• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Nasihat nedir? Bir Nasihatim Var

Ashab

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
7 Nisan 2021
Mesajlar
148
Tepkime puanı
43
Konum
İstanbul
Nasihat sevmeyen kavimler, toplumsal musibetlere davetiye çıkartan kavimlerdir. Çünkü nasihat tutmayanı, musibet tutar. Bundan ötürüdür ki, “Bir musîbet bin nasihattan evlâdır” denilmiştir. Müslümanın Müslüman üzerindeki bir hakkı olan nasihat, din kardeşliğinin bir vecîbesidir. Bu sebeple İslâm tarihinde, “nasihatnâme” türünde pek çok eser kaleme alınmıştır. İslâm toplumu; bir nasihat toplumudur denilse yeridir. Peygamber Efendimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-, Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarından birinin din kardeşine samîmiyetle nasihatte bulunması, gıyâbında onun iyiliğini isteyip ona duâ hâlinde bulunması olduğunu bildirmiştir. ( Sünen-i Tirmizî, Edeb, 1; Nesâî, Cenâiz, 52 ) Nasihatçinin üç husûsiyeti olmalıdır. Bunlar:

1. Müslümanların uğradığı musibetlere kalben üzülmesi,

2. Müslümanlara nasihat etmeyi kendisine vazife bilmesi,

3. Şahsiyetiyle güzel bir örnek olarak insanlara kurtuluş yollarını göstermesidir.

Nasihatin bir manası da öğüt vermektir. Öğüt vermenin şartı da örnek olmaktır. Öğüt verenleri, örnek olanları tükenmiş bir toplumun helaki görünüyor demektir.

Nasihat düşmanlığı, din düşmanlığındandır. Çünkü nasihat dinden gelir. Hatta dinin ta kendisidir. Nasihati sevmemek, Allah’tan gelmiş olan dini sevmemektir.

Bundan dolayı hakkı fehmetmek hakka tabi olmak Allah'ın değer yargılarına teslim olmaktır hak Nasihatin en vurgulu kısmı. Allah'tan kork demektir
Ve Selâm...
 
Üst Alt