Kul Hakkını Üzerimizden Kaldırmak

Sonsuzİfadeler

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Temmuz 2014
Mesajlar
71
Tepkime puanı
1
Selamun Aleyküm.
Kul hakkıyla alakalı sormak istediğim birkaç soru var. Yıllardır Torrent isimli bir programı kullanarak çeşitli film, oyun vb. şeyleri ücretini ödemeden satın aldım. Aldığım şeyler ister kafir malı, ister müslüman malı, ister helal, ister haram olsun sonuçta kul hakkı geçiyor diye biliyorum. Şimdi ben bunlardan hatırladıklarımın bir listesini çıkarttım ve bunları fırsat buldukça ara ara satın alıp üstümde ki haktan kurtulmak istiyorum. Fiyatları eskisine göre düşmüş olabilir. Ben bunları alırsam üstümde ki kul hakkı kalkar mı?

Bunları indirdiğim dönemde çocuk olduğum zamanlarda vardı onlar üstüme hak sayılır mı. Yani ergenlik döneminden öncesinde. Şimdi hesaplayınca tutarını nasıl bi yanlış yaptığımın farkına vardım. Ne yapsam bilemedim.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleykümselam kardeşim, bu durumda yapabileceğin fazla bir şey yok, yani seçeneğin yok. Program veya oyunların hak sahibini bulup el sıkışıp helalleşemiyeceğine göre. Hesabını yaparsın, programları satın alırsın, fazladan hak geçtiğine kanaat getirsen o miktarı hayra veya fakire aktarırsın, tevbe istiğfar eder affedilmeyi umarsın. Başka yapacak birşey yok.

Şimdi bunları yaptıktan sonra kimse sana kul hakkından kurtuldun diye garanti veremez ama tersini de söyleyemez. Yapmak yapmamaktan daha hayırlı olur, çaba sarf etmek yanlıştan dönmek, telafi etmeye çalışmak affedilmeyi beklemeye hak kazandırır.
 

Sonsuzİfadeler

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
4 Temmuz 2014
Mesajlar
71
Tepkime puanı
1
Allah razı olsun , teşekkür ederim.İnternette ticaret maksadıyla olmazsa haram olmayacağına veya öyle umulacağına dair fetvalar olsa da sonuçta bir emek var.En doğrusu dediğiniz gibi yapmak.
 

Kayıtlıüye

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Temmuz 2019
Mesajlar
174
Tepkime puanı
71
Konum
Hatay
(Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin! Çünkü ahirette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınır, sevapları olmazsa, hak sahibinin günahları buna yüklenir.) [Buhari]

(Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan mümin, Cennete girer.) [Nesai]
 
Üst Alt