Karabük İlçeleri Bilgileri ve Tanıtımları

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Karabük İlçeleri Bilgileri ve Tanıtımları

Eflani İlçesi

Eflani 1953 yılında 6608 Sayılı Kanunla kurulmuş, 1995 yılına kadar Zonguldak' a bağlı kalmıştır. İlçenin Karabük' e uzaklığı 46 km.dir. Yüksek dağlar ve vadiler arasında yer alan Eflani'nin 5 mahallesi 54 köyü vardır. Yüzölçümü 536 kilometrakare, denizden yüksekliği 930 m.dir. Toplam 13027 olan nüfusunun 2929'u şehir merkezinde, 10098' i köylerde r. İlçenin en önemli yükseltisi Tepedağ (1043 mt.)' dır.

Merkezde ve çevre köylerindeki kaya mezarları, tarihi su yolları, türbeler ve camiler Eflani'nin eski tarihine ait en önemli izleridir. İkliminin yağışlı olması nedeniyle zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Zengin orman alanları ve mermer yataklarının bulunduğu ilçede Ortakçılar, Bostancılar ve Kadıköy isimlerinde üç adet gölet mevcuttur. İlçeden çıkarılan mermerlerin büyük bir kısmı ihraç edilmektedir. Ormancılıkla hayvancılığın önemli bir yer tuttuğu bu ilçemizde her yıl Aralık Ayının 2. haftasında Hindi Festivali yapılmaktadır.

eflani15938.jpg

Eskipazar İlçesi

Uzun yıllar Çankırı İli Çerkeş İlçesinin bucağı olan Eskipazar 1945 yılında İlçe olmuştur. 1995 yılında Karabük' ün vilayet olması nedeniyle Çankırı' dan ayrılarak Karabük' e bağlanmıştır. İl Merkezine uzaklığı 36 km.dir. 5 mahallesi ve 50 köyü bulunan bu İlçe dağınık bir yerleşim yerine sahiptir. İlçede ve çevresinde buralara ilk yerleşen protohititlerden kalma pek çok kaya mezarı ve tümülüs bulunmaktadır.

Yüzölçümü 657 , denizden yüksekliği 750 m. olan Eskipazar'ın en önemli akarsuyu Eskipazar Çayı, en önemli yükseltisi de Hodulca Dağı (1700 m.) ' dır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü İlçedeki 16365 toplam nüfusun, 8457' si merkezde, 7908' i köylerde yaşamaktadır.

Eskipazar' a 3 km. uzaklıkta bulunan antik kent Hadrianopolis en az dört medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçede daha çok roma dönemine ait tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Orman alanları yönünden çok zengin olan Eskipazar orman içi mesire yerleri ve tatlı su kaynakları ile büyük ilgi çekmektedir. Anıtkabir ve T.B.M.M. binalarının yapımında kullanılan traverten taş ocaklarına sahip olan bu ilçede her yıl 17-18 Ağustos tarihlerinde "Müzik ve Yağlı Güreş Festivali" düzenlenmektedir.

eskipazar15978.jpg

Ovacık İlçesi

1959 yılında İlçe olan Ovacık Çankırı İline bağlı iken 1995 yılında Karabük' ün vilayet olmasıyla Karabük' e bağlanmıştır.
Bir mahallesi ve 42 köyü bulunan İlçenin İl Merkezine uzaklığı 47 km.dir. Ilgaz ve Köroğlu dağlarının uzantıları üzerindeki yüksek platolara kurulmuş Ovacık' ın en önemli yükseltisi Kıraç Tepesi (1400 m.) ' dir. Yüzölçümü 393 kilometrekare, denizden yüksekliği 1140 m. olan İlçenin 5455 olan toplam nüfusunun 1728' i merkezde, 3727'si köylerde yaşamaktadır. İlçede yazlar sıcak ve ılık, kışlar soğuk ve karlı geçer.
İlçede tarihi geçmişe ait pek çok kalıntıya rastlamak mümkündür. Bunlardan Karakoyunlu köyündeki Lidya dönemine ait kral mezarı en önemlisidir. Hiç sanayi tesisinin olmadığı İlçede geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Doğa harikası sayılabilecek yaylarının mevcut olduğu Ovacık' ta her yıl Temmuz Ayının 2. haftasında "Boduroğlu Yayla Şenliği" yapılmaktadır.

