Kuru baklagiller

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Maddi durumu iyi olmayan ve et, yumurta alamayan aileler, çocuklarına kuru baklagillerden yapılmış yiyeceklerden verebilir. Kırmızı veya kabuksuz sarı mrecimek iyi pişirildiği takdirde bir bebek için protein kaynağı olabilir. Nohut, fasülye gibi proteinden zengin kurubaklagillerin dış zarlarını ayırıp iyice pişirirek verilmelidir.

Besin olarak kullnılan kuru baklagillere örnek verecek olursak bazıları şunlardır; nohut, mercimek, bakla, fasülye, börülce, bezelye ve soya fasülyesidir. Bunların içinde en verimli ürteilenleri protein bakımından daha zengin olanları soya fasülyesi, nohut ve mercimektir. Kuru baklagiller, olgunlaşmış tohumlar olduklarından esas bileşimleri karbonhidrat ve proteinlerdir. İçerdikleri yağlar doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur. En yağlısı soya fasülyesidir.

Et ve yumurta bulunmadığı zaman, kuru baklagiller yenilerek protein gereksinmesi karşılanabilir. Yalnız kuru baklagillerin protein kalitesi düşüktür. Biyolojik değeri en üstün olanı ve protein bakımından zengin olanı soya fasülyesidir ki bunu sporcu beslenmesinde de kullanan bir çok insan var. Kuru baklagillerin proteinin düşük kaliteli olmasının nedeni ise, kükürtlü aminoasitlerin sınırlı oluşu ve sindirilme güçlüğüdür. Bu nedenle kuru baklagiller tahıllarla karıştırılarak pişirilir. Bu karışımın biyolojik değeri %70'e kadar yükselebilmektedir.

Kuru baklagiller, kalsiyum ve demir yönünden de zengindir. Ayrıca vitaminler bölümümüzde b12 vitamini açıklamıştık. Bunun dışında soya fasülyesinde V vitaminlerinde bol miktarda vardır, b12 vitamini ve çeşitleri yeticek miktarda bulunmaktadır.

Kuru baklagillerden soya fasülyesi yağ elde etmek için kullanılmaktadır. Nohut leblebi olarak, yemek olarak, diğer besinlerle kullanılır. Mercimek, nohut ve fasülyeden etli yahniler güveçler ve zeytin yağlı plaki ve piyazlar yapılabilir.

Baklagilleri ısıtırken pişirmeden önce suda 8 ile 9 saat arası ıslatırız. Sıcak su kullanılırsa bu süre 4-5 saate inebilir. Baklagillerin dış zarlarını çıkarmamız ilk aşamada yaptığımız ıslatma işleminden daha sonra kolayca çıkacaktır. Gaz'a neden olan bu kabukları, zarları çıkarıyoruz. Pişirme esnasında su kullanılır genelde ve bu su atılmaz ise besin kaybı çok az miktarda gerçekleşir. Kaynatılan su atılırsa B vitamini kaybolur.

Lezzet ve damak zevkinize göre pişirilen kuru baklagiller pilavlara, çorbalara eklendiği gibi, salça, soğan ve yağ konularak çeşitli yemekler yapılabilir. Etle pişirileceği zaman ıslanmış baklagiller etle birlikte soğan salça eklenerek pişirilir. Kurubaklagiller C vitamini kaynakları (taze soğan salata) ile birlikte yenilirse demirin etkisi yükselir.




alıntı
 
Üst Alt