Radar Nedir

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,344
Tepkime puanı
25
Radar, uzaktaki hedefleri mikrodalga yansıtma metodu ile tespit eden cihazdır.. Radar, "Radio Detecting And Ranging" kelimelerinin başharfleri alınarak kullanılmaktadır.

Radarın çalışma prensibi ses dalgası yansıma prensibine çok benzer. Sesi yansıtan bir nesneye doğru bağırılması halinde (örneğin bir kayalık vadide veya mağarada) bir yankı işitilir. Eğer sesin havada yayılma hızı biliniyorsa nesnenin mesafesini ve genel yönün hesaplanabilir. Dönüş yankısı için geçecek süre, ses hızı biliniyorsa kabaca hesaplanabilir.

dxnynd.jpg


Radar, elektromanyetik enerji palslarını Şekil 1'de görüldüğü gibi benzeri bir tarzda kullanır. Radyo frekans enerjisi nesneye ulaşır ve tekrar nesneden yansıyarak geri döner. Enerjinin buradan küçük bir kısmı yansır ve radara geri gelir. Dönen bu bölüme aynen ses terminolojisinde olduğu gibi "yankı" adı verilir. Radar seti yankıyı yansıtan nesnenin yön ve mesafesini tespit etmek için kullanır. Radar şu kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır:
Radar anteni

RAdio Detecting And Ranging
Radyo Algılama ve Mesafe Tayini

Alman mühendis Christian Hülsmeyer elektromanyetik dalgalar ile gemilerin yerini belirlemekte kullanılabilen icadını tescil ettirmek için 1904 yılında Almanya ve İngiltere'de patent başvurusunda bulundu.

30 Nisan 1904 tarihinde Kraliyet Patent Dairesi, Christian Hülsmeyer tarafından geliştirilen, „uzaktaki metal nesnelerin yerini bir gözlemciye bildiren” cihazı 165 546 Nolu belge ile tescil etti.

Patent belgesinde bir yansıma sayesinde, gelmekte olan bir gemiyi tespit eden bir buharlı geminin resmi yer almaktadır. Ren nehrinde yapılan bu denemeyle cihazın kullanılabilirliği kanıtlandı. RADAR

RADIO DETECTİON AND RANGING kelimelerinin baş harflerindenoluşur savaşın dogurdugu ihtiyaçlar ve zorlamalar sonunda bulunmuştur.


radarlar; hava ve deniz radarları olmak üzere ikiye ayrılır:

hava radarları; Askeri (stratejik) meterolojik,astronomik,hava limanlarında ve uçaklarda kullanılır.

deniz radarlar; askeri ve ticari gemilerde kullanılır.

radarın çalışma prensibi:

Radarın çalışmas prensip olarak yankı olayına dayanır. bir alıcı verici dizeninden oluşan radar, bir bir cismin varlıgına tayin etme, bulundugu yön uzaklık ve yerini ölçme kuralına göre çalışır.Radarın çalışma frekansı na göre ikiye ayrılır."x" band radarlar 9.4 Ghz frekansında çalışanlara denir."s" bant radar 3 Ghz frekansında çalışanlara denir. Radar cihazında bir "tranmitter" bir "disiplay" ve "antenna" dan oluşur. Beslenme voltajı olarak hem AC, hem de DC olarak çalışma özelliği vardır. Mesafe olarak "long range", "medium range", "short range"den oluşur. palse olarakta "long palse", "medium palse", "short palse" den oluşur.

radarın beslenmesi:

Eski radarlar convertor ile beslenirdi. Ancak günümüzdeki cihazlarda kullanılmamaktadır. Günümüzdeki radarlar. AC şebeke girişli ise kendi içindeki RECTIFIER ile doğrultularak üniteler beslenir veya DC gemilerde (24V DC) beslenir.

radarın kullanılması:

radarlar "stand by"a alındıgında, kitabındaki uyarılar dikkate alınarak çalıştırılır. Genellikle

3-5 dakikada beslenir.Devresinde "tımer" sayacı olan radarlarda sayaç sırıtlayınca beklemeye gerek yoktur. "ready ışıgı yandıktan sonra cihaz "on" konumuna getirilir."sweezp, brılliance,contrast ve vasa ıntensıty" düğmesi ile CRT yeterince ışıklandırılır. "range" dügmesini 6 mil'de (medium range)

olmasına dikkat edilmelidir."gain" düğmesi ile ekranda karlanma sağlanır."tune" dügmes ile

maksimum "eko" elde edilene kadar ayar yapılır. Yağmur için "raın clutter" deniz dalgalı ise bir cismin kerterizini yani yönünü bulmak için "ebl" düğmesi " electonic line" kullanılır. Keza, o cismin bize uzaklığını ölçmek istiyorsak vrm (vaiable range marker) düğmesi kullanılır.bir radarda kesinlikle bulunması gerekenler bunlardır, daha detaylı olanlarda mevcuttur
 
Üst Alt