kandil geceleri bidat mi dir?

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Bismillahirrahmanirrahim

Rahman ve Rahim kelimeleri esma-i hüsnadandır.
Rahman, dünyadaki her mahluka acıyan,
Rahim, ahirette yalnız müminlere acıyan demektir.
Kadir gecesi hariç hangi gece Kur’anda var?
Biz Müslümanlar için her gece dua, ibadet, tevbe, istiğfar var. Öyle değil mi?
Öyle ise hâşâ Allahü teâlâ, Kadir gecesini niye faziletli kılmıştır, niye bin aydan daha faziletli demiştir?
Demek ki müminlere ikram olsun diye bunu yapmıştır. Onu yapan Allahü teâlâ, Ramazan gecelerine de Cuma gecelerine de değer vermiştir, Berat gecesine de bayram gecelerine de değer vermiştir.
Resulün getirdiklerini alın, yasak ettiklerinden sakının buyurmuştur. Ona itaat bana itaattir buyurmuştur. Peygamber efendimiz de mübarek gecelerin faziletlerini hadis-i şerifleriyle açıklamıştır.
Kur’anı al, Peygamberi devre dışı bırak.
Mübarek gecelerden Kadir gecesinin fazileti Kur’anda bildirilmiş, diğer geceleri ise Resulü bildirmiştir.

Namazı nasıl kılacağız, orucu nasıl tutacağız, zekatı kaçta kaç vereceğiz? Bunları Resulü, Nahl suresinin 44. âyetindeki emir gereği açıklamıştır. Siz Allah’ın bu âyetine inanmazsanız ve Resulünün açıklamasını kabul etmezseniz, Kadir gecesinden başka mübarek gece yok derseniz, Resulullahı ve Onun vârisleri olan İslam âlimlerinin hepsini yalanlarsak..o zaman biz kime inanacagiz!?
Kur’anın birçok âyetinde Resulüme uyun, O kendiliğinden konuşmaz, Onun her sözü vahye dayanır buyuruluyor.

Cuma, bayram ve kandil günleri ve geceleri, Müslümanların mübarek gün ve geceleridir. Bu mübarek gün ve gecelere kıymet veren Allahü teâlâdır. Peygamberler de insandır. Ancak Allahü teâlâ onları kıymetlendirmiş, güzide mevki ihsan etmiştir.
Diğer insanlardan niye ayırt ediliyor denemediği gibi, bazı gün ve geceleri kıymetli yaratan Allahü teâlâya da bugünleri diğer günlerden niye ayırdı denemez.

Mübarek gecelerde özel ibadetler yapmak Kur’anın emrine aykırıdır, bid’attir. Hatta küfür ve şirktir. diyenleri de duyuyoruz ve cook uzuluyorum..

Mevlid geceleri Kur’anın emrine aykırı olarak ne yapılıyor ki?
Kur’an okunuyor, Resulullah övülüyor, salevat-ı şerife getiriliyor. Bunlar Kur’anın hangi âyetine aykırıdır?
Her gece mevlid okunsa yine mahzuru olmaz. Çünkü ibadet etmek, mevlid okumak, salevat getirmek yasak edilmiş değil ki.
Bid’at, dinin emretmediği şeyi ibadet olarak yapmaktır.
Dinimiz, Kur’an okumayı, mevlid gibi ilahileri okumayı bid’at mı kabul ediyor da bid’at damgasını basabiliyorsunuz?

Hiçbir ehl-i sünnet âlimi mübarek gecelerde ibadet etmeye bid’at dememiştir.
Bir tane bile gösterilemez. Peygamber efendimiz de zaten bu gecelerde ibadet etmeyi övmüştür. Peygamberimize uymayı da Allahü teâlâ bildirmiştir. (Resulüme uyun) buyurmuştur.

Müslüman

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Sayın Gönül sızım meseleye duygusal yaklaşıyor ve mantığınıza göre bir sonuca varıyorsunuz. İyi niyet ve ajitasyonu da lütfen bırakın.
İslam bize namaz esnasında hangi tarafa tüküreceğinizi dahi söylemiştir. Çok affedersiniz ama tuvalet adabını bile boş bırakmamıştır. Bundan hareketle bunlara yani füru detaylara kadar bir çok şeyi açıklamış olan İslam, iddia ettiğiniz "Allah'ın herşeyi affedeceği, duaların kabul olacağı, meleklerin safa saf indiği" böylesi müstesna geceleri(!) mi es geçmiş haşa?

