Nefis terbiyesi için, tarikata mı intisap etmek gerekir

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Nefis terbiyesi için, tarikata mı intisap etmek gerekir,
yoksa cemaate,mi mensup olmak gerekir?



Bu meslek ve meşreplerin tercih edilmesi; kişinin fıtrat ve mizacına göre değişir.
Yani meşrep noktasında her insan için ortak bir kalıp ve tarzın oluşturulması pek mümkün değildir. Zaten farklı meslek ve meşreplerin oluşması, insanların farklı mizaç ve fıtratından dolayıdır. Bazı insanların ıslah ve terbiyesi; tarikat metotları ile olur, bazılarınınki de cemaatle olur. Buna karar verecek olan kişinin kendisidir.

Lakin günümüzün şartları ve gerekleri göz önünde bulundurulduğu zaman; Risale-i Nurların metotları hem daha selametli, hem daha kısa, hem tatbiki en kolay olanıdır. Tarikatın metotları ile bu zamanda nefsi terbiye etmek gayet zor ve meşakkatlidir. Zira tarikat içinde nefsi ıslah ve terbiye etmek için, şiddetli riyazet ve inziva gerekli, bu zamanın şartları ve gerekleri böyle ağır metotların uygulanmasına pek uygun değildir. Öyle ise gerçekçi ve realiteye uygun bir tercih yapmamız gerekir.

Bu zamanda nefsi terbiye etmenin en kati ve keskin yolu; tahkiki imanı elde ederek, farzların ifa edilmesi ve günahlardan kaçınılmasıdır.
Risale-i Nurlar bu zamanda tahkiki iman dersini veren yegane tefsir ve eserlerdir. Yoksa eski zaman evliyalarının yaptığı ağır terbiye metotlarını, bu zamana uyarlamaya kalkmak; imkansız derecesindedir. Zaten günümüzdeki tarikatlar da hakikat noktasında cemaatleşmiş tarikatlardır.



Yazar: Sorularla Risale,
 
Üst Alt