kalp sıkışması neden olur

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
kalp sıkışmasının nedenleri, kalp sıkışması neden olur, kalp çarpıntısı, kalp ağrısı, kalp sıkışması belirtileri, panik atak, kalp sıkışması nedenleri, kalp sıkışması nasıl olur, kalp krizi belirtileri, göğüs sıkışması neden olur, kalp neden sıkışır, kalp sıkışması tedavi, kalp sıkışması tedavisi, kalp sıkısması
kalpspazm.jpg

Kalp sıkışması kalp krizinin belirtisi olabilir. Kalpteki ağrı, nefes darlığı ve sıkışma dikkate alınması gereken önemli bir rahatsızlıktır. Kalp sıkışması nedir, neden olur , nasıl anlaşılır ve ne yapılır açıklayalım.

Kalp sıkışması Nedir:

Kalpteki koroner dolaşım bozukluğuna bağlı olarak kalp kasının yetersiz oksijenlenmesi sonucu beliren ağrılı duruma kalp sıkışması denir.

Kalp sıkışması Nedenleri:


Kalbi besleyen damarlar, kolesterol, diğer yağlar, kalsiyum ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları plaklar yüzünden daralabiliyor ya da tıkanabiliyor. Oluşan tabakanın boyutu büyüdükçe kan akımı azalıyor ve kalp kasının çalışması için gerekli olan oksijen alınamıyor. Kişi bu durumda göğsünde, boynunda ve sırtında sıkışma veya nefes alamama hissi şeklinde tanımlanabilecek bir ağrı hissediyor.

Kalp hastalıklarının başında koroner arter hastalığı gelir. Yani kalbi çepeçevre saran, besleyen damarlarda, başta kolesterol olmak üzere, birtakım yağlı maddelerin damar duvarına oturması, bu damarlarda ateroskleroz dediğimiz darlıkların, tıkanıkların oluşması… Bu en sık rastlanan kalp hastalığıdır. Şöyle ki yetişkinlerin birinci ölüm nedeni budur ve “kalp krizi” (miyokard enfarktüsü) de bu nedenle olur.

Kalp sıkışması Belirtileri:

Angina pektoris dediğimiz göğüs ağrısı. Merdiven ya da yokuş çıkmak gibi fiziksel bir aktivite sırasında göğüste ortaya çıkan basınç ya da sıkışma tarzındaki bir ağrının sol kola, boyna, çeneye yayılmasına dikkat etmek gerekir. Bu strese bağlı da olabilir. Biraz dinlenildiğinde ağrı rahatlar, azalır, geçer. Kalp sıkışması olduğunda göğüste ağrı, nefes darlığı, terleme, bulantı, sol kol ve çenede ağrı gibi belirtiler verir.

Kalp Sıkışması Tedavisi:

Kalp sıkışması durumunda mutlaka kardiyalog uzman doktora başvurmak gerekir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi şekline karar verilir. fakat kalp sıkışmasının olmaması için kendimiz alacağımız önlemler ve beslenme şekli ile hastalığın seyrini değiştirebiliriz. Kandaki LDL (yani kötü kolesterolü) düşük tutmalıyız. Bu riski azaltır. Bunun için de günde alınan total kalorinin yüzde 30’undan daha azı yağlardan oluşmalı. Günlük kolesterol miktarı 300 mg. geçmemeli. Satüre yağlardan kaçınmalı, tuzu kısıtlamalı, gerekli kaloriden fazlasını almamalıyız.Bol sebze ve meyve, bir avuç badem, kestane yiyin.Az hayvansal ürün, bol bitkisel gıda… Otlar, ekmek, hububat, sebze, meyve… Yani doymamış yağ miktarı az olan zeytinyağın (oleik asit), bol lifli gıdaların, karbonhidrat ve balık kullanımının yaygın olması. Yine bu beslenme tarzında badem, fındık, ceviz, kestane de kalbin dostudur. Bundan kastımız avuç avuç yenmesi değil. Çünkü kilo yapar. Tabii Omega 3. Yani balık. Ama kesinlikle ızgara ya da fırın olmalıdır.