Bakın size bir hadis nakledeyim, salt iyi niyetin hiç bir değer ifade etmediğini, Allah'ın Ve Rasulünün emretmediği bir ibadeti yapanların yaptıkları ibadetlerin kabul olunamayacağı belirten bir delildir bu, lütfen dikkatli okuyun ;

… Amr b. Yahya haber verip dedi ki ; Babam dedi ki :

Sabah namazından önce Abdullah ibni Mesud’un kapısı önünde otururduk. Çıktığında,onunla beraber mescide giderdik. Yine bir sabah Ebu Musa el-Eşari yanımıza geldi ve ; ebu Abdurrahman – yani ibn mesud – evden çıktı mı ? diye sordu. Hayır, dedik. Oda bizimle beraber oturdu .Nihayet – ibni mesud - çıktı. Bizde gitmek için ayağa kalktık. Sonra –yürürken- ebu Musa ona şöyle dedi :

Ey ebu Abdurrahman ! biraz önce mescid de yadırgadığım bir durum gördüm, ama yine de Allah’a şükür hayırdan başka bir şey görmüş değilim. Abdullah ibni mesud : Nedir o ? diye sordu. O da : Yaşarsan birazdab sen de görürsün,dedi ve şöyle devam etti :

Mescid de halkalar halinde oturmuş namazı bekleyen bir topluluk gördüm. Her halkada idareci bir adam,halkada ki diğer insanların ellerinde de çakıl taşları var , idareci : yüz defa ALLAH’U EKBER deyin,diyor.onlarda yüz defa Allah’u ekber ,diyorlar.Sonra yüz defa LA İLAHE İLLALLAH deyin diyor, onlarda yüz defa la ilahe illallah, diyorlar. Yüz defa SUBHANALLAH deyin diyor, onlar da yüz defa subhanallah diyorlar.

Abdullah ibni mesud : Peki onlara ne dedin ? Dedi. Ebu Musa : Senin görüşünü ve emrini sormadan bir şey demedim,dedi. Abdullah ibn Mesud dedi ki : Onlara ,kötülüklerinizi sayıp hesap edin, ben sizin iyiliklerinizin zayi olmayacağına güvence veririm, deseydin ya…..

Sonra beraberce gittik, nihayet bu halkalardan birinin yanına gelip,başlarına dikildi ve onlara : bu yaptığınızı gördüğüm şeyler de nedir ? dedi. Dediler ki : Ey ebu Abdurrahman ! Bunlar çakıl taşları. Onlarla ALLAH’U EKBER, LA İLAHE İLLALLAH ve SUBHANALLAH sözlerini sayıyoruz.

Abdullah ibn Mesud dedi ki : Siz kötülüklerinizi sayıp hesap edin, ben sizin iyiliklerinizden hiçbir şeyin zayi edilmeyeceğine kefilim. Yazıklar olsun size ey ümmeti Muhammed ! ne çabuk sapıttınız. Daha Peygamberinizin bir çok sahabesi hayatta. İşte onun elbiseleri henüz eskimemiş, kabı kacağı henüz kırılmamış. Nefsim elinde olan Allah’a yemin olsun ki ,sizler ya Muhammedin dininden daha doğru bir din üzeresiniz, ya da yeni bir sapıklık kapısı açmaktasınız.

Onlar ; vallahi ey ebu Abdurrahman, biz başka bir şey için değil, sadece hayrı istedik, dediler. İbn Mesud ise şöyle karşılık verdi : hayrı isteyen niceleri var ki onu – sadece istemekle - elde edemezler.
Resulullah s.a.v bize haber verdi ki ; bir kavim Kur’anı okuyacaklar, fakat bu okuyuşları onların köprücük kemiklerini ileriye geçmeyecektir. Vallahi bilmiyorum, belki de onların çoğu sizdendir. Sonra onlardan yüz çevirdi. Ravi Amr b. Selime bundan sonra şöyle dedi : bu halkadaki insanların tamamını, nehrevan savaşında haricilerin yanında bize karşı vuruşurken gördük. “

