''Ey iman edenler!Sabırla ve namazla (Allah Teala'dan) yardım isteyin...
Muhakkak (Allah Teala Hazretleri'nin yardımı) sabredenlerle beraberdir.
(BAKARA SURESİ-152)
Ayetimiz de Mevla Teala sabretmekle ve namazla benden yardım dileyin buyuruyor.
Şimdi insanlar sabrı bıraktı,..her seyde acele..ofke..adaleti kendi akillarinca kendi elleri ile alma cabasinda.. namazıda bıraktı.Peki Allah cc nasıl yardim istiyecegiz?
Bir ayeti kerime de bunu teyid etmektedir:
''Eğer Allah(-u Teala) size yardım ederse artık size galip olacak kimse yoktur...
Ve eğer sizi (yalnız bırakırda) zelil ederse, artık ondan sonra size yardım edecek kimdir?''Ali İmran 160
Herhangi bir müşkille karşılaştığımız vakitte mutlaka o müşkülün halli için yardım istememiz lazımdır...
ama kimden?kendimiz gibi aciz ve fani olanlardan mi?
Asla Rabbimizin Rahman kapisinda Sabr-i cemil ile namaz kılmakla....
O iş oluncaya kadar niye gecikti dememeli, ümidsiz olmamalı, sabretmeli, namaz kılmaya devam etmelidir.
O iş Allah'ın yardımıyla olur...
Duandaki devam ve ısrara rağmen lütuf vaktinin gecikmesi,üzülmene ve umudunu kesmene neden olmasın...Çünkü duana icabet,nefsin için seçtiğin vakitte değil Allah'ın senin için seçtiği zamanda tecelli edecektir...olmazsa da bizim hayrimiz icin olmamistir
diyerek rabbimizin takdirine RAZI olmaliyiz..
Allahu Teala'dan yardım istemekte Yüce Allah'ı unutmamak vardır..rah.annem hep derdiki...
Sen Allah`i unutabilirsin..mesele degil ya O seni unutursa iste o zaman vay haline ki ne vayyy
''Allah'ı unuttular.Allah (celle celeluh) da onları unuttu'' (Tevbe 67 den)
Allahu Teala'nın bizi unutması, rahmetinden ve fazl-ı kereminden taksim ederken bizi mahrum etmesi....
Allah'ı cc. unutmamanın ilacı ise bu ayet- kerime de buyurulduğu üzere
''Beni zikredin, ben de sizi zikredeyim'' (Bakara 152) ayeti celilesidir.
Her ibadette, her işte huzur-u kalp lazımdır.Kimden yardım istediğini, kimi zikrettiğini, kime şükrettiğini, kim için kıyamda durduğunu, kime eğildiğini, kime secde ettiğini bilmek lazımdır..
Rabbim buyuruyor ki:
''Beni hatırlamak için namaz kıl'' (Taha 14 den)
''Ey iman etmiş olanlar!Allah'ı çokça zikretmekle zikredin.Ve O'na sabah akşam tesbihte bulunun''(Azhab 41)
''Mü'minin kalbi Allah'ın evidir.Müminin kalbi Rahman'ın arşıdır.Müminin kalbi Allah'ın hazineleridir.''
Kalp feyze ne ile açılır?
Zikretmek ile...Zikretmekle Mevla Teala'nın feyzi giriyor, zikredilemediği vakit Mevla'nın feyzinden mahrum kalınıyor...
Adalet-i ilahiye böyledir.Allah'u Teala dileseydi o feyzi her durumda devamlı indirebilirdi...
Ama kalbe feyzin gelmesini Allah-u Teala kula verdiği irade-i cüziyyeye bağladı..
''Allah'ı çok zikretmekle zikredin(ki kalbiniz feyze açık olsun)'' buyuruldu.
İnsan ne kadar çok zikredese o kadar çok feyiz gelir.. o yuzden her isimize ilk baslar iken o`nun adini zikrederek baslarsak...
bereketi ve feyzi ile o isimiz doluyor.. Rabbimiz önce O'nu çok zikretmemizi istiyor...
Allah Kerim dir..Rahim dir..Rahman dir..Rahmet yağdırıyor, sevgi yağdırıyor, nur yağdırıyor....
Ayeti kerime de buyuruluyor:
''O Halık-ı Kerim'dir ki sizi zulmetlerden (karanlıktan) nura çıkarmak için melekleriyle beraber size rahmetini gönderir.Ve (Allah) müminler için pek merhametli bulunmaktadır.''(Azhab 43)
''Haberdar olunuz ki!Kalpler ancak Allah'ın zikri ile mutmain olur''(Rad 28)
Mutmain oluyor demek, yerleşiyor, rahat ediyor, huzura kavuşuyor, vesveselere evhamlara, ümidsizliklere yer kalmıyor....
''Beni yerim göğüm almaz.Ancak mümin kulumun kalbi alır''
Yerler ve gökler ne kadar geniş ise de mekaniyet üzeredir....
Allah Teala ise lamekanidir.La mekani olan, mekana sığmaz....
Allah Teala kalibi la mekaniyet (mekansızlık) üzere yarattı.Onun için ''Mümin kulumun kalbine sığarım'' buyurdu.
Allah'ım ! Sevdiğin ve hoşnut olduğun işleri yapmaya bizleri muvaffak eyle !
Ey Merhametlilerin Merhametlisi ''Erhamü'r-Rahimin'' !