Kalp krizi
Kalp krizinin belirtileri, tedavisi ve alınması gereken önlemlerin bilinmesi, kalp krizi için en iyi bakımın elde edilmesini sağlar.

Kalbiniz arabanızın motoruna benzer. Bir kas pompası olan kalbiniz günde yaklaşık 100 000 kez genişler ve kasılır (‘çarpar’); vücudunuzun çalışması için yaklaşık 1000 litre kanın dolaşmasını sağlar.

Kalbin çalışmasına müdahale eden her şeyin hemen fark edilmesi ve geriye dönüşü olmayan olası hasarları önlemek için tedavi edilmesi gerekir. Gelişmiş ülkelerde kalp hastalığı birinci sıradaki ölüm nedenidir ve en belirgin belirtisi kalp krizidir.

ABD’de her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi kalp krizi geçirmektedir. Kalp krizi geçirenlerin üçte bir kadarı ilk 20 günde, %3-%12′si de bir yıl içinde yaşamlarını yitirmektedir. Kalp krizi geçirenlerin yalnızca %30′u krizden sonra 10 yıl yaşayabilmektedir.

Kalp krizi belirtileri;
Başlıca belirti göğsünüzde hissedeceğiniz kuvvetli bir sıkışma duygusudur.Bazı kişiler bunu kalbin sanki yumularak sıkışma şeklinde tarif ederler.Ağrı anjina ağrısı gibidir.Ancak nitrogliserine az cevap verir veya hiç vermez.

Kalp krizi birkaç anjina krizini takiben ortaya çıkabilir veya hiçbir şey yokken aniden meydana gelebilirler.Bununla birlikte egzersiz veya stress ortadan kalksa bile ağrı kesilmez. Ayrıca ağrı değişmez veya gidip gelmeli bir tarzda olabilir.

Ağrı gerginlik şeklinde bir rahatsızlık olabileceği gibi bazen de bir filin göğüs bölgesini ezmesi gibi bir duyu şeklini alabilir.Bazen ağrı özel durumlara da uymaz,bunlar özellikle yaşlı kişilerde şeker hastalığı olan kişilerdir.Böyle kişilerde göğüste veya üst karın bölgesinde herhangi bir uzun süreli ağrı belirleyici işaret olarak ortaya çıkabilir.Bu durumda fazla tıbbi dikkat gerekir.Bu ağrının hazımsızlık ağrısı olarak nitelendirilmesi gerekir.

Bazı kişilerde kalp krizinin esas belirtisi nefes alıp vermede ani olarak başlayan güçlüktür. Bu göğüs ağrısıyla birlikte olabilir veya olmayabilir.Aşağı yukarı vakaların %10’unda kalp krizinin tek belirtisi ani bayılma nöbetleridir.
Şeker hastalığı olan yaşlı kişilerde ağrı veya diğer belirtiler olmaksızın alışılmışın dışında bir kalp krizi meydana gelebilir.Bu sessiz kalp krizleri kalp içinde elektrokardiyogram vasıtasıyla elektrik impulslarının geçirilmesi sonucunda elde edilecek verimlerle ortaya çıkabilir.

Kalp krizi sırasında ne olur:
• Kalp krizi, kalbi besleyen koroner atardamarların kalp kasının beslenmesini ciddi ölçüde azaltacak ya da engelleyecek kadar daralmasına ya da tıkanmasına bağlı olarak kalp kasının bir bölümünün hasara uğraması ya da ölmesiyle (miyokard enfarktüsü) ortaya çıkar.
• Kalbi besleyen koroner kan damarlarındaki tıkanma, damar çeperlerinde plak oluşmasına (‘damar sertliği’, ateroskleroz) ya da pıhtı oluşmasına (koroner tromboz) bağlı olabilir. Yineleyen kalp ağrısı ise kalbin oksijensiz kalmasıyla ilişkili olabilir (angina pektoris).
 
Üst Alt