İnsanı Rabbiyle ve Kendisiyle Barıştıran, Rabbiyle konuşturan Bir İbâdet: İ'TİKÂF
Rabbiyle Konuşmayan Kendisiyle Konuşur...
Müminler Allah'ın Rahmetini Umut Ederek Rabbi ile Konuşurlar!!
Bilmem sizin de dikkatinizi çekti mi, son zamanlarda çok çeşitli insan sınıfları arasında kendi kendine konuşan ,gülen,
dertlesen insanları görüyorum hayret ve tedirginlikle.
Evet kimi zaman doğrudan -af buyurun- "deli" tabir edilen oluyor bunlar...kimisi de uyusturucu aldiklarini soyluyorlar..
Fakat bana en ilginç gelen, son zamanlarda bunların dışında, kendi kendine konuşan bir insan sınıfının türemiş olması...
Neden bu insanlar kendi kendine sesli dusunup konusuyorlar?
Hic kimseleri mi yok onlari dinleyip dertlerine ortak olmak isteyenler..
ve malesef bu kendi kendine konusma en cok Avrupa da ve BATI da goruldugu de dikkatimi cekti...
Bunun neden olabileceğini düşünürken aklıma ilk şunlar geldi. Yine Üstad diyor ki :
"Dua eden adam bilir ki, birisi var ki onun sesini dinler, derdine derman yetiştirir, ona merhamet eder. Onun kudret eli herşeye yetişir.
Bu büyük dünya hanında o yalnız değil; bir Kerîm Zat var, ona bakar, ünsiyet verir. Hem onun hadsiz ihtiyâcâtını yerine getirebilir ve onun hadsiz düşmanlarını def edebilir."
İşte buradan hareketle, insan eğer her şeyin anahtarı, her şeyin dizgini elinde olan rahmeti, kudreti, şefkati, ilmi sonsuz olan
Rabbiyle konuşmazsa, sorunlarının çözümünü kendi nefsinde arıyor.
Kendi kendine konuşmaya başlıyor.
Ayrica kendi kendilerine konusan insan sayisinin arttigini tespit etmek bu tespitten yola çikip mânevi boslugu ele almanin da zamani geldigini dusunmekteyim..
Burada bir psikologa giderseniz size sunu tavsiye edecektir..
"Tamamen yalnızken veya en azından kimsenin sizi duyamayacağı şekilde sorunlarınızı kendinizle paylaşmayı deneyin.
İlk başta garipseyeceksiniz tabii, ama sonrasında kendinize karşı ne kadar açık olabileceğinizi görüp şaşıracağınızdan şüpheniz olmasın.
" ehh tamam kendi kendine kendi sorununu cozebilmis olsa idi zaten psikologa gelmezdi...

Genelde hayatın yükü altında ezilmiş insanlar nedense kendi kendine konuşur. Bir çeşit insan piskolojisi.
Merak etme şizofren falan değil, veya doğa üstü varlıklarla da konuşmuyor. Sadece kendi kendine, sanki biri onu dinliyormuş gibi
düşünüp dertlerini başında geçen olayları anlatıyor. Ben üniversitede kampüsü süpüren temizlikçilerinden yanlarından geçerken duyardım.
Hep kendi kendilerine konuşurlar. Hak vermek lazım insan o kadar baskıyı, sıkıntıyı kaldıramıyor. Dinleyen olmasa da boşluğa anlatmak istiyorlar...
Temel'e sormuşlar:
-Yalnızken kendi kendine konuşur musun?
-Hayır, ben kendi kendime konuşmam. Adamı gözümün önüne getiririm öyle konuşurum.

Ne olmuş her fırsatta kendimle konuşuyorsam?
Bakma sen yanlış söylemiş eskiler,
Kendi kendine konuşana deli değil, yalnız derler..hy..