Niğde çiftehan kaplıcası

ciftehan

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
çiftehan kasabası niğde'nin ulukışla ilçesine bağlı bir kasabadır çiftehan kaplıcalarıyla ünlü ve meşhurdur

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Çiftehan Kasabası doğa ve tabiat harikası aynı zamanda da dünyanın en iyi, en kaliteli kaplıca suyu buradadır. Çiftehan Kaplıcaları meşhurdur. Ayrıca yaylacıların en gözde mekanıdır ve yazın sıcaklardan kaçanlar Çiftehan yaylasına geliler

Çifthan Kaplıcaları'na vardığımızda çok değişik bir coğrafya ile karşılaştık. Sıra sıra dizilmiş dağlar otellerin bulunduğu alanı çevrelemiş, dağların başında belki bin yılların meydana getirdiği irili ufaklı sivri yuvarlak şekiller dağların başına sarılmış, hangi tarafa dönerseniz ruhunuzu okşayan, kalbinize huzur verip aklınıza hitap eden Allah'ın bahşettiği bu mücessem ve muhteşem güzellik sizi büyülü bir aleme götürür.

Bir dağın başında oturmuş, bir dağın yamacında ayakta imiş gibi insana benzer şekiller sizi hayretlere düşürür. Onlara bakarken bir heykeltıraşın emeği olmadığını anlar, Allah'ın büyüklük ve azameti karşısında Allahu ekber demekten kendinizi alamazsınız. Vadiden yükseklere doğru, yükseklerden vadiye doğru inen dağlar yamaçta ele ele verip, vadide ise yeşilin her tonu ile buluşup,dağlara ağaçları bir elbise giydirip envai türlü sanatla nakşedip süsleyerek şair ve ediplere muhteşem bir ilham kaynağını takdim eder sizlere.

Şair iseniz o muhteşem coğrafyada oturup ilhamınızı şiirinizle ortaya koyabilirsiniz. Gece ve gündüz aleminin böcekleri ve kuşların tatlı nağmeleriyle canlı ve İlahi bir orkestrayı dinleyebilirsiniz. Şayet yazar iseniz, aklıma gelmeyen ve bu İlahi kitabın tefsirini takdim etmek için akıllara durgunluk veren bu cazip alemi kaleme alabilirsiniz.

Hayata renk katacak dağlarla ağaçlarla yazılmış o büyük ayetleri okuyabilirsiniz. Bütün bunları cazip hale getiren yerden İlahi bir rahmet olarak tecelli eden berrak ve şifalı suyun size vereceği sıhhat ve afiyetle bazı hastalıklardan kurtulup geleceğinize bir güç ve güzellik katabilirsiniz. Şifalı suya girdiğinizde kendinizi son derece hijyen bir ortamda bulup, oraya gelen insanların hem iç alem hem de dış alemini etkileyecek zenginliklerle donatılmış bir ortamın bahşettiği o güzellikler, her zaman arzu ettiğiniz bir dünyayı takdim eder sizlere.


Toros Dağı'nın eteklerinde, dolayısıyla tertemiz dağ havasına sahip olan Çiftehan Kaplıcası size sadece termal suyuyla değil her yönden sağlık sunuyor. Çiftehan Kasabası, dağ eteğine kurulmuş bir yerleşim yeri olduğu için Adana yolundan baktığınız zaman kat kat sıralanmış şekilde evleri, kaplıca tesislerini ve en arkada heybetiyle Toros Sıra Dağlarından birini görebilirsiniz. Çiftehan, dağ sporcularının da gözde mekenlarındandır.

Bu kaplıca, eski çağlardan beri insanlığa hizmet vermektedir. Etrafında bulunan tarihi kalıntılar kasabanın eski bir yerleşim yeri olduğunu ortaya koymaktadır. Zaten kasaba ismini girişindeki iki handan almaktadır. Bir rivayete göre Mısır kıraliçesi Kleopatranın, Tarsus'ta yaşam sürerken sık sık bu kaplıcaya gelerek uzun süre kaldığı ve suyun gençleştirici, güzelleştirici ve dinlendirici etkinliklerinden faydalandığı söylenmektedir. Kaplıcanın içinde Roma ve Selçuklular dönemlerinden kalma yapıları görebilirsiniz .

Dağ ve vadi manzarasının bütünleştiği, tipik bir vadi yerleşmesi niteliğinde olan kaplıca alanı İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi geçişinde yer almaktadır.

Yeri : Niğde iline 80 km mesafede bulunan Ulukışla İlçesinin 27 km doğusunda Çiftehan Kasabası'nda yer almaktadır. Ayrıca kasaba D750 Ankara-Adana devlet karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden de oldukça ilgi görmektedir.

Ulaşım : Çiftehan Kaplıcasına ulaşım her yönden oldukça kolaydır. Kaplıcaya gitmek için eğer karayolunu tercih edecekseniz kaplıca D-750 Ankara-Adana devlet karayolunun üzerinde bulunuyor ; eğer demir yolunu tercih edecekseniz kaplıca il merkezinden Kayseri-Niğde-Adana bağlantılı demiryolu ağının üzerinde bulunuyor. Eğer hava yolunu tercih edecekseniz Niğde'ye en yakın 130 km. mesafede bulunan Kayseri Havaalanı' n dan kolaylıkla ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Suyun Özellikleri : Çiftehan Kaplıcası'nın suyu
Suyun Sıcaklığı : 44-53 ºC
Renk ve tonu : Renksiz, Berrak
Kimyasal özellikleri bakımından: Suyun içeriğinde Florür içeren sodyumlu, kalsiyumlu, sülfatlı, klorürlü termal su sınıfına girmektedir.
Suyun PH değeri : 7,3-7,8
Toplam Mineralizasyonu : 2066 mg/lt.

Çiftehan Kaplıcası çeşitli kaynaklardan toplanan sulardan meydana gelmiştir. Kaplıcadan saniyede toplam 20 lt. su çıkmaktadır. Önceki yıllarda 3 adet termal su kaynağı bulunan kaplıcanın günümüzde doğal boşalım 2 noktadan oluşmakta ve ancak sondaj kuyusunda üretim olmadığı zamanlarda akis görülmektedir. Toplam debi 3lt/sn civarındadır.

Çiftehan Kaplıcası'nın Faydaları
Çiftehan Kaplıcası'nın 2 türlü şifa yöntemi vardır. Bunlar banyo ve içme tedavisi olarak gruplandırılmaktadır. Bu yöntemler şifa sağladığı hastalıklar ve uygulamalar bakımından farklılıklar göstermektedir.

Banyo Tedavisinin Faydaları
Romatizmal ağrılar, eklem kireçlenmesinde olumlu katkılar sağlar
Spast ağrılarda, karın içinde spazmla doğan ve lezyona bağlı olmayan sendromlarda olumlu etkisi görülmektedir.
Cilt hastalıklarına iyi gelir. Böbrek rahatsızlıklarında ve karaciğer iltihaplarında olumlu etkisi görülmektedir.
Ağrılı kadın hastalıklarında, kadınların enfeksiyon şekline bağlı olarak süre gelen rahatsızlıklarda olumlu etkisi görülmektedir.
Bel fıtıkları ve buna bağlı siyatik ağrılarda olumlu etkisi görülmektedir.
Safra kesesi rahatsızlıklarında yardımcı/tamamlayıcı tedavisinde kullanılabilir niteliktedir.
İçme Tedavisinin Faydaları.
İçildiğinde laksatif etki yapar. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta ilk gün bir bardak daha sonraki günlerde yavaş yavaş artırılarak içilmelidir.
 
Üst Alt