• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Rüyada çerçeve görme

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
7,320
Tepkime puanı
117
Kapı ve pencere çerçevesi bekar için evlenmeye,

evli kimseler için ev edinmeye yahut mutlu bir hayata; bunlarda görülen kırık döküklük insanın kendi hayatındaki yanlışlıklara,

Resim çerçevesi mutluluğu sürekli kılan tedbirlere,

Bir şeyi sınırlayan çerçevve ve benzeri şeyler, Allah Teala'nın koyduğu sınırlara yorumlanır.


***
İslam'a göre rüya üç çeşittir.

1- Salih rüya

2- Şeytani rüya

3- İnsanın içinde yaşadığı olaylardan, etkilenmesi sonucu doğan rüya.

Salih rüya olacak olan şeyleri önceden idrak etmekten ibarettir.

Şeytani rüya, insanı korkutup üzüntüden üzüntüye sevk etmek için uyku halinde, şeytanın insanın kalbine verdiği vesveseden ibarettir. Peygamber (sav) şöyle buyurur: Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah 'tandır. Bunun için Allah'a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.

İnsanın içinde yaşadığı olaylardan doğan rüya ise, bir şeyle fazla meşgul olma sonucunda etkilenerek gördüğü rüyadır...

Rüyalar bir çeşit ilham sayılır...
Rahman ve Rahim olan Allah vahiy ve ilham ile kullarına hitap edip onları onurlandırdığı ve mesajlarını ilettiği gibi rüya ile de kullarına olan yakınlığını onlarla ilgili rahmet ve inayetini onların kimsesiz olmadıklarını..
Rableri tarafından her zaman gözetilmekte olduğunu göstermesi rahmet ve inayetinin bir gereğidir.

- Rüyalar insanlara manevî alemlere pencereler açan birer realitedir...
Sürekli maddî hayatla meşgul olmaktan yorulan insanlar rüya ile manevî alemlere seyahat etmekle istirahat etmiş olur.

- Hadis-i şerifte -mealen-: “Salih rüya vahyin kırk altı parçasından bir parçadır... (Buharî Tabir 5)
denilmek suretiyle rüyanın Allah ile kulları arasında işleyen bir manevî telefon hattı mahiyetinde olduğunu gösterilmektedir.

Demek ki doğru rüyalar görecek kadar hayatını istikametle geçirenler rüya yoluyla misal aleminden haber alabilirler. Nitekim buna Peygamber Efendimiz (asv) şöyle işaret buyurmuştur:

“Rüyası en doğru olarak çıkanlarınız en doğru sözlü olanınızdır.” (Müslim Rüya 6)

İnsan rüyasını her önüne gelene anlatmamalıdır. Bu doğru değildir. Hatta her rüya tabirciye bile söylenmez ve tabir edilmez. Rüya bilhassa düşmana, hasete ve cimriye tabir ettirmek doğru değildir. Yukarıda belirtilen vasıflara sahip bir tabirci bulamadığı takdirde, insan rüyasını kendi kendine ve hayra yormalıdır. Dünyada görülmesi muhtemel bütün rüyaları, tabirnamelerde aynen bulmak, imkansızdır.

Çirkin ve korkunç bir rüya gören kimse, uyandığı zaman Euzübillahimineş şeytanirracim Ya Rabbi bu rüyanın şerrinden sana sığınırım" demelidir. Böyle çirkin bir rüya kimseye söylenmemeli ve tabire kalkışılmamalıdır.

Bazen aynı rüyayı değişik insanlarda görebilir ancak her insanın ruhu ve manevi dünyayı anlayışı yaşamı farklıdır. Bundan dolayı da yorumu özünden bir şey kaybetmese bile yorumu ve yansıması farklı olur...
Zaman zaman başkaları ile ilgili rüyalar da görebiliriz; bizi hiç ilgilendirmeyen bir rüya bir başka bir başka yakınımızı ilgilendirebilir.
Rüyaları yorumlarken tarafsız olmak duygulara kapılmamak karamsarlaşmamak gerekir. Bu arada rüyada sadece bir şekil veya olayı değil her şeyi birlikte yorumlamalıdır.
 
Üst Alt