• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Rüyada Kapı Kapamak ve Açmak Görmek

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Danyal aleyhisselama göre; kapi, rüyada, kadın ile tabir olunur, ister bilinsin, ister bilinmesin, kapilarin açildigini görmek, rüya sahibine hayır ve nimete, eğer kapilar yol üzerinde iseler, bu iyiligin çok çabuk olmasına delalet eder. Önünde bir evin kapısınin açildigini görmek, iyi kalpli bir kimse tarafından eline mal geçeceğine ve bunu ailesi için harcayacagina işarettir. Evinin kapısınin kapandigini, yikildigini veya yandığını gören büyük bir musibete düşer. Kapinin halkasini vurduğunu veya çaldığını ve içerden cevap verildigini görenin duasi kabul olunup aradigini bulur. Kapiyi çaldigi zaman açilirsa, cenabi Hakk (cc) duasini kabul eder ve onu düşmanina üstün kilar.

Kirmani'ye göre; evin bütün kapilan, tabirde ayni manaya gelirse de, sokak kapısı tabirde başka şeylere delalet eder. Bir yeni kapi yaptığını veya kilitledigini gören, bir kadınla evlenmek ister ve evlenir. Kapiyi yerinden çikarmak, karisini bosamaga, yerinden söküp koparmak ise karisinin ölmesine delalet eder. Bir marangoza yeni bir kapi yapmasini emrettiğini gören, genç ve bakire bir kizla evlenir. Kapiyi kapayacak bir şeyi olmadığıni, bu yüzden açik biraktigini gören, dul bir kadınla evlenir. Cabirül-Magribiye göre; vahsi hayvanlardan bazılarının kapısına kadar geldiklerini ve orada bagirdiklarini görmek, bir takim gençlerin karisina sarkintilik ettiklerine, kapısında iki halka olduğunu görmek, karisinin başka bir erkegi sevdiğine, sokak kapısınin açildigini görmek, o yer halkına hayır ve rizk kapilarinin açildigina delalet eder. Cafer-i Sadik (ra) buyurmustur ki; rüyada kapi görmek, üç şekilde tabir olunur: ev sahibi, esi, hizmetçisi.

Ebu Sait El-Vaize göre; evinde gereginden fazla kapilarin açildigini görmek evinin yikik ve işlerinin durgun olmasına, eğer kapilar gereginden fazla degilse geçiminin bolluğuna; ticaret ve kazanç kapilarinin açilmasina; kapısınin halkasinin koptugunu görmek, sapıkliga; kapısıni kapamak istediği halde, kapanmadigini görmek aciz kaldığı bir işi islemekten alikonulduguna; evinin kapilarinin bir çok taraftan açildigini görmek, dünyalik kapilarinin açilip kendisine bolluk getirecegine; evinin kapısıni gayet büyük görmek, iyi haline; evinin kapısıni koparilip bilmedigi bir yere götürülmüs olduğunu görmek, evine bir musibet gelmesine delalet eder. Evinin kapısıni yere düsmüs gören, hasta ise veya hastasi varsa hemen iyilesir. Bu rüya, müjdeye ve selamete işarettir. Evinin kapısıni disa dogru egilmis olduğunu görmek iyi degildir. Evinin kapısıni kapanmis görmek, o ev halkına büyük bir musibet gelecegine; bir kapiyi kapamaya çalistigi halde bunu yapamadigini görmek bir kadın tarafından bir iste zorluk çıkacağına; bir toplumun yanma bir kapidan girdiğini görmek, istegine kavuşmaya; kapidan çikip dönmek istemedigini görmek, bir isten, bir ödevden çikmaya; dar bir kapidan genis bir yere çiktigini görmek, hayır görmege ve sıkıntıdan kurtulmaya; kapiyi aradigi halde bulamadigini görmek, bir iste gayret ettiği halde başaramamaya kapinin demirlerinin çikarilmis olduğunu görmek, karisini bosamaga delalet eder.