( DARİMİ , EBU NUAYM )

Eveeet görüyorsunuz değil mi. Bunu yapanlar ne yapıyorlardı; "SubhanAllah, Allahu Ekber, Elhamdulillah" diyorlardı yani söyledikleri / yaptıkları kötü birşey değildi bunu yapmakla sadece hayır murad etmişlerdi ama SubhanAllah A. ibn Mesud'un cevabını görüyorsunuz değil mi? "Sizler ya daha doğru bir yol üzeresiniz, ya bu işi Peygamberden daha iyi biliyorsunuz zira Peygamber böyle birşey yapmadı ve söylemedi, ya da sizler sapık bir yol üzeresiniz yani bu yaptığınız sapıklıktır başka bir şey değil."

Bu hadis benim hidayetime yani sapıklıktan kurtulmama ve hakikatleri idrak etmeme vesile olan hadislerin başında gelir onu da belirteyim.

Şimdi bu hadis size hiç bir şey ifade etmiyor mu? Allah için elinizi vicdanınıza koyun.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Allah Razi olsun musliman kardesim..meseleye duygusal yaklaşıyor olabilirim cunku ben bir Anne ben bir kadinim..
Fitrattima aykiri davransam zaten bir anormalik olurdu...
ve mantığınıza göre bir sonuca varıyorsunuz...aynen oyle akil insana verilmis en buyuk nimettir..
ifrat ve tefrite kaçmadan.. Ne aklımızı ilah edineceğiz ne de "bizim için başkaları düşünmüş" diyerek aklı devreden çıkaracağız.
Hak ve Hakikati, iyi ve kötüyü, güzel ve çirkini değerlendirmede akıl elbette çok önemlidir ..
lakin yaratılış amacı ve doğru yaşam şeklini seçme konusunda yeterli değildir.
Daha doğrusu aklı etkileyen ve yanlışa yönlendiren faktörler vardır ki bunların başında “nefis” dediğimiz “heva ve heves” gelir.
Bu nedenle Allah insana aklın yanı sıra, bu aklı kontrol edip hevanın elinden kurtaracak vahyi de vermiştir elhamdulillah.
Ben de 21.Asrrin ilim kaynaklarindan ogrendiklerim kadar bildigimi yaziyorum..
Ben ogrendiklerimi, okuduklarimi degil inandiklarimi yaziyor! ve savunuyorum.. kalbimin, ruhumun, vicdanimin mutmain olduklarini idrak edebiliyorum..
Gunaha, hataya giriyorsam Rabbim affetsin..Ameler niyettine goredir..Ben zaten O`cc. nin Cennetini degil
Sadece Ben den RAZI olmasini insani Kamil olmak istiyorum..

Konudan biraz uzak olacak ama Amerikan asilli bir Beyaz bebegi evladlik alacagimda bazi Din kardeslerim beni ve evladlik olan bebegin
camiye girmesini hos karsilamiyor, camide itip kaktiklarinda sadece SABR EDIYORDUM..
ONLARDA HAKLI IDI CUNKU iSLAMDA EVLADLIK YOKTU!!
islama aykiri davraniyorum diye camiden bazi Takva sahibi kardeslerim tarafindan kovuldugumda yine sabr ettim..
Onlara ozendim.. ayni Size ozendigim gibi.. islama 4 el ile sarilmis islamin sart ve kurallari degisemez diyorlardi..
Allah Onlardan RAZI olsun diye onlara dua ediyordum..
ama Benim vicdanim kapima getirilmis kimsesiz kim olursa olsun!bir bebegi koruyucu evlerde elden elle, ayaktan ayaga
itilmesine, yetimhanelerde Anne, baba sevgisi olmadan!kimsesiz olarak yetismesine vicdanim, Gonlum Razi olmuyordu...
ve islama aykiri bir sey yaptim.. Rabbim beni affetsin ama ne yaptiysam yinede Allah Rizasi icin yaptim..
iste bu Kandil gecelerindeki ibadet, Tovbe, istigfar, guzel ameleri Allah Rizasi icin yanlis bulmadigim icin bu konuyu destekledim..

musliman kardesim siz masallah ilim deryasi ben ise corak bir muhacir..Ben size ilmen yetisemem.. ama sizden ilmi istifade edebilirim.. tsk. Allah cc. sizden Razi olsun..

