KahramanMaraş Şehir Rehberi.

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37

K. Maraş Şehir Rehberi

GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü:14.327 km²

Nüfus: 892.952 (1990)

İl Trafik No: 46

Doğu Akdenizde bulunan Kahramanmaraş, dondurması ile ünlü bir ildir. Kahramanmaraş, mağraları Eshab-ı Keyf Külliyesi, yaylaları ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

İLÇELER

Kahramanmaraş ilinin ilçeleri; Afşin, Andıran, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık ve Türkoğlu'dur.

Elbistan:
elbistan.jpg

İl merkezinin 162 km. kuzey doğusunda yer alır. İlçede tarihi eserlere örnek olarak Elbistan Ulu Camii, Selçuklu Hamamı, Himmetbaba Camii ve Türbesi, Kalealtı köyündeki Roma dönemine ait Kızkalesi sayılabilir.

Afşin:
kmehmetpek.jpg

Kahramanmaraş'ın 146 km. kuzeyinde yer alır. Çeşitli uygarlık dönemlerine ait tarihi eserler ve doğal zenginlikleri olan Afşin ilçesinde Dedebaba Türbesi, Afşin Kalesi, Hurman Kalesi, Tilavşin Kalesi, Pirali Cami minaresi ve Eshab-ı Kehf (Yedi Uyurlar) külliyesi önemli tarihi eserlerdir. Afşin ilçesinde Eshab-ı Kehf ve Mağarasının bulunması burayı turizm açısından oldukça önemli bir hale getirmektedir. Cami, kervansaray, ribat ve planı saptanamayan birçok küçük yapıdan oluşan bu külliye, M.S. 12. yy.da yapılmıştır.

Doğal güzellik olarak, Tanır, Ayrandede, Emirilyas köyü mağarası, Eshab-ı Kehf park ve ormanlığı, dikkat çeker. Ayrıca Yazıköy, Çamiçi, Örenderesi ve Binboğa ormanlık alanı gibi ormanlık alanları her türlü kampçılığa uygundur.

Göksun:
gksun.jpg

İl merkezine 91 km. uzaklıktadır. Roma ve Bizans dönemlerinde Kokussos (Cocussus) adıyla anılan, Maraş-Kayseri-Kilikya yolu üzerinde, önemli bir konaklama merkeziydi. İlçe sınırları içinde Maltepe Höyüğü, Bozhöyük, Kızıl Kale, Akça Kalesi, Çakır Mağaraları gibi çeşitli önemlere ait höyük ve kale kalıntıları bulunmaktadır.

Andırın:
andrn.jpg

İl merkezine 114 km uzaklıktadır. Andırının tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, ilçe sınırları içinde Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Meryemçil (Geben) Kalesi, Azgıt (Yeniköy) Kalesi, Anacık Kalesi gibi, kaleler ve kalıntılar bulunmaktadır.

Pazarcık:
pazarcik.jpg

İl merkezine 48 kilometre mesafededir. İlçenin güneyinde Gözlügöl mevkiindeki Evri kasabası, Turunçlu köyü mevkiinde Bizanslardan kalma çok miktarda sarnıçlar ve mezar şapelleri mevcuttur. Bozlar köyü civarı Abbasilerden kalma sur kalıntıları ile çevrilidir. Aksu çayı kıyısındaki Şallıuşağı köyü mevkiinde yine Abbasilerden kalma kale halen ayakta durmaktadır.

Çağlayancerit:
caglayance.jpg

İlçenin doğal yapısı yayla özelliği göstermektedir. Su kenarları yeşil alanlar, halkın piknik ihtiyacını karşılayacak önemli yerlerdir.

Ekinözü:
00070980.jpg

Kahramanmaraş İlinin kuzey doğusunda Çağlayancerit ve Elbistan İlçeleri arasında yer alan Ekinözü içmeceleri ile ünlüdür.İçmelerin, cilt, mide ve böbrek hastalıklarına çok iyi gelen bir suyu vardır. Ekinözü içmeleri önem ve yatırım önceliği bakımından ülkemizdeki 10 içme kaynağından biridir.

Nurhak:
00071010.jpg
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde, Kahramanmaraş İli’ne bağlı bir ilçe olan Nurhak, Kuzeyinde Elbistan, güneyinde Çağlayancerit, batısında Ekinözü, doğusunda Malatya’nın Doğanşehir ve Adıyaman’ın Gölbaşı İlçeleri ile çevrilidir. Kuzeydoğusunda, Toros Dağları’nın uzantısı olan ve adını da aldığı Nurhak Dağı’nın (3.090 m.) eteğinde kurulmuştur. Kahramanmaraş’ın en yüksek dağı olan Nurhak’ın yapısını birinci zamana ait (Paleozoik) şist ve kalkerler oluşturmaktadır. Engizek dağından kaynaklanan, Fırat’ın bir kolu olan Göksu Çayı, Göksu vadisini ikiye ayırır. Nurhak Dağı’nın güney yamacından inen sular Göksu Çayı’nın kolları ile Fırat’a ve Ceyhan Nehri’ne ulaşırlar. İlçe topraklarını Göksu Çayı, Değirmenderesi ve Tatlar Deresi sulamaktadır. İl merkezine 43 km. uzaklıktadır.Deniz seviyesinden 1.500 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 634 km2 olup, toplam nüfusu 12.811’dir.

Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümünde yer almasına rağmen Nurhak’ta karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar daha çok ilkbaharda Mart-Nisan, sonbaharda Ekim-Kasım aylarında görülür. Genel olarak kuzeyden esen Poyraz ve güneyden esen Lodosun etkisinde kalmaktadır.

00071011.jpg

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Geniş yayla ve otlaklarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nüfusa oranla tarım arazisi çok az olmakla birlikte genellikle hububat üretimi yapılmaktadır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, arpa, baklagiller, nohut, fasulye, şeker pancarı, ayçiçeği, bağcılık, elma, kayısı, Antepfıstığı yetiştirilmektedir.

Nurhak’ta yeterince arkeolojik araştırmalar yapılmadığından, tarih öncesi ile ilgili bilgiler yetersizdir. Ancak Tarihi İpek Yolunun buradan geçmiş olması bu dönemin tarihinin oldukça eskiye indiğini göstermektedir. Ayrıca Elbistan ile aynı tarihi geçmişe sahip olduğu bazı kaynaklardan öğrenilmektedir.

Türkoğlu:
turkoglu.jpg

İlçe Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. İlçede okuma yazma oranı yüksek olup üniversite mezunu oldukça fazladır.

TARİHİ: 17'nci asrın son yarısında, Derviş Paşa'nın isyan eden, Tecirli Aşireti'ni bu bölgeye yerleştirmeye zorlamasıyla, aşiretlerden Mirza Ağa, Mid-i Ali ailesi, Gövceler ailesi gibi belli aşiretler yerleşmişler ve buraya Eloğlu adını vermişlerdir. 1944 yılında Eloğlu Köyü, 1960 yılında da Türkoğlu adını alarak ilçe merkezi olmuştur.

COĞRAFİ DURUMU: İlçe, Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Kahramanmaraş ilinin 20 kilometre güneyindedir. İlçe sınırlarının kuzeydoğusunda Pazarcık, kuzeybatısında Andırın, güneyinde Nurdağı ilçeleri bulunmaktadır. İlçe merkezi, kuzeyinde Güneydoğu Toroslar'ın doğu uzantısı olan, İmalı Dağı'nın güneydoğusu ile, güneyi ise geniş ve verimli ovalarla çevrilidir.

İKLİMİ: İlçenin iklimi tipik Doğu Akdeniz iklimi özelliklerini taşır. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Sıcaklık, kışın 0 derecenin artına pek düşmez. Yazları ise 35-40 derece kadar yükselir. Çevredeki baraj sayısının artması genel olarak ilçenin nemlilik oranını arttırmaktadır.

TURİZM FAALİYETLERİ: İlçede, kültürel ve turizm faaliyetleri olmadığından bugüne kadar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmemiştir.

ULAŞIM: Adana-Kahramanmaraş yolu üzerinde bulunmaktadır. Kahramanmaraş'a 20 kilometre uzaklıktadır. Doğu ve batı illerimize uzanan karayolları ilçe merkezinden geçmektedir. Bu nedenle ulaşım imkanı oldukça yüksektir. Köyleriyle olan ulaşım bağlantısı çok kolaydır.

ÇEVRE ÇEKİCİLİKLERİ
Doluca Kalesi: Bu kalenin tarihi belli değildir. Ancak, köylülerin rastlantı bulguları sonucunda kale içinde az sayıda ele geçen madeni paraların, Hitit-Roma ve Selçuklular'a ait olduğu söylenmektedir. Kalenin büyük bir bölümü harabe durumundadır. Duvarlarının büyük bir kısmı tarihi varlığını korumaktadır. Rivayete göre kale Kralının, Örçin adından bir kızı varmış. Kız bir hastalıktan dolayı ölmüş. Kızının ölümü üzerine kral, kaleye çıkıp eliyle doğuyu göstererek Örçin diye bağırmıştır. Bundan dolayı kale, Örçin adını almıştır. Kale altının dört yönünde tünel uzantılarının bulunduğu söylenmektedir. Ayrıca taştan oyulmuş mağaralar ve insan iskeletleri bulunduğu söylenmektedir.

Kılılı Köprüsü: Gâvur Gölü'nden gelen Avın Deresi üzerine kurulmuştur. 1920 yılında Türkoğlu'nu işgal eden Fransızlar, bu köprüden geçerek gelmişlerdir. Hatta Muallim Hayrullah Bey de köprünün yanındaki Danışmen Tepesi'nde şehit edilmiştir.

GEZİ VE MESlRE YERLERİ: İlçe çevresinde bulunan Hodu Yaylası ve Çataloluk Yaylaları, Yeşilyöre Kasabası'nda Irmasan, Sıtma Pınarı olarak bilinen mesire yerleri vardır.

FOLKLORİK DEĞERLER: İlçe merkezine normal giysiler giyilmektedir. Dağ köylerinde ise, geleneksel giysiler olan, poşu, yazma, şalvar, hedik, börk ve keçe, yaşlı kişiler tarafından halen kullanılmaktadır.

EKONOMİK VE SOSYAL YAPI: Ekonomisi tarıma dayalıdır. İlçede okuma yazma oranı yüksek olup üniversite mezunu oldukça fazladır.
 
Üst Alt