Namaz Kılarken Dikkat Edilecek Hususlar

mhmt51

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
199
Tepkime puanı
1
Selamun Aleyküm.Bazı küçük detaylar gibi görünen hususlara değineceğim.Gerçekten uzun araştırmalarım olmuştur bu konularda.Sizler de tekrardan araştırabilirsiniz...
Yanlışlarım var ise belirtiniz.

1-)Resim,heykel,biblo vs. buluan eve rahmet melekleri girmemekte.Namaz kıldığınız bölümü bunlardan arındırın.Rahmet meleklerinin edeceği duadan mahrum kalmayın.

2-)Bu resimler,heykeller vs. kesinlikle kıble istikametinizde olmasın.Hatta evinizde göz önünde de olmaması daha iyidir.

Yine Hz. Âişe (r.a.) Vâlidemiz'den yapılan rivayete göre, ken*disi üzerinde tasvirler (canlı hayvan resimleri) bulunan bir perde asmış bulunuyordu. Resûlüllah (a.s.) Efendimiz içeri girince o per*deyi kopardı. Bunun üzerine Hz. Aişe diyor ki:

"O perdeyi iki yastık yüzü yaptım. Peygamber (a.s.) Efendimiz dirseğini onlara dayayıp otururdu."[419]



3-)Namaz kılarken erkek arkadaşlar da başlarını kapasınlar.Bunun için takkeler mevcuttur ve 2-5 ytl gibi bir fiyata alabilirsiniz.Peygamber efendimiz namazı sarık ile kıldırmakdaymış.

Müslim’in bildirdiği hadis-i şerifte, (Resulullah, sarık sardığında, ucunu iki küreği arasına [iki karış kadar] uzatırdı) buyurulmaktadır. (Mevahib-i Ledünniyye)


4-)Çıplak ayak ile namaz kılmayınız.

Namazı ayakları örtülü kılmanın sevabı çok fazladır. (Halebî, Berika, Hadika)

(Yahudilere benzememek için, namazları nalınla [meste benzer bir ayakkabıyla] kılın) hadis-i şerifi, çıplak ayakla namaz kılmanın mekruh olduğunu göstermektedir. (S. Ebediyye)


5-)Sehiv sevdesini öğrenin ki hata yaparsanız usanmayasınız ya da bir yeri atladı iseniz sehiv secdesi yapınız

Namazın son oturuşunda yalnız Ettehiyyatü okunarak (Son oturuşta Tehıyyât okunduktan sonra, imam olan kimse sadece sağ tarafına, yalnız kılan ise iki tarafına da selâm verir )"Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" denilir. Sonra "Allahü Ekber" denilerek kalkılıp oturulur, tekrar "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-â'lâ" söylenir ve "Allahü ekber" diyerek kalkılıp oturulur. Bu oturuşta, "Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtinâ, Rebbenâ firli" duaları okunarak önce sağa, sonra sola selâm verilir. Buna sehiv secdesi denir.


6-)Namazların bitiminde bir miktar kur'an okuyun mümkünse Ayeti el kursi ki yarım saatlik iştir Ayet-i El Kursi'yi ezberleyin.Faziletinin büyük olduğu söylenir.

7-)Namazda Kıraate yani kendiniz duyacak kadar okumaya dikkat edin.Cemaatle kılıyorsanız,çok sesli okumayın ki yandakinin kafa karışmasın bana çok oluyor :D

:cool:Namaza pijama vb. yani diğer insanların karşısına çıkamayacak kıyafetler ile çıkmayın.

9-)Namazları cemaat ile kılınız,fazileti büyüktür.

10-)Sabah namazının vakti hep karıştırılır.Ülkemiz hanefi ağırlıklı olduğu için imsak vaktinde okunmaz.İlk kez sabah namazına kalkmışsanız ve imsak vakti girdi ezan nerde kaldı demeyin :D

Gün biraz daha ağarmaya başlayınca okunur.

Örneğin: Bizim takvimde imsak vakti 05.06
Ama ezan 05.45 --- 05.50 arasında okunuyor.

10-)Sabah namazının arkasına haşr son 3 ayeti okumayı eksik etmeyin.Fazileti büyüktür.

Sabah 3 defa, “Eûzü billahis-semî’il alîmi mineşşeytânirracîm” diyerek Haşr suresinin son üç âyetini okuyana, 70 bin melek, akşama kadar dua eder. O gün ölürse şehid olur. Akşam okursa yine aynı şeylere kavuşur.) [Tirmizi]

11-)Amel-i kesir yani namazı bozacak çok hareketten kaçının.Sağa sola gözünüzü kaydırmayın.Kimse ile konuşnayın ve sorulana da cevap vermeyin.Bir rükunda en fazla 2 kez kaşınır bir denilir.

12-)Yeni başlayan arkadaşlar için:
İkindi ve yatsı namazlarının ilk sünnetleri farklıdır.Gayri müekke olarak anlatılır.Yani peygamberimizin bazen yapıp bazen yapmadığı okuyuşlar vardır denilir.Yapmak,sünnet dolayısı ile faziletin artması.

İkindi ve Yatsı namazları 4 rekatlık ilk sünneti kılarken

2.rekat sonunda ettehıyyâtü, salli-bârik okunarak üçüncü rek'ate Sübhâneke ile başlanır.

