Kırıkkale sulakyurt ilçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
İLÇENİN TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI

İlçemiz 15. Yüzyılda Kalecik Nahiyesine bağlı köy olarak Şeyh Şami tarafından kurulmuştur.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde,

Orada ilerde Şeyh Şami köyüne geldik. Bu Çankırı toprağı Sivas Eyaleti arasında keskin için; Kalecik Nahiyesinde 200 evli mamur ve güzel bir köydür. Ama yine evleri toprağın içindedir. demiştir.

Evliya Çelebi Şeyh Şami için ise;

Asıl adı Hamzadır. Hamzavi Tarikatı ondan kalmıştır. Nice kerametleri görülmüştür. Diyerek onu methetmiştir.Yaptığı camiyi ve türbesini uzun uzun anlatarak konuya şöyle başlamıştır. Bu tekkede akla şu beyit geldi;

Hazreti Şeyh Şamiyi gelüp ziyaret eyledik;

Çok şükür Hakka yine hüsni ibadet eyledik.

İlçemizin Şeyh Şami ismi kuruluşundan 1940 yılına kadar sürmüş olup, 1940 yılında Konur ismini alarak Bucak merkezi haline gelmiştir. 1956 yılında Belediyemiz kurulmuş ve 1960 yılında SULAKYURT adıyla Ankara İline bağlı İlçe merkezi olmuştur.

3578 Sayılı Yasa ile 1989 yılından itibaren ANKARA İlinden ayrılarak KIRIKKALE İline bağlanmıştır.

Bölgemiz 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk toprağı olmuştur. Fetihten sonra önceleri Karatekin Beyin idaresinde kalan bölge; Danişment Oğulları Beyliğinin kontrolüne girmiş daha sonrada tamamen Anadolu Selçuklu Devletine bağlanmıştır. Bu Devletin 1308de yıkılmasından sonra İlhanlıların kontrolüne girmiştir. İlhanlılardan sonra Eretnaoğulları ve Kadı Burhaneddinin idaresinde kalmıştır. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1402 Ankara Savaşından sonra kısa bir süre Timurun kontrolüne girdiyse de Çelebi Sultan Mehmet zamanında yeniden Osmanlı toprağı olmuştur.

Kara güney Dağının kuzey eteklerinde kurulu olan İlçemizin; yüzölçümü 741 Km. kare olup, denizden yüksekliği 830 metredir. İl Merkezine 52. Km. mesafesi olan İlçemizin yıllık ortalama sıcaklığı 11 C. derecedir. Ortalama yağış miktarı ise 410 mm.dir.

İlçemize kara iklimi hakim olup, tabi bitki örtüsünü bozkırlar teşkil eder. Akarsuları Kızılırmak ve Sulakyurt Çayıdır.

Genel Coğrafya

Orta yükseklikte dalgalı düzlüklerden oluşan ilçe toprakları ilin kuzey kesiminde yer alır. Doğu ve güneydoğu kesimini Karagüney Dağı (1374m) kapsar. Sularını batı ve kuzeyde doğal sınır oluşturan Kızılırmak toplar.

Sulakyurtun Dünyadaki Yeri : Boylam (Meridyen, Tul derece) : 33°43`3 Doğu, Enlem (Paralel, Arz dairesi) : 40°9`27 Kuzey

Sulakyurt ilçesi 741 km2lik alanıyla Kırıkkale ilinde Orta Anadolu yaylasının kuzeyinde yer almaktadır. İlçe merkezi ve köylerinin büyük bir bölümü Karagüney Dağlarının kuzey platoları üzerinde bulunmaktadır. Batısında Ankara ili Kalecik ilçesi, güneyinde Kırıkkale merkez ve Balışeyh ilçeleri, doğusunda Delice ve Çorum ili Sungurlu ilçesi, kuzeyinde de Çankırı merkez ve Kızılırmak ilçeleri ile çevrilidir.

İlçe merkezinden Çankırı il sınırına kadar geniş bir düzlükte sulanabilen verimli araziler vardır. Bozkır dağları bu düzlüğün bitiş noktası olarak görülmektedir. Bu dağların eteklerinden akan Kızılırmak doğal sınır olarak kabul edilmiştir. Bu sınır, aynı zamanda Kırıkkale ve Çankırı illerininde il sınırıdır.

Köylerimiz genellikle İlçemnin doğusunda ve kuzeyinde Kızılırmak üzerinde kurulmuştur. Kızılırmakın geçtiği vadilerdeki köyler düz ve verimli araziye sahiptir.

