RUH,NEFS ve VİCDAN....??

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
RUH NEFS VE VİCDAN

Ruh,Nefs ve vicdan bahsi ,beyin ve akıl faaliyetleri içerisinde olmamasına rağmen,beyin ve akıl faaliyetleri ile içiçedir.

Beyin insan vücudunda bulunan maddesel bir organ olması nedeniyle,beyin hakkında bilimsel görüşler ileri sürülebilir. Ancak RUH maddesel değildir, bu nedenle ruh üzerindeki tanımlamalar, kişisel görüşler olarak algılanmalıdır.

RUH nedir ?

Ruh,Yüce ALLAH insanı yaratırken ,insana kendinden ve kendi nefesinden lütuf ve armağan olarak üfleyerek verdiği manevi bir varlıktır. Bu varlık, ruh, insana yaratılırken emanet olarak verilmiş,yaşamı sürecince taşıma ruhsatı verilmiş,ölümünde ise iadesi,yani aslına dönüşü ilahi bir emirdir.

Ruhun insan yapısındaki işlevi nedir ? Ruh ,akıl ile iletişim kurarak müştereken insan davranışlarındaki duygusal dünyayı yaratırlar ,yani,sevinci,üzüntüyü,korkuyu,heyecanı ve VİCDANI.

Yüce ALLAHIN insanoğluna lutfettiği yetenekleri verdiği insandan, gönderdiği Mesajla yani Aziz Kur'anla önce kendisini tanımasını istemektedir. Verdiği mesajlar,öğütler ve gösterdiği yolla da insandan kendisini geliştirmesini, iyiliğe, güzelliğe, mükemmel ahlaka ulaşarak diğer bir deyişle insan-ı kamil olmaya çalışmasını istemektedir.

Yani Mesajın özeti kendini, yaratanını tanı ve iyi insan ol.

NEFS:

Nefs kelimesini her duyduğumda ,bu kelimeye yapılan haksızl tanımlamalardan dolayı üzülürüm. Nefsin yaşamsal işlevi ise çok önemli olsa gerektir.

NEFS nedir..? Yüce Yaratan bir insanı yaratırken, ona vücut ve ruh verirken, YARATILIŞ MUCİZESİ diyebileceğimiz bazı İLAHİ EMİRLER vermiştir. Bu emirler, insan yaşamaya başlarken, BESLENECEK,KORUNACAK VE ÇOĞALACAKTIR. Bu 3 emir insana yaratılışı ile berabe verilmiştir.

İşte bu insanın beslenebilmesi için gerekli besinleri arama bulma, Düşmanlarından ve tehlikelerden korunmak için yapması gerekenleri ve çoğalmak için bir karşı cins bulma görevi NEFS 'e verilmiştir.

Yani NEFS insanın yaşayabilmesi için gerekli bu işleri İLAHİ EMİR gereği yapmaktadır.Ancak NEFS'in bir özelliği, insanların yaşayabilmeleri için gerekli bu işlemleri yaparken, kulladığı metodların meşru veya gayri meşru , ahlaki veya gayri ahlaki olup olmadığına bakmamasıdır..Yani Nefs insan yaşamının meşr-u müdafaasıdır.

İnsanların ilk çağlarında, mesela taş devrinde mağaralarda yaşarken ,insanlar arasında ahlak, meşruiyet gibi kavramlar olmadığından bir sorun da yoktu. Nefsin suçlanmaya başlanması
İnsanlar arasında ,ahlak ve meşruiyet kavramlarının gelişmesinden sonra başlamıştır.

VİCDAN:

İnsanlar toplumlaşmaya başladıklarında, ahlaki olgular, meşru veya gayri meşru olarak vasıflandırılan davranışlar gelişmeye başladı ve oluştu. Bunun neticesinde ruh ve aklın müşterek faaliyetleri ile de VİCDAN duygusu gelişti.

Nefs insan yaşamı için gerekli faaliyetlere geçtiği zaman, gayri ahlaki veya gayri meşru metodlara yöneldiğinde vicdan karşısına ,metodların ahlaki ve meşru olması yönünde baskı yapmaya başladı. Vicdan ve nefs arasındaki bu savaş insanlarda ömür boyu sürecek gibi görünüyor.

YÜCE YARATANIN BİZLERE DOĞARKEN TERTEMİZ ,PIRIL PIRIL TESLİM ETTİĞİ RUHU, ONA TERTEMİZ İADE VE TESLİM EDEBİLME GAYRETİNDE OLALIM...

İNŞAALLAH....