13-)Can tehlikesi,bir malın çalınma tehlikesi,başka bir insanın can tehlikesi,yılan-akrep gibi zehirli bir hayvanın üzerinize gelmesi durumunda namazını bozabilirsiniz.

14-)Namazlarınız sonrası muhakkak tövbe etmeyi,ALLAH C.C'ü sevdiği isimleri ile anmayı,peygamberimize salavat getirmeyi unutmayın.

15-)Sabah namazına kalkamıyorsanız uyanmak için dua edin,kalpten ediyorsanız pat diye uyanıyorsunuz :)

16-)Namazlarınızı olabildiğince peygamber efendimizin kıldığı şekle benzetin.Bizim rehberimiz O'dur.

17-)Kerahat vakitlerinde namaz kılmamaya dikkat edin.

Selametle kalın :)
 

suzzy

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Temmuz 2014
Mesajlar
34
Tepkime puanı
0
Çok faydalı olmuş çok teşekkürler. Peki sünnet kılarken 4. rekatında farz kılıyorum zannettim ve Fatiha suresinden sonra rükuya eğildim o an aklıma geldi sünnet kıldığım ne yapacağımı bilemedim. o an tekrar doğrulup baştan mı okumam gerekirdi? Ben Sehiv secdesi yaptım. Doğru mu yaptım?
 

mhmt51

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
199
Tepkime puanı
1
Çok faydalı olmuş çok teşekkürler. Peki sünnet kılarken 4. rekatında farz kılıyorum zannettim ve Fatiha suresinden sonra rükuya eğildim o an aklıma geldi sünnet kıldığım ne yapacağımı bilemedim. o an tekrar doğrulup baştan mı okumam gerekirdi? Ben Sehiv secdesi yaptım. Doğru mu yaptım?

Yukarıda yazdıklarım kendi bilgi ve araştırmalarımdan derlemedir,kaynakları oldukça kesindir.

Sorduğunuz sorunun cevabını ise kendi bilgilerimce verecek kadar bilgi sahibi değilim.O yüzden sizin için araştırıp kaynaklar halinde ekyeleyeceğim.Yanlış bir hüküm vermek istemem bazı kaynaklarda farklı yorumlar olabiliyor.Bazı alimlerin gerekli bazılarının gerekmez dediği dahi yazılmakta.Alimler dahi farklı görüş belirtmişken ben size sadece güvenilirliğine inandığım kaynaklar sunabilirim.

Farzların ilk iki rekatında, sünnetlerin her rekatında Fâtiha`ya en kısalarından üç âyet, ya da en kısa üç âyet kadar bir uzun âyet eklemek vaciptir.

Vaciplerin terk edilmesi ya da geciktirilmesi yanılma secdesi gerektirmekte.

Kaynak:Sorularla islamiyet

Hanefi Mezhebine Göre Sehiv Secdesini Gerektiren Haller:

1 - Fâtiha'dan sonra zamm-ı sûre okumadan rükû'a gitmek. Rükû'da iken hatırlarsa, doğrulup sûreyi okur, sonra tekrar rükû'a gider. Namazın sonunda da sehiv secdesi yapar.

Kaynak:Sorularla islamiyet

Vacibin terki halinde:
Sual: Zammı sure, Fatiha veya Kunut dualarını okumayı unutanın secde-i sehv yapması gerekir mi?


CEVAP
Evet gerekir. Çünkü vacip terk edilmiş oluyor.

Kaynak: Dinimizislam

Vacibin terki halinde:

Sual: Zammı sure, Fatiha veya Kunut dualarını okumayı unutanın secde-i sehv yapması gerekir mi?

CEVAP
Evet gerekir. Çünkü vacip terk edilmiş oluyor.

Kaynak: haznevi.net

Namazın vâciplerinden birinin terkedilmesi ise sehiv secdesini gerektirir.

Kaynak: Kuransitesi

Vitir namazında Kunut dualarını unutmak, Fatiha'dan sonra zamm-ı sure okunması gereken yerde zamm-ı sureyi okumadan rükûya gitmek, birinci tahiyyâta oturmayı unutmak, namazda secde ayeti okunduğu zaman secde etmemek gibi durumlarda vacip terk edildiği için sehiv secdesi gerekir.

Kaynak: Namazzamanı

Sehiv Secdesi iki şekilde yapılması gerekir.

1- Namazda farzlardan birinin unutularak geciktirilmesi.

2- Vaciblerden birinin unutularak geciktirilmesi veya unutularak yapılmaması hallerinde sehiv secdesi yapılır.

Kaynak: Namaz Sitesi

vaciplerden biri, bilerek terk edilirse, namazın tekrar kılınması vaciptir. Unutularak terk ve tehir edilmişse, sehiv secdesi ile namaz tamamlanmış olur.

Kaynak: Dersimiz islam


Herhangi bir namazın bir rüknünü tekrar etmek, sehiv secdelerini gerektirir. Bir rekâtta iki defa rükû veya üç defa secde yapılması gibi.

Kaynak: Büyük İslam İlmihali – Ömer Nasuhi Bilmen


Toparlayacak olursak: Araştırmış olduğum kaynakların ve güvenilirliğine inanmış olduğum kaynaklardan yola çıkarak:

Vacipin terk edilmesi ya da geciktirilmesi durumunda sehiv secdesi gerekmekte.



 
Üst Alt