Kulak Çınlaması

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
5 milyon kişinin kulağı çınlıyor

Bazen dikkat dağınıklığına yol açarak, bazen uykuya dalmayı imkânsız hale getirerek günlük hayatı olumsuz etkileyen kulak çınlaması sorunu, geliştirilen yeni yöntemlerle kolayca tedavi ediliyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Devranoğlu, "Çınlama 24 saat boyunca devam eder ve kronik hale gelirse hastada kulak çınlaması sorunu oluşabilir" dedi. Medikal Plus sitesinde yer alan habere göre Tinnitus rahatsızlığı önemsiz görünse de zaman zaman çok ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Erken tanı ve doğru tedavi ile önemli hastalıkların eşiğinden dönmenin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. İrfan Devranoğlu'nun sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Tinnitus nedir?

Halk arasında kulak çınlaması olarak adlandırılan Tinnitus gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılamasıdır. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar bu sesleri kimi zaman bir çınlama sesi gibi duyarken, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Bunların hepsine birden Tinnitus adı verilir.

Türkiye'de görülme sıklığı nedir?

Türkiye de 5 milyon kişi kulak çınlaması rahatsızlığıyla yaşıyor. Dünya nüfusunun ise üçte biri kulak çınlaması şikayetiyle doktorlara müracaat ediyorlar. Yaklaşık 2-2,5 milyar insanın kiminde az, kiminde dayanılmaz bir çınlama olmakta. Rusya'da bulunan ve Almanya'da geliştirilen yeni tedavi yöntemiyle son bir yıl içinde 2.500 hastanın 1.800'ünde kesin sonuca ulaşıldı. Bu durum yüzde 75'lik bir başarı oranına işaret etmektedir.

Hangi yaşlarda sıklıkla görülür?

Kulak çınlaması 14-85 yaş arası herkeste görülebiliyor. Ancak bu soruna kadınlarda daha sık rastlanıyor. Kadınların ıslak saçla dışarı çıkmaları, hava akımıyla birlikte kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açıyor. Menopoz dönemi de kadınlarda çınlama sorunu meydana getirebiliyor. Sakız çiğnemek, kasları çalıştırdığı ve çok iyi bir fizik tedavi yöntemi olduğu için herkese günde en az 1 saat sakız çiğnemesi öneriliyor.

Tinittus'a sebep olan ciddi sorunlar neler?

Enfeksiyon, Kulak zarında delinme, Orta kulakta sıvı birikmesi, Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi. Baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma). Denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümör (akustik nörinom), İşitme kaybı. Alerji. Yüksek veya düşük tansiyon. Tümör. Şeker hastalığı. Tiroid problemleri. Baş ve boyun bölgesine gelen darbeler. Bazı romatizma ilaçları. Bazı antibiyotikler. Sakinleştirici ilaçlar. Tinnitus'un her durumunda tedavi farklı gerçekleşir. Dolayısıyla uzman kontrolü ile gerçek neden tespit edildikten sonra uygun tedavinin yapılmasının önemi büyüktür. Tinnitus çoğunlukla işitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan uçlarında meydana gelen hasarlardan ötürü gelişir. Bu sinir uçlarının sağlıklılığı doğru ve kesin duymayı sağlar ve bunlarda meydana gelecek bir hasar işitme kaybı ve Tinnitus'a yol açar. İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir bu da beraberinde Tinnitus'u getirir.

Yüksek sesle müzik dinlemek de zararlı mı?

Günümüz dünyasında yüksek ses Tinnitus'un muhtemelen en sık rastlanan nedenidir ve işitme kaybına da yol açar. Ne yazık ki birçok insan endüstriyel gürültünün, yangın alarmlarının, yüksek sesle müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin ne kadar zararlı olduğundan ya habersiz ya da bunu umursamamaktadır. Stereo kulaklıklarla yüksek müzik dinlemek riski daha da fazlalaştırmaktadır.

Tinnitus'un azalması için bir şey yapılabilir mi?

Tabii yapılabilir. Her şeyden önce işitme sisteminin vücudun en hassas ve kırılgan sistemi olduğu hatırlanmalıdır. Bu nedenle şunları yapmak Tinnitus'un azalmasına yardımcı olacaktır. Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun. Kan basıncını sürekli kontrol ettiriniz. Kontrol altında olması için doktorunuza başvurun. Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun. Günlük egzersizler kan akımınızı düzenler. Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının. Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlaması sağır olunmasına neden olmaz.

Başka hastalıklara sebep olabiliyor mu?

Kulak çınlaması bir hastalık olması yanında bazen de karşımıza başka hastalıkların belirtisi olarak çıkabiliyor. Bunların arasında kafatası tümörleri, dolaşım bozukluğu, damar rahatsızlıkları ve kireçlenme yer alıyor. Bu yüzden muayene ve testlerin ihmal edilmemesi ve kulak çınlamasının başka hastalıkların habercisi olup olmadığının öğrenilmesi büyük önem taşıyor.

Tedavisi nasıl yapılır?

Yakın zamana kadar Tinnitus'tan çekenlere pek fazla yardımcı olunamıyordu. Bununla birlikte yaşamaya alışmaları öneriliyordu. Ama artık lazer yöntemi Tinnitus tedavisinde seçenekler arasında. Çeşitli testlerle sorunun nereden kaynaklandığı belirleniyor. Ardından "Quantum Lazer" terapisiyle tedaviye başlanıyor. Kulağa lazerle, biyo-uyarıcı etki oluşturuluyor. Amaç, soruna zemin hazırlayan karmaşık süreçleri, vücudun doğal yolla kontrol altına almasını sağlamak. Tedavi çınlamanın şiddetine göre 12 seanslık lazer ve elektromanyetik dalgalardan oluşuyor ve yaklaşık 2,5 ay sürüyor. Tedavi ile hem hasar onarılıyor, hem de hücre yenilenmesi sağlanıyor. Tinnitus Pen (Green Medical Laser) ile ise; Tinnitus hastaları her gün 20 dakika 90 gün boyunca kendi kendilerine tedavi uygulayabiliyorlar. Ayrıca diyet programına uyulması da gerekiyor.
 
Üst Alt