Kapisina bir esik yaptığını gören evlenir. Bilinen bir kapiyi açtigini gören, istegini elde etmek için bir kisiden yardım ister. Kapiyi açmaya çalistigi halde bunu başaramadigini gören, zor bir ise girer ve onda fayda bulamaz. Bir kapiyi kapayip diğerini açtigini gören, yeni bir kadınla evlenir. Bir müddetten beri kapali duran bir kapiyi açtigini gören, gamdan, sıkıntıdan ve darliktan kurtulur, beklemedigi bir yerden fayda görür. Bir rivayete göre, esinden ayrılarak başka biri ile evlenir. Kapiyi kapatmak karisindan ayrılmaktir. Kapisini çiviledigini gören karisina iliski kurmayacak kadar kalpten baglidir.

Cami kapısı hakim karisi; hamam kapısı hamamci karisi; han kapısı hafif tabiatli bir kadın; kale kapısı, kahraman karisi; dükkan kapısı esnaf karisi; hastane kapısı doktor karisi olarak tabir olunur. Bir kapinin önüne gelip içeriye girmedigini, başka bir kapidan oraya girdiğini gören, bir devlet büyügünden bir şey ister alamaz, daha büyük bir makama başvurmaya mecbur olur ve istediğini elde eder. Abdulgani Nablusiye göre; evin kapısı ev sahibine, oda kapısı karisina, kiler kapısı hizmetçiye, mutfak kapısı geçime ve rizka delalet eder. Rüyada açik kapilar görmek, rizk bolluğuna ve geçime işarettir. Oda kapısınin yeni olması esinin namuslu ve ahlakli olmasına; eski ve bozuk olması, kötü huylu olmasına; odasina yeni bir kapi yaptirmasi, bekar ise evlenecegine; eski bir kapi alip odasinin kapısına taktirmasi, dul bir kadınla evlenecegine, evli ise, başka bir kadınla iliski kuracagina; oda kapısıni yerinden çıkarıp atmak veya satmak, karisini bosayacagina delalet eder.

Oda kapısınin demirden olduğunu görenin karisi ahlak ve namus sahibi olur. Oda kapısındaki bozukluk, eskilik ve boyasizlik karisinin ahlakı ile kıyaslanır. Evinin kapısında bir degisiklik olduğunu görmek, ev sahibinin halindeki değişikliğe işarettir. Evinin kapısınin düstügünü disa dogru kopup devrildigini, veya yandığını veya kirilip parçalandigini görmek, ev sahibine bir musibet ve felaket gelecegine delalet eder.

Evin kapısınin koparildiktan sonra yine yerinde durdugunu görmek, ev sahibinin yeniden işlerinin düzelecegine, kapi yerinin duvarla örülmüs olduğunu görmek, rüya sahibinin karisi tarafından bir musibete ugrayacagina; sokak kapısınin büyümesi genislemesi, sağlamlasmasi ev sahibinin halinin iyilesecegine; bir canavarin kapidan içeriye girdiğini görmek, kötü kimselerin evin içine girip fenalik yapacaklarina; evinin kapısıni arayip da bulamadigini görmek, eğer mahkemede bir davasi varsa, kazanacagina; bildigi veya bilmedigi yerlerde bir takim kapilarin açildigini görmek, dünyanin kendisine açildigina; evinde gerektiğinden fazla kapilar varsa o evde bereket ve idare olmayacagina; açildigini gördügü kapilar bir yol ve cadde üzerinde iseler, kazandiginin garip ve fakir kimselere harcanacagina; eğer kapilar evin içine dogru açilmis ise kazancınin ailesine harcanacagina delalet eder. Bir evin kapısınin üzerinden atlayarak girdiğini görmek, ev sahibinin sirrini ögrendigine işarettir.

Ev kapısınin öteki kapilardan daha fazla genişlediğini görmek, bir takim insanlarin izinsiz o eve gireceklerine, sokak kapısınin yerinden çıkması ev sahibinin ölümüne ve halinin kötülesecegine; dar bir kapidan genis bir yere çiktigini görmek, sıkıntıdan kurtulmaya, evinin iki kapsi olduğunu görmek, karisinin hafifligine, sokak kapısınin arkasına kadar açik ve dayali olduğunu görmek, hükümet tarafından bir zarara ugramaya veya evin yikilacagina delalet eder. Kapinin halkasi kapici veya haberci ile tabir olunur. Kapisinda iki halka olduğunu görenin iki kimseye borcu vardır. Kapisinin halkasinin kirildigini gören, sapıkça hareket eder. Sokak kapısınin yanmakta olduğunu görenin karisi ölür veya geçimi daralir.
 
Üst Alt