Örtünmek Ahlak gereğidir

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Sokağa çıkarken tesettüre riayet edilmeli

İnsanlar giyimlerini hava durumuna göre ayarlıyor. Yaz sıcakları ile birlikte kalın giysiler rafa kalkarken yerini daha açık renk ve hafif giysiler alıyor.

Ancak ortaya çıkan tablo, dini bakımdan tam bir facia halini alıyor. Sokaktaki insanlara bakan bir yabancının, bu ülkenin halkının yüzde 98'inin Müslüman olduğunu düşünmesi için çok zorlanması gerek.

Açık ve dekolte giyinme özellikle yaz aylarında artıyor. Muhafazakar ve dindar kadınlar da başlarını örtseler bile giydikleri kıyafetleri vücut hatlarını belli ediyor ve kıyafetlerinin rengi dikkat çekiyor. Tesettürün sadece başı örtmek olarak algılanması, tesettür ve başörtüsü üreticisi adı altında faaliyet gösteren firmaların da aralarında bulunduğu moda dünyası, özendirici televizyon programları ve reklamlarda kadınların kılık ve kıyafetlerinde olumsuz değişikliklere neden oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 1993 yılında yayınladığı tesettür fetvasında, Gerek erkeklerin ve gerekse kadınların gözlerini haramdan korumaları gerektiği hatırlatılıyor. Fetvada, Kadınların, vücudun el, yüz ve ayakları dışında kalan kısımlarını, aralarında dinen evlilik caiz olan erkekler yanında, vücut hatlarını ve rengini göstermeyecek nitelikte bir elbise (örtü) ile örtmeleri, gerektiği belirtiliyor.

Diyanet'in tesettür fetvası

Nûr Suresi'nin 30. ayetinde, mü'min erkeklerin harama bakmamaları, namus ve iffetlerini korumaları emredildikten sonra 31. ayetinde kadınlarla ilgili olarak meâlen, "Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini (bakmaları haram olan şeylerden) çevirsinler, edep yerlerini korusunlar, -kendiliğinden görünen müstesna- ziynetlerini açmasınlar, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar!" buyurulmakta ve ayetin devamında kadınların kendiliğinden görünmeyen zinet yerlerini, kimlerin yanında açabilecekleri belirtiliyor. Ahzâb Suresi'nin 60. ayetinde de "Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler! Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." Buyuruluyor.

Hadislerden de deliller gösterilen fetvada şu üç maddeye yer veriliyor:

1. Gerek erkeklerin ve gerekse kadınların gözlerini haramdan korumaları,

2. Kadınların, vücudun el, yüz ve ayakları dışında kalan kısımlarını, aralarında dinen evlilik caiz olan erkekler yanında, vücut hatlarını ve rengini göstermeyecek nitelikte bir elbise (örtü) ile örtmeleri,

3.Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, dinimizin; Kitab, sünnet ve İslâm alimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecîbedir.

"Dinimizin emrettiği örtünmeden maksat, kadının ziynetini ve ziynet yerlerini eşi veya mahremi olmayan erkeklere göstermemesi ve yabancı erkekler tarafından görülmesine meydan vermemesidir" denilen fetvada, "Bu itibarla örtünün; saçın, ten renginin veya ziynetlerin görülmesine engel olacak kalınlıkta, vücut hatlarını göstermeyecek nitelikte olması gerekir" görüşüne yer veriliyor.

Kadınların kıyafetleri islami ve insani olmalı.

Kadının tesettürün (örtünmesi) , Kur'an'a, sünnete ve ulemanın görüşüne göre uygulanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Nedim Urhan, örtünmenin şeklinin haramdan sakındırması gerektiğine dikkat çekti. Kadınların kıyafetlerinin İslami ve insani olması gerektiğini vurgulayan Urhan, "Kadının kıyafetleri, ayakkabısı dikkat çekici renklerde olmamalı" uyarısını yaptı "Müslüman hanımlar sokağa çıktığında kabak çiçeği gibi açılmamalı" diyen Urhan, İslam alimi Ebul Ferec'in "Bir kadın sokağa 80 yaşında acuze kadın gibi çıkmalı" dediğini hatırlattı. Kadın başından ayağına kadar düzgün şekilde örtünmesi gerektiğini vurgulayan Urhan, "Kadının örtüsü kısa olmamalı, şeffaf olmamalı, dar olmamalıdır. Kıyafet kadının uzuvlarını, belli etmemelidir" dedi.
Erkekler gözlerini haramdan sakınmalı

İslam dininin hem hanımların hem erkeklerin nasıl örtüneceğini belirlediğini söyleyen emekli imam-hatip Enver Baytan, "Örtülmesi gereken yerleri örtmek ahlak, örtmemek ahlaksızlıktır" dedi. Tesettüre kadınlar kadar erkeklerinde riayet etmesi gerektiğine dikkat çeken Baytan, erkeklerinde spor yaparken ve deniz kenarlarında göbekleri ile diz kapaklarının arasını örtmeleri gerektiğini hatırlattı. Kadınların cilbabsız, erkeklerin de avret yerlerini örtmeden sokağa çıkmalarının günah olduğuna dikkat çeken Baytan, örtünme bilincinin 1-10 yaşları arasında çocuklara öğretilmesi gerektiğini vurguladı. 31. ayetinde kadınlarla ilgili olarak meâlen, "Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini (bakmaları haram olan şeylerden) çevirsinler" buyrulduğunu hatırlatan Baytan, erkeklerin gözlerini haramdan sakınması gerektiğini vurguladı. "Ey Ali! Harama (tesadüfen) bakışın ardından (kasıtlı) olarak tekrar bakma; çünkü, şüphesiz (tesadüfen olan) birincisi sana (muaf)tır ve (kasıtlı olan) sonuncusu sana muaf değildir" hadisini aktaran Baytan, erkeklerin gözlerini açık gezen kadınlardan sakındırması gerektiğini belirtti.

Açık giyinmeye kilise de isyan etti

Rusya'da bu yılın Ocak ayında Ortodoks kilisesi de kadınlardan daha "edepli" giyinmelerini ve sokaklarda "palyaço gibi boyanmış vaziyette" dolaşmamaları çağrısı yapmıştı. Kilise yetkilisi başrahip Vsevolod Chaplin, İnterfaks tarafından yayınlanan bir mektubunda, "Bir Rus kıyafet yönetmeliği çıkarmak gerektiğini" belirterek, "Yeterince örtünmemiş ya da bir palyaço gibi boyanmış bir kadının" caddelerde, metroda veya barlarda sarhoş erkeklere çatma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti.​
 
Üst Alt