Klostrofobi Nedir

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Klostrofobi , kapalı yerde kalma fobisidir. Klostrofobisi olan kişiler asansör gibi küçük ve kapalı yerlerde panik atak geçirebilir veya bu tip yerlerde panik atak geçirmekten, nefes alamamaktan, boğulmaktan korkabilir. Çocukken yaşanan travmatik bir olay klostrofobiye sebep olabilir.
Kapalı, sıkışık ortamlarda bulunmaktan korkmaya psikiyatride Klostrofobi adı veriliyor. Klostrofobisi olanlar, tren, asansör, uçak gibi yerlerde panik atağı yaşamaktan veya panik atağı yaşama korkusundan yakınıyorlar. Yine, panik atağı yaşayanlarda sıklıkla klostrofobi ortaya çıktığı da gözlenmiş…

Klostrofobi, kapalı yerlerde kalma korkusu olarak tanımlanır. Diğer fobilerde olduğu gibi klostrofobinin derecesi ve ciddiyeti de kişiden kişiye değişebilir.

Hastalar özellikle küçük mekanlarda, asansörlerde, kalabalık içinde ve benzeri her türlü kapalı ortamda bu korkuyu yaşayabilir.

Hatta bazı klostrofobik kişiler eğlence parklarındaki hız trenleri gibi güvenlik kemerleri kullanan trenlerde bile ciddi korku duyabilir.

Klostrofobinin Belirtileri

Klostrofobisi olan bir kişi kapalı bir mekanda kaldığında paniklemeye başlar. Bunu terleme, titreme, kalp çarpıntıları, ağlama krizleri ya da çığlık atma gibi aşırı tepkiler takip edebilir.

Kişi olabildiğince çabuk bir şekilde kapalı ortamdan kaçmaya çalışır. Bazı klostrofobikler böyle durumlarda nefes almakta zorlandıklarını söylerken, bazıları da duvarların üzerine geldiği hissine kapıldığını belirtir.

Klostrofobinin Sebepleri

Klostrofobi, kişinin hayatını çok ciddi şekilde etkileyebilir. Birey kapalı kalabileceğini düşündüğü alanlara girmekten, partilere gitmekten hatta güvenlik için özel kemerler takması gereken eğlence aktivitelerinden bile kaçınabilir.

Birçok hastanın kapalı yer korkusu özellikle MR testleri sırasında ortaya çıkmaktadır. Kişi bu testlerden şiddetle kaçar, bu da sağlığını etkileyebilecek sorunlar yaratabilir.

Klostrofobinin nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, genellikle bunun kötü çocukluk anılarına dayandığı iddia edilir.

Bazı uzmanlar ise kapalı yer korkusunun evrimsel hayatta kalma mekanizmasının bir parçası olduğunu savunur.

Klostrofobinin Tedavisi

Psikoterapinin, özellikle bilişsel-davranışçı terapinin klostrofobi tedavisinde oldukça iyi sonuçlar verdiği görülmektedir. Bazı durumlarda semptomları kontrol edebilmek için sakinleştirici ve anti-depresan ilaçlar da kullanılabilir.

Son yıllarda daha da yaygın hale gelen görsel gerçeklik metodu da klostrofobi tedavisinde etkili olmaktadır. Özellikle MR testlerinde hastalara müzik dinletmektense bu yöntemin daha başarılı olduğu görülmüştür.

Ancak bu tekniğin farklı durumlarda etkinliğinin denenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Bazı kişiler hipnoz ya da alternatif tedavi yöntemleriyle de bu korkularını yenebildiklerini belirtmektedir. Fakat önemli olan bu tarz bir tedaviye başvurmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışmaktır.
 
Üst Alt