Saça zeytinyağı sürmek – Zeytinyağının saça faydaları

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Saça zeytinyağı bakımı – saça zeytinyağı sürmenin faydaları – saça zeytinyağı sürmek sünnet mi? Zeytinyağının saça faydaları
İnsanların en büyük özlemlerinden biri de saçlarının güzel, gür, bakımlı ve güçlü olmasıdır. Bu noktada saça zeytinyağı sürmek, daha doğrusu zeytinyağı ile saç için hazırlanan karışımlar kullanmak, çok eskiden beri uygulanan ve sonuç veren bir yöntemdir. Özellikle saçlara bakım konusunda Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) inde tavsiyesi ve Bu konuda Hadis-i Şerif olduğunu biliyoruz.

Saça zeytinyağı sürmenin kaynağı
Enes bin Malik (ra) anlatıyor:

“Resulullah Efendimiz, mübarek saçlarını çoğu zaman yağlarlar ve sakalı şeriflerini ekseriyetle tararlardı. Saçlarına yağ sürdükten sonra, sarıklarının yağlanmaması için, umumiyetle sarığın altına bir tülbent koyarlardı.” Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi yazımızın sonunda bulabilirsiniz.

zeytinyağı saç bakımı
Şimdi zeytinyağı ile saçları güçlendirip bakım yapmanın ve bunlarının etkilerinin nasıl gerçekleştiğini, neler olduğunu kısaca yazalım.

Saça zeytinyağı sürmek eski çağlardan beri bilinen ve uygulanan en basit yöntemdir. Saça parlaklık ve sağlık verir. Saç tellerini sağlamlaştırır, sertleştirir ancak sonradan zeytinyağanın saçtan yıkanması biraz zahmetlidir. Saça sürdüğünüz zeytinyağını veya yaptığınız karışımı temizlemekte zorluk çrkiyorsanız işte size çok basit bir çözüm önerisi; 1 ölçek sirkeyle 6 ölçek suyu karıştırarak saçlarınızı bu suyla durulayabilirsiniz. Sirke zeytinyağının daha kolay çıkmasını sağlar ve saça doğal bir parlaklık verir. Banyodan ilk çıktığınızda sirke kokusu ağır olabilir ancak saçlarınız kurumaya başladıkça sirke kokusu da hafifleyecektir.

Badem yağı da zeytinyağı gibi çok önemli bir bakım ürünüdür. Saçtan başka kaş ve kirpiklere de uygulanabilir.

Zeytinyağına katılan bazı maddelerle de saça bakım yapılır.

Doğal ürünlerden oluşan bu karışımların başlıcaları şunlardır: (Bu karışımlarda esas ana madde zaytinyağıdır.)

Zeytinyağı + Bademyağı

Zeytinyağı + Yumurta sarısı

Zeytinyağı + Gliserin

Zeytinyağı + Elma Sirkesi

Saç bakımında kullanabileceğimiz ve zeytinyağınında yardımcı etken olarak kullanıldığı bazı karışımlar yapabiliriz.

Hintyağı + Gliserin karışımı da doğal bakım ürünüdür.

Bal + Zeytinyağı + Ceviz yaprağı karışımı

Susamyağı + Yumurta sarısı karışımı

Çörekotu yağı + Zeytinyağı karışımı

Ketentohumu yağı + Zeytinyağı karışımı

Kuşüzümü yağı + Zeytinyağı

Soya yağı + Zeytinyağı

Çuhaçiçeği yağı + Zeytinyağı gibi tüm karışımların saç diplerine yedirilerek sürülüp, bir süre bekledikten sonra, yıkamak ve bu tedavileri bir süre devam ettirmek saçlarda iyilik görülmesinde yararlı olabilir.

saça zeytinyağı sürmek
Zeytinyağı veya zeytinyağı ile hazırlayacağınız karışımlar kesinlikle saç dökmez. Aksine saç sağlığı için önemli olan omega yağ asitleri bakımından zengin zeytinyağı, saçların daha yumuşak olmasına ve doğal parlaklığına kavuşmasına yardımcı olur. Zeytinyağının saça faydalarından yemeklerde zeytinyağı tüketerek ve belirli aralıklarla saçınıza zeytinyağı bakımı yaparak yararlanabilirsiniz.