Arkadaşlar yazımın eleştrilerinden,hata ve kusurlarının belirtilmesinden memnuniyet duyarım...

SELAM VE DUA İLE.....​

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Yüce Yaradan yaradılışta insana iki varlık vermiştir.
Biri VÜCUT maddi varlık diğeri RUH manevi varlıktır.
Bilindiği gibi vucut maddeseldir bu nedenler ,vücut incelenebilir ve hakkında bilimsel görüşler ortaya konabilir...

RUH Yüce Yaratanın insanı yaratırken, KENDİ NEFSİNDEN ÜFLEYEREK lütuf ve armağan ettiği manevi varlıktır.
Bu varlık insana yaratılırken verilmiş,yaşadığı sürece sahip olmasına ruhsat verilmiş,yaşamı sonunda,iade edilmesi yani aslına dönüşü ilahi bir karar.ilahi Emirdir..

kişi özüne döndüğünde . Vicdan aynasına bakar .ve hakikatları seyri sülük eder.geçmiş bu aynanın arkasındaki sırdır. Gelecekse aynanın önündeki yüzdür
Manasını yitirmişti dilim,
Yetişti imdadıma kuran-ı kerim,
Allah dedim, dedim
Yokmuş meğer derdim,
Neyleyim ben neyleyim
YAŞANTIMIZDA BAŞIMIZDAN GEÇEN BÜTÜN OLAYLARDA...
VİCDANEN RAHATMIYIM?
DÜNYAYI DURUP İZLEDİM UZAKTAN.
HERŞEY ÇIĞRINDAN ÇIKMIŞTI SANKİ.
KİMİLERİ HAKSIZ YERE BİRBİRİNİ ÖLDÜRMEKTE
KİMİLERİDE BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN DEYİP TAHTINI SÜRMEKTE..
AMA DÜNYA GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜMEKTE.
KİMİLERİDE AÇ,SEFALET İÇİNDE
GÖZLERİ BİR YAĞ DA BİRDE EKMEKTE
VİCDAN GÖZÜ BU İNSANLARI GÖRMEMEKTE...

Sakın Hakk´ı bazı kişilerle bilip tanımaya çalışma-Önce Hakkı´ı bil,sonra Hakk ehlini tanımaya çalış.” (Hz. Ali ra

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
ya fethedemezsek kendimizi???
kendilerine fatih olamayanlar...
baskalarinada fatih olamazlar...
kendisini mesele olmaktan cikaramayan insanlar...
baska meseleleri cözemezler...
MESELE MESELEYI CÖZMEZ!VESSELAM

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
ya fethedemezsek kendimizi???
kendilerine fatih olamayanlar...
baskalarinada fatih olamazlar...
kendisini mesele olmaktan cikaramayan insanlar...
baska meseleleri cözemezler...
MESELE MESELEYI CÖZMEZ!VESSELAM

Teşekkürler Gönül Kardeş......

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsen, ya nice okumaktir.

Yunu Emre

Bilmek istersen seni,
Can içre ara canı.
Geç canından bul anı,
Sen seni bil sen seni.

Kim bildi ef'alini,

Ol bildi sıfatını
Anda gördü zatını
Sen seni bil sen seni.

Görünen sıfatındır
Anı gören zatındır
Gayri ne hacetindir
Sen seni bil sen seni.

Kim ki hayrete vardı
Nura müstagrak oldu
Tevhid-i zatı buldu
Sen seni bil sen seni.

Bayram özünü bildi
Bileni anda buldu
Bulan ol kendi oldu
Sen seni bil sen seni.

Hacı Bayram Veli

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Allah razı olsun, paylaşımlar için teşekkür ederiz.

Başka sitelerden alıntı paylaşmak yerine, kendi kaleme aldığımız yazıları paylaşmak çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle YORGUN Kardeşimiz biraz dinlendiyse :)kendi bilgi birikimiyle bunu yapabilir diye düşünüyorum. Kendi fikirlerinizi kendi tarzınız ile anlatabilirsiniz.

YORGUN

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Allah razı olsun, paylaşımlar için teşekkür ederiz.

Başka sitelerden alıntı paylaşmak yerine, kendi kaleme aldığımız yazıları paylaşmak çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle YORGUN Kardeşimiz biraz dinlendiyse :)kendi bilgi birikimiyle bunu yapabilir diye düşünüyorum. Kendi fikirlerinizi kendi tarzınız ile anlatabilirsiniz.

