içerisinde yer alır.

Belde yaz aylarında sıcak ve kurak kış aylarında ise yağışlı ve aşırı rüzgarlı bir iklime sahiptir. Ege kıyılarına has imbat rüzgarı beldede bulunanlara yazın en sıcak günlerinde bile rahatlıkla hareket serbestliği sağlar.
Belde belediyesi tarafından organize edilen Kum Festivali, spor, folklor, müzik gibi etkinlikleri yöreye büyük bir hareketlilik getirmiş ve turizmin gelişimi açısından önemli bir adım olmuştur.
2000 yılı genel nüfus sayımında toplam nüfusu 9012 olan belde, yaz aylarında 200.000’e yakın turist ve yazlıkçıyı ağırlar.

Beldeden yaz aylarında özellikle metropol kentlere otobüs bulmak mümkündür. Belde,

Ayvalık
ilçe merkezine 7 km
Edremit ilçe merkezine 56 km
Balıkesir il merkezine 134 km
İzmir il merkezine 150 km
Ankara il merkezine 675 km
İstanbul il merkezine 475 km
Bursa il merkezine 274 km mesafededir

Ayrıca belde sınırları içerisindeki Martini Sitesi mevkiinde Türk Hava Kurumu Ayvalık şubesine ait 1 kilometre uzunluğunda 3 adet uçak pisti bulunmaktadır.

Eğitim

KÜÇÜKKÖY İLK MEKTEBİ

Okul 1926 yılında Küçükköy Halk Kütüphanesi binasında üç sınıflı KÜÇÜKKÖY İLK MEKTEBİ adıyla Eğitim ve Öğretime başlamıştır 1940-1941 Eğitim Öğretim yılından itibaren beş sınıflı Küçükköy İlkokulu adını almıştır. 1987 yılına kadar bu binada Eğitim Öğretime devam edilmiştir.

NECMİ KOMİLİ İLKÖĞRETİM OKULU

1987 yılında Türkiye’de yağ-sabun gliserin sanayinin öncüsü değerli işadamı Halis Komili tarafından 1983 yılında vefat eden babası Necmi Komili adına yaptırılmıştır. Eylül 1987 yılında Eğitim Öğretime başlayan okul 27750 metrekarelik alan üzerinde kurulmuştur. Öğrenim binası tek katlı ve kaloriferli olan okulun kadrosunda 16 öğretmen görev yapmaktadır.

MECİT ATAKLI İLKÖĞRETİM OKULU

Okul 28 Ekim 1983 yılında, uzun yıllar Dış Ticaret başkan yardımcılığı ve aynı bakanlıkta genel müdürlük görevlerinde bulunan değerli bürokrat Mecit Ataklı tarafından 9560 metrekare arazi üzerine 5 derslikli okul binası yaptırılarak bağışlanmıştır.

Uzun yıllar Mecit Ataklı İlkokulu adı ile Eğitim Öğretime devam eden okul, zaman içerisinde bir ilköğretim okuluna ihtiyacın doğması sebebiyle aynı arazi üzerine 10 derslik ve 4 lojman binası yaptırılarak Mecit Ataklı İlköğretim Okulu adı altında Eylül 1993 tarihinde Eğitim Öğretime açılmıştır.Öğrenim binası kaloriferli ve iki katlı olup okul kadrosunda 24 öğretmen görev yapmaktadır.

Beldede Lise ve dengi okul ile Yüksek Öğrenim kurumu yoktur. Lise çağındaki öğrencilerin tamamı Ayvalık İlçe merkezindeki okullarda öğrenimlerine devam etmektedir.
 
Üst Alt