Oruç en sağlıklı neyle açılmalı?

eMeKLi uYuSS

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
18 Haziran 2011
Mesajlar
420
Tepkime puanı
5
Yaş
39
Oruç en sağlıklı neyle açılmalı?
Orucu açmaya ne ile başlamalı? Bir bardak su mu içmeli, zeytin yemek en doğru seçim mi? Hurma yalnızca bir gelenek mi yoksa iftar sofrasında ilk ona mı uzanmak gerekir? Ünlü diyetisyenler bu sorulara cevap verdi

Su: Tokluk hissi uyandırır, susuzluğunuzu giderir.
Hurma: Kaybettiğiniz vitamini tamamlar, stresi giderir.
Zeytin: Mide asitini artırırEmel Unutmaz: Yemeğe çorba ile başlayın
İftarda oruç bir bardak su ile açılmalı. Bunun yanında bir hurma veya bir zeytin yenilebilir ancak en önemlisi tüm gün susuz kalan vücudun birincil ihtiyacı olan suyun karşılanmasıdır.

Yemeğe başlamadan önce su içilmeli ancak yemek sırasında fazla su tüketilmemelidir. Yemeğe bir kase çorbayla başlanmalıdır. Çorbanın yanında yenilecek bir miktar salata, hem tokluk hissinin oluşmasını, hem de yemeğin çok çabuk yenilmemesini sağlayacaktır.

Çorba ve salatanın ardından ana yemeğe başlamadan önce 15-20 dakika ara verilmelidir.

Yemek masasından kalkmadan tatlıya başlamamalıdır. Tatlı ara öğündür; hamur tatlıları yerine sütlü tatlılardan güllacı öneririm

Sevil Nas Can:Ballı limonlu ılık su için!
İftar öncelikle bir bardak ılık su ile açılmalı. Şeker hastalığı bulunmayan kişiler, değişen yemek düzeni ve uzun süre yemek yememekten kaynaklanan bağırsak hareketlerinin yavaşlamasını engellemek ve şeker dengesini sağlamak için, bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı limon suyunu karıştırıp içebilirler.

Sıvı yağ ile yapılmış bir kase çorba tercihen posadan daha zengin olan sebze, mercimek ve ezogelin gibi çorbaları tercih etmek yararlıdır. Yemekler ağır ağır, uzun uzun çiğnendikten sonra yenmelidir.

Gülşah Esensoy: Su mideyi hazırlar
Oruç mümkünse su ile açılmalıdır. Su midede dolgunluk hissi yaratır ve birdenbire midenin yemekle doldurulmasını engeller. Bunun yanı sıra bir adet hurma veya zeytin ile oruç açmanın da bir sakıncası yoktur.

Tatlı gibi şekerli besinler ile oruç açmak ise iştahı kapayabilir, fazla tüketildiğinde ise gereksiz enerji alımına sebep olur. Bu durum da kilo alımına sebebiyet verir.

Yemeğe su ile başlamak ayrıca bütün gün susuz kalan vücuda faydalıdır. Sadece yemeğin başında değil, yemek sırasında da su içmek gerekir.

Kola gibi asitli içeceklerle oruç açılmamalıdır. Bu tür içecekler susuzluk hissini giderir ve daha sonra su tüketimini engeller. Ayrıca kolalı besinler sıvı ihtiyacını karşılamaz. Yine şu anda çok popüler olan limonata gibi içeriğindeki katkı maddesi bilinmeyen içeceklerle de oruç açılmasını tavsiye etmem.

Su ile oruç açıldıktan sonra arkasından mutlaka sıvı bir besin olan çorbayla devam edilmelidir. Çorba midede doygunluk hissi yaratır ve mideyi ana yemeğe hazırlar.

Banu Kazanç: Çorba midenizi yumuşatır!
Oruç en iyi su ile açılır. Mide asit salgısını engellememesi açısından 15.5 saat açlığın üzerine iyi gelir.

Midenin yumuşatılması, açlıktan sonra asit salgısını ortadan kaldıracak yoğurtlu yayla çorbası, şehriye çorbası, domates çorbası ve mercimek çorbası içilmelidir.

Peynir, ekmekle beraber bir tatlı kaşığı bal yenilebilir. Bal, mideyi koruyucu özelliğe sahiptir ve mide ağrısını ortadan kaldırır. Peynir-ekmekle ve çayla da oruç açılabilir.

Bir-iki tane hurma yenilebilir ancak çok fazla yenmesini tavsiye etmem.

Zeytinin asit oranı yüksek olduğu için biraz rahatsız edebilir ama ekmekle birlikte bir ya da iki tane yenilebilir.
Ender Saraç: İftar hurmayla açılmalı
Ben, orucunuzu açtıktan sonra ballı su öneriyorum. Bunun nedeni boş olan sindirim sistemini önce ballı suyla rahatlatmak. Çünkü bu sayede vücut sıvı ihtiyacını karşılıyor.

Uzun süre aç kalan bir fizyoloji için hurma çok iyi ve sağlıklı bir başlangıçtır. Hurmanın içerdiği potasyumun yüksek oluşu Ramazan'daki kas yorgunluklarına karşı birebirdir. Hurmanın içinde kemikler için yararlı kalsiyum vardır. Ayrıca hurmada ödem, şişkinlik ve sinir sistemi için de gerekli magnezyum ve fosfor da bol miktarda bulunur. Ancak hurmada yoğun şeker de olabileceğinden, fazla kilosu olanların günde 5-6 taneden fazla tüketmelerini önermiyorum.

Gizem Keservuran: Bağırsaklarınızı rahatlatır
Zeytin yerine hurma tercih edilmeli. Hurmanın bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi vardır. Uzun süre açlık sonunda metabolizma yavaşlamakta, buna bağlı olarak bağırsak hareketleri de yavaşlamaktadır. Kabızlık şikayetlerini en aza indirmek adına hurma tercih edilebilir.

İftarda su ve hurma ile orucunuzu açtıktan sonra beş dakika beklemeli ve soluklanmalısınız; vücudunuzun bir süre dinlenmesine izin vermelisiniz. Böylece midede yanma, reflü ve gaz şikayetlerini de engellemiş olursunuz.

İftarla sahur arasında bol bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Şekerli olmayan bol posalı içeceklerin yanısıra su en sağlıklısıdır, unutmayın.
Aşkın Yüksel: Hurma vitamin deposudur
Hurma, kan şekerini hızla dengeler. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve minerali de barındırır. Kilo aldırır gibi düşündürmesinin aksine yüzde 70 lif içerdiğinden hızla tokluk hissi sağlar.

Açlık sonrasında vücudu şoka uğratmamak ve metabolizma dengesini sağlamak için en ideal olan oruç açma yöntemi oda sıcaklığında bir bardak su ve iki hurma ile açmaktır. Bağırsak ve sindirimi rahatlatır.

Yalnızca bir adet hurmanın içinde A, B1, B6, C, K, niasin, folik asit vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt, klor, demir, çinko, bakır, mangan, flor ve iyot mineralleri vardır.
 
Üst Alt