safranbolu.jpg

Safranbolu İlçesi

İlin en gelişmiş ilçesi olup il merkezine 8 km uzaklıktadır. Kuruluşu çok eskilere dayanan ilçede tarihsel değerler ve kültür dokusu korunarak günümüze kadar bir bütünlük içinde aktarılmıştır. Bu nedenle bölgesinde bir turizm merkezi konumundadır. Coğrafi konumu Safranbolu'nun tarih boyunca bölgenin idari ve ticari merkezi olmasını İlçenin 20 mahallesi ve 54 köyü mevcuttur. Nüfusunun 32150'si merkezde 13820'si ise köylerde yaşamaktadır. Yüzölçümü 1023 Km2, denizden yüksekliği 500 metredir. İlçeye ait en önemli yükselti Sarı Çiçek Tepesi(1750 m)dir. İklim yönüyle de Karadeniz ve İç Anadolu iklimi arasında bir geçiş kuşağındadır.
Geleneksel Türk Toplum yaşantısına ait tüm özellikleri yansıtan ve tarihi geçmişinin yaratmış olduğu kültürel mirası çevresel dokusu içerisinde koruyan örnek bir kent olan Safranbolu UNESCO tarafından "Dünya Miras Listesi"ne alınmıştır.
Bugün Dünya Kültür Mirasına dahil edilen ve sit alanı olarak tespit edilen eski şehir merkezinde 1008 adet tarihi eser tescil edilmiştir. Bu eserler arasında; 1 özel müze, 25 cami, 5 türbe, 8 tarihi çeşme, 5 hamam, 3 han, 1 tarihi saat kulesi, 1 güneş saati ve yüzlerce ev ve konak bulunmaktadır. Bunların dışında höyükler, tarihi köprüler ve kaya mezarları bulunmaktadır.
Müzekent Safranbolu insanlara bir dönemin tarihi ve kültürel atmosferini yaşama imkanını sunarken, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca Yörük Köyü tarihi dokusunu koruyan önemli yerleşim birimlerinden birini teşkil eder.
Safranbolu'da her yıl Ağustos Ayının 2. Haftasında "Uluyayla Şenlikleri", 20-24 Eylül'de "Altın Safran Belgesel Film Festivali" düzenlenmektedir.

safranbolu19832.jpg
yenice.jpg

Yenice İlçesi

Karabük' e bağlı bir bucak merkezi olan Yenice 1988 yılında ilçe olmuş ve Zonguldak vilayetine bağlanmıştır. 1995 yılında Karabük' ün vilayet olmasıyla Karabük' ün bir ilçesi olmuştur. 11 mahallesi ve 32 köyü olan bu ilçemizin İl merkezine uzaklığı 33 km., yüzölçümü 832 kilometrekare, denizden yüksekliği 140 m.dir. 2000 genel nüfus sayımına göre toplam nüfusu 26951' dir. Bu nüfusun 11228' i merkezde, 15723' ü köylerde yaşamaktadır.

Yenice Selçuklular döneminden itibaren önemli bir yerleşim yeri olmuştur. İlçede dünyanın ender yerlerinde görülebilecek birçoğu anıtsal, boy ve kalınlığa ulaşmış ağaç türleri bulunmaktadır. 40 çeşit ağaç türü bulunması nedeniyle ormanları gerçek bir ağaç müzesi görünümündedir. Gökpınar mevkiindeki 4 hektarlık bir alan alberatum olarak tescil edilmiştir. Ormanlarının yanı sıra çeşitli yaylaları, mağaraları ve kanyonları ve tabiat parkları ilçenin görülmeye değer en önemli yerlerindendir.
Geçim kaynağı genelde ormancılık ve hayvancılık olan bu İlçemizde her yıl Ağustos Ayının 2.haftası "Zümrüt Yenice Göktepe Şenlikleri" yapılmaktadır.
 
Üst Alt