Müslüman

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Allah
Konudan biraz uzak olacak ama Amerikan asilli bir Beyaz bebegi evladlik alacagimda bazi Din kardeslerim beni ve evladlik olan bebegin
camiye girmesini hos karsilamiyor, camide itip kaktiklarinda sadece SABR EDIYORDUM..
ONLARDA HAKLI IDI CUNKU iSLAMDA EVLADLIK YOKTU!!
[/COLOR]

Allah sizlerden de razı olsun inş. kardeşim. Sözlerim bazen sert ve kırıcı olabiliyor veya öyle anlaşılabiliyor ama bunu bilerek veya kasıtlı yapmadığımı ta baştan belirtmiştim.

Sizi dışlayan, itip kalkanları Allah'a havale ediyorum, bu onların ayıbıdır. Konun tam detayını bilmiyorum ama okuduğum kadarıyla siz en doğrusunu yapmışsınız. Allah kat kat ecrini versin inş.
Hani Müslüman çocukları varken neden gayri Müslim evlat edindi diye eleştirenler varsa bilsinler ki "her çocuk İslam fıtratı üzre doğar"

Ayrıca İslam'da evlatlık vardır. Zey b. Sabit mesela. Allah Rasulünün evlat edindiği bir köleydi. Hz Hatice onu satın alıp Peygambere hediye etmişti. İşte bu ayet delilimizdir;

“Allah, evlâtlıklarınızı oğullarınız gibi tutmanızı meşru kılmadı. Bunlar, sizin dillerinize doladığınız boş sözlerdir. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola O eriştirir. Onları (evlât edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın. Allah yanında en doğrusu budur. Eğer babalarının kim olduğunu bilmiyorsanız, bu takdirde onları din kardeşleriniz ve görüp gözettiğiniz kimseler olarak kabul edin. Yanılarak yaptıklarınızda size vebal yoktur.” (Ahzab Sûresi, 4-5)

Ancak evlat edindiğiniz çocuk bu durumu bilmek zorunda. Sizi kendi öz annesi olarak bilmemelidir.

Ha bakın unuttum şunu da belirteyim. Kız çocuğu ise size bakan yönüyle bir sorunu yok ama erkek çocuğu ise mutlaka emzirmelisiniz. Biraz büyümüş dahi olsa süt vermek durumundasınız zira mahremiyet söz konusu olacaktır. Aynı şekilde kendi öz çocuklarınız varsa aynı mahremiyet onlar içinde söz konusu olacaktır. Bunlara dikkat etmek lazım.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
est Kardesim.. kesinlikle kasitli ve Nefsi olmadigina biliyor ve inaniyorum..
bakin nasil insan ufak bir teferuat ile yanilabiliyor..
islam da evladlik Yoktur.. Zey b. Sabit mesela. Allah Rasulünün evlat edindiği demissiniz evlad edinmedi zeyd bin Sabit diyoruz Muhamedin oglu denmemistir..
Evladligi denmistir..
Yani evladlik almadi sadece himayesine almistir.. adini, soyad kunyesi hic degismemistir.. Ya Gunumuzde oyle mi?
Evladlik aldigin oglum diyorsun soyadini veriyorsun..

“Allah, evlâtlıklarınızı oğullarınız gibi tutmanızı meşru kılmadı. Bunlar, sizin dillerinize doladığınız boş sözlerdir. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola O eriştirir. Onları (evlât edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın. Allah yanında en doğrusu budur. Eğer babalarının kim olduğunu bilmiyorsanız, bu takdirde onları din kardeşleriniz ve görüp gözettiğiniz kimseler olarak kabul edin. Yanılarak yaptıklarınızda size vebal yoktur.” (Ahzab Sûresi, 4-5)

iste Ben bu kimsesiz yabanci bebegi Evladlik icin mahkemeye ciktigimda Hakim kadin idi..ve Ben Bu bebegi cook sevdigimi
ama Evladlik almak istemedigimi sadece Onu alip himayemde buyutup, okutup insanliga, Topluma kazandirmak istedigimi belirttigimde..
Hakim:O zaman neden evladlik almak istemiyorsunuz diye sordugunda.. cunku islam da evladlik yoktur diye bu Ayetti okumustum..
Cenab-i Allah cc.her insanin aslini, ozunu, kunyesini kimin oglu oldugunu kimliginin korunmasini istiyor diye cevap vermistim..