Serdar kardeş,

Siteye getirdiğim ve getireceğim yazılarda:

Alıntı yaparsam, MUTLAKA yazı altına ALINTIDIR..
İbaresini koyarım.

Bazı yazılarımı başka sitelerde ,farklı nicklerle yayınlamış
olduğum varittir.

Bu nedenle yayınladığım yazılarımda Alıntı ibaresi yoksa bana aittir...

Bilvesile selam kardeş....

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Serdar kardeş,

Siteye getirdiğim ve getireceğim yazılarda:

Alıntı yaparsam, MUTLAKA yazı altına ALINTIDIR..
İbaresini koyarım.

Bazı yazılarımı başka sitelerde ,farklı nicklerle yayınlamış
olduğum varittir.

Bu nedenle yayınladığım yazılarımda Alıntı ibaresi yoksa bana aittir...

Bilvesile selam kardeş....

Aleykümselam, peki memnun olduk inşAllah. Kapasiteniz ve yeteneğiniz var diye düşünüyorum. Kişiye özel yazılar bizim için en makbul olanıdır.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bir karar vermeden önce,vicdanının sesine kulak ver,bir dinle sonra karar ver!...

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Sevgi beklemek yerine, önce sen sevgini göster..
ilgi beklemek yerine, önce sen ilgilen..
saygı duyulmak istiyorsan önce sen sayacaksın..

vermeden almak yoktur insanın fıtratında veren el daima üstündür sen veren el oldukça avuçlarına nice nimetler dolacak göreceksin..
kendine aynada bak bakalım ben de en çok hangi güzel huy var düşün? ne o yok mu fazla ? yoksa bulamadın mı?
tabii bulamazsın sen almaya alışıksın.. şimdi silkelen de kendine gel bakalım ..Allah bunca günahımıza nankörlüğümüze rağmen bize onca nimet veriyor hem de biz karşılığını hakkıyla verememişken ... sana ne oluyor cahil NEFİS sen kim oluyorsun da her şeyi vermeden almak niyetindesin...
önce parmağına iğneyi batır bakalım acıdı mı? ya hani kırdığın kalpler? üzdüğün insanlar? bak nasıl canın yandı.. işte en yakınlarını üzdüğün zaman böyle derinden yakıyorsun canlarını... kendine gel NEFS-İM kendine....sen kendine gelmezsen getirirler kendine...

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Hayat nefis - vicdan arası gelgitlerin olduğu muamma bir ömür yolculuğu..

bazen bu ömrün "ömür törpüm" dediklerin için yok olduğunu görüyorsun..

Yine de önce Allah için, sırf onun için bunlara katlanacaksın
sabrın sonunda göreceğin mükafatın büyüklüğü, sevinci, yanında bunlar "ne imiş" diyeceksin...

şimdi ve bazen düşünüyorum da Allah korusun imanımız ve Allah'ın vaad'inden dönmeyen olduğunu bilmese idik, soruyorum kendime ve size hiç bu kadar iyimser ve hoşgörülü olabilir miydik? bilemiyorum....

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
EY NEFSİM geç karşıma sana söyleyeceklerim var!!

Bu yalan dünyada, şu harap olmuş gönlümden ne alıp veremediğin var?

zaten sızlıyor sol yanım bir de sen yıkma!

İnsanın adı neden insan olmuş bilir misin sen? Benliğinden arınınca, kalbindeki sızıyı hissedince, yalnız kendi için değil kardeşi için de ağlayınca gözleri..

Eğer hala gözlerin doluyorsa bir ses duyunca, bir haykıran, yalvaran kalp sızısı duyunca ağlıyorsan; ey nefsim hoş geldin hapishane'nden kurtulmaya...

Hoş geldin rabbin'le, kulluk'la buluşmaya, hoş geldim ve yenilendim Allah'ım hamdolsun..

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Ey yoldaş!
Yürüdüğümüz bu yolda en zoru ne biliyor musun? kabuk bağlamaya çalışırken yaranın tekrar ve daha şiddetli kanaması..
Sakın üzerine alınma yoldaş! bu sözlerim sana değil kendi VİCDAN ıma!
Kendi mahkememe, kendi yargıç'ım kendimdir bugün!

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Ey nefsim!
Bak herkes dualarla, ibadetle yürüyor arşa!
Sen de aç ellerini semaya doğru ve alemlerin rabbinin istediği gibi yaşa!
Bismillah deyip başla hadi hayata...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Ruh, nefes ve vijdan her daim mutabık olmalıdır. Bu oldu mu, gerisi de güzel olacaktır! Ruhunu, nefesini ve vijdanını İslam'la örtüştürenlere selam olsun.
Dua ile.