Ey Celal ve İkram sahibi ''Zü'l-Celal-i ve'-İkram''

Muhakkak (Allah Teala Hazretleri'nin yardımı) sabredenlerle beraberdir.
(BAKARA SURESİ-152)
Ayetimiz de Mevla Teala sabretmekle ve namazla benden yardım dileyin buyuruyor.
Şimdi insanlar sabrı bıraktı,..her seyde acele..ofke..adaleti kendi akillarinca kendi elleri ile alma cabasinda.. namazıda bıraktı.Peki Allah cc nasıl yardim istiyecegiz?
Bir ayeti kerime de bunu teyid etmektedir:
''Eğer Allah(-u Teala) size yardım ederse artık size galip olacak kimse yoktur...
Ve eğer sizi (yalnız bırakırda) zelil ederse, artık ondan sonra size yardım edecek kimdir?''Ali İmran 160
Herhangi bir müşkille karşılaştığımız vakitte mutlaka o müşkülün halli için yardım istememiz lazımdır...
ama kimden?kendimiz gibi aciz ve fani olanlardan mi?
Asla Rabbimizin Rahman kapisinda Sabr-i cemil ile namaz kılmakla....
O iş oluncaya kadar niye gecikti dememeli, ümidsiz olmamalı, sabretmeli, namaz kılmaya devam etmelidir.
O iş Allah'ın yardımıyla olur...
Duandaki devam ve ısrara rağmen lütuf vaktinin gecikmesi,üzülmene ve umudunu kesmene neden olmasın...Çünkü duana icabet,nefsin için seçtiğin vakitte değil Allah'ın senin için seçtiği zamanda tecelli edecektir...olmazsa da bizim hayrimiz icin olmamistir
diyerek rabbimizin takdirine RAZI olmaliyiz..
Allahu Teala'dan yardım istemekte Yüce Allah'ı unutmamak vardır..rah.annem hep derdiki...
Sen Allah`i unutabilirsin..mesele degil ya O seni unutursa iste o zaman vay haline ki ne vayyy
''Allah'ı unuttular.Allah (celle celeluh) da onları unuttu'' (Tevbe 67 den)
Allahu Teala'nın bizi unutması, rahmetinden ve fazl-ı kereminden taksim ederken bizi mahrum etmesi....
Allah'ı cc. unutmamanın ilacı ise bu ayet- kerime de buyurulduğu üzere
''Beni zikredin, ben de sizi zikredeyim'' (Bakara 152) ayeti celilesidir.
Her ibadette, her işte huzur-u kalp lazımdır.Kimden yardım istediğini, kimi zikrettiğini, kime şükrettiğini, kim için kıyamda durduğunu, kime eğildiğini, kime secde ettiğini bilmek lazımdır..
Rabbim buyuruyor ki:
''Beni hatırlamak için namaz kıl'' (Taha 14 den)
''Ey iman etmiş olanlar!Allah'ı çokça zikretmekle zikredin.Ve O'na sabah akşam tesbihte bulunun''(Azhab 41)
''Mü'minin kalbi Allah'ın evidir.Müminin kalbi Rahman'ın arşıdır.Müminin kalbi Allah'ın hazineleridir.''
Kalp feyze ne ile açılır?
Zikretmek ile...Zikretmekle Mevla Teala'nın feyzi giriyor, zikredilemediği vakit Mevla'nın feyzinden mahrum kalınıyor...
Adalet-i ilahiye böyledir.Allah'u Teala dileseydi o feyzi her durumda devamlı indirebilirdi...
Ama kalbe feyzin gelmesini Allah-u Teala kula verdiği irade-i cüziyyeye bağladı..
''Allah'ı çok zikretmekle zikredin(ki kalbiniz feyze açık olsun)'' buyuruldu.
İnsan ne kadar çok zikredese o kadar çok feyiz gelir.. o yuzden her isimize ilk baslar iken o`nun adini zikrederek baslarsak...
bereketi ve feyzi ile o isimiz doluyor.. Rabbimiz önce O'nu çok zikretmemizi istiyor...
Allah Kerim dir..Rahim dir..Rahman dir..Rahmet yağdırıyor, sevgi yağdırıyor, nur yağdırıyor....
Ayeti kerime de buyuruluyor:
''O Halık-ı Kerim'dir ki sizi zulmetlerden (karanlıktan) nura çıkarmak için melekleriyle beraber size rahmetini gönderir.Ve (Allah) müminler için pek merhametli bulunmaktadır.''(Azhab 43)
''Haberdar olunuz ki!Kalpler ancak Allah'ın zikri ile mutmain olur''(Rad 28)
Mutmain oluyor demek, yerleşiyor, rahat ediyor, huzura kavuşuyor, vesveselere evhamlara, ümidsizliklere yer kalmıyor....
''Beni yerim göğüm almaz.Ancak mümin kulumun kalbi alır''
Yerler ve gökler ne kadar geniş ise de mekaniyet üzeredir....
Allah Teala ise lamekanidir.La mekani olan, mekana sığmaz....
Allah Teala kalibi la mekaniyet (mekansızlık) üzere yarattı.Onun için ''Mümin kulumun kalbine sığarım'' buyurdu.
Allah'ım ! Sevdiğin ve hoşnut olduğun işleri yapmaya bizleri muvaffak eyle !
Ey Merhametlilerin Merhametlisi ''Erhamü'r-Rahimin'' !
Ey Celal ve İkram sahibi ''Zü'l-Celal-i ve'-İkram''