Evladlik meselesinde bildiginiz gibi evlad alan kisilerin soyadini aliyor..
Ya Bu cocuk ilerde buyur ve bilmedigi bir Kiz kardesi olursa ve Onun ile bilmeden evlenirse.. diye soyadinin asil kimliginin tutulmasi gerekli oldugunu aciklamistim..
YaHu bizim olmiyan bir bebegi Benim oglum diyerek kendimizi bile kandiramiyoruz..degil ki baskasini.. ben Benim olmiyan bir seyi benim mis gibi sahiplenemem..
Hakim de bu mahkeme seriat ile degil BATI sistemi ile karar verdigini Ya evladlik alirsin Yada Kiliseye geri verirsin dediginde caresiz kalmistim.. bunun uzerine
Bebegin asil ismini ve soyadini da tutabilirmiyim demistim.. evet asil Adini ve soyadinin yaninda birde musliman bir isim ve kendi soyadimi da vermis
ve kimliginin din bolumune islam yazdirmistim..yani aslini hic degistirmedim islam fitrattinda dogdugu gibi de aslinda kaldi..
boylece buyudugunde kim oldugunu bir Amerikali musliman oldugunu idrak edecektir.. Yani Ben onu evladlik almam ile soyunu, sopunu, kanini,genlerini,
degistiremem ki Onu Turk cocugu yapamam ki..ama iyi bir insan ,iyi bir Musliman olarak yetismesi icin elimden geleni yapabilirim ins.

O yuzden yazilarimda da dikkat ederseniz oglum demiyorum... Allah-in emanetti evladligim diyorum..

Evlatlık kelimesi Türkçe olup, Arapça “Deiyy-Ed’iyâ” kelimesinin karşılığıdır. Manası ise “evlat diye çağrılan” yani evlatlık demektir.
Hz. Peygamber (s.a.) yetimlerin himaye edilmesini, Evladlik degil!
gerekiyorsa evlere alınıp yetiştirilmesini, haklarının titizlikle korunmasını istemiş, bunu hakkıyla yapanların cennette, kendisiyle yan yana olacaklarını müjdelemiştir.

Dinimizde evlatlığın gerçek evlat hükmünde olmaması ve mirasa varis olamaması bazı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bunları özetleyecek olursak:

a) Ana-babanın, çocukları üzerindeki haklarından biri de aile ocağını tüttürmesi, nesillerinin devam ettirilmesi, o ailenin bir ferdi olarak hak ve görevlerini yerine getirmesidir.

b) Akrabanın (ailenin) kimlerden oluştuğu ve mirasın bunlar arasında nasıl paylaşılacağı hususları Kur’an’da ve Sünnet’te belirlenmiş, “Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır, sakın bu sınırları aşmayın” buyrulmuştur. Ayette mirasçı olanlar arasında evlatlık geçmemektedir.
Evlatlık mirasçı olunca da bu ilâhî düzen bozulmaktadır.

c) İslam’da aile fertleri arasında mahremlik, namahremlik ilişkisi vardır; bazı yakın akraba yanında örtünme, bir yerde beraber bulunma, seyahat etme vb. hükümleri, daha uzak akrabaya göre farklıdır. Evlatlık edinilen ve eve alınan bir kız veya erkek çocuk büyüdükçe, evlat olarak düşünüldüğünde İslam’ın kadın-erkek ilişlerine ait emir ve yasakları çiğnenecektir.
Kısaca belirtmek gerekirse; dinimizde bir çocuğu evlatlık edinip mirasçı kılmak değil, mal bağışlamak mümkündür. Anası babası belli olan bir çocuğu evlatlık olarak almak, kendi soyadını vermek, nüfus kütüklerine kaydettirmek ve mirasçıları yapmak manasındaki “evlat edinme” ise yasaklanmıştır.