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Ruhum; her zaman Allah'a emanet ona bir şey yapamıyorum uyurken bile göklere yükseliyor!

Vicdanım; her daim bağırır içten içe duymayı bilirsen!

Nefsim; ah nefsim sen yok musun sen! İşte seni zapt etmek mesele...

Hayatta asıl imtihanın, asıl meselen, nefsini yola getirmek, nefsini uysal bir kedi yapabilmek!
bunu yapanlara hayranım...

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Gözündeki umutsuzluk bulutlarını sil,
Sanma ki çok zamanın var, bugünün kıymetini bil!

Gafil nefsim!!

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Dünkü acemi halime bakıp ta hem düşünüyor, hem de neden diye soruyorum...Neden? umutsuzdum? neden mutsuzdum? oysa ki, her şey kendi elindeydi nefsim! sadece sınırını bilecektin, aşırıya kaçmıyacaktın her şeyde!..

Şimdi nasıl mı durumum? ben bile şaşıyorum kendime!
İlk başlarda çok savaştım nefsimle, halen de savaşıyorum!
Nefsinin terbiyesi, dilin altında gizlidir!! öncelikle bunun farkında olmalı kişi, sen başkalarından ne görürsen gör, ne duyarsan duy, yine de güzel üslubunla cevap vereceksin ki, kendi kendine olan saygını yitirmeyesin....

Bir de tebessümdür insanı insan yapan, kahkahalarla değil! Tıpkı Efendimiz 'in en güzel özelliği olan, mütebessim bir şekilde, masumane bir vaziyette gülebilmek çok önemli...

Rehberi Hz. Muhammed (s.a.v) olanın; ne Nefsi ne de insanlığı, hiç bir şeyi şaşmaz!! :)

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Asıl savaşım kendimle dostum!

Bak yine beni ele geçirmeye çalışıyor nefsim! Aynı esarete, aynı cahilliğe, aynı uçurumdan sarkıtıyor beni... ya o beni yenecek ya da ben onu! ipini kesmeyi öğrenicem artık başka yolu yok!
Nefsini yola getirmek için nefsinle inatlaşacaksın. O sana şunu yap dedi mi sen inadına aksini yapacaksın, ne kadar ağır gelse de, ne kadar zorlansan da sözlerini yutkunup yoluna devam edeceksin!!

Hep deriz ya; Şeytan en büyük düşmanımız! tamam öyle ama euzü besmele çekip, ondan biran olsun kurtuluyoruz!
Ama nefsimizden kurtulamıyoruz işte! fırsat kolluyor, en ufak bir açığını yakaladı mı hemen devreye giriyor!

Allah'ım beni; şeytanın, nefsimin, hasetçilerin, kibirlilerin, kötü ahlaklı, kötü zihniyetlilerin şerrinden koru ve kurtar...

Sen merhamet edenlerin en merhametlisisin, senin himayendeyim sen izin vermedikçe hiç bir varlık kılını dahi kıpırdatamaz, sana sığınıyorum RABBİM.....AMİN....

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Bir yanda RUH-UM
Bir yanda VİCDAN-IM
Bir yanda NEFS-İM...
Her şeyi yoluna koyuyor bu yüreğim, içimde bir düşman var hain Nefsim! Yine bana çelme takmaya çalışıyor! Ama yoook bu sefer yağma yok!
Sen göreceksin artık dünyanın kaç bucak olduğunu!!!!!!! :mad:

Bir yolcu

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamünaleyküm ellerinize saglik.. Güzel kelamlar yazmışsınız..
Sözler gönülden gelince güzel olur hep..

Nefis, nefis, nefis..
O değil miydi bizi bu hale koyan..
Bizi en zor yollara sokan..
Her vazgeçişte gelip kendini hatırlatan..
O nefis ki aldandı insan...
Bir ses, bir şarkı, bir resim belki bir söz
Nelere sebep oldu
Yaramız kapandı sandık..
Ne kadar sarsakta da kanadı
Bir türlü kabuk bağlamadı..
Sızladı hep..
Yasaktı kalbimize, yasakti dünyada bize..
Bir türlü anlamadı söz getiremedik bu nefse
Geçecekti ama geçecekti bu çile de
Fırtınalar dinecekti
İnanıyorduk tüm kalbimizle
Dua ediyorduk göz yaşı döküyorduk gecelerce
İnşirah yakındı biliyorduk
Allah yardım edecekti bu acizlere..

Üst Alt