Denizden yüksekliği 830 metre, yıllık ortalama sıcaklığı 11 derece ve ortalama yağış miktarı ise 410 mm. dir. İlçede kara iklimi hakim olup, tabi bitki örtüsünü bozkırlar teşkil eder.

Akarsular

Tarımsal sulamada önemli yeri olan Kızılırmak ilçeden geçen akarsuların belli başlısıdır. İlçemiz sınırlarına Ortaköy ve Koru köyünden girer. Kıyıhalilinceli köyünden ilçeyi terk eder.

Komşu ilçe Balışeyhe bağlı Hıdırşeyh köyü topraklarından çıkan, ilçemizin Deredüzü, Yağbasan ve İmamoğluçeşmesi köylerinden ilçe merkezine uğrayan Sulakyurt Çayı (Özderesi, Taretözü) Yeşilyazı, Sarımbey ve Yeşilli köylerinden geçerek Kızılırmaka ulaşır.

İlkbahar aylarında bu çayın su seviyesinin normalin üzerinde yükselmesi nedeniyle, çevresindeki ekili alanların sulanmasında büyük ölçüde faydalanılır. Zaman zaman taşarak ekili alanlara zarar verdiği de görülmektedir.

Faraşlı köyü arazisinden çıkan Faraşlı Deresi Ağaylı köyündeki çevre sularınıda toplayarak Karaboğaz mevkiinde Sulakyurt Çayı ile birleşir. İlkbahar aylarında yağan yağmur sularıyla sel haline gelip çevreye zarar verdiği olur. Tarımsal sulamada çok az faydalanıldığı görülmektedir.

Ormanlar

İlçe orman yönünden fakirdir. İnsan ve hayvanların ulaşamadığı tepelerde çalılık halinde meşelikler vardır. Ancak, Türkiyede sayılı alanlarda bulunan meşe ve Palamut yönünden önemli bir yer işgal etmektedir.

İlçemizin doğu tarafında bulunan Çevrimli, Kalekışla, Faraşlı, Alişeyhli, Esenpınar, Sarıkızlı, Danacı ve Ayvatlı köyleri meşe ormanı yönünden zengin bir görünüm arz etmektedir. Bahsedilen köylerdeki ormanlarda meşe ağaçlarının yüksekliği 10m yi bulmaktadır. Bunun yanı sıra Anbardere, Yağbasan, Deredüzü, Ortaköy, İmamaoğluçeşmesi ve Koru köyleride orman yönünden iyi sayılabilir.

Meşe ve Palamut, ormanların belli başlı ağaçlarıdır. Yer yer Badem, Ahlat ve Ardıç ağaçlarına da rastlanmaktadır. Yapılan tahlilde ilçe topraklarının sarı ve kara çam için en uygun toprak olduğu tesbit edilmiştir. Bu ormanlık alanların korunması Orman Muhafaza Memurlarınca yapıldığı gibi, Köy İhtiyar Heyetince tutulan Kır Bekçileri tarafından da yapılmaktadır.

İlçe Merkezi özdere mevkiinde, Orman Bölge Şefliğince, büyük bir ağaçlandırma sahası yapılmaktadır. 1979 yılından bu yana 197.500 Ha. saha çam fidanı tüplü olarak dikilerek ağaçlandırılmıştır. Dikilen çam fidanlarının %95’e kadar olanının tuttuğu görülmektedir. Ayrıca 1991 yılından bu yana Meşelik ve Özdere mevkiindeki 188.400 Ha.lık bozuk vasıflı meşelikler enerji ormanı tesisi ile imar edilmiştir.

İlçede Cumhuriyetin kuruluşunun 75.yılı dolayısıyla Kaymakamlıkça Cumhuriyetin 75.Yılı Hatıra Ormanı oluşturulmuştur (1998).

Her yıl nisan ayında geleneksel olarak kutlanan Ağaç Bayramında, belediyece gösterilen alanlara ilk ve orta dereceli okul öğrencileri tarafından fidan dikilmektedir.

Madenler

İlçe maden yönünden oldukça fakir sayılabilir. Ancak, bazı bölgelerde kömür ve demir madeni filizlerine rastlanmakta ise de bunlar işletilmeye değer görülmemektedir. Akkuyu köyü yakınında ev yapımında kullanılan, işlenilmesi son derece kolay, kireç taşını andıran taş ocakları vardır. Gerek Akkuyulular, gerekse diğer köyler bu ocaktan taş sökerek ev yapmaktadırlar. Ayrıca, Kalekışla köyünde yine ev yapımında kullanılan Granit cinsi taş ocakları bulunmaktadır.
 
Üst Alt