YANI ISLAMDA EVLADLIK YOKTUR DIYE AYAKLANAN KISILERDEN ALLAH RAZI OLSUN ONLAR ISLAMI KORUMAK ISTEDILER AMA HAAL VE DAVRANIS SEKILERI YANLIS MI DOGRU MU BUNU DA ANCA RABBIM BILIR..
NIYETLERI GUZEL DI BEN BUNDAN EMINIM...

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Allah sizlerden de razı olsun inş. kardeşim. Sözlerim bazen sert ve kırıcı olabiliyor veya öyle anlaşılabiliyor ama bunu bilerek veya kasıtlı yapmadığımı ta baştan belirtmiştim.

Sizi dışlayan, itip kalkanları Allah'a havale ediyorum, bu onların ayıbıdır. Konun tam detayını bilmiyorum ama okuduğum kadarıyla siz en doğrusunu yapmışsınız. Allah kat kat ecrini versin inş.
Hani Müslüman çocukları varken neden gayri Müslim evlat edindi diye eleştirenler varsa bilsinler ki "her çocuk İslam fıtratı üzre doğar"

Ayrıca İslam'da evlatlık vardır. Zey b. Sabit mesela. Allah Rasulünün evlat edindiği bir köleydi. Hz Hatice onu satın alıp Peygambere hediye etmişti. İşte bu ayet delilimizdir;

Ancak evlat edindiğiniz çocuk bu durumu bilmek zorunda. Sizi kendi öz annesi olarak bilmemelidir.

Ha bakın unuttum şunu da belirteyim. Kız çocuğu ise size bakan yönüyle bir sorunu yok ama erkek çocuğu ise mutlaka emzirmelisiniz. Biraz büyümüş dahi olsa süt vermek durumundasınız zira mahremiyet söz konusu olacaktır. Aynı şekilde kendi öz çocuklarınız varsa aynı mahremiyet onlar içinde söz konusu olacaktır. Bunlara dikkat etmek lazım.

" Hani Müslüman çocukları varken neden gayri Müslim evlat edindi diye eleştirenler varsa bilsinler ki "her çocuk İslam fıtratı üzre doğar"

aynen dediginiz gibi oldu..Evladlik alabilmem icin Ana vatandan Savciliktan Sabika kaydi mi temiz kagid mi ne dersiniz?polis rekortu istediler...
Ve 2007 de Rah. annemi de ziyaret edip o sabika kagidi icin sahsen basvurdugumda evladlik icin o formu da verdigimde aninda o resmi yerden bir suru kufur yedik..
Ana Vatandaki Takva ehli olan kardesimiz sag olsun.. demedigi agir soz kalmadi...ama onlarda kendilerince HAKLI idiler..
Müslüman çocukları varken neden gayri Müslim evlat ediniyorsunuz siz hic mi allah tan korkmuyorsunuz hayasiz Din dusmani kadin.. vs. vs.
Onlar bizim cocuklarimizi Filistinde diri diri gomerken sen onlardan Onlarin kavminden bir bebegi evladlik alacaksin diye cook ileri gittiler..
Oysa Rabbimin hikmet ve takdirini Sual etmek bize mi dusmustu?
Ben de bir Musliman cocuguna sahip olmak istemezmi idim?
ama bu da benim nasip, kismet ,Rizkim Allah-in cc. Kapima gonderdigi islam fitratti uzerinde dogan bir bebek ti...
Ondan gelecek butun nesilerin allah-in izni ile Musliman olmasina vesile olursam bu ne buyuk bir lutuftur benim icin..
artik dogru mu yanlis mi yaptim Allahu Alem...
bunu hukm edip, yargiliyacak olan sadece Allah cc. dir...
kiliselerde ayaga kalkmisti..ama onlarda kendilerince Hakli idi..bir turkiyeli cocugu bir amerikali alip kilisede adi muhammed iken mike koysaydi
ve dini hiristiyan yazsalar idi..biz de ayni tepkiyi verirdik sanirim..
ama ALLAH CC. istemedikce Biz isteyemeyiz..Vesselam..ALLAH Kerim Rahman ve Rahim Olan-dir..

Üst Alt