• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Regaip kandili namazı 12 rekat nasıl kılınır?

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Regaip kandili namazı 12 rekat nasıl kılınır? Regaib Gecesinde, 12 rekat olarak kılabileceğimiz bir namazımız var. Bütün duâ ve dileklerin kabul edildiği, hâcetlerin verildiği çok değerli ve faziletli bir gecedir. Bu nedenle bu gecede her fırsatı değerlendirmeli, her anımızı kâr elde etmek için fırsat bilmeliyiz. Tabii kâr derken Ahiret kârımızı düşünelim. Regaib gecesi aynı zamanda mübarek üç ayların müjdecisidir. Çok değerli bir zaman dilimine giriyoruz, bunu önce idrak edip sonra Rabbimizi hoşnut edecek şekilde değerlendirmeye çalışalım. Bu gece , bu zaman dilimi Rabbimizin sevdiği zamanları içine alıyor, Regaib gecesi, yapılan tüm ibâdetlerin sevabının bol bol verildiği bir gecedir.

Bu gecede sevabını Allah c.c'nün Fazlından, Cömertliğinden isteyerek, samimiyetle kılabileceğimiz 12 rekatlık bir hacet namazı var. Bu namaz Farz, sünnet, vacip olmamakla berber, Mevlamızın rızasını ve hoşnutluğu kazanmak için yapabileceğimiz güzel bir ibadettir.

REGAİP KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bu gece pek çok ruhanî hâl ve ikrama kavuşmuş olmakla Yüce ALLAH’a şükür için on iki rekât namaz kılmıştır. Ayrıca bu gece tesbih namazı da kılınabilir.

İslâm âlimleri, bu on iki rek’at namaza “Hacet Namazı” adını vermişlerdir. Kılınan bu on iki rek’at namaz Hâcet Namazıdır.

Regaib gecesinde kılınacak namaz 12 rekattır. Bu namazın kılınışı şöyledir:
Her rekatta fatihadan sonra üç kadir suresi ile 12 adet ihlas suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilerek 12 rekat tamamlanır.

Regaip kandili namazı için şöyle niyet etmeniz yeterlidir;
"Niyet ettim Rabbimin rızası için Namaz kılmaya, isteyen regaib namazı diyebilir, isteyen bu gecenin hürmetine namaz diyebilir. Niyet hangi sözcüklerle olursa olsun, Mühim olan Rabbimize saygı ve samimiyettir."


Evet böylece niyet ettikten sonra, tekbir alır, “Sübhaneke”yi okur. Eûzü Besmele çekerek Fatiha Sûresini okumaya başlarız.
1.nci rek’atta bir kere “Fâtiha Sûresi’ni okuyup Amin! der. Ve üç kere “Kadir Sûresi’ni okuruz. Kadir Suresini bir kere okusak da olur, üç defa okusak da olur.

Rukûlar, secdeler yapılıp “Ettehiyyât, Allâhümme salliler” okunup, selâm verilir. Böylece 12 rek'at “Hacet Namazı” kılınıp biter. Yani, ikişer rek'at, ikişer rek'at selâm verilerek kılınır.

Böylece 12 rekat regaip gecesi namazını tamamlamış oluruz.

Namaz bittikten sonra zikir ve tesbihat yapmak çok faziletlidir. Zikir ve tesbihattan zevk alarak yapan, sıkılmadan yapabilenler aşağıdaki anlatıma uyarak salavatlar ve zikirlerle ibadete devam ederler.

Aşağıdaki tesbihatları yapamayacak olanlar; Hiç olmazsa 12 rekatlık namazı terketmesinler, bildikleri salavat-ı Şerifleri diledikleri sayıda okusunlar ondan sonra Allah c.c'den her ne hacetleri, meşru istekleri, ne sıkıntıları varsa samimiyetle dua ve niyazda bulunsunlar. Tabi ki, 12 rekatlık namazla birlikte devamındaki zikir, salavat ve secdeleri de yapmak en faziletli olanıdır. Mühim olan Rabbimizin rızası yolunda adım atmaktır. Belki Mevlamız bir rekat namaza bile aklın almadığı, gözün görmediği mükafatlar verir, ikramda bulunur, merhamer eder. Biz bunun ölçüsünü bilemeyiz onun için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışalım İnşaAllah... Allah c.c cümlemizin dua ve ibadetlerini kabul ve makbul eylesin. Amin...

Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Allâh-u Te'âlâ şöyle buyuruyor: 'Ben, kulumun Bana karşı olan zannının yanındayım (Beni nasıl zannederse öyle bulur) ve o Bana dua ettiğinde, Ben onunla beraberim' buyuruyor. (Müslim, Zikir: 19, no:2675, 412067; Tirmizi, Zühd: 51, no:2388; Ahmed ibnü Hanbel, el-Müsned, no:l3969, 31277)

regaib-gecesi-namazi.jpg


12 rekat regaib gecesi namazından sonra Zikir ve tesbihat yapmak isteyenler şöyle devam edebilir;
“Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin Nebiyyil-Ümmîyyi ve alâ Âlihî ve sahbihi ve sellim" (7 defa veya isteyen 70 defa okur)
Anlamı : Ey ALLAH’ım! Nebiyy-i Ümmî Muhammed’e ve O’nun âline salat ve selam eyle.

Bittikten sonra secdeye kapanalım ve secdede iken

"Subbûhun-kuddûsun, Rabbünâ ve Rabbüna ve Rabbülmelaiketi Ver-Ruh." (70 defa okuyalım)
Anlamı : Tam manası ile noksan sıfatlardan münezzeh, pek mukaddes olup meleklerin ve Ruh’un Rabbıdır.

Secdeden “Allâhü Ekber” diyerek doğrulup oturalım. İki secde arasında otururken şu istiğfar yapılır.

“Rabbiğfır verhâm, ve tecâvez amma tâ'lemu, ,inneke entel'e'azzül-ekrem” (70 defa okuyalım)
Anlamı : Ey Rabbim! Beni mağfiret eyle, merhamet eyle. Bildiğin günahlarımdan geç, affet, çünkü sen Azizsin, en büyüksün.

Bu duâ bitince tekrar tekbir ile ikinci secdeye kapanır.

2.nci secdede yine 70 kere:

“Subbûhun, kuddûsun, Rabbüna ve Rabbülmelâiketi ver-Rûh" okunur.

Böylece on iki rek'at namazı ve Salevât-i Şerifeyi, Teşbihi ve istiğfarı bitirmiş, tüm Allâh'a karşı olan kulluk vazifesini tamamlamış oluruz.

Yani, hem 12 rek'at Hacet Namazını kılmış olur. Hem de namazdan sonra okunan Salevât-i Şerife-yi ve secdeye vararak iki sefer teşbihi ve istiğfar duasını okumuş olur. Bu okuduklan da bir nevi Hâcet Duâsı yerine geçmiş olur.

Şimdi artık ellerini kaldırıp Cenâb-ı Hakk'ın dergâhına el açıp duâ ve dileklerinin kabul olması için artık Hacet Duâlarını okumuştur. Şimdi dilekerine geçecektir.

Ne gibi istekleri, dilekleri muradı varsa, onları vermesi için Allâh'a yalvaracak, ne gibi dertleri, kederleri, sıkıntı ve üzüntüleri varsa onların gitmesi yok olup silinmesi için Cenâb-ı Hakk'a dua edecektir.

Bir müslüman kul, haceti ve dileği neyse meşru olmak şartıyla yani islamın çizgileri içinde Allah'tan isteyebilir. Peygamberlerin duâlarında bu örnekleri bulabiliriz. Her peygamber kendisine göre duâ ve istekte bulunmuştur. Onun için bu mübarek gecede Allâh'tan bol bol istek ve dilekte bulunabiliriz.

Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Kaza namazı bulunan kimseler, öncelikle kazaya kalan namazlarını tamam etmeye çalışmalıdırlar. Her mübarek zaman dilimi gibi Regaib gecesi de, boş dünya hayatının koşuşturmasından manevi bir soluklanma için fırsattır. Nefsimizin ve bitmek tükenmek bilmeyen isteklerimizin sonuca hiçbir zaman ulaşamayacağını bilmemiz lazım. Yani nefsin her isteği asla yerine gelmez çünkü bu dünya rahat etme yeri değildir. En mutlu sandığınız kişinin derdi sizinkinden büyüktür ama siz bunu bilemezsiniz.

İçinde bulunduğumuz bu çok özel zaman diliminin kıymetini bilelim.
Receb ALLAH Teâlâ’nın ayıdır, günahları bağışlar. Enes b. Malik (R.A.)den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, Receb ayına girdiği zaman:
اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبَ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ

“ALLAHümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazan. = Ey ALLAH’ım! Receb ve Şaban ayını bize mubarek kıl. Ve bizi Ramazana ulaştır.” diye dua ederlerdi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt