Ramazanın son on gününde itikaflar başladı

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
itikafagirmek.jpg


120 camide itikâfa girildi RAMAZAN 2102

Birçok kişi
, Ramazan ayını ibadet ederek uğurluyor. Peygamber Efendimiz de (sas) Ramazan'ın son 10 gününü cami veya mescitte ibadet ile geçiriyordu. 'İtikaf' ismi verilen bu ibadet asırlardır bir gelenek olarak sürdürülüyor.İstanbul Müftülüğü, rahmet ayının son 10 gününü ibadetle geçirmek isteyen yüzlerce vatandaş için itikâf programı düzenliyor. İstanbul'un Bağcılar, Bahçelievler, Fatih, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Üsküdar, Maltepe bölgeleri yoğunlukta olmak üzere toplam 120 camide itikâfa giriliyor. Tüm zamanını ibadetle geçirmek isteyenler, müftülüklere başvurup evlerine yakın camilerde itikâfa dahil oluyor.

Halil Çiçek de şeker hastalığı ve hipertansiyonuna rağmen itikâf için camide yerini alanlardan. 64 yaşındaki Çiçek
, Bahçelievler Akşemsettin Camii'nin alt katındaki küçük bir odada Kur'an-ı Kerim okuyor, nafile namaz kılıyor, meal dersleri alıyor, tesbih çekiyor. Onun gibi bu camide Ramazan'ın 21. gününde itikâf ibadetine 10 kişi girdi. "Dünya kelamını konuşmamak için itikâfa girdim." diyen Çiçek gibi caminin alt katındaki küçük odacıkta ibadetlerini sürdüren bu grup, birbiriyle pek konuşmuyor. Cep telefonları kapalı, her dakika ibadetle geçiyor. Odadan sadece abdest almak ve vakit namazı kılmak için ayrılıyorlar. Günde sadece iki saat uyuyorlar. İftar ve sahur için yemek menülerinde bir kâse mercimek çorbası, hurma, su ve bir dilim ekmek var. Yemekleri caminin vakfı getiriyor. Aynı camide kalan 53 yaşındaki Muhittin Gökdemir de az yiyip içmekle yoksul insanları daha iyi anlamaya çalıştıklarını belirtiyor.

Tarihi Laleli Camii'nde de tek başına itikâfa giren bir kişi var
, ancak ismini söylemiyor, ibadetinin önüne kendi isminin geçmesini istemiyor. 30'lu yaşlardaki bu kişi, küçük bir valizle gelmiş. İbadetlerini yerine getiriyor.

İtikâf
, günahlara mani

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran
, camilerde itikâfa katılacak kişiler için namaz kılınabilecek, Kur'an-ı Kerim okunabilecek, zikir yapılabilecek yerlerin olduğunu belirtiyor. Evlerde namaz kılmak için ayrı mekânların olması gerektiğine dikkat çeken Yaran, kadınların da evlerinde itikâfa girebileceğini vurguluyor. Akşemsettin Camii'nin eski imamı Veysel Yavuz "İtikâf günahlara mani olur. Tüm iyilikleri işleyen gibi itikâf edene sevap yazılır." hadis-i şerif'ini hatırlatıyor. İstanbul'da itikâf programı yapılan camilerden birkaçı şöyle: Bağcılar Mevlana Camii, Ebu Bekir Camii, Bahçelievler Ulu Camii, Yayla Camii, Akşemsettin Camii, Fatih, Laleli Camii, İsmailağa Camii, Üsküdar Şeyh Nevruz Camii, Küplüce Camii.
 
Üst Alt