Boyadan, hava kirliliğinden, güneşten, deniz suyundan yıpranan saçları zeytinyağı maskesiyle onarabilirsiniz. Zeytinyağıyla saç bakımı için saç derinize 10-15 dakika zeytinyağıyla masaj yaparak yağı 2-3 saat saçınızda bekletmek yeterli olacaktır. Yağın saç derisine iyice nüfuz ederek saç derisini yumuşatması için yağı sürdükten sonra saçlarınızı ısıtılmış havluyla sarabilirsiniz.
Saça zeytin yağı sürmenin sünnet olmasının hikmeti nedir?

“Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın, çünkü o mübarek bir ağaçtandır.” (Tirmizi, atime 43; İbn Mace, at’ime 43; Darimi, at’ime 20) buyurduğu sahih hadis kitaplarımızda geçmektedir. Bazı kitaplarda: “Çünkü o hoş ve mübarektir… Çünkü onda yetmiş derde deva vardır, cüzzam da bunlardan biridir. Basura iyi gelir…” (Hindî, Kenz, X/48) gibi ilaveler de vardır.

Sürme hakkında ise, “Sürmenizin iyisi Ismid’den olandır. O gözü cilalar, tüyü bitirir.” (Ebu Davud, libas 13, Tip 14; Tirmizi, libas 22,23; Ibn Mâce, tip 25) buyurulmuştur. Anlaşılacağı gibi, her ikisi de tibbî birer tavsiye niteliğindedirler. Yani zevâid sünnetten sayılırlar. Bu yüzden terkeden, eğer hafife alarak terkediyor değilse, günah işlemiş sayılmaz. Sadece tibbî faydalarını düşünerek kullanan, tibbî faydasından yararlanmış olur. Nitekim modern tıp, hem “ismid” denen taştan yapılan sürmenin göze faydalarını, hem de zeytinyağının saç dibi hücrelerini ve cildi besleyici özelliğini tesbit etmiş durumdadır. Bunları bir sünnet olarak düşünüp tatbik edenler ise hem tıbbî faydalarından istifade ederler, hem de sünnet sevabı alırlar.

YORUMLAR:
  • Zeytinyağı sürdüğümde saçlarım daha parlak ve güçlü oluyor.Üstelik sabaha kadar da bekletebiliyorum, bir süre sonra kuruyor etraf da kirlenmiyor. 2 kez şampuanlıyorum, temizlemesi de çok kolay oluyor.Dökülme 2-3 hafta duruyor sonra tekrar sürmek gerekiyor. Sünnet sevabı kazanacağımı bilmek daha da güzel.
  • Günlük saç bakımı yapmak zorunda kalıyorum çünkü saçlarıma sürekli işlem yapıyorum her gün şekil vermem gerekir bu sebeple bakımın da iyi olması ve saçlarımı koruması gerekiyor, saçlarım için farklı farklı ürün kullanarak uğraşmama gerek kalmıyor uzun zamandır saçlarım hep bakımlı ve sağlıklı şekil veremeden çıktığım zamanlar da bile hoş görünüyor hep.
  • Saçlarım sürekli bakım istiyor boyadan ve yaptığım işlemlerden çok yıprandığı ve kuruluklardan kaynaklı olarak ama kullandığım hiçbir ürün saçlarım için tam bir çözüm olmadı Hindistan cevizi yağı falan kullandım saçımdayken saçımı yumuşattı ama yıkadığımda sert ve yıpranmalar geçmiyor şimdi denedim saçlarımda yıpranmalar ve sertlik kalmadı. Saçlarım sonunda istediğim şekilde yumuşak ve yıpranmışlık yok rahat rahat istediğim işlemi boyamayı yapıyorum.
  • Yıllarca röfle işlemlerinde saçlarımı kuruyup gitti neredeyse umudumun kalmadığı bir zamanda iş yerinde bir arkadaşımın teyzesi saçına uygulamış, eski sağlıklı haline dönmüş bana da tavsiye ettiler Ben de aldım evde kendi kendime yaptım. Benim de Saçım bayağı toparladı öyle doğal saç kadar olmasa da yüzde yetmiş yüzde seksen gibi Saçımda yeniden bir yapılanma oldu çok çok memnun kaldım gerçekten Herkese tavsiye ederim.
  • Zeytinyağını bende çok denedim ama çok sonuç almadım geçici bir yumuşaklık kazandırdı maske kullandım çok güzel etki oluşturdu saçlarımda.
 